Gyurcsó: Célom, hogy a lengyelnél is erősebb bajnokságba kerüljek

Vágólapra másolva!
2017.04.29. 10:28
null
Gyurcsó Ádám nemcsak a Pogon Szczecinben, hanem a magyar válogatottban is alapember lenne (Fotó: Imago)
Gyurcsó Ádám jól érzi magát a Pogon Szczecinnél, ami nem csoda, hiszen a szezonban minden bajnokin játszott, ráadásul a csapat elérte a célját, bejutott a felsőházba, ahol már nincs veszítenivalója. A magyar szélső a Nemzeti Sportnak beszélt csapata közelmúltbéli rossz formájáról, a Pogonhoz való átigazolásáról, jövőjéről, valamint a válogatottról.

 

– Végül csak megcsípték a felsőházat.
– Nehéz szülés volt, de szerencsére az alapszakasz végére magunkra találtunk, és három győzelemmel kivívtuk a helyünket a bajnokság legjobb nyolc csapata között – mondta a Nemzeti Sportnak Gyurcsó Ádám, a Pogon Szczecin 26 éves szélsője.

– Azt megelőzően tizenegy bajnokin csupán egyszer nyertek. Mi volt a probléma?
– Őszintén? Fogalmam sincs, mitől kerültünk olyan mély gödörbe. Ugyanúgy dolgoztunk, edzettünk, ahogyan előtte, és ahogy most is. Egyszerűen nem jött ki a lépés, de ezzel már nem is akarok foglalkozni. A lényeg, hogy megváltozott a szélirány. Az előző három bajnokin összesen kilenc pontot szereztünk, jó sorozatot produkálunk, most az a feladat, hogy tovább nyújtsuk a győzelmi szériánkat.

– Nem lesz egyszerű, vasárnap, a rájátszás első körében rögtön a forduló előtt listavezető Jagielloniához mennek. Mi kell a sikerhez?
– Játszottunk már a Bialystokkal, nem verhetetlen csapat. Képesek vagyunk meglepetést szerezni, és három ponttal hazatérni. Az előző három fordulóban tíz gólt szereztünk, amire lehet építeni, ha hátul is jól zárunk, tényleg lehet keresnivalónk. Persze nem számítunk sétagaloppra, viszont nincs rajtunk nyomás.

– Miért?
– Azzal a céllal vágtunk neki a szezonnak, hogy be kell jutnunk a felsőházba. Mivel elértük, mostantól felszabadultan futballozhatunk. Nekünk innentől minden mérkőzés bónusz. Nem fenyeget a kiesés veszélye, nem kell élet-halál harcot vívnunk, úgyhogy bármi történjék is, mi csak nyerhetünk. Mivel a pontok feleződtek, a Jagielloniával szemben például kilenc pontra csökkent a hátrányunk. Ha a hátralevő hét fordulóban kiemelkedően teljesítünk, nemzetközi kupaindulást garantáló helyen végezhetünk.

HÁRMAN MARADTAK
A lengyel élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 2016–2017-es idényének hét magyar futballista vágott neki, de Gosztonyi András egy bajnoki után, még a nyáron Kisvárdára igazolt, míg a télen Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Nikolics Nemanja és Mervó Bence is klubot, valamint országot váltott. Mivel egyedül Nagy Dominik érkezett, három magyar maradt az Ekstraklasában: a Legia Warszawa játékosa mellett Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin) és Litauszki Róbert (Cracovia Kraków).

– Amiért sokat tehet. Az idény hajrájában alighanem kulcsszerepet kap, elvégre ön a Pogon Szczecin egyetlen játékosa, aki minden bajnoki mérkőzésen pályára lépett a szezonban. Elégedett az eddigi teljesítményével?
– Szélsőként öt gólt szereztem a bajnokságban, ami önmagában nem rossz, de ha azt veszem, hogy két mérkőzésen értem el, már más a helyzet. Lehetne ennél több is, törekszem rá, még ha az elsődleges feladatom a csatárok kiszolgálása. A kilenc gólpasszommal már inkább elégedett lehetek, ám az a célom, hogy mindenben fejlődjek, jobb legyek. Ahogy a csapat, én is hullámvölgybe kerültem, szerencsére az utóbbi találkozókon ismét formába lendültem. Szeretném, ha a hátralevő hét bajnokin így maradna.

– Lassan másfél éve futballozik Lengyelországban. Azt kapta, amire számított?
– Azzal a szándékkal igazoltam ide, hogy ne törjön meg a fejlődésem. Mivel az első pillanattól kezdve számítanak rám, és alig hagytam ki mérkőzést, nem lehet okom panaszra. Jó döntést hoztam, remekül érzem magam a Pogonnál. Persze sokat is tettem érte, rengeteget dolgoztam, hajtottam, hogy helyem legyen a csapatban.

– Hogyan látja a jövőjét?
– Két évig még szerződés köt a klubhoz, ugyanakkor az a célom, hogy a lengyelnél is erősebb bajnokságba kerüljek. Meglátjuk, mit hoz a nyár, de ráérek ezen akkor gondolkodni, ha olyan ajánlat érkezik, amellyel a klub is jól jár és én is.

– Az utolsó bajnokijukat június negyedikén játsszák – egy nappal a válogatott Oroszország elleni felkészülési mérkőzése előtt.
– Kilencedikén pedig Andorrával vívunk világbajnoki selejtezőt. Fogalmam sincs, hogyan lesz, Bernd Storck szövetségi kapitánnyal még nem beszéltem erről. Először is remélem, hogy számít rám. Viszont legalább ennyire fontos, hogy egészséges maradjak a szezon végéig. A legfontosabb most a rájátszás, arra összpontosítok, aztán meglátjuk, mit hoz az élet. Még az is elképzelhető, hogy az utolsó fordulótól függetlenül már nem változhat a pozíciónk, és a klub elenged a válogatotthoz.

LENGYELORSZÁG, EKSTRAKLASA
FELSŐHÁZI RÁJÁTSZÁS, 1. FORDULÓ
Április 30., vasárnap

15.30: Jagiellonia–Pogon Szczecin

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik