Nem Messi, Kalmár – Deák Zsigmond jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.08.01. 22:40

Viszonylag egyértelmű, hogy Kalmár Zsolt nem a világ legszerencsésebb labdarúgója. Kétszer adta, ha nem is a vérét, de az egészségét a magyar válogatottért: először 2019 novemberében, a Puskás Aréna avatóján Uruguay ellen, amikor eltörött a bokája, majd 2021 márciusában, az andorrai vb-selejtezőn, ott a bal térde külső oldalszalagja szakadt el. A térdét már korábban, 2019-ben is műtötték, nyugodtan állíthatjuk, ez azért így együtt már pechsorozatnak számít egy pályafutása legaktívabb részében járó – június elején töltötte be a huszonhetedik évét – játékosnál.

Ezek után hat különösen elismerően, hogy a DAC ifjú magyar kapusa, Veszelinov Dániel honfi- és egyben csapattársát a dunaszerdahelyiek Lionel Messijének titulálta. Most tekintsünk el a szakmai mélységektől, hogy lehet-e egyáltalán bárkit az argentin zsenihez mérni, ráadásul Messi egyik legnagyobb erénye a tudása mellett abban rejlik, hogy a sok „faragás” ellenére ritkán sérült. Szegény Kalmárról ezt nem mondhatjuk el, viszont van valami a habitusában, ami miatt – s ez már lelki attitűd – hatást tud gyakorolni a többiekre, akik hallgatnak rá. Nem véletlenül lett 2019-ben a DAC csapatkapitánya, s most, hogy az Aranyosmarót elleni szlovák bajnokin csereként beállt, megint megkapta a karszalagot.

Majd jött a hollywoodi forgatókönyvbe illő történet, a hajrában odaállt a szabadrúgáshoz és a labdát csodás ívben csavarta a jobb felső sarokba, több mint ötszáz nap szünet után újra gólt szerezve. Kalmár Zsolt visszatért. Itt le is zárhatnánk az egészet, de nem tesszük, mert többször látott elhivatottsága alapján ő tényleg sok mindenre képes, még arra is, hogy visszaverekedje magát Marco Rossi azóta bravúrt bravúrra halmozó válogatottjába. Ám egyelőre maradjunk Dunaszerdahelyen, hiszen először a klubjában kell megint bizonyítania, legközelebb a bukaresti FCSB (közismerten a Steaua) ellen.

„Nem kell részletezni, mit jelent a szurkolóinknak ez az összecsapás...” – ez is egy olyan mondat, amely érett, empatikus, másokra figyelő és ható sportembert sejtet. Hiszen a DAC a felvidéki (sőt az egész) magyarság emblematikus futballklubja, a Steaua pedig a románok kirakatcsapata (volt), a néha pszichiáterért kiáltó nyilatkozatokat adó elnökkel, a magyarokat előszeretettel szidó Gigi Becalival. S itt jön a tényleges párhuzam a távozása ellenére barcelonai jelképnek számító Messivel, hiszen a Barca jelmondata szerint „több mint egy klub” – épp, mint a DAC. S ezt Kalmár pontosan tudja.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik