Webshop és YouTube-csatorna van, ittas futballisták nincsenek – német 7. liga

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.19. 13:56
null
Klubcímer a sapkán, pályán az SG 01 Hoechst (Fotó:<a href="https://www.facebook.com/www.SG01Hoechst.de">www.facebook.com/www.SG01Hoechst.de</a>)
A Nemzeti Sport Online-on még tavaly indítottuk a „külföldi tapasztalatok” elnevezésű sorozatunkat, melyben külföldön élő olvasóinktól várunk beszámolókat, hogy ott, ahol élnek, hogyan viszonyulnak az emberek a labdarúgáshoz, milyen az utánpótlás-nevelés, a futball közege. Ezúttal a Németországban született, Frankfurt külkerületében élő, és egy helyi amatőrcsapatban futballozó, de korábban több magyar csapatnál is megforduló Nagy Christian mesél a saját, és a helyi utánpótlásban pallérozódó, 13 éves öccse tapasztalatairól.

„Németországban születtem, majd Magyarországon éltem és hosszabb idő után tavaly költöztem vissza Frankfurt külkerületébe, Höchstbe, ahol egy üzletben eladóként dolgozom – kezdett bele tapasztalataiba Nagy Christian. – A szabadidőmben futballozom, felvettek a helyi amatőrcsapathoz, amely Hessen tartományban, a hetedik osztálynak megfelelő Gruppenligában szerepel. Mivel korábban Magyarországon is több évet lehúztam amatőr csapatokban, játszottam a Szent István SE-ben, az RTK-ban, Ecseren és a Rojik FC-ben is, érdekes összehasonlítani az otthoni és a németországi közeget."

Akár az amatőrfutballt, akár az utánpótlás-nevelést tekintve. Utóbbiba öcsém, a 13 éves Nagy Attila révén nyerhettem bepillantást, aki a Grund FC-ből ment ki ugyancsak tavaly ősszel Németországa, ő a nyugat-frankfurti Unterliederbachban játszik. Amit már kezdésként leszögezhetek, itt egész más a futballhoz való hozzáállás, mindenki sokkal pozitívabb felfogású, mint Magyarországon, sokkal inkább dicsérik, segítik, bátorítják egymást az a játékosok, nem pedig lehúzzák."

KÜLÖNBSÉG A FELFOGÁSBAN, A JÁTÉKBAN

Olvasónk elsőként azt hangsúlyozta, hogy az emberek nyitottak egymás felé, a közeg befogadó a külföldiekkel szemben, ami megkönnyíti a beilleszkedést. Ez abból is adódhat, hogy a közel 16 ezer lakosú Höchst 39 százaléka külföldi, legnagyobb részt törökök, Christian csapatában, az SG 01 Hoechstben is több török származású játékos futballozik, de van olasz csapattársa is, illetve a bajnokságban sok lengyel és afrikai játékos is futballozik.

Nagy Christian
Nagy Christian

„Érdekes, hogy itt még hetedosztályban is érezhető egyfajta profi mentalitás. Olyan szenvedéllyel, győzni akarással futballoznak, és olyan kitörő örömmel ünneplik a gólokat, mintha a világbajnokságot nyerték volna meg, kiváltképp a törökök, amit a BLASZ-ban (Budapest-bajnokságban – a szerző) nem nagyon tapasztaltam. Itt nincs idő levenni a labdát és körbenézni, hogy hová passzoljak, mert egyből ketten ott vannak az ember nyakán. A játékosok nem arra várnak, hogy legyen már vége a meccsnek. A futball szeretete, a győzni akarás hajt mindenkit, és nemcsak a meccseken, hanem már az edzéseken is ez jellemző, a tréningeken is gyors a játék, nagyon sok a labdaérintés. Heti három foglalkozásunk van, és a húszas keretből legalább tizenhat-tizenheten minden edzésen ott vannak. A játékban a rövid (tíz-tizenöt méteres), gyors és precíz passzokat erőltetik, nagyon sok a passz egy-egy meccsen. Az edzőnk is mindig azt kiabálja: »schnell, schnell, präziser Pass« (gyorsabban, gyorsabban, precíz passz). Amúgy keverednek a különböző stílusok. A törökök jobban színezik a futballt, technikásabbak, míg a németek erőssége a passzjáték. Ugyanakkor többször cseleznek a szélről befelé a játékosok és több a lövés is, mint otthon.”

„A mérkőzések hangulatukban is másak, mint otthon. Lehet, hogy én nem voltam elég figyelmes, de a Magyarországon sokszor tapasztalat kocsmai hangulattal szemben Németországban nem láttam még a pálya mellett dohányzó játékosokat, de még szurkolókat sem nagyon, és bár a sört nagyon szeretik a németek, senkit nem láttam még alkoholos állapotban pályára lépni. Érdekes volt továbbá, hogy még itt a hetedosztályban is nagy jelentőséget tulajdonítanak a taktikának. Több játékrendszerben is szoktunk futballozni, gyakran meccs közben is szisztémát váltunk, és a bajnokik előtt az edző külön mindenkinek elmagyarázza, hogy mi a feladata, mit vár el tőle azon a mérkőzésen. Viszont, amiben nem látok különbséget, sőt talán ebben a magyar játékosok még jobbak is, mint a németek, az a technikai képesség. Rám is azt mondta az edző, hogy labdával ügyes vagyok, de ez még nem jelent semmit, mert a futball is fejben és a hozzáállásban dől el.”

AZ SG 01 HOECHST EGYIK MÉRKŐZÉSE – ZSENIÁLIS GÓL, 2.10-TŐL

FIZETÉS, WEBSHOP ÉS YOUTUBE-CSATORNA – KÖRÜLMÉNYEK

Nagy Christian a körülményekről is beszélt, mindarról, ami körbeveszi az amatőrfutballt Németországban.

Ilyen plakátokon hirdetik a meccseket, oldalt a csapat szponzorai
Ilyen plakátokon hirdetik a meccseket, oldalt a csapat szponzorai

Három pályánk van, ebből egy műfüves, egy kisebb méretű edzőpálya, és a centerpálya, amire azt azért nem mondanám, hogy biliárdasztal simaságú, de jó minőségű. Van egy igényes öltözőnk, kiváló labdákkal játszunk, és még jó minőségű cipőt is ad a klub, ha valaki éppen nem visz magával. Sok helyi vállalkozó támogatja a csapatot, akiknek a hirdetései reklámtáblákon jelennek a pálya szélén. Azok a játékosok, aki régebb óta a csapat tagjai, némi fizetséget is kapnak, meccsenként átlagosan ötven eurót (15000 forint), míg havi szinten a legalacsonyabb összeg is két-háromszáz euró között mozog. Néhány osztállyal följebb, például negyed-ötödosztályban viszont már jóval nagyobb pénzeket is meg lehet keresni a futballal. Ott már a játékosok nagy része nem teljes állásban, hanem részmunkaidőben dolgozik, így több ideje jut a futballra. Egyébként is sok a részmunkaidős, négy-hatórás állás Németországban, amelyekkel öt-hatszáz eurót meg lehet keresni havi szinten, míg a nyolcórás állásoknál ezer-ezerötszáz euró a havi minimum."

Olvasónk elmondta továbbá, hogy hatalmas különbség tapasztalható a hazai amatőr bajokságokkal való összevetésben marketing és reklámfronton is.

A klubnak van külön marketingese, hivatalos Facebook-oldala, YouTube-csatornája és még webshopja is, ahol különböző, a klub emblémájával ellátott szurkolói kellékeket árulnak. Az utcán már találkoztam a csapat termékeit hordó drukkerekkel a hétköznapokon is, és egyébként a városban óriásplakátokon hirdetik is a mérkőzéseinket. Amúgy a futball mellett futsalcsapata is van a klubnak. Én korábban itthon futsaloztam is, és a rövidpasszos, gyors játék miatt ennek hasznát is veszem , Höchstben, de tervezem, hogy Németországban is futsalozom majd."

HÖCHSTBŐL IS EL LEHET JUTNI A CHELSEA-IG – UTÁNPÓTLÁS

„Az utánpótlás-nevelés kapcsán először is az az egyik fontos tapasztalatom, hogy míg Magyarországon a játszótereken sok elhagyatott, üres focipályát látni, addig errefelé tele vannak a terek futballozó gyerekekkel. A mi klubunknál pedig már U9-es csapat is van" – fejtette ki Nagy Christian.

„Tizenhárom éves öcsém, Nagy Attila a közeli Unterliederbachban játszik ősz óta, a tartományi utánpótlás-bajnokságban. Ő Buzsáky Ákos utánpótlás-nevelő csapatából, a Grund FC-ből került ki, ahol nagyon jó véleménnyel voltak róla. Magyarországon nőtt fel, a környezetváltás, az új barátok, az új iskola, illetve ezekhez kapcsolódva a lelki tényezők meghatározzák majd, hogyan tud boldogulni Németországban, mire viheti a futballpályán. Mivel németül már itthon is tanult, és a közeg alapvetően befogadó, így a beilleszkedéssel szerintem nem lesz gondja. Csak rajta múlik, mennyi munkát tesz bele a futballba, hogyan tud fejlődni. Azt ugyanis már most tapasztalja, hogy a képzés jó színvonalú. Három-négy edzésük van hetente, de ami nagyon fontos, hogy az iskolája is támogatja a sportot, a labdarúgást és lehetőséget adnak arra, hogy az iskolaidőn túl, de az iskola szervezésében egyéni foglalkozásokon vegyen részt. Viszont azt a gyerekek kapcsán is elmondhatjuk, ezt öcsém meccsein is tapasztalni, hogy semmivel nem technikásabbak, nem ügyesebbek Németországban a tíz-tizenhárom éves gyerekek, mint otthon.

Nagy Attila
Nagy Attila

Arra a kérdésünkre, hogy vajon mennyire nehéz egy hetedosztályú amatőrcsapat utánpótlásából kiemelkedni, egy névvel válaszolt németországi olvasónk:

Marko Marin. A korábban a Chelsea-ben is futballozó, német válogatott játékos karrierje az én klubomnál, az SG 01 Hoechstnél indult. Itt figyelt fel rá a Frankfurt, majd onnan vezetett tovább az útja (a Mönchengladbachhoz, majd a Werder, aztán a Chelsea-hez, a londoniak pedig többször kölcsönadták, tavaly nyáron a görög Olympiakoszhoz igazolt – a szerző). Az ő példája is azt igazolja, amit fent említettem, itt minden adva van ahhoz, hogy valakiből profi labdarúgó váljék, ha a jó képességei megfelelő hozzáállással párosulnak, és kellően szorgalmas, elvégzi azt a munkát, ami szükséges.”

HA ÖNNEK IS VANNAK A LABDARÚGÁSSAL KAPCSOLATOS, KÜLFÖLDÖN ÉLVE SZERZETT TAPASZTALATAI, ÉS SZÍVESEN BESZÁMOLNA A HELYI UTÁNPÓTLÁSRENDSZERRŐL, AMATŐRFUTBALLRÓL, VÁRJUK BESZÁMOLÓJÁT AZ nsonline@nemzetisport.hu CÍMRE „KÜLFÖLDI TAPASZTALATOK” TÁRGYMEGJELÖLÉSSEL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik