NB II: Várhidi nem érti, de pontlevonással sújthatják a Kaposvárt

V. Gy., F. B.V. Gy., F. B.
Vágólapra másolva!
2021.04.26. 11:03
null
Várhidi Péter számára értelmezhetetlen az a szabály, amely alapján pontlevonással sújthatják csapatát (Fotó: Kaposvári Rákóczi, archív)
A szabályok értelmében jogosulatlanul lépett pályára vasárnap a labdarúgó NB II-ben, az Ajka elleni meccsen a Kaposvár játékosa, Dvorschák Gábor, amiért pontlevonással sújthatjták az amúgy is kieső helyen álló, tavaly még NB I-es somogyi klubot.

„ A törvény nem tudása, illetve nem megfelelő tudása senkit nem mentesít a jogkövetkezmények alól.”

Ebbe a hibába esett bele az NB II-ben szereplő Kaposvári Rákóczi is vasárnap az FC Ajka ellen 3–1-re elvesztett mérkőzésen. A csapat illetékesei ugyanis úgy gondolták, hogy az a sárga lap, amelyet Dvorschák Gábor tavaly ősszel, az ETO FC Győr tartalék csapatában, az ETO Akadémiában, a megyei bajnokságban kapott sárga beszámítást nyer az NB II-es bajnokságba is, de mivel tartalékcsapatban kapta a sárga lapot, ez nincs így.

A tévedésért súlyos árat fizethetnek, ugyanis Dvorschák Gábor a Rákóczi védője a szabályok értelmében vasárnap jogosulatlanul lépett pályára, ugyanis a Vasas elleni bajnokin begyűjtötte ötödik sárga lapját. Noha a Rákóczi téves számítása szerint ez már a Gyirmót ellen bekövetkezett, ők ugyanis a megyei I-ben kapott lapot is beszámították, ezért aztán – szintén tévedésből – kihagyta Szeged-Csanád elleni bajnokit, de a következő fordulóban már játszott, és sárga lapot kapott – az ötödiket – Fáy utcában.

A szabályok értelmében így jogosulatlan játék miatt a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) egy pontot, hivatalból eljárva levonhat a Kaposvártól büntetésképpen, és ehhez az Ajkának még csak óvást sem kell benyújtania. Ezzel négy fordulóval az idény vége előtt még nehezebb helyzetbe kerülne, ugyan már most is a kiesést jelentő 18. helyen áll, de egy pont levonásával három pontra nőne a tavaly még NB I-es Kaposvár hátránya a még bennmaradást jelentő, 17. helyen álló Siófokhoz képest, ráadásul több győzelme révén még a 19. Kazincbarcika is a Kaposvár elé kerülne.

Természetesen kíváncsiak voltunk a klub álláspontjára is az üggyel kapcsolatban.

„Értetlenül állunk a felröppent hírek előtt – mondta az NSO-nak Várhidi Péter, a kaposváriak vezetőedzője. – Dvorschák Gábor azért játszott tegnap az Ajka elleni mérkőzésen, mert már a Gyirmót elleni, április 7-i találkozón megkapta az ötödik sárgáját (hiszen egyet „hozott” még őszről az ETO megyei I. osztályú csapatából), így a Szeged ellen letöltötte az ebből fakadó eltiltását – legalábbis mi így kalkuláltunk.”

A fentiek alapján azonban elszámolták magukat Kaposváron...

„Értelmezhetetlennek tartom az ezzel kapcsolatos szabályleírást, mivel nincs egyértelműen taglalva, hogy külön kell-e venni vagy nem a felnőtt- a tartalék-, illetve az utánpótlás bajnokin kapott figyelmeztetéseket. Mindenesetre feltenném a kérdést, hogy egy megyei bajnoki találkozó miért nem számít felnőttmeccsnek – talán az ott szereplő, nem második csapatok nem felnőtt együttesek? Magyarán nem értjük, hogy miért nem számított felnőtt bajnokinak az ETO II meccse, miközben az ETO második csapata felnőtt bajnokságban szerepel; ezen az alapon miért nem viheti tovább az ott kapott sárga lapokat? Mindenesetre a szövetség kedden határozatot hoz az ügyben, de az esetlegespontlevonással még nehezebb helyzetbe kerülnénk. Ebben az idényben minden megtörténik velünk, minden sújt minket. Nem túlzás, sérülések által tönkretettek több játékosunkat, aztán a koronavírus-járvány nem került el minket ősszel, sőt akkor azt sem engedték, hogy elhalasszuk a meccseinket, és most itt van ez az ügy is... Ősszel a 19. helyen vettem át a csapatot, mindezek ellenére előreléptünk a 12. helyre, most viszont az imént taglalt okok miatt ismét kiesőhelyen vagyunk."

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik