F. B. 2020.09.04 15:42 Frissítve: 2020.09.04 16:26

Megyei foci: „Meg sem akarok állni 30 gólig” – Youla újra Magyarországon

Négy év után ismét Magyarországon futballozik Souleymane Youla, aki a Pest megyei II. osztályú Piliscsabai SE együttesében eddig két bajnokin három gólt szerzett. A guineai támadó 2014 és 2016 között a Budapest Honvédban futballozott, majd Amerikába igazolt, végül 2019 nyarán a belga Winkel Sport együttesében fejezte be profi pályafutását. Ezután családjával visszatért Magyarországra, majd a nyáron lakóhelyén, Piliscsabán rávették arra, hogy térjen vissza a pályára és tapasztalatával segítse a fiatalokat.

Souleymane Youla 2014-től 2016-ig játszott a Honvédban, most Piliscsabán, a megye II-ben tért vissza Magyarországra (Fotó: Nemzeti Sport)

A 38 éves csatár, Souleymane Youla profi pályafutása során szerepelt a belga Lokerenben, az Anderlechtben, a Sint-Niklaasban és a Tournaiban, emellett futballozott a török Genclerbirligiben, a Besiktasban, az Eskisehirsporban, a Denizlisporban, illetve megfordult a francia Metzben, a Lille-ben és az Amiens-ben is.

2014 nyarán Magyarországra igazolt, a Budapest Honvéd színeiben két év alatt 62 tétmérkőzésen 19 gólt szerzett, emellett hat gólpasszt jegyzett. 2016-ban Amerikába, a North American Soccer League-ben szereplő Indy Elevenhez szerződött, majd ismét Belgiumba vezetett az útja, ahol az alacsonyabb osztályú KSK Ronse, majd a KVC Winkel Sport együtteseiben szerepelt, végül 2019 nyarán befejezte pályafutását. De hogyan került egy év kihagyás után a Pest megyei bajnokságba?

Youla Piliscsabán lakik családjával, sőt, a kisfia a piliscsabai U7-es csapatban futballozik – ecsetelte az NSO-nak Gáspár Zsolt, a klub elnöke. – Néhány hónappal ezelőtt összefutottam vele a községben, és arról győzködtem, hogy jöjjön le edzésre. Nyáron erre sor került, és mivel megtetszett neki a közeg, úgy döntött, csatlakozik a csapathoz. A játékosok olyan nagy szeretettel fogadták, hogy az még magyar feleségét is meglepte. Nálunk senki nem kap pénzbeli juttatást – a megyei bajnokságban egyébként a bérezést abszolút egészségtelen folyamatnak tartom, amelynek káros hatásai vannak –, de a lelkesedés igenis előreviszi a csapatot. Természetesen nagy áldásnak éljük meg, hogy ilyen kaliberű játékos csatlakozott hozzánk, sőt, Youlára már, mint »igazi« piliscsabaira tekintünk, hiszen gyökeret eresztett nálunk. Sok a saját nevelésű, fiatal labdarúgó a keretben és mellette sokkal motiváltabbak a többiek; látszik, hogy inspirálja őket!”

Souleymane Youla – aki hazája, Guinea válogatottban összesen 36 mérkőzésen 17 gólt szerzett – tehát egy év kihagyás után tért vissza a pályára, és harminc gólig meg sem akar állni a Piliscsaba színeiben.

A legutolsó belgiumi évek után úgy döntöttünk, hogy visszatérünk Magyarországra – mondta Souleymane Youla a Nemzeti Sport Online-nak. – A Winkel Sporttal bajnokok lettünk a harmadosztályban, és bár voltak ajánlataim Belgiumból és Törökországból is, már nem akartam folytatni profi karrieremet. Nem volt tervben, hogy akár amatőr szinten is játsszak még, de a piliscsabai klub elnöke meggyőzött a visszatérésről. Jó érzés újra a pályán lenni, a társak remekül fogadtak. Tapasztalatommal szeretném segíteni az edzéseken és a meccseken is a csapatot, hiszen itt is akadhat olyan tehetséges játékos, akiből később profi labdarúgó válhat. Örömteli, hogy hallgatnak a tanácsaimra, még a vezetőedző is kikéri a véleményemet. Természetesen a pályák nem olyan minőségűek, mint amihez korábban hozzászoktam, de azt érzem, hogy bizonyítani akarnak ellenünk. Sajnos néhány labdarúgó túlzottan agresszív – a meccseken egyszerre négy védő próbál leszerelni. Három találatot így is szereztem már, és meg sem akarok állni harminc gólig, illetve szeretném, ha az első három hely valamelyikén végezne a csapat. Edzősködésben nem gondolkodom, viszont a futballban szeretnék maradni és menedzserként elhelyezkedni; remélhetőleg ez ügyben hamarosan konkrétumok is lesznek.”

A Piliscsabai SE két mérkőzés után két győzelemmel, 6 ponttal a Pest megyei II. osztály Északi csoportjának 2. helyén áll. A csapat a 3. fordulóban, szombaton a Gödhöz látogat, a mérkőzés 16.30-kor kezdődik.

2021.01.13 22:24:46

Labdarúgó NB II CSILLAG PÉTER

ALAPVONAL. Vajon egy tíz-húsz éve megszűnt csapat emlékét őrző, faluvégi enyészetnek átadott futballpálya továbbra is „szent térnek” számít-e, vagy már lehet rá hordani trágyát, bontott téglát, tört betoncsövet?

2021.01.11 14:24:59

Labdarúgó NB II F. B.

NB II-ES PIACFIGYELŐ. Dragóner a Halinál, Szokol és Paku újra a Szparinál. A Sori elveszítette Huszákot.

2021.01.02 08:27:03

Labdarúgó NB II CSILLAG PÉTER (szöveg), ÁRVAI KÁROLY (fotók)

Megszűnt csapatok legendái Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, a fehérgyarmati járásból.

2020.12.17 13:01:53

Labdarúgó NB II FÜZESI BÁLINT, PÓSFAI GYULA

A koronavírus-járvány közrejátszott több csapat helyezésében • Elfogadhatóan teljesített a Szentlőrinc, gyengén a DEAC.

2020.12.14 11:01:04

Labdarúgó NB II KVANDUK BENCE

Egy pontot tudott otthon tartani az őszi szezon utolsó meccsén a Pécs, de így is a második helyre lépett.