Így nevelnek Ausztriában orosz, szír, pakisztáni és magyar futballistákat!

Vágólapra másolva!
2017.01.26. 09:03
null
Az FC Judenburg kölyökcsapata
A Nemzeti Sport Online-on decemberben egy olvasói levél hatására kezdtük el az innentől terveink szerint havonta jelentkező, külföldi utánpótlás-nevelő rendszereket és műhelyeket bemutató sorozatunkat, melyben mindig egy-egy szülő írja le a gyereke példáján a személyes tapasztalatait. Az első részben Németh Tamás mutatta be, hogyan pallérozódik a fia, Hunor Vajk a dán FC Köbenhavnnál, most pedig Retfalvi Andrea beszél fiáról, Katrein Ferencről s az osztrák Wolfsberger AC U11-es játékosának történetén keresztül az osztrák utánpótlás-nevelésről is.

 

TÖKÉLETES PÁLYÁK A HEGYI FALVAKBAN – A KÖRÜLMÉNYEKRŐL, A HÁTTÉRRŐL

Érdeklődéssel olvastuk a Dániában élő Németh család levelét fiuk, Hunor Vajk focistakarrierjének alakulásáról. Ezúton is szeretnénk innen, Wolfsbergből további sok sikert kívánni neki és a Németh családnak. Amit Németh Tamás úr leírt a cikkben, azt teljes mértekben meg tudjuk érteni és hasonló tapasztalatokkal rendelkezünk mi is.

Családunkkal négy évvel ezelőtt költöztünk Ausztriába, Stájerországba, Murau mellé, a gyerekek (Olívia, Ferenc, Lőrinc) itt kezdtek óvodába és iskolába járni. Az osztrák iskolai nevelésben a sport sokkal inkább központi szerepet játszik, mint Magyarországon, ehhez minden infrastruktúra a gyerekek rendelkezésére áll. Természetesen elsősorban a téli sportok dominálnak errefelé, de a legeldugottabb hegyi falvakban is tökéletes minőségű focipályákat (világítással, öltözőkkel stb.) találunk.

Ferenc fiunk, aki most lesz kilencesztendős, három évvel ezelőtt kezdett el az SVU Murauban focizni. Azonnal látható volt, hogy „kilóg" a társai közül. Ez nála abban nyilvánult meg, hogy hatévesen képes volt tudatosan jó passzokat, akár gólpasszt is adni, ami a gyerekfocit látva eléggé meglepő volt, nem csupán számunkra, de az edzőinek is. Az U7-re ugyanis a tudatos passzjáték még nem annyira jellemző.

A helyi tornákat végigjárva, az ott tapasztaltak alapján arra jutottunk, hogy Ferencnek érdemes lenne komolyabban vennie a futballt. Persze elfogult szülőként már azonnal a Bayern Münchent vagy a Barcelonát vizionáltuk, azonban, ha őszintén és reálisan akarjuk nézni a fiunk teljesítményét, utánpótlásban dolgozó szakemberek véleményét kell kikérni. Sok esetben láttuk a környezetünkben, hogy a szülők saját meg nem valósult álmaikat akarják a gyereküknél beteljesíteni, amiből sok lelki sérülés származhat.

Mi azt az utat választottuk, hogy Ferenccel a közeli FC Judenburg akadémiájára jelentkeztünk, ahol a tréner öt perc játék után odajött hozzánk, és elmondta, mindenképpen szeretné Ferencet a csapatukban látni. Ez számunkra nagyon fontos visszaigazolás volt, hogy nemcsak mi látjuk a fiunkat tehetségesnek, hanem egy őt korábbról nem ismerő szakember is.

KÖZÖS LECKEÍRÁS UTÁN IRÁNY A PÁLYA – A „LAZ-KÖZPONTOK" ÉS AZ UTÁNPÓTLÁS-NEVELÉS RENDSZERE

Annyit érdemes tudni az osztrák utánpótlás-nevelésről, hogy országosan 30 LAZ-központ (Landesverbands Ausbildungszentren – szövetségi képzési központok) működik, amelyeket a labdarúgó-szövetség tart fent (ÖFB).

Az osztrák futball rendszere a gyerekfocitól, ill. a LAZ-központoktól az akadémiai képzésen át a profi klubokig, majd a válogatottig
Az osztrák futball rendszere a gyerekfocitól, ill. a LAZ-központoktól az akadémiai képzésen át a profi klubokig, majd a válogatottig

 

Judenburgban működik egy ilyen központ, ahol kb. 20-25 gyerekkel foglalkoznak. Itt már professzionális stáb, erőnléti edzők, kapusedzők, fizioterapeuták, sportorvosok foglalkoznak a sikeresen felvételi után bekerülő 10 éves gyerekekkel. A rendszer lényege, hogy a zömében gimnáziumba járó gyerekeket tanítás után összegyűjtik, együtt ebédelnek és közösen csinálják meg házi feladataikat, majd azt követően irány a pálya.

Heti négy tematizált edzést vezényelnek nekik, gyakorlatilag minden időjárási körülménytől függetlenül kint vannak a pályán. A rendszer biztonságot ad a családoknak is, mert a tanulás, illetve ha kell valamelyik iskolai tárgyból, akkor a korrepetálás is a „kiképzés" része.

Az időjárás nem állhat a futball útjába
Az időjárás nem állhat a futball útjába

A LAZ 10 éves kortól 14 éves korig tart. Ezt követően lehet pályázni a fiataloknak az osztrák Bundesliga-csapatok (például Red Bull Salzburg, Sturm Graz, WAC) hátterében működő utánpótlás-akadémiákra. Természetesen minden csapatnak megvan a saját korosztályos utánpótlásgárdája. A LAZ egy előválogató, kutató-szűrő rendszer, amely magába integrálja az iskolai képzést is, így nem kell a kiválasztott gyerekeknek attól tartaniuk, hogy az oktatásban hátrányba kerülnek.

OROSZOK, SZÍREK, PAKISZTÁNIAK ÉS MAGYAROK KÖZÖSEN FUTBALLOZNAK – TAPASZTALATSZERZÉSI LEHETŐSÉGEK ÉS KIVÁLASZTÁS

Az FC Judenburg akadémiájával lehetőségünk nyílt arra, hogy több nemzetközi kupán megmérettessük magunkat, többek között Bajorországban, Szlovéniában. A judenburgi csapatban az osztrákok mellett román, horvát, szerb, albán, orosz, szír, pakisztáni, bosnyák, magyar gyerekek játszanak együtt, tökéletes összhangban, mint egy profi klubnál.

Az U9-U10-ben szereplő együttesünk játszott a Dinamo Zagreb, a Zeljeznicar, a Maribor, a Sturm Graz, az Admira Wacker utanpótláscsapataival is. Mindig izgalmas számunkra magyarok ellen pályára lépni. A Sopron, a Ferencváros, az ETO FC, az Illés Akadémia ellen játszottunk már, és mindig kemény ki-ki meccseket vívtunk velük. A téli időszak terembajnokságai szintén rendkívül hasznosak a fiúknak, és el kellett ismerni a Dunakeszi Kinizsi futsalcsapatának teljesítményét is, amely a technikai tudásával nagyon meglepte az osztrák gárdákat.

Katrein Ferenc a WAC U11-es csapatában
Katrein Ferenc a WAC U11-es csapatában

Általánosságban kijelenthető, hogy a magyar gyerekcsapatok mindig jó benyomást keltenek itt Ausztriában, elsősorban kiváló technikai adottságaik és küzdőszellemük miatt.

Mivel nem vagyunk szakemberek – egyébként pedig meg lassan már igen –, nálunk bevett gyakorlat, hogy időszakonként kikérjük egy másik klub utánpótlás-szakembereinek a véleményét Ferencről. Ezért jártunk nyáron a Wacker Innsbrucknál, ahol arra is lehetőséget kaptunk, hogy tesztmeccseken vegyünk részt. Az ott dolgozó török edzőktől is pozitív visszajelzéseket kaptunk.

Amikor már úgy éreztük, hogy megtaláltuk fiunk számára a legoptimálisabb megoldást, a LAZ-rendszert, tettünk egy bátor, de egyben kicsit kockázatos lépést, és kértünk a Wolfsberger AC U11-eseinek edzőjétől egy időpontot, hogy értékelje Ferkó teljesítményét.

A dániai példához hasonlóan itt is elmondható, hogy a nagyobb csapatoknál legalább egy korosztállyal feljebb játszanak a gyerekek, így fordulhat elő, hogy Ferenc nem egészen 9 évesen a WAC U11-es együttesével tesztelhetett. (Közel nagypályán játszanak, nyolc plusz egyes rendszerben, kétszer 30 percet.) Ez konkrétan azt jelentette, hogy két hétig együtt edzett a Bundesliga-klub utánpótlásával, illetve több tesztmérkőzésen kellett bemutatnia a tudását.

Ezzel egy időben több tréner is megnézte, de a végső szót a WAC sportigazgatója mondta ki, amikor azzal fordult hozzánk, hogy szeretnék Ferencet szerződtetni.

Természetesen családi kupaktanácsot követően, nagy büszkeséggel mondtunk igent, azonban azt is tudjuk, hogy a neheze csak most következik. Bent is kell tudni maradni a csapatban, mert évenkénti igazolás van itt is. Sajnos láttunk a környezetünkben olyat, hogy valakit felvettek az Austria Wien utánpótlásához, de egy évet követően nem hosszabbították meg a szerződését, ami komoly lelki törés, nemcsak a gyereknek, hanem a családnak is.

Némethéknek üzenjük, hogy nagyon nehéz nem kiabálni a meccseken, amikor látjuk a saját gyerekünket küzdeni, de be kell látni, hogy igazuk van. A WAC-nál sincs kiabálás. Talán ez a legnehezebb most nekünk, szülőknek. De látni azt a profizmust, ahogy a gyerekekkel foglalkoznak ilyen szinten az edzők egy tudatosan felépített filozófia mentén, ezért úgy gondolom, megéri csendben maradni. Főleg úgy hogy a kisebbik fiunk, Lőrinc ballábas, és sokak szerint még tehetségesebb, mint a bátyja. Ám ez már egy másik történet...

A tornagyőztes WAC U11
A tornagyőztes WAC U11

EGYÉNI BENYOMÁSOK

Bár nem vagyunk szakemberek, de úgy látjuk, hogy az osztrák utánpótlás-nevelés sokat fejlődött az elmúlt 10-15 évben, és tudatosan nevelnek játékosokat a német, osztrák, olasz „piacra". Hiszen látni kell, ez egy komoly iparággá nőtte ki magát.

Rendkívül fizikai központúak az edzések, ami már az U10-nél is tetten érhető. A kiválasztás elsődleges szempontja a gyorsaság és a mentalitás, csak ezt követi a technikai tudás. A LAZ-központokban jó értelemben vett „iparos" képzés folyik, a fiatalok szinte tökéletesen megtanulják a foci alapjait 14 éves korukra.

Lehet, hogy Ferenc esetében a kreativitás az, ami megtetszett a szakembereknek az említett készségek mellett. Az osztrák labdarúgás nem véletlenül foglal el előkelő helyet a FIFA-ranglistán, és ez várhatóan hosszabb távon is így marad, köszönhetően a topligákban játszó legjobbjaiknak.

De azt az érzést, amikor nyáron az Európa-bajnokságon elvertük őket, sosem fogjuk elfelejteni. Másnap a fiúk címeres mezben mentek iskolába, amit egyébként az osztálytársak sportszerűen toleráltak.

RETFALVI ANDREA

HA ÖNNEK IS VANNAK KÜLFÖLDÖN SZERZETT TAPASZTALATAI, ÉS SZÍVESEN BESZÁMOLNA A HELYI UTÁNPÓTLÁSRENDSZERRŐL, VÁRJUK BESZÁMOLÓJÁT AZ nsonline@nemzetisport.hu CÍMRE „KÜLFÖLDI TAPASZTALATOK" TÁRGYMEGJELÖLÉSSEL!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik