Újpest: Ide ne azért jöjjenek a focisták, hogy felvegyék a fizetésüket – Nagy László

Vágólapra másolva!
2021.02.12. 10:00
null
Nagy Lászlóék idejében fantasztikus csapata volt az Újpestnek (Fotó: MTI/Kovács Gyula)
A magyar labdarúgó-válogatottal olimpiai bajnok Nagy László kilenc bajnoki aranyérmet nyert az Újpesttel. Szerepelt az 1978-as vb-n, edzőként pedig köze volt a lila-fehérek utolsó két bajnoki aranyérméhez is – olvasható az Origo vele készített interjújában, melyben elmondta, az egykori játékosok nagyon örülnének annak, ha a szeretett csapatuk ismét a bajnoki címért küzdene, valamint élesen kritizálta a mostaniakat.

 

„Nagy dolog kijutni egy vébére, főleg hogy nagyon nehéz selejtezőcsoportba kerültünk, amelyben a Szovjetunió is ott volt” – emlékezett vissza Nagy László az 1978-as argentínai világbajnokság selejtezőjére, majd kitért a vb nyitó mérkőzésére.

„A házigazda, Argentína ellen vezettünk, majd 1–1-nél volt egy óriási helyzetem. Ma is sokan emlegetik azt, akik látták. Nem tudom, hogyan hagyhattam ki” – mondta Nagy László, aki az olaszok elleni utolsó csoportmeccsen is fontos pillanatban rontott.

„Kikaptunk az olaszoktól is, és nem jutottunk tovább. Baróti Lajos a karácsonyi üdvözlőlapján azt írta nekem: »ha az a fejes akkor bemegy...«. Én meg visszaírtam neki, hogy akkor maga még mindig kapitány, én meg válogatott focista vagyok. A vébé után ugyanis leselejtezték a válogatott nagy részét” – mesélte.

Nagy László az Újpesttel kilencszer örülhetett bajnoki címnek, ám egy örök időkre szóló nagy siker elmaradt a nemzetközi porondon.

„A védelem szorult volna egy kis erősítésre, mert a támadósor az rendben volt. Annyi gólt rúgtunk, amennyit tudtunk. Ezt szerették a nézők, ezért jöttek sokan még külföldről is a meccseinkre. Mert látványosan játszottunk. Az európai nagy csapatok ellen viszont kellett volna valaki, aki ránk üvölt, hogy ne ész nélkül rohamozzunk. Mi azonban mentünk előre a kor legnagyobb csapatai, a Benfica, a Juventus ellen is” – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen edzésmunkát végeztek akkoriban a játékosok, így felelt:

Nagy László a tatai edzőtáborban (Fotó: MTI/Petrovits László)
Nagy László a tatai edzőtáborban (Fotó: MTI/Petrovits László)

„A felkészülések nagyon kemények voltak. Napi két edzés után mondták az edzők, hogy vacsora után még le lehet menni a tornacsarnokba. Nem komoly edzésre, csak egy kicsit kiskapuzni. Nem volt kötelező teli hassal focizni, de aki nem ment, azt megjegyezték. A bajnokság alatt már könnyebb volt az élet, de heti öt-hat gyakorlás mindig volt. Nekünk nem kellett két és fél órás edzést tartani, de ami volt, az nagyon pörgős volt. Jó, tudom, pont ekkor, és pont a mi edzésünkön született az a legendás újságcikk »Lötyögés a semmibe« címmel. Persze, hogy voltak lazább foglalkozásaink, lazább napjaink is, pont ilyet fogott ki a cikk szerzője, de higgye el: azt a kilenc bajnoki címet nem adták ingyen.”

Nagy László visszavonulása után csupán kétszer nyert bajnokságot az Újpest, ettől függetlenül a klublegenda minden mérkőzést megtekint.

„Természetesen, minden találkozójukat megnézem. Amíg lehetett, addig a helyszínen, mostanában a tévé előtt. Az Újpest FC tett egy gesztust a régi játékosoknak. Megcsinálták a legendák szektorát, ahonnan nézhetjük a meccseket, és még vendéget is vihetünk. Ez egy jó kezdeményezés. De a csapatnál is kellenének a változások, mielőtt nagyobb baj lenne” – vélekedett.

„Leginkább a tulajdonviszonyokat kellene rendbe tenni. Ki a tulajdonos és ő mit akar? Tudja, hogy mire kötelezi egy ilyen nagy múltú klub irányítása? Ezzel szorosan összefüggnek az anyagi lehetőségek. Ha van pénzed, vehetsz jó játékosokat. Mikor lesz jó csapatod? Ha jó futballistáid vannak. Ez ilyen egyszerű. Amit a tulajdonos beletesz a csapatba, az kevés ahhoz, hogy jó játékosokat lehessen igazolni. Ám itt van a »de«. Nagyon kevés csapat van nálunk, amely kimagaslóan sok pénzzel rendelkezik. Három-négy maximum. A többiek körülbelül ugyanekkora összegből gazdálkodnak, de azt mindenki láthatja, hogy a játékosok mennek, igyekeznek. – fogalmazta meg álláspontját Nagy László. – Nekünk, akik ott futballoztunk, az lenne a legjobb, ha mindig a bajnoki címért küzdene a csapat és a Ferencvárossal egy szinten lenne. Ahogy ez évtizedeken keresztül volt.”

Nagy László megjegyezte, Újpesten is el van hibázva az utánpótlás-nevelés.

„Valószínűleg a vezetők, edzők úgy látják, hogy a szlovák, a horvát, vagy bármilyen bajnokság másodosztályában jobbak vannak a hazaiaknál. Elkeserítő, ám lehet, hogy ez nem véletlen. Azt szoktam mondani, ma a szülők jobban szeretnék, hogy a gyerekük focista legyen, mint a gyerek. Egy Bene Feri éjjel-nappal edzett, hogy folyamatosan fejlődjön. Vagy egy mai példát véve: Cristiano Ronaldót az edzője, Ferguson hazazavarta pihenni, ő meg elment a salakosra még edzeni. Úgy érezte, szüksége van további munkára.”

„Ha így marad minden, s nem fog az UTE és az Újpest FC közös nevezőre jutni, ha nem fogják megfelelő játékosokkal megerősíteni ezt a keretet, megfelelő összegből, ha nem normalizálódik a helyzet, akkor egy jó ideig nem lesz ismét nagy csapat az Újpest” – állítja Nagy László.

„Ahhoz, hogy az Újpest ismét komoly tényező legyen Magyarországon és ismét kiléphessen a nemzetközi porondra, megfelelő tulajdonosi háttér kell, és rendezni a viszonyt a kerülettel is, mert az sem megfelelő” – tette hozzá.

„Vajon elmesélték a focistáknak, hogy ez a klub milyen múlttal, milyen eredményekkel rendelkezik? Ide ne azért jöjjenek a focisták, hogy itt szórakozgassanak, hogy felvegyék a fizetésüket!”

A teljes interjút IDE kattintva olvashatja el.

Nagy László (Fotó: Tumbász Hédi, 2019)
Nagy László (Fotó: Tumbász Hédi, 2019)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik