Ilyet még nem hallottunk! A klub, melynél a LEGO is edzést tart

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.23. 12:48
null
Az FCN labdarúgója, Emiliano Marcondes lövésgyakorlatot tart a fiatal játékosoknak
Két héttel ezelőtt a Szemléletváltás címen futó sorozatunkban felhívással éltünk olvasóink felé, hogy küldjék el saját történeteiket, megélt tapasztalataikat. Ekkor keresett meg ismét minket a tíz éve Dániában élő Németh Tamás, aki egy évvel ezelőtt már beszámolt az FC Köbenhavn utánpótlásában folyó munkáról. Fia, Németh Hunor Vajk azóta klubot váltott, immár a Nordsjaelland U11-es csapatának tagja, és Tamás úgy véli, az új klubnál megélt tanulságok is jó példaként szolgálhatnak Magyarországon, akár a magyar utánpótlásban dolgozók számára is. Alább az ő élménybeszámolója következik. 
SZEMLÉLETVÁLTÁS ÉS KÜLFÖLDI TAPASZTALATOK
A Nemzeti Sport Online-on az elmúlt egy évben két sorozatot is indítottunk, melyek ugyanazt a célt szolgálják, és egyaránt olvasóink megélt tapasztalataira támaszkodnak. Szemléletváltás sorozatunkban olyan, a labdarúgáshoz (is) köthető, itthon újdonságnak számító vagy kevésbé ismert módszerekkel, megközelítési módokkal foglalkozunk, melyek hosszú távon a magyar futballban is egyfajta szemléletváltást eredményezhetnek. Míg a külföldi tapasztalatok sorozatunkban, amelybe jelen cikkünk is tartozik, külföldön élő, az ottani utánpótlás-nevelésről, illetve a profi futball hátországáról közvetlen benyomásokat szerző olvasóink beszámolóit várjuk.

Korábban, tavaly év végén jelent meg beszámolóm itt a Nemzeti Sport Online-on, amelyben a dán utánpótlásképzésbe adtam betekintést az FC Köbenhavn (továbbiakban FCK) és a kisfiam, Németh Hunor Vajk példáján keresztül. Annyiban történt változás az életünkben, hogy klubot váltottunk, ám ezt nem az elégedetlenség szülte, hanem a logisztikai nehézségek, amik az iskola, az otthon és az edzések összehangolását jelentették. Új klubunk, az FC Nordsjaelland (továbbiakban FCN) sokkal közelebb fekszik az otthonunkhoz, de más okokból is előnyösnek tartom a váltást.

Az FCN Dánia egyik legelismertebb tehetséggondozója, az akadémiákat felmérő belga Double Pass és a dán Tonsser jelentése alapján az utóbbi két év legjobb akadémiája az országban. Ezt igazolja a kilenc dán utánpótlás-válogatott, az, hogy a legtöbb utánpótláscsapata a legmagasabb osztályban szerepel, valamint a huszonötös felnőttkeretből 16-an saját nevelésű játékosok. A gárda átlagéletkora a legalacsonyabb az élvonalban – az adatbázisok szerint 23 év –, sőt, a CIES (az európai futball jelenségeivel és statisztikáival foglalkozó kutatócég) kimutatása alapján az FCN egész Európa egyik legfiatalabb átlagéletkorú csapatával büszkélkedhet.

A cél természetesen más, mint az FCK-nál. Itt nem „előírás” a Bajnokok Ligája vagy az Európa-liga, ahogy a bajnoki cím, de még a dobogó elérése sem. Ellenben a kiesés réme sem fenyegeti a csapatot, hisznek abban, amit csinálnak, hisznek abban, hogy ezt saját nevelésű játékosokkal is el lehet érni.

A klub fiatal (2003-ban alapították), és annak ellenére, hogy azirányelv mindig az utánpótlás-nevelésvolt, az FCN már kétszeres kupagyőztes, egyszeres bajnok és szerepelt a Bajnokok Ligája csoportkörében is. Jelenleg a 3. helyen áll a felnőttbajnokságban a Bröndby és a Midtjylland mögött, de több fordulón keresztül vezette is a tabellát. Lássuk, minek köszönhető mindez, hogyan épül fel a klub képzési rendszere.

U9-NÉL KEZDIK; MINIMUM 10 ÓRA FUTBALL ÉS 3500 LABDAÉRINTÉS/ HÉT

Nyolc-tíz évvel ezelőtt még az FCN-nél is az U14-es korosztálynál kezdődött az utánpótlás-nevelés, de felismerték, hogy a futball is, mint minden más, folyamatosan változik, ezért lépni kell – szükség van a merítési lehetőségek növelésére. Ezért már a környékbeli U9-U10-es korosztályt is ismeri a klub erre a feladatra kijelölt scoutja (játékosmegfigyelője), s a klub az U11-es korosztálytól már összegyűjti a legügyesebbeket, és lehetőséget ad nekik, hogy a Nordsjaellandban fejlődjenek tovább megfelelő szakmai felügyelet mellett.

KÜLÖNBÖZŐ SZINTŰ KERETEK
Dániában mindegyik klub elkülöníti a korosztályos csapatoknál a különböző szintű kereteket. Van az elit, és van az A2, B1, B2 s C. Azoknak is van lehetőségük edzésre és meccsekre járni a saját szintjükön, akik csak kedvtelésből vagy csak a mozgás céljából űzik a sportot. De az elitbe csupán az kerülhet, aki technikailag és mentálisan is készen áll a nagyobb feladatokra. És még közülük is nagyon sokan lemorzsolódnak a folyamat végére, mire eljutnának odáig, hogy profi labdarúgóvá váljanak.

A legjobbak természetesen bekerülnek a klub elit játékoskeretébe, ahol az U11-es korosztálynál heti négy edzés, plusz mentális és core-edzés (ez egy olyan edzéstípus, amely a törzs mélyizmaira koncentrál, célba veszi az összes olyan izomcsoportot, amely a gerincet és a medencét stabilizálja), illetve egy, de gyakran két meccs is szerepel a programban. (Bajnoki rendszerről U11–U14 között még nem beszélhetünk, regionális szinten van egy rendszere annak, hogy mikor kivel játszanak, de az eredményeket nem tartják nyilván, nincsenek pontok, nincsenek helyezések.)

Hunornak valamivel több edzése van, mint másnak, mert ő két korosztályban is gyakorol, így például hétfőn U12-ben kezd, utána csatlakozik úgy fél óra erejéig az U11-hez. Kedden specifikus tréning és karakterformálás szerepel a programjában, szerdán pihenő vagy meccs, csütörtökön specifikus edzés, majd core, pénteken edzés az U12-vel, szombaton vagy vasárnap meccs. Alkalmanként legalább két órát tölt a klubnál, mindezt heti öt-hat alkalommal. Egy héten összesen minimum tíz órát tölt el a futballal, de ebben a meccsek még nincsenek is benne. Felmérték, az irányított labdaérintéseinek a száma az edzéseken – hetente 3500 fölött van (ezt a számot a fiam esetében tudom pontosan, azoknál a csapattársainál, akik csak egy korosztályban edzenek, ez a szám valamivel alacsonyabb lehet). Ezen kívül kiegészítésként úszik, és még a haverokkal is eljár focizni. Mindez persze nem kevés, de az elit futballképzés itt ilyen. A futball a korral együtt változik, és a grundok helyét a korai elitizálódás veszi át.

KÉKEK, SÁRGÁK, PIROSAK – TELJESÍTMÉNYORIENTÁLT MECCSEK ÉS VIDEOELEMZÉS

A SCOUTOKRÓL
Három scouting-, vagyis megfigyelőrészleg van a klubnál. Az első csapat és az U17–U19 alkot egy részt, itt több főállású megfigyelő is dolgozik. Külön részt alkot az U14–U15 és külön veszik az U10–U13-at, mindegyik részegységnek van egy-egy főállású megfigyelője. Emellett hét-nyolc önkéntes scout is dolgozik, ők sok utánpótlás-mérkőzésre járnak (általában van is hasonló korosztályban futballozó gyermekük). A klub kiképezi őket, hogy milyen kritériumok alapján kell megfigyelniük a játékosokat, de ők nem a klub alkalmazottai. Ha látnak érdekes játékosokat, akkor továbbítják az információkat, és utána a felelős scout nézi meg a játékosokat. Az önkéntes scoutok sem ingyen dolgoznak, van díjazásuk, de nem jelentős összeg.

Az FCK-nál egészen U16-ig nem állítottak fel megfelelési kényszert, csak a stresszmentes fejlődésre helyezik a hangsúlyt. Az FCN viszont megkülönböztet olyan mérkőzéseket, melyeken kizárólag a fejlődésen van a hangsúly (ezek vannak többségben), és olyat is, amelyen bizonyos teljesítménykényszert határoznak meg, hogy lássák, kik azok a fiatalok, akik presszió alatt is tudnak teljesíteni. Ez alapján a játékosokat besorolják színekbe. Akékbe azok tartoznak, akik nagyjából mindig ugyanazt a biztos formát produkálják, asárgába azok, akik nagyon ingadozóak, vagyis gyakrabban gyengébb, bátortalan a játékuk, néha azonban tudnak magas szinten is teljesíteni, míg a piros az a fajta játékos, aki mindig hoz egy erős alapszintet, akit érdemes végig a pályán tartani, hiszen a gyengébb napján is meccseket tud eldönteni. Statisztikát mindkét klubnál vezettek a játékidőről is, azt vállalják, hogy aki bekerül az elitkeretbe, minimum 50 százaléknyi játékidőt kap (a maximumhoz képest).

Az FCN-nél annyi a különbség, hogy a teljesítményorientált meccseken nem mindenkinek garantált a játékidő, itt meghatározó lehet a játékosok színenkénti besorolása. Ezek általában a nemzetközi mérkőzések, gyakran utaznak ugyanis a fiatalok Hollandiába, Angliába, Németországba, Spanyolországba, Olaszországba is. Ezeken a találkozókon már feljegyzik a gólszerzőket és a gólpasszt adókat is. Sőt az FCN-nél azt is vezetik, hogy a gólpassz előtti közvetlen átadás kitől jött.

Ami újdonság itt az FCN-nél, hogy az U12-től működik egy videoelemző-rendszer, aminek köszönhetően a játékosok a mérkőzések után, a rögzített felvételekből kiollózva megkapják a saját kis klipjüket, amelyen ők szerepelnek. A videoelemzés alapja, hogy egy teleszkópos kamera veszi a meccseket, amely széles perspektívában is látja a pályát, kb. 3-5 méter magasból. A képanyagból utána a korosztályok edzői, alkalmanként az utánpótlás-felelőssel együtt nézik meg és vágják össze a klipeket. A szoftver, amit használnak, le van töltve a játékosoknak (vagy szüleiknek) a számítógépére is, van egy közös felhasználói név, amivel be tudnak lépni, akár otthonról is, és az edzővel telefonon át tudják beszélni a látottakat, a videóba bele lehet rajzolni, ami a másik félnél is megjelenik. Együtt igyekeznek kijavítani a helyezkedési, helyzetfelismerési hibákat.

SPECIFIKUS EDZÉSNAPOK, KÖZÖS TRÉNINGEK A NAGY CSAPATTAL

A heti négy edzésből az FCN-nél két edzésnap úgynevezettspecifikus edzésnap, amikor öt-hat különböző állomáson kell 15-20 percet gyakorolni. Ezek között vannak motorikai gyakorlatok, lövésgyakorlatok, egy egy elleni párharcok, technikai-labdaérintés, játék szűkített pályán, Coerver-jellegű feladatok, illetve kapusedzés. Mindegyik állomáson egy-egy szakképzett edző, illetve az utánpótlás-felelős felügyeli a munkát, aki minden specifikus edzésen ott van. Ezeken a tréningeken a környék iskoláinak ügyes focistái (akik nem a klub játékosai) is részt vehetnek, ezáltal ők is fejlődnek, így a futball „alacsonyabb szinten” is fejlődik, de ugyanakkor az ügyesebbeket folyamatosan szemmel is kísérhetik, mert nem tudni, hogy ki mikor „virágzik ki”. Ezek az edzések viszonylag korán kezdődnek, emiatt az iskolából az ilyen edzésnapokon el kell jönni tíz-húsz perccel korábban. Az iskola is partner kell, hogy legyen a tehetséggondozásban. Dániában az iskolában nem adnak házi feladatokat a gyerekeknek. Ez nagy könnyítés annak, aki elit szinten sportol.

AZ EDZŐKRŐL ÉS AZ EDZÉSEKRŐL
Amit tudni kell, hogy a klubnál a legtöbb edző A-licences, és nagyon sok anyagi forrást használ az FCN a képesített edzők alkalmazására. U10-től U19-ig 15 edző dolgozik, illetve két kapusedző, és két edző, aki kimondottan a támadásokért felel Ezenkívül van egy speciális edző a legfiatalabbakhoz, illetve további 13-14 edző, akit a klub partnercsapataihoz rendelnek ki, hogy a klub szisztémája szerint foglalkozzanak a gyerekekkel, ezzel is erősítve az alsóbb szinten az utánpótlást. Vagyis összesen húsz edző áll közvetlenül a klub utánpótlásának alkalmazásában, közvetetten további 14, illetve 3 fizioterapeuta és egy masszőr. Az edzések, nagyon pörgősek. Mindent időre csinálnak, és a feladatokat a lehető legmagasabb sebességen kell végrehajtani. Mindig két edző tartja a foglalkozásokat. A feladatok között a várakozási idő nagyon minimális. Egész évben kint edzenek a csapatok a szabadban. A műfű ezt lehetővé teszi és a tapasztalatom az, hogy nagyon frissek a gyerekek, még a téli mínusz egy-két fokban is. Kesztyű, sapka, sál, aláöltözet – hadd szóljon.

A korai edzéseknek a lényege az FCN-nél egyébként az, hogy az U11–U15 korosztály, ha lehet, legyen otthon vacsoraidőben, hogy a család este még együtt tudjon lenni.Ha valakinek gondot okoz az edzésre való eljutás, a klubnak van két kisbusza, amivel a környék iskoláiból, úgy 20 kilométeres körzetben összeszedik a gyerekeket.

Ha azt a két klubot kellene összehasonlítanom, amelynél a fiam megfordult, akkor azt mondanám, hogy amíg az FCK-nál a felnőttcsapat – ami egyébként valódi brandnek számít itt Skandináviában – sokszor elérhetetlen a gyerekeknek és számos U19-es tehetség is vár a bemutatkozásra, addig az FCN-nél a családiasságra helyezik a hangsúlyt.

A klubnak 10 300 férőhelyes (ebből 9800 ülőhely) stadionja van, amin műfüves a borítás, így kevésbé féltik, ezért a fiatalabb korosztályok gyakran bent edzenek, illetve a hazai meccseiket is bent játsszák ugyanabban a stadionban, amelyben a dán élvonalbeli mérkőzések is helyet kapnak – ezzel is plusz motivációhoz juttatják a fiatalokat. Az első csapat győztes meccsei után a gyerekek is bemehetnek az öltözőbe, és énekelhetik a profi csapat játékosaival együtt a Dániában szokásos „győzelmi nótát”.

Ami a legfontosabb az FCN-nél és talán a kulcspont, hogy az U17-es és az U19-es korosztály heti kétszer úgynevezett akadémiai tréningen együtt edz a Superligában szereplő csapattal.Ez elképesztő tapasztalat a fiataloknak, és kevésbé izgulnak, amikor be kell mutatkozniuk az első csapatban. Ismerősek a „kollégák” és ismerős a stadion.

Az FCN minden tehetségnek teret ad, nem fél a fiatalokat „használni”, amit szintén bizonyít, hogy 2016 januárja óta harmincan debütáltak a Superliga-csapatban, a többség még a 18. életéve betöltése előtt.Van, aki csak néhány meccset kapott azóta, de akad olyan is, aki kirobbanthatatlan a csapatból. A klub egyértelmű célja a játékosok értékesítése magasabban jegyzett bajnokságokba. Erre akadt is példa a közelmúltban, a legnagyobb név Emre Mor (ő a Nordsjaellandból ment Dortmundba, jelenleg a Celta Vigo futballistája), de szerződött már játékos Angliába, a belga első osztályba, Hollandiába, vagy akár országon belül az FCK-hoz is.

Az FCN-nél, mint igazi akadémiai klubnál, bíznak a futballistáikban, így nem egy játékos van, aki 21 éves korára már több mint száz Superliga-meccsen pályára lépett. Ez már olyan értékmérő lehet, ami elegendő ahhoz, hogy a menedzserek fiatalon erősebb bajnokságokba továbbítsák őket. A rutint nem az életkor, hanem a tapasztalat határozza meg.

KARAKTERFEJLESZTÉS; KÖZÖS KARRIERTERVEZÉS

Németh Hunor Vajk meccs közben
Németh Hunor Vajk meccs közben

Foglalkoznak a gyerekek mentális állapotával is, heti egyszer úgynevezett karakterfejlesztő tréningen is részt vesznek. Ez egy 45 perces foglalkozás, amelyen szó esik arról is, hogyan kell viselkedni a pályán és azon kívül, az élet különböző területein. Szeretnék a gyerekeket sportemberré, egyúttal jó emberré nevelni. A témák a mindennapi életből jönnek, és ezekhez konkrét feladatok is kapcsolódnak, például, hogy a következő egy-két hétben mindenkinek többet kell segíteni otthon a háztartásban, esetleg a környékbeli időseknek kivinni a szemetét egy hétig. Majd ezeket közösen megbeszélik, hogy ki, miben segédkezett. Úgy mondanám, hogy a szociális érzékenységre nevelik őket.

Továbbá a karakterformáló tréningeknek van egy másik típusa is. Az FCN egyedülálló módon szerződést kötött a LEGO Educationnel, így a klubnál lett egy LEGO-szoba, és időnként ott tartják ezeket a foglalkozásokat. Nagyon érdekes feladatokat kell csinálnia a gyerekeknek a leghíresebb dán játékkal, a LEGO-val. A játékgyártó cég két-háromszáz darabos dobozkákat állított össze (mindenkinek ugyanolyan elemek vannak a dobozába), és ezekből kell építeni valamit megadott időn belül egy témára. Például mutatnak egy képet, amin egy anyuka alszik, és tíz percben építeni kell bármit, ami a képről eszükbe jut. Aztán megbeszélik, hogy ki mit épített és miért. Érdekes és humoros helyzetek is kialakulnak, jó látniuk, hogy a másiknak milyen a fantáziája. Kreativitás mellett előnye, hogy a csapat együtt van és mást is csinál a focin kívül. A foglalkozásokat a klub munkatársai vezetik, a LEGO útmutatásai alapján.

Három havonta van játékosértekezlet, ez fél órás beszélgetés a két tréner és a játékos között (szülők ott lehetnek és hallgathatják), amelyen megbeszélik, hogy mik a játékos céljai, hogy akarja azokat elérni, a klub miben tud ebben segíteni. Specifikusan az egyéni fejlődésen van a hangsúly és nem a csapatén. Hiszen elsősorban játékost nevelnek! Hunor úgynevezett 10-es pozícióban játszik, amelyben elég nagy szabadságot kap, hogy kihasználhassa kreativitását a támadásoknál. Egy ilyen megbeszéléseken lehet elmondani, hogy ki, milyen poszton szeretné még kipróbálni magát, és a klub mindent megtesz, hogy a játékos boldog legyen, hiszen ez a fejlődés záloga,boldog labdarúgókat nevelni.

Egy példa erre: Hunor ballábas, ezért a szabadrúgásokat jobbról ő lövi, jól megy neki, sokat is gyakorolja, de szeretne még jobb lenni. Ezért az edzője megígérte, hogy beszél a Superliga-csapat egyik legjobb játékosával, Emiliano Marcondesszel, aki szabadrúgás-specialista (16 meccsen 12 gólnál jár és már angliai szerződéssel a zsebében futballozik, a téli időszakban vált), hogy kerít fél órát az idejéből, amikor megmutatja a fiataloknak a szabadrúgáslövés fortélyait. Így is lett.

Emellett nagy különbség, hogy míg az FCK-nál a srácokat hagyták, hogy maguk alakítsák ki a saját játékstílusukat (nem szóltak bele az edzők), addig itt az FCN-nél a labdás edzések mellett folyamatosan tanítják őket a labda nélküli mozgásra, a megfelelő idejű és fajtájú letámadásra, visszatámadásra, „álvisszatámadásra”. Vagyis a képzés itt sokkal kontrolláltabb, irányítottabb ilyen szempontból.

Viszont a klub semminek nem áll az útjába. Ezért lehet például plusz edzést végezni. Dániában amúgy is nagyon elterjedtek az individuális, vagyis az egyéni edzések is. Hiába csapatsport a futball, a személyre szabott egyéni labdás edzések rengeteg motorikai feladattal, lövéssel, Coerver-feladattal, több száz labdaérintéssel, az első labdaérintés hatékonyságágának növelésével, ma már elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy fiatal futballista eljusson a legmagasabb szintig.

A klubnál mindenkit buzdítanak, akiben látnak potenciált, hogy jobb és jobb legyen, hogy soha ne azt nézze, hol tart a másik, és esetleg hátradőljön, ha úgy érzi, előnyben van a többiekkel szemben.

Ez az FCN.

Németh Hunor Vajk edzésben


NÉMETH TAMÁS

HA ÖNNEK IS VANNAK A LABDARÚGÁSSAL KAPCSOLATOS, KÜLFÖLDÖN SZERZETT TAPASZTALATAI, ELSŐSORBAN A HELYI UTÁNPÓTLÁSRENDSZERRŐL, AMATŐR FUTBALLRÓL, ÉS SZÍVESEN BESZÁMOLNA EZEKRŐL, VÁRJUK LEVELÉT AZ nsonline@nemzetisport.hu CÍMRE „KÜLFÖLDI TAPASZTALATOK” TÁRGYMEGJELÖLÉSSEL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik