BABJÁK BENCE, DÖMÖTÖR CSABA (FOTÓK) 2019.01.19 10:10 Frissítve: 2019.01.19 10:17

RB Leipzig: A harmadik helynél nem adjuk alább – Willi Orbán

A Dortmund elleni rangadó előtt meglátogattuk az RB Leipzig két kulcsjátékosát, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt: a középső védő a balatoni lángos felejthetetlen ízéről, valamint karrierje érzelemdús estéjéről is mesélt, míg a rutinos kapus a tűzzel és zivatarral kísért lánykérést, a precíz teregetés fontosságát, valamint a sprintgyakorlatok „helyes” végrehajtását ecsetelte.

Willi Orbán (balra) és Gulácsi Péter is készen áll a 2018–2019-es Bundesliga-idény tavaszi folytatására: csapatuk, az RB Leipzig szombat este a listavezető Borussia Dortmundot fogadja a forduló rangadóján

 

„Egy kicsi Párizs ez, pallérozgatja népét!” – Lipcsét egy alkoholmámoros éjszakán az egyik alagsori kocsmában, az Auerbachs Kellerben a városi egyetem Frosch nevű diákja hasonlította Franciaország ékkövéhez.

A mondat évszázadok múltán is él, pedig a tanuló nem is létezett – az italozó viszont igen. A szavakat a világirodalom egyik legnagyobb német írója, Johann Wolfgang von Goethe adta az ifjú tivornyázó szájába Faust című drámájának első részében. A német író egyetemi éveiben gyakran ebédelt és tanult az említett kocsmában, ennek köszönhető, hogy leghíresebb művében is megelevenedik Lipcse második legrégebbi vendéglője, amely ma elegáns étteremként üzemel a belvárosban, a Mephisto nevű italbár szomszédságában.

Lángoló érzelmek – immár csaknem egy évtizede
A Markkleeberg-tó hullámai kitartóan mossák a nádasokkal és apró kövekkel szegélyezett partot, a keskeny sétány fölött egymást érik a fehér falú családi házak, a házsor elején magányosan álló kávézó várja a vendégeket, míg a tó messzi túloldalán három gyárkémény ontja magából a füstöt. A madárhangok mellett legfeljebb a távoli autóforgalom átszűrődő tompa zúgása töri meg a csendet.

Ideális környezet a pihenést és nyugalmat kedvelő Gulácsi Péternek és feleségének, Diának, akik nyolc és fél éve alkotnak egy párt.

„Az egyik divatos budapesti szórakozóhelyen, a Romkertben találkoztunk 2010 nyarán, a közös ismerősök mutattak be minket egymásnak – idézi fel az egymásra találást a kapus felesége. – Emlékszem, meghívott egy gyrosra hajnali ötkor. Az első néhány év kicsit nehézkesen alakult, mert Peti Liverpoolban védett, én Magyarországon jártam egyetemre, emiatt sokat ingáztam. Néhány évvel később aztán összeköltöztünk, azóta is itt vagyunk egymásnak.”

Nem csoda, hogy a harmonikus kapcsolatra a lánykérés után az égben is rábólintottak.

„A lánykérés a második salzburgi idényem téli szünetében történt – idézte fel Gulácsi Péter. – A Seychelle-szigetekre utaztunk, ahol a tengerparton, vacsora keretében tettem fel a nagy kérdést. A homokban tűzből volt „kirakva”, hogy hozzám jönne-e feleségül. Nagyon romantikus volt, mindent beleadtam. A választ illetően nem izgultam, az időjárás miatt viszont igen, mert aznap délután szóltak, hogy este eső várható. Végül csak azután szakadt le az ég, hogy Dia igent mondott, a helyiek pedig megnyugtattak, ez annyit jelent, fent is áldásukat adták ránk.”

Az esküvőszervezéssel foglalkozó Dia Anglia és Ausztria után Lipcsébe is követte kedvesét, amióta a szász városba költöztek, egyetlen hazai meccsről sem hiányzott, és a hétköznapokban biztos érzelmi és lelki támaszt nyújt párjának.

„Rengeteget segít, de nemcsak azért, mert itt van velem, hanem a személyisége révén is – folytatta a kapus. – A futball miatt élünk Németországban, de Diának is megvan a saját foglalkozása: az esküvőszervezés neki ugyanolyan sikerélményt ad, mint nekem a futball, mindkettőknek megvannak a céljai a karrierben és a magánéletben. Nekem a támogatás nem elég, fontos, hogy valaki inspiráljon és ösztönözzön, és Diában ezt megtaláltam.”

A harmonikus kapcsolathoz a házimunkák megosztása is hozzátartozik, a teregetést például jobb Péterre bízni.

„Amikor kevesebb időt töltök itthon, nyilván a feleségemre hárul több feladat, de szeretek tenni-venni itthon. A kukát mindig én rakom ki, és legendásan precízen teregetek. Megesik, hogy Dia felteszi a ruhákat a szárítóra, én pedig leszedem, és újra kiteregetem.”

A kapuskesztyűit a repülőutaknál mindig a kézipoggyászába pakoló kapus („A cipőt bármikor lecserélem, de a kesztyűm nem keveredhet el, máséban képtelen vagyok védeni”) a mérkőzés előtti huszonnégy órában már kevésbé számít kellemes beszélgetőpartnernek.

„Olyankor jobb, ha nem szólnak hozzám. Nagyon fontos a mentális felkészülés, egy nappal a találkozó előtt már a kilencven perc körül forognak a gondolataim, olyankor nehezebb esetnek számítok. A lefújás után pedig még dolgozik az adrenalin, időbe telik, mire visszaállok a normál szintre, olyankor kicsit kiállhatatlan vagyok. Az állandó versenyhelyzet miatt mindennap teljesítenünk kell, időnként óhatatlanul hazahozom a negatívabb érzéseket is. Szóval akadnak nehezebb időszakok, de már nagyon összecsiszolódtunk, a feleségem tudja, hogy mikor mire számíthat tőlem.”

Az angolul és németül is folyékonyan beszélő kapus körül most minden kerek, ám ki tudja, hogyan alakult volna az élete, ha a nyolcadik osztályos koráig kitűnő, hetedikesként országos matekversenyt nyerő tinédzser a Sándor Károly Akadémia helyett a tanulást választja.

„Nekem nem jelentett dilemmát, és a szüleim is rugalmasan álltak a kérdéshez. Azt mondták, tanulni később is ráérek, ha a futball esetleg nem jön össze, a tankönyvekhez bármikor visszatérhetek. Azt viszont nem tudni, hogy a labdarúgásban jön-e még egyszer ilyen lehetőség. Belül végig éreztem, hogy szeretnék menni, a tanáraimat sokkal jobban meglepte a döntésem, mert ők nem tudták, mekkora szerepet játszik a futball az életemben. Kicsit sajnálták, hogy váltottam, de nekem egyértelmű helyzet volt, az évek pedig igazolták döntésem helyességét.”

A város egyik leghíresebb jelképének számító étkezdét ma divat-, ékszer- és vendéglátóüzletek, hatalmas bevásárlóközpontok, valamint macskaköves sétálóutcák ölelik körül, s talán az egyetlen olyan része Lipcsének, ahol az időnként borongós, máskor napos, néha hűvös, néha tavaszias januári napokon némi élet tapasztalható. A centrumból kifelé haladva ugyanis néptelen, de tiszta járdák, graffitivel színesített falak, nagykabátban villamosra váró fiatalok, valamint kényelmes tempóban haladó autósok és biciklisek jelzik, hogy télen a nyugalom az úr.

„Tél közepén tényleg csendesek az utcák, nyaranta azért más a helyzet – mondta alkalmi idegenvezetőnk, Gulácsi Péter, az RB Leipzig 28 esztendős válogatott kapusa. Olyankor felpezsdül az élet, kizöldellnek a fák és a parkok, nagyobb a közösségi élet a zöld terülteken. Télen minden szürkébb. Általában mindig nyugodt a város, ami a közlekedés szempontjából nagyon előnyös, mert könnyű eljutni edzésre, nem kell attól tartanunk, hogy órákig állunk a dugóban. Nem metropolisz, nem küzdünk a bőség zavarával, amikor ki akarunk mozdulni, de mindent megtalálunk, amire szükségünk van a mindennapi életben. Szintén pozitívum, hogy közel van Magyarországhoz, kocsival is hazaugorhatunk.”

A szász szövetségi tartomány csendes városában 2009-ben, a Red Bull szerepvállalását követően dübörgött fel a sportélet. A jelentős anyagi beruházásoknak köszönhetően az RB Leipzig folyamatosan lépkedett előre a ranglétrán, mígnem 2016-ban a Bundesliga 2. második helyezettjeként feljutott az élvonalba – azóta a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is megmutatta magát, ami a hétköznapokban is érezteti hatását.

„Amikor a másodosztályban szerepeltünk, csak elvétve jöttek oda hozzám aláírást vagy közös képet kérni, mostanra hatalmasat változott a helyzet – mondta a Nemzeti Sportnak a lipcsei együttes másik magyar válogatottja, a nemzeti csapatban tavaly ősszel bemutatkozó Willi Orbán. Persze nincs ezzel baj, ettől még ugyanúgy kimozdulok a szabadidőmben, beülök a barátaimmal egy kávéra, élem a normális életemet. Néhány csapattársunk inkább a PlayStationt választja, bennünk viszont az a közös Péterrel, hogy egyikünket sem hoznak lázba a konzolok, nem is vagyunk képben a legújabb játékokat illetően. Nem is sajnáljuk, az ilyesmit mindketten időpocsékolásnak tartjuk.”

Az utóbbi másfél hétben viszont szinte semmi szabadidő sem jutott a labdarúgóknak, a rövid téli pihenő után – Gulácsi Péter Magyarországon, míg Willi Orbán Kaiserslauternben élő édesanyjánál töltötte az ünnepeket – feszített tempóban készültek a tavaszi nyitányra, ugyanis rangadóval kezdődik az esztendő: szombaton az éllovas Borussia Dortmund érkezik a 42 959 néző befogadására alkalmas Red Bull Arenába. A Sport Bild újság különkiadással készült a rajtra, amelyben a korábbi magyar szövetségi kapitány, a német labdarúgás legendája, Lothar Matthäus a tavaszi forduló összes meccsére tippelt, a szombati találkozóra 2–2-t jósol.

„Willivel mindketten a védelmet erősítjük, úgyhogy a két kapott gólt egyikünk sem írná alá – vette vissza a szót a 23-szoros magyar válogatott kapus. Idehaza remek a mérlegünk, két döntetlen mellett az összes találkozónkat megnyertük, szombaton is győzni akarunk. Egyébként könnyebb úgy visszaérkezni kicsit hosszabb pihenő után, hogy tudjuk, hamarosan az egyik legnagyobb rangadó vár ránk. Más a mostani helyzet, mint amikor augusztusban találkoztunk, és négy-egyre kikaptunk. Akkor az Európa-liga-selejtezőket játszottuk, a sűrű menetrend közepén utaztunk Dortmundba, most mindkét együttes ugyanannyit készült.”

A felkészülés bentlakásos rendszerben zajlott az arénához közel eső, minden igényt kielégítő edzőcentrumban, ahová mi is elkísértük a futballistákat. Miután beléptünk az energiaital-gyártó cég védjegyének számító, vörös bika által „őrzött” kapun, szemünk elé tárult a nyugati profizmus. A 2011 augusztusában megnyitott létesítményben hathektárnyi területen hat, a téli hidegben is élénkzöld füves edzőpálya áll a felnőttcsapat és az utánpótlás-együttesek (az U13-tól az U19-ig) rendelkezésére, valamint a sprintek fejlesztésére szolgáló, lejtős futópálya, amelynek kialakítása a síiskolákban fellelhető, kezdők számára épített, műanyag borítású gyakorlópályákhoz hasonlít.

„A többieknek megterhelő, de nekem meg sem kottyan. Rájöttem a trükkre, mindig a lejtő tetejéről kezdem a sprintet” – nevetett a kapus.

A Bundesligában a negyedik helyen álló együttes játékosai a hátsó, rácsos kerítéssel körülvett pályákat használják, „kémkedni” pedig nem érdemes: a gyakorlások idején biztonsági őrök köröznek, s azonnal közbelépnek, ha valaki leskelődni akar. A játékosoknak pedig nem ajánlott késni, aki nem érkezik meg idejében, 1500 euró körüli összeget kell befizetnie a klub kasszájába.

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A FOTÓRA!

„Az elmúlt két hét a kemény munka jegyében telt – fújt nagyot az edzés után a 26 esztendős középső védő, aki a lipcseiek csapatkapitánya is. Napjaink nagy részét az edzőközpontban töltjük, itt minden rendelkezésünkre áll, amire szükségünk van. Reggel kilencre mindenki megérkezik, a reggeli mellett orvosi vizsgálatokkal, kezelésekkel, vérvétellel és az adatok elemzésével kezdjük a napot. Az edzés után ebéd következik, az első emeleten minden játékosnak saját szobája van, amelyben lepihenhet a második gyakorlás előtt, ha belefér az időnkbe, szundíthatunk egyet. A második edzés után jöhet a vacsora, majd irány haza. Hogy kapitányként mi a feladatom? A legfontosabb a kommunikáció a társakkal és a stábtagokkal. De igyekszem nem átesni a ló túloldalára, nem azért viselem a szalagot, hogy mindig mindenkinek megmondjam, mit csináljon. Nagyon fiatal együttesünk van intelligens játékosokkal, könnyű egyben tartani a társaságot. A csapatépítő programok viszont nem férnek bele, számomra a hétvégi bajnoki a legjobb csapatépítés. Meg aztán… Amikor ennyi időt töltünk összezárva, minden percet megbecsülünk, amikor kicsit elszakadhatunk egymástól.”

Lerobbant lokomotív
Bár napjainkban az RB Leipzig jelenti a lipcsei labdarúgást, a város az 1980-as évek végén az egyik nemzetközi kupasorozat döntőjében izgulhatott a helyi együttesért. Az 1987-es Kupagyőztesek Európa-kupája (KEK) döntőjében az 1. FC Lokomotive Leipzig volt az Ajax ellenfele, az Athénban rendezett finálét Marco van Basten 21. percben szerzett góljával 1–0-ra a holland együttes nyerte meg. A német klub soha többé nem került ennyire közel európai trófeához, jelenleg a negyedosztálynak számító Regionalliga északkeleti csoportjában szerepel, és a székhelyen kívül semmilyen kapcsolat sincs a szebb napokat látott egyesület, valamint a virágzó RB Leipzig között.

„Ne is mondd! – mosolygott Gulácsi. Eddig legalább a válogatott meccsek idejére nyugtom volt tőled, de már oda is követsz.”

Ennyi ugratás belefért, elvégre az MLSZ vezetősége mellett éppen a Leipzig „Pete”-je volt az, aki igyekezett a magyar válogatott felé terelni a magyar apától és lengyel gyökerű, de német állampolgár anyától származó védőt.

„Péter eleinte sokat segített, ami nagyon jólesett – mondta a válogatottság hátteréről Orbán. Nem mondanám, hogy győzködnie kellett, mindössze adott némi információt a csapatról, az edzőről, a körülményekről. Kicsit talán befolyásolt, de a végső döntés az enyém volt, örülök, hogy így határoztam.”

A vörös és fekete színek által uralt, üvegfalakkal tagolt létesítményben a klub valamennyi alkalmazottja – a takarítóktól az edzői stáb tagjaiig – az egyesület címerével díszített egyenruhában jött szembe velünk, a játékosok a legkorszerűbb gépekkel felszerelt konditerem mellett kalauzoltak el (az erősítés fáradalmait a három szaunával, jégkáddal és pezsgőfürdővel felszerelt wellnessrészlegben pihenhetik ki), nem csoda, hogy mindketten remekül érzik magukat a klubnál, és nem gondolkodnak a váltáson.

Az idény viszont csak akkor lehet szép, ha beteljesedik Mätthaus jóslata. No nem a szombati bajnokit illetően, a német aranylabdást ugyanis a bajnokság végső sorrendjéről is megkérdezték, és ő a lipcseieket várja a harmadik helyre.

„Ezt már aláírnánk – zárta túránk végét Willi Orbán. A harmadik helynél nem adjuk alább, a következő idényben a Bajnokok Ligájában akarunk szerepelni.”

Ki tudja? Az európai kupameneteléssel a Red Bull Arena akár az Auerbachs Keller hírnevét is lekörözheti.

 „Talán magyar feleségem lesz”

Mit érdemes tudni Willi Orbánról?

A Kaiserslauternben magyar apától és lengyel anyától született játékos a lapunknak adott korábbi interjúban beszélt arról, hogy már 17 évesen megpróbálta felvenni a kapcsolatot a Magyar Labdarúgó-szövetséggel, ám akkor nem kapott érdemi választ. Később viszont Bernd Storck, Georges Leekens és Marco Rossi is szívesen látta volna a csapatban, s végül az olasz szövetségi kapitánynál mutatkozott be tavaly októberben, a Görögország elleni idegenbeli Nemzetek Ligája-mérkőzésen (0–1). Az Észtország elleni 3–3-as döntetlen után az utolsó két hazai meccsen nagy szerepet játszott a győzelemben, az észtek ellen 2–0-ra megnyert találkozón megszerezte első gólját a válogatottban, és a finnek elleni – szintén 2–0-s sikerrel végződő – meccsen is biztosan állt a lábán. Bár még csak 26 éves, máris az RB Leipzig csapatkapitánya.

A száraz tényeken túl mit érdemes még tudni róla?

Mondjuk, azt, hogy vezér, de semmiképpen sem hangos típus. Nagyobb társaságban aligha áll a középpontban, a harsányság, a hátba veregetős haverkodás helyett a megfontoltság és a nyugalom jellemzi. Gesztusai kedvességről és határozottságról, valamint készségességről és távolságtartásról árulkodnak egyszerre. A futball iránti alázatát jól mutatja, lakását úgy választotta ki, hogy az edzőcentrumhoz közel legyen, a specifikus, személyre szabottan összeállított étrendjétől pedig – szó szerint – egyetlen grammal sem hajlandó eltérni. A Dortmund elleni bajnoki miatt nem idegeskedik, a magyar válogatottbeli bemutatkozása előtt viszont más volt a helyzet.

„Éreztem, hogy a szurkolók kíváncsiak arra, mit tudok – mondta. – A négy meccs után nagyon sok üzenetet kaptam, többnyire az Instagramon írtak, jólesett a pozitív visszajelzés. Az Észtország elleni hazai meccset eddigi karrierem legérzelemdúsabb kilencven perceként éltem meg. Nemcsak azért, mert gólt szereztem, hanem mert a lelátón ott ült édesapám, és láttam rajta, mennyire büszke rám.”

Amikor a Balatonról és a meleg nyári napokon elfogyasztott lángosról beszél, halvány mosoly jelenik meg az arcán; amikor pedig arról mesél, mit jelentett neki, hogy édesapja szeme láttára szerezte meg az első gólját címeres mezben, még szélesebb a mosolya. Beszélgetés közben, legyen szó akár szülei válásáról, akár a kaiserslauterni sportgimnáziumban eltöltött évekről, a pályán kívül halk szavú futballista végig a másik fél szemébe néz.

„Érzelmileg azért nem viselt meg a válás, mert nagyon kicsi voltam. Hároméves korából senkinek sincs sok emléke, ezért boldog gyermekkorról beszélhetek. Anyukámmal maradtam Kaiserslauternben, többnyire nyaranta látogattam meg apukámat, aki Magyarországra költözött, s többször töltöttük a vakációt a Balatonnál. Ám emlékeim szerint nem voltunk egyedül, akkoriban több német is ott nyaralt – kíváncsi vagyok, most mi a helyzet. A lángost nem felejtem, ettünk bőven belőle, de hogy mely városokban nyaraltunk apuval… Mindig más helyre mentünk, de Balatonalmádiban és Siófokon biztosan jártunk, egyszer Veszprémbe is átmentünk. Szép nyarak voltak.”

A profi karrierről álmodozó fiú szülővárosában a Heinrich Heine Gimnáziumban érettségizett, ami közkedveltnek számít a fiatal sportolók körében.

„Voltak olyan osztályok, amelyekbe csak futballisták jártak, és azért élveztem különösen, mert egyszerre két helyen képeztek minket. A Kaiserslautern utánpótlásában és a gimnáziumban is remek szakemberek foglalkoztak velünk. A jegyekkel sem voltak gondjaim, egy percig sem volt kérdés, hogy leérettségizem-e, ugyanakkor nem véletlen, hogy a kedvenc tantárgyam a testnevelés volt. Világéletemben profi futballista akartam lenni, ez megadatott, de nemcsak ezért vagyok hálás a sorsnak, hanem azért is, mert ha visszatekintek eddigi életemre, egyetlen nehéz időszakot sem látok.”

A teljes boldogsághoz már csak a partner hiányzik, és amikor megemlítjük, hogy Gulácsi Péter Dia személyében már megtalálta a társát…

„Ki tudja, talán egyszer nekem is magyar feleségem lesz, de ez még a jövő zenéje. Majd kiderül.”

Az elköszönésnél a kézfogása határozott.

„Köszönöm szépen!” – búcsúzik tőlünk magyarul, majd hozzáteszi, reméli, legközelebb több magyar szót is bele tud szőni a beszélgetésbe.

NÉMET BUNDESLIGA
18. FORDULÓ
PÉNTEKEN JÁTSZOTTÁK
Hoffenheim–Bayern München 1–3
(N. Schulz 59., ill. Goretzka 34., 45+1., Lewandowski 87.)
SZOMBAT
15.30:
Bayer Leverkusen–Borussia Mönchengladbach (Tv: Sport1)
15.30: VfB Stuttgart–Mainz
15.30: Eintracht Frankfurt–Freiburg (Tv: Sport2)
15.30: Augsburg–Fortuna Düsseldorf
15.30: Hannover–Werder Bremen
18.30: RB Leipzig–Borussia Dortmund (Tv: Sport1)
VASÁRNAP
15.30: Nürnberg–Hertha BSC (Tv: Sport1)
18.00: Schalke–Wolfsburg (Tv: Sport1) 

A BUNDESLIGA ÁLLÁSA 
  1. Borussia Dortmund 17 13 3 1 44–18 +26 42
  2. Bayern München 18 12 3 3 39–19 +20 39
  3. Mönchengladbach 17 10 3 4 36–18 +18 33
  4. RB Leipzig 17 9 4 4 31–17 +14 31
  5. Wolfsburg 17 8 4 5 27–22   +5 28
  6. Eintracht Frankfurt 17 8 3 6 34–23 +11 27
  7. Hoffenheim 18 6 7 5 33–26   +7 25
  8. Hertha BSC 17 6 6 5 26–27   –1 24
  9. Bayer Leverkusen 17 7 3 7 26–29   –3 24
10. Werder Bremen 17 6 4 7 28–29   –1 22
11. Freiburg 17 5 6 6 21–25   –4 21
12. Mainz 17 5 6 6 17–22   –5 21
13. Schalke 17 5 3 9 20–24   –4 18
14. Fortuna Düsseldorf 17 5 3 9 19–33 –14 18
15. Augsburg 17 3 6 8 25–29   –4 15
16. VfB Stuttgart 17 4 2 11 12–35 –23 14
17. Hannover 17 2 5 10 17–35 –18 11
18. Nürnberg 17 2 5 10 14–38 –24 11
 
2022.11.13 14:46:31

Légiósok nemzetisport.hu

Utolsó idei bajnokijukon az eszékiek a várakozásoknak megfelelően hozták a kötelező győzelmet.

2022.11.05 16:51:51

Légiósok nemzetisport.hu

Az eszékiek helyzetig is alig jutottak el a Hajduk otthonában, amely Lovrencsics Gergő nélkül győzött 3–1-re.

2022.10.09 23:55:11

Légiósok nemzetisport.hu

ALAPVONAL.Felötlik bennem, mi lenne, ha a játékból az ellenfél durvasága miatt hosszú távra kieső futballisták, ha már a büntetőjogot kénytelenek mellőzni, polgári pert indítanának. A Ptk. 339.§-a alapján, hiszen alapesetben, »aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni«.

2022.10.08 21:38:35

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Megtette, amire csak azok képesek, akik bíznak magukban.