Újpest: egyelőre csak Belgiumban veszik biztosra Duchatelet távozását

Vágólapra másolva!
2020.01.07. 09:26
null
Belgiumban úgy értékelik, megbukott a Duchatelet-féle klubmodell (Fotó: Török Attila)
„A Duchatelet-féle üzletpolitika nem működik" – a belga Le Soir című lap újságírója az M4 Sport átigazolási műsorában beszélt arról, már csak idő kérdése lehet, mikor adja el az Újpest belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet a fővárosi együttest. A klub későbbre ígért hivatalos állásfoglalást.

 

„A Duchatelet-féle üzletpolitika nem működik. Azért vásároltak klubokat Európa-szerte, hogy létrehozzanak egy olyan piramisrendszert, amilyet a Pozzo-család épített az Udinesével, a Granadával, illetve a Watforddal. De ez nem így működik, saját klubjai nem hoztak sikereket” – nyilatkozta belga Le Soir című lap szakírója, Stephane Vande Velde az M4 Sportnak.

Az újpesti tulajdonos apja, Roland Duchatelet év elején vált meg hivatalosan is a Charltontól, az elmúlt években pedig már eladta a Standard Liege-t és a Sint-Truident.

„Roland Duchatelet Belgiumban nem lehetett boldog, mert a szurkolók nem szerették őt. A rá nehezedő nyomás miatt végül eladta a klubot (Standard Liege). Ez volt az első igazi kudarca. Később a többi klubnál is ugyanez a helyzet alakult ki. Duchatelet szerette volna az angol Charltont feljuttatni a Premier League-be, ehelyett visszaestek a harmadosztályba. Onnantól új befektetők érkezését várta a csapat felvásárlása ügyében, de csak két évvel később, decemberben tudta eladni tulajdonjogát. A spanyol Alcorcón is hasonló sorsra jutott tavaly nyáron. A következő lépése az lesz, hogy megváljon a német Carl Zeiss Jenától és az Újpesttől, hiszen már csak ennek a két klubnak a tulajdonosa.”

Arra a szakértő is kitért, az Újpest helyzete eltérő a többi klubhoz képest, mert itt Roland helyett Roderick Duchatelet a többségi tulajdonos. Apa és fia között pedig állítólag egyre nagyobb az egyet nem értés.

Azonban egyik csapat sem száz százalékban az ő tulajdona, hanem részben fiáé, Roderické, aki viszont folytatná a család munkáját, Roland viszont nem akarja ezt. A Jena a német harmadosztály utolsó helyén áll, ami nyilván nem felel meg az eredeti elképzeléseiknek. Eredetileg az volt a cél, hogy legyen egy csapatuk a Premier League-ben, a Charlton, ami nem sikerült. Legyen egy ütőképes belga csapatuk, a Standard Liege, de ez sem jött össze. Legyen az övék Magyarország legjobb csapata, de ez sem sikerült. Legyen egy első vagy másodosztályú klubjuk Németországban és Spanyolországban. Újabb kudarc érte őket. Lehetetlenné vált a család számára, hogy folytassák az üzletet.”

Az M4 Sporton elhangzottakkal kapcsolatban megkerestük az Újpestet, amelynél későbbre ígértek hivatalos választ, az elnök-tulajdonos ugyanis jelenleg nincs Magyarországon.

Az Átigazolási Hírek nevű Facebook-oldal idő közben arról számolt be, a felnőttcsapatnak már új tulajdonosa van és csupán a Tábor utcai bázissal kapcsolatban megy az alkudozás.

A Nemzeti Sport Online ugyanakkor klubközeli forrásokból úgy tudja, a korábbi, a klub eladásáról szóló hírekhez hasonlóan ezt is egyszerű pletykának tekintik. Ugyan érdeklődők akadtak a 20-szoros magyar bajnok iránt, egyelőre senkivel sem jutott a tárgyalás olyan szakaszba, hogy eladásról legyen szó.

Tavaly áprilisban Roderick Duchatelet arról beszélt lapunknak, az érdeklődőket üzletemberként meghallgatja, de nem prioritás számára, hogy megváljon a lila-fehér egyesülettől.

„Nincs napirenden a klub eladása – mondta a klubtulaj. – Nem azt mondom, hogy sohasem adnám el az Újpestet, de hangsúlyozom, jelenleg nem téma az adásvétel. A médiában terjednek ezek a pletykák.”

Korábban 20 millió eurós eladási árról lehetett hallani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik