NB I: veretlenségi szériások egymás ellen, Mezőkövesden a Ferencváros

Vágólapra másolva!
2021.02.12. 15:17
null
Újra összecsap az FTC és a Mezőkövesd (Fotó: Tumbász Hédi)
Visszatér az MLSZ a háromnapos lebonyolításhoz, a labdarúgó NB I 21. fordulója péntek este az Újpest–DVTK kiesési helyosztóval veszi kezdetét. Szombaton újabb három, vasárnap két mérkőzést rendeznek. Bár a bajnoki cím eldőlni látszik, mégis érdekes lehet, mire képes a hét forduló óta veretlen Mezőkövesd a listavezető ellen. A Fehérvár–MTK meccs a dobogós helyek, a Bp. Honvéd–Budafok pedig a bennmaradás szempontjából tartogat izgalmakat. 

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 21. FORDULÓJA ELÉ

ÚJPEST FC–DIÓSGYŐRI VTK

♦ A legkülönlegesebb párosítás abból a szempontból, hogy a pályán még nem találkoztak egymással ebben a bajnokságban. A november 6-i miskolci mérkőzést az Újpest FC a tömeges koronavírusos megbetegedések miatt el szerette volna halasztani, ebbe a DVTK nem egyezett bele. A lila-fehérek végül nem álltak ki, így a három pontot 3–0-s gólkülönbséggel a Diósgyőrnek írta jóvá az MLSZ.

♦ Ezt is beszámítva összesen 112 első osztályú meccsük volt egymás ellen, s ezeken kevés babér termett a diósgyőrieknek, akik 22 találkozót nyertek meg. Az újpestiek 50-szer diadalmaskodtak, a döntetlenek száma 40.

♦ Legutóbb 2017 augusztusában ikszeltek, az is egy zárt kapus meccs volt a Megyeri úton (1–1). Azóta ötször az Újpest, négyszer a DVTK győzött.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett nagyon rossz a miskolciak mérlege: 56 meccsből csak ötön (1950-ben 0:1, 1954-ben 2:3, 1998-ban 1–3, 2006-ban 0–3, 2019-ben 0–2) nyertek, a legutóbbi fővárosi DVTK-siker előtt a lila-fehéreknek 13 mérkőzéses veretlenségi sorozatuk volt hazai pályán.

♦ Az Újpest gyengén szerepelt eddig pályaválasztóként, 3 győzelem, 2 döntetlen és 5 vereség a mérlege, egyedül a Honvédot előzi meg a hazai tabellán.

♦ A lila-fehérek a két tavaszi otthoni bajnokijukon nem szereztek pontot, sőt gólt sem (0–5 a Mol Fehérvár, majd 0–4 a Ferencváros ellen).

♦ Hazai pályán eddig az Újpest kapta a legtöbb gólt, 24-et, ebben az összevetésben a ZTE követi 21-gyel. Ugyanakkor a Kisvárda (7) után a lila-fehér csapat szerezte a második legkevesebb gólt (11).

♦ A Diósgyőr vendégként a legrosszabb mutatókkal rendelkezik a mezőnyben: tíz meccséből kilencet elveszített, egyedül január 20-án a Ferencváros otthonában tudott győzni (1–0). Idegenben legutóbb csaknem 11 hónappal ezelőtt, tavaly március 14-én, Fehérváron játszott döntetlent (1–1).

♦ Az Újpest előző öt bajnokiján mindig legalább négy gól született.

♦ Michael Oenning összesen hétszer irányította korábbi csapatát, a Vasast a Diósgyőr ellen, és ezekből csak egyet tudott megnyerni, 2016 decemberében (3–0).

♦ Az újpesti Giorgi Beridze eddig 40 mérkőzést játszott az NB I-ben, ezalatt 8 gólt szerzett, és csak egyszer tudott duplázni: 2018 októberében a DVTK ellen idegenben 2–1-re megnyert mérkőzésen.

♦ Az Újpestnek csak egy olyan hazai bajnokija volt ebben a kiírásban, amelyen nem kapott gólt, október 17-én a Mezőkövesd ellen (1–0).

PUSKÁS AKADÉMIA–PAKSI FC

♦ A mérleg szinte teljesen kiegyenlített 17 egymás elleni NB I-es találkozó után, a Paks és a Puskás Akadémia is hétszer nyert, a döntetlenek száma három.

♦ Ősszel a Paks Hahn János négy találatával 6–2-re kiütötte a Puskást, holtversenyben ez a jelenlegi bajnokság egyik leggólgazdagabb mérkőzése. (A másik a ZTE–Paks 4–4.)

♦ A Pakson kívül egyetlen másik csapat sem volt képes arra a 2020–2021-es kiírásban, hogy egy meccsen ötnél több góllal terhelje meg ellenfele hálóját.

♦ Az előző bajnokságban a PAFC mindhárom alkalommal legyőzte a Paksot (4–2, 2–0, 3–1), az azóta Felcsútról Diósgyőrbe távozó David Vanecek ezeken a találkozókon mindig betalált.

♦ A Puskás Akadémia pályaválasztása mellett ez lesz a tizedik élvonalbeli összecsapásuk, és jelentős a felcsútiak fölénye (6 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség). A tolnaiak egyetlen idegenbeli sikerüket 2017 szeptemberében érték el a PAFC ellen (1–2).

♦ Egyik csapat sem talált legyőzőre a legutóbbi négy fordulóban, csak a PAFC ezalatt kettővel több pontot gyűjtött.

♦ A Puskás a mostani bajnokságban otthon 5-ször győzött, 2-szer ikszelt, és 2-szer kapott ki, a legutóbbi öt hazai meccsén veretlen maradt, és ezalatt csak egy gólt kapott, a bajnok FTC-től.

♦ A Paks az idegenbeli teljesítménye alapján a mezőny alsó harmadába tartozik (2 siker, 4 iksz, 4 vereség). A legutóbbi 6 mérkőzésén nyeretlen maradt, 3 vereség mellett 3 döntetlent játszott, ebből kettőt éppen a legutóbbi két házon kívüli fellépésén (4–4 a Zeténél, 1–1 a Honvédnál).

♦ Vendégként a Paks meccsei a leggólgazdagabbak, a 10 találkozóján összesen 42 gól esett (4.2-es átlag).

♦ Idegenben a Paks egyetlen mérkőzést sem tudott megúszni kapott gól nélkül ebben az idényben, és a legtöbb gólt szedte be a mezőnyben, 25-öt.


KISVÁRDA–ZTE FC

♦ Mindössze négyszer találkoztak NB I-es mérkőzésen, mindkét csapat egyszer győzött, míg 2-szer ikszeltek. Novemberben Egerszegen úgy nyert 2–1-re a Kisvárda, hogy a záró közel félórát emberhátrányban játszotta le.

♦ Kisvárdán kétszer csaptak össze, a hazai csapat még nyeretlen a Zetével szemben (1 döntetlen, 1 vereség).

♦ A szabolcsiak a legutóbbi tíz bajnokijukból csupán egyet tudtak megnyerni, igaz, azt éppen a Fehérvár ellen (2–1). Azóta mindössze egy pontot zsebeltek be (1 döntetlen, 2 vereség).

♦ A ZTE az egyetlen a mezőnyben, amely az előző öt bajnokiján képtelen volt nyerni (2 döntetlen, 3 vereség). Ezzel jelenleg az NB I legrosszabb formában levő csapata.

♦ A legutóbbi három fordulóban mindig ítéltek tizenegyest a várdaiak ellen, az első kettőt Dombó Dávid kivédte, harmadszor, a DVTK ellen már ő sem tudott segíteni.

♦ A Kisvárda eddigi hazai mérlege kiegyenlített, 3 győzelem, 4 döntetlen és 3 vereség, vendéglátóként továbbra is a legkevesebb gólt érte el (7), a 10 meccsből haton gólképtelen maradt.

♦ Supka Attila együttesének otthoni találkozóin esett eddig a legkevesebb gól (17).

♦ A Zalaegerszeg házon kívül eddig közepes teljesítményt nyújtott (3 győzelem, 2 iksz és 5 vereség), a legutóbbi hat vendégszerepléséből azonban négyet is pont nélkül zárt, és egyedül a sereghajtó Diósgyőr otthonából tért haza győztesen (3–1).

♦ A ZTE legutóbbi hat bajnokiján mindig három vagy annál több gól esett.

♦ A Zete előtt korábban a Békéscsabát irányító Boér Gábor edzőként még nyeretlen a Kisvárda ellen (2 döntetlen, 2 vereség), Supka Attilával szemben viszont pozitív a mérlege (3 győzelem, 1 vereség).

BP. HONVÉD–BUDAFOK

♦ Egyszer mérkőztek meg eddig az élvonalban. Az eredetileg tavaly november elejére kiírt találkozót a Honvéd kérésére halasztották el, a Budafok ebbe belement, majd pechjére karácsony előestéjén hazai pályán 2–1-re alulmaradt.

♦ Annak a meccs különlegessége, hogy Skribek Alen révén már a 34. másodpercben, a bajnoki idény eddigi második leggyorsabb góljával előnybe került a BMTE. A kispestiek azonban fordítani tudtak: ez volt az egyetlen olyan meccsük a 2020–2021-es kiírásban, amelyet hátrányból nyertek meg.

♦ A Honvéd pályaválasztóként eddig tíz bajnokit játszott, de ezeken 5 döntetlen és 4 vereség mellett csak egyszer tudott győzni, a sereghajtó Diósgyőr ellen, igaz, akkor nagy különbséggel (5–1). Ezek után nem meglepő, hogy a hazai tabellán az utolsó Pisont István együttese (1 diadal, 5 döntetlen, 4 vereség).

♦ A Budafok idegenben 6 mérkőzés óta nyeretlen, vonatkozó mutatója összességében 2 diadal, 3 döntetlen, 5 vereség, ezzel a mezőny alsó harmadában szerepel. Házon kívül legutóbb október 25-én a ZTE-t tudta legyőzni.

♦ Az eddigi 20 forduló alatt mind a Bp. Honvédnak, mind a Budafoknak csak egyetlen olyan mérkőzése volt, amelyen nem kapott gólt. (Előbbi a Paks, utóbbi a Kisvárda ellen.)

♦ A Budafok a mérkőzések első negyedórájában lőtte a legtöbb gólját, 24-ből 6-ot (25 %), a Bp. Honvéd ezzel szemben a 16. és a 30. perc között a leginkább eredményes, 30 találatából 11 született ebben az időszakban (36.6 %).


MEZŐKÖVESD–FERENCVÁROS

♦ Az élvonal két leghosszabb ideje veretlen együttese csap össze egymással: a Mezőkövesd az elmúlt hét fordulóban, a Ferencváros a legutóbbi öt bajnokiján nem talált legyőzőre.

♦ Eddig 15-ször találkozott a két csapat egymással az NB I-ben, a mérleg 10 ferencvárosi siker, 3 döntetlen, 2 mezőkövesdi győzelem.

♦ A borsodi városban hatszor kerültek egymással szembe, 2 kövesdi győzelem mellett 4 ferencvárosi diadalt jegyezhettünk fel, a döntetlen még várat magára.

♦ Amióta Szerhij Rebrov az FTC vezetőedzője, bajnokin háromgólos volt a zöld-fehérek legnagyobb különbségű veresége. Az egyik ilyen éppen Mezőkövesden történt 2020 februárjában (0–3).

♦ A Kövesd elsősorban hazai pályán veszélyes ellenfél, hiszen pontjainak kicsit több mint a kétharmadát – 28-ból 19-et – a saját pályáján gyűjtötte be. Az otthoni mérlege 6 diadal, 1 iksz, 3 vereség (a legutóbbit éppen Pintér Attila bemutatkozó meccsén, az MTK-től szenvedte el 1–0-ra, még november 21-én, a 11. fordulóban).

♦ A Mezőkövesd a legutóbbi öt hazai bajnokiját úgy nyerte meg, hogy minden alkalommal már a félidőben is vezetett. Ezek mind egygólos különbségű diadalok voltak.

♦ A Ferencváros az egyetlen csapat a mezőnyben, amely idegenben még nem talált legyőzőre, 7 győzelem és 3 döntetlen (1–1 az MTK, a Fehérvár és a Puskás Akadémia ellen) áll a neve mellett, ami kimagaslóan a legjobb teljesítmény jelenleg az élvonalban. A vendégtabellán második Puskás Akadémiának csak 16 pontja van, ráadásul eggyel több mérkőzésből.

♦ A zöld-fehérek a legutóbbi 16 házon kívüli bajnokijukból csak egyet veszítettek el, tavaly június 23-án, Székesfehérváron 1–0-ra, még az előző pontvadászat utolsó idegenbeli meccsén.

♦ Az FTC albán támadója, Myrto Uzuni a Fehérvár ellen sorozatban az ötödik bajnokiján talált be, ezalatt összesen öt gólt szerzett. Ha Mezőkövesden is folytatni tudja ezt a szériát, akkor
a bajnoki gólsorozatok hosszát illetően utoléri Albert Flóriánt és Wukovics Lászlót. Az előbbi 1964. március 25. és május 10. között 6 meccsen 9 gólt, az utóbbi 1992. május 8. és június 20. között 6 találkozón 7 gólt jegyzett.

♦ Pintér Attila, a Mezőkövesd jelenlegi trénere eddig összesen 16 tétmérkőzésen irányította aktuális csapatát korábbi klubja, a Ferencváros ellen, és a mérlege majdnem kiegyenlített (5 diadal, 5 döntetlen, 6 vereség). A legemlékezetesebb diadala a Sopronnal elért 5–1 volt 2005-ben, a Magyar Kupa döntőjében, de az ETO-val és Kövesddel – az első edzősködése idején, 2016-ban – is sikerült már legyőznie a fővárosi zöld-fehéreket.


MOL FEHÉRVÁR FC–MTK BUDAPEST

♦ Eddig éppen kereken 100 élvonalbeli mérkőzést rendeztek a két együttes között, egy hajszállal a Vidi áll jobban, az örökmérleg a pályaválasztó Fehérvár szemszögéből 40–21-39.

♦ Az MTK csak négyet nyert meg a két gárda egymás elleni legutóbbi 15 bajnokijából, a mérleg az ő nézőpontjából ezeken 4–1–10, a Fehérvár tehát jókora fölényben van, bár ebben a bajnokságban először éppen a kék-fehérektől szenvedett vereséget (1–3).

♦ A legutóbbi négy összecsapásukon mindig legalább három gól esett.

♦ A székesfehérváriak pályaválasztása mellett több mint 17 éve, 2003 szeptembere óta nem játszott egymással döntetlent a két csapat. Azóta 11-szer a Vidi győzött, négyszer az MTK.

♦ A kék-fehérek vendégként legutóbb 2018 októberében tudtak nyerni a Fehérvár ellen (3–0), azt a meccset Felcsúton rendezték. A régi Sóstói Stadionban utoljára 2010-ben diadalmaskodtak (1–0).

♦ Ugyan a Fehérvár szerdán a Magyar Kupában kiharcolta a továbbjutást a Vasas ellen, a bajnokságban azonban gyengélkedik: négy forduló óta nyeretlen (1 döntetlen, 3 vereség), a legutóbbi két NB I-es találkozóján gólképtelen maradt.

♦ Az MTK hullámzó formát mutat 2021-ben, az előző négy fordulóban 4 pontot szerzett (1 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség).

♦ A Fehérvár otthon kétszer annyi pontot (22) gyűjtött, mint idegenben (11). Vendéglátóként 6 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség a mérlege, ezzel második a hazai tabellán.

♦ A Vidi a legutóbbi 20 fehérvári bajnokijából mindössze egyet veszített el, a 18. fordulóban a Honvéd ellen (1–2).

♦ A fővárosi kék-fehérek vendégként az élmezőnyben vannak, 4 siker, 3 iksz és 3 vereség a mutatójuk. Legutóbb győztesen tértek haza Kisvárdáról (2–0), ezzel megtörték négymeccses idegenbeli nyeretlenségi sorozatukat, és így 29 pontjuk több mint a felét (15) házon kívül szerezték.

♦ A Fehérvár a Ferencváros elleni vereség következtében csak a harmadik pozícióból vág neki a 21. fordulónak. Előtte hat körön keresztül birtokolta a második helyet.

NB I, 2020–2021, 21. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
FEBRUÁR 12., PÉNTEK
20.00: Újpest–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc StadionBogár Gergő
FEBRUÁR 13., SZOMBAT
14.45: Puskás Akadémia–Paks (Tv: M4 Sport)Felcsút, Pancho Aréna
17.00: Kisvárda–ZTE (Tv: M4 Sport)Budapest, Szusza Ferenc Stadion
19.30: Budapest Honvéd–Budafok (Tv: M4 Sport)Budapest, Hidegkuti Nándor Stadion
FEBRUÁR 14., VASÁRNAP
14.30: Mezőkövesd–Ferencváros (Tv: M4 Sport)Mezőkövesd, Városi Stadion
17.00: Mol Fehérvár–MTK (Tv: M4 Sport)Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I állása és a góllövőlista itt!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 20 15 4 1 42–10 +32 49
2. Puskás Akadémia 20 10 3 7 26–26 0 33
3. Mol Fehérvár 20 9 6 5 42–23 +19 33
4. Paksi FC 20 8 5 7 40–37 +3 29
5. MTK Budapest 20 8 5 7 29–27 +2 29
6. Mezőkövesd 20 8 4 8 21–25 –4 28
7. Kisvárda 20 7 7 6 20–24 –4 28
8. Zalaegerszegi TE 20 6 4 10 36–39 –3 22
9. Újpest FC 20 6 4 10 25–45 –20 22
10. Budapest Honvéd 20 5 7 8 30–29 +1 22
11. Budafoki MTE 20 5 5 10 24–37 –13 20
12. Diósgyőri VTK 20 5 2 13 23–36 –13 17
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik