Nagy skalpot ejtett a Siófok, amely sorozatban harmadik győzelmét aratta

Vágólapra másolva!
2023.04.16. 16:50
null
Bravúrok egymás után: a sárga mezes siófokiak hét nap alatt kilenc pontot gyűjtöttek (Fotó: MTK Média)
Folytatta menetelését a BFC Siófok, amely a labdarúgó NB II 32. fordulójában óriási meglepetésre 2–1-re legyőzte az MTK Budapest együttesét. A balatoniak sorozatban negyedik mérkőzésükön maradtak veretlenek, míg a fővárosiak négy napon belül másodszor kaptak ki.

LABDARÚGÓ NB II
32. FORDULÓ

BFC SIÓFOK–MTK BUDAPEST 2–1 (0–0)
Siófok, Városi Stadion, 350 néző. Vezette: Derdák Marcell (Huszár Balázs, Ring Kevin)
SIÓFOK:
Winter – Vágó G., Horváth M., Debreceni Á. – Major G. (Polényi, 68.), Varjas Z., Szakály A., Kerezsi (Girsik, 83.), Varga B. – Dénes (Hegedűs M., 68.), Farkas B. (Pataki Z., 68.). Vezetőedző: Dragan Vukmir
MTK:
Rácz G. – Poór (Kapronczai G., 66.), Szépe, Bobál G., Vadnai D. – Kata – Zuigeber (Palincsár, 61.), Bognár I., Stieber Z., Kovács M. – Németh K. Vezetőedző: Horváth Dávid
Gólszerző: Debreceni Á. (51.), Farkas B. (55.), ill. Stieber Z. (80.)
MESTERMÉRLEG
Dragan Vukmir:
– Gratulálok a fiúknak, jól futballoztak, megvolt az akarat bennük. Több helyzetet alakítottunk ki, ezért megérdemelt a győzelmünk.
Horváth Dávid: – A huszonötödik percig úgy játszottunk, ahogy elterveztük. A folytatásban kényelmessé és körülményesebbé vált a játékunk, többet hibáztunk, amit a hazaiak azonnal ki is használtak. A végén ugyan szerkezetet váltottunk, ami kisebb változást hozott, de kellő eredményre nem vezetett.

ÖSSZEFOGLALÓ

A hétnapos minisorozat harmadik felvonását úgy várták a balatoniak, hogy előbb a Kolorcity Kazincbarcika SC, majd pedig a Gyirmót FC Győr ellen is begyűjtötték a három pontot, így felkapaszkodtak a tabella tizedik helyére. Dragan Vukmir együttese remek formába került, ezt jól szemlélteti az a tény, miszerint az idei első nyolc meccsükön kilenc, míg a legutóbbi három fellépésükön hét pontot gyűjtöttek a sárga-kékek.

A leírtak tükrében az MTK Budapest elleni bajnokira akár értékmérőként is tekinthettek a Balaton-parton, ám vitathatatlan, hogy a két csapatot nem lehet egy lapon említeni. A fővárosiak messze a legtöbb szerzett góllal rendelkeznek, ráadásul úgy érkeztek Siófokra, hogy vendégként sorozatban kilenc veretlen meccset számláltak, legutóbb tavaly október 16-án, azaz 182 napja, a Szombathelyi Haladás otthonában kaptak ki (3–2).

Tények ide, tények oda, a két együttes őszi bajnokija is rávilágított arra, hogy a fővárosiak is sebezhetőek, Farkas Balázsék ugyanis ponttal távoztak az Új Hidegkuti Nándor Stadionból (1–1), ahol a hétközi fordulóban véget ért az MTK 18 meccsből álló hazai veretlenségi sorozata. Stieber Zoltánék a javítás reményében agilisabban kezdték a találkozót, ez több helyzetben is megmutatkozott, de a siófokiak védelme Winter kapussal együttvéve jól dolgozott. Az idő előrehaladtával a balatoniak játékban és iramban is felnőttek a vendégekhez, kiegyenlítetté vált a mérkőzés.

A második félidőt a Siófok kezdte úgy, ahogy az MTK az elsőt, annyi különbséggel, hogy a tópartiak négy perc leforgása alatt Debreceni Ákos és Farkas Balázs révén kétszer is bevették Rácz Gergő kapuját. Horváth Dávid két cserével és szerkezetváltással reagált az eseményekre, de nagy helyzetet így is a Balaton-partiak tudtak kialakítani, amikor a 71. percben Varjas fejesét Bobál a gólvonalról vágta ki.

Az iramra nem lehetett panasz, a felek kifejezetten jó meccset vívtak, melynek 80. percében Stieber Zoltán bombagóljának köszönhetően összejött a fővárosi szépítés. A vendégektől ennél többre nem futotta, sőt, a 86. percben még fölényesebbé tehették volna győzelmüket a hazaiak, de Hegedűs Márk egy közvetett szabadrúgás után a lécet találta telibe. A játéknap meglepetését tehát kétségkívül a Siófok szolgáltatta, amely hét nap leforgása alatt mindhárom mérkőzését megnyerte, míg az MTK Budapest egy győzelem mellett két vereséget szenvedett ez idő alatt – erre aligha számítottak sokan. 2–1

PERCRŐL PERCRE

90+3. perc: A jelzett hosszabbítást követően véget ért a mérkőzés, melyet a BFC Siófok óriási meglepetésre, de teljesen megérdemelten 2–1-re megnyert. Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

90+3. perc: Egy hosszan felívelt labdára Winter jött ki a kapujából, majd Debreceni mellett Németh Krisztián leütközte, amiért sárga lapos figyelmeztetésben részesült. A fővárosiak támadója idei ötödik sárgáját gyűjtötte be, így kihagyni kényszerül csapata következő, Soroksár SC elleni bajnokiját.

Letelt a rendes játékidő, melyet követően Derdák Marcell három percet hosszabbít.

87. perc: Bognár István kapta a mérkőzés harmadik, önmaga idénybeli negyedik sárga lapját.

83. perc: Változtattak a balatoniak: Kerezsi Zalán helyett Girsik Áron-Róbert kap lehetőséget.

86. perc: Szándékos hazaadás miatt 11 méteres közvetett szabadrúgáshoz jutott a Siófok: a Szakály Attila által legurított labdát Hegedűs Márk óriási erővel, bal lábbal a felső lécre lőtte!

Az MTK Budapest 31 mérkőzésen jegyzett 80 gólja messze kimagaslik a mezőnyből: a második legtöbb gólt, szám szerint hatvannégyet a Diósgyőri VTK jegyez, ami tizenhattal kevesebb a fővárosiak által szerzettnél. Az idegenbeli mutatókkal kapcsolatban elmondható, hogy a kék-fehérek 15 mérkőzésen 38 gólt szereztek, ami szintén a legjobb mutatónak számít a húszcsapatos ligában, hiszen a vendégként a második legtöbb találatnál járó DVTK a fordulót megelőzően harminckettőnél járt.

80. perc: GÓL! MICSODA TALÁLATTAL SZÉPÍTETT AZ MTK BUDAPEST! Egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után Stieber Zoltán vette át a labdát, majd egy igazítást követően, mindenkit meglepve 25 méterről a kapu jobb oldalába lőtte. 2–1!

A kapott gólokkal kapcsolatban megemlíthetjük, hogy a fővárosiak a legutóbbi tizenegy mérkőzésükből hetet is nullára hoztak hátul, sőt, produkáltak egy hatmeccses sorozatot is, melyen érintetlen maradt Rácz Gergő hálója.

71. perc: Közel járt a harmadik gól megszerzéséhez a Siófok! Debreceni hosszan felívelt szabadrúgását követően Pataki indította Vargát, aki a bal oldalról középre tekert – az érkező Varjas Zoltán 5 méterről, fejjel a kapu jobb oldalát vette célba, Bobál azonban a gólvonalról kivágta a labdát!

Nézzük a kapott gólokat: a siófokiak neve mellett a forduló előtt 45 állt, melyek közül 22 az első, 23 a második félidőben született (0–30. perc között: 7, 31–59. perc között: 20, 60–90. perc között: 18). A kék-fehérek védelme 41 alkalommal kapitulált, melyek közül az ellenfelek huszonháromszor az első félidőben, tizennyolcszor a második játékrészben találtak be (0–30. perc között: 14, 31–59. perc között: 12, 60–90. perc között: 15).

68. perc: Hármas csere a siófokiak oldalán: Major Gergő, Farkas Balázs és Dénes Csanád lejött, Polényi Gábor, Pataki Zoltán és Hegedűs Márk friss erőként kap lehetőséget a találkozó hajrájára fordulva.

66. perc: Ismét változtatott a fővárosiak szakmai stábja: Poór Patrik le, Kapronczai Gergely be.

61. perc: Cserélt az MTK Budapest: Zuigeber Ákos helyett Palincsár Martin a pályán.

A Balaton-partiak az eddig lejátszott 31 forduló alatt 33 gólt szereztek, melyek közül 19 az első félidőben, 14 pedig a második felvonásban született (00–30. perc között: 11, 31–59. perc között: 8, 60–90. perc között: 14). Ezzel szemben a vendégek 80 alkalommal találtak az ellenfelek kapujába, az első játékrészben 37, míg a másodikban 43 gólt jegyezve (00–30. perc között: 21, 31–59. perc között: 30, 60–90. perc között: 29).

55. perc: GÓL! MEGDUPLÁZTA ELŐNYÉT A BFC SIÓFOK! Stieber passzolt volna hátra Szépének, azonban Farkas Balázs gyorsabban reagált a helyzetre, majd a labdaszerzés után betört a tizenhatoson belülre, s 13 méterről kilőtte a kapu közepét. 2–0!

51. perc: GÓL! MEGSZEREZTE A VEZETÉST A BFC SIÓFOK! A balatoniak harmadik szögletét Szakály adta középre a bal oldalról. Az ötösön lepattanó labdát Debreceni Ákos Bobál Dávid szorításában a kapu bal oldalába fejelte. 1–0!

A BFC Siófok a mögöttünk hagyott 31 forduló alatt kilenc mérkőzésen nem szerzett gólt – ebből ötször pályaválasztóként –, míg az MTK Budapest négy alkalommal maradt lőtt gól nélkül, háromszor idegenben. A házigazdák eddig hét találkozót hoztak le kapott gól nélkül – ebből hatot hazai környezetben –, míg a vendégek nyolc alkalommal – ebből ötször idegenben – tudták nullán tartani az ellenfelet.

48. perc: Kerezsi passzát követően Varga adott középre a bal oldalról: Major remek ütemben előzte meg Vadnait, de néhány centivel lemaradt a labdáról. Ha eléri, szépségdíjas góllal szerezhetett volna vezetést a Siófok!

46. perc: Elkezdődött a második félidő. A szünetben egyik szakvezető sem változtatott csapata összeállításán.

45. perc: Hosszabbítás nélkül véget ért az első félidő, amely gólt nem, csak helyzeteket hozott. Maradjanak velünk, hamarosan jövünk a második játékrésszel!

39. perc: A sárga lapok tekintetében gyorsan egyenlítettek a siófokiak: Vágó Gábor buktatta a hazai térfélen Kata Mihályt, begyűjtve ezzel idénybeli hatodik ilyen jellegű figyelmeztetését.

A két együttest huszonhét pont és nyolc hely választotta el egymástól a fordulót megelőzően. A BFC Siófok a megszerzett 39 pontjából huszonhármat gyűjtött pályaválasztóként, míg az MTK Budapest 66 pontjából harmincat zsebelt be vendégként. Ha csak az első félidőket vesszük figyelembe, akkor a tópartiak neve mellett 35 pont szerepel, míg a vendégek az első felvonások alapján 52 ponttal rendelkeznek.

34. perc: A mérkőzés első sárga lapját Szépe János kapta, miután a tizenhatos előterében buktatta Debrecenit. A szabadrúgást Szakály Attila végezte el, a gyönyörűen eltekert lövése nem sokkal ment el a kapu jobb oldala mellett.

30. perc: Bognár – Stieber összjáték után utóbbi került helyzetbe, majd Vágó szorításában 11 méterről a kapu fölé lőtte a labdát.

A közös múlttal kapcsolatos érdekesség, hogy az MTK Budapest legutóbb még az élvonalban, 2009. május 2-án, vagyis 5097 napja győzött a BFC Siófok otthonában: a 23-szoros magyar bajnok akkor Lencse László 91. percben szerzett góljával gyűjtötte be a három pontot.

21. perc: Stieber bal oldali beadása mindenki feje felett elszállt, a labda így lett jó Poór Patriknak, aki a tizenhatos vonaláról lőtt a kapu fölé.

14. perc: A mérkőzés második siófoki szögletét Szakály végezte el a jobb oldalról, az érkező Vágó Gábor 7 méteres, középre tartó fejesét követően Rácz magabiztosan ölelte magához a labdát.

A két klub egymással szemben ezen a délutánon 47. alkalommal szállt harcba a győzelemért, közös történelmük 1985 óta íródik. A felek korábban 42 bajnokit vívtak az élvonalban, míg a másodosztályban ez az ötödik találkozó. Az NB II-ben egy siófoki győzelem és egy döntetlen mellett kettő fővárosi siker született, s a gólkülönbség is a kék-fehéreknek kedvez (3–7). A Balaton fővárosában ez a második találkozó: a 2018. június 3-án lejátszott meccset a siófokiak 1–0-ra nyerték.

11. perc: Bognár jobb oldali beadását kifejelték a siófoki védők, majd Stieber Zoltán 16 méterről, kapásból lőtt kapura – Winter nagy bravúrt bemutatva ütötte ki a léc alá tartó labdát.

9. perc: Stieber passzát követően Németh Krisztián 18 méterről lövésre szánta el magát – kísérletébe Varjas belelépett, majd a labdát Winter magabiztosan ölelte magához.

A találkozót Derdák Marcell vezeti, munkáját Huszár Balázs és Ring Kevin segíti. A 31 esztendős, szombathelyi játékvezető pályafutása 46. másodosztályú bajnokiján működik közre vezetőbíróként, 204 sárga mellett 7 piros lap a mérlege. Derdák a Siófoknak eddig hat mérkőzésen fújta a sípot, mely fellépéseken a tópartiak kilenc pontot szereztek. Az NB II-es mezőnyben a 2019/2020-as szezonban debütáló játékvezetővel a fővárosiak viszont hibátlanok, hiszen három találkozón három győzelmet arattak.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a BFC Siófok indította 90 perces útjára a labdát!

Érkeznek a csapatok! A házigazdák tiszta citromsárgában szerepelnek a mai napon, míg a vendégek tiszta kékben lépnek pályára. A hazaiak hálóőre, Winter Dániel piros dresszben áll a gólvonal elé, a vendégek részéről Rácz Gergő fekete szerelésben véd.

Eltiltás miatt ezúttal egyik csapatból sem hiányzik senki, viszont a vendégeknél Németh Krisztián 4 sárga lap miatt van veszélyben. Hasonló helyzetben lenne Horváth Péter is, ám a siófokiak támadója sérülés miatt ezt a találkozót is kihagyni kényszerül. A teljességhez tartozik, hogy a BFC Siófok játékosai az eddigi 31 forduló alatt 57 sárgát kaptak, míg az MTK futballistái 53 kártyával gazdagodtak (51 sárga + 2 piros).

A csapatokat tavaszias idő, de erősen felhős égbolt, s 14 Celsius-fok fogadta a Révész Géza utcai Stadionban, ahol javában tartanak már az előkészületek. Maradjanak velünk, hiszen hamarosan kezdődik a mérkőzés!

Hét nap alatt a harmadik nagy feladat vár a jó formában lévő siófokiakra (Fotó: Németh András – archív)
Hét nap alatt a harmadik nagy feladat vár a jó formában lévő siófokiakra (Fotó: Németh András – archív)

Köszöntjük kedves olvasóinkat a siófoki Városi Stadionból, ahol az eddig 39 pontot gyűjtő, a tabella 10. helyén álló BFC Siófok a 66 ponttal a második pozícióban állomásozó MTK Budapesttel találkozik. Meglátjuk, mire megy a sorozatban két mérkőzését megnyerő balatoni együttes, a hosszú veretlenségét a Haladás ellen elvesztő fővárosiakkal szemben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik