NB I: Rebrov negatív mérlegén javítana, Szabics a veretlenségét vinné tovább

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.04.24. 11:17
null
Szerhij Rebrov kedden az Újpest ellen bebiztosította csapatával a bajnoki címet, vasárnap pedig javíthat a Fehérvár elleni mérlegén (Fotó: Árvai Károly)
A bajnoki cím már eldőlt, ám a nemzetközi kupás helyezésekért és a bennmaradásért még tart a küzdelem a labdarúgó NB I-ben. A szombaton kezdődő 31. forduló vasárnapi Fehérvár–FTC rangadóján az is eldől, hogy továbbra is veretlen marad-e Szabics Imre irányításával a Fehérvár, illetve Szerhij Rebrov tud-e javítani a piros-kékek elleni negatív mérlegén. Az alsóházban a Budafoknak a hátralévő három fordulóban hat-, a Diósgyőrnek négypontos hátrányt kellene ledolgoznia a Honvéddal és/vagy a Zetével szemben ahhoz, hogy megőrizze élvonalbeli tagságát.

 

Több kérdésre is fény derülhet a hétvégi 31. fordulóban. Ha a Puskás Akadémia legyőzi hazai pályán a Zalaegerszeget, a Fehérvár pedig csak ikszel a Ferencvárossal, a felcsúti csapattól már nem lehet elvenni a második helyet. Ha a Vidi megveri az FTC-t, ugyanakkor a Paks pontot veszít Budafokon, a fehérváriaknak megvan a bronzérem. Az alsóházban a Budafoknak csak győzelem esetén marad reménye a bennmaradásra, és a DVTK-nak is négy pont hátrányt kellene ledolgoznia ahhoz, hogy elkerülje az osztályváltást.

PUSKÁS AKADÉMIA–ZTE FC

♦ Élvonalbeli mérkőzésen 2019 augusztusa óta ötször találkoztak, az első meccsük döntetlenre végződött, azóta háromszor a zalaiak győztek, egyszer – éppen legutóbb – a felcsútiak szerezték meg a három pontot.

♦ A Puskás Akadémia pályaválasztóként az NB I-ben még egy pontot sem tudott szerezni a ZTE ellen: 2019 decemberében úgy nyertek 1–0-ra az egerszegiek, hogy Kamen Hadzsiev kiállítása miatt a 14. perctől emberelőnyben játszottak, tavaly októberben pedig hátrányból fordítottak (2–1) Szánthó Regőék.

♦ A Magyar Kupában 2018 februárjában a nyolcaddöntőben kerültek össze, a PAFC csak hosszabbításban tudta kiharcolni a továbbjutást az akkor NB II-es ZTE ellen (0–1 és 2–0).

♦ A Puskás Akadémiának hatfordulós veretlenségi sorozata ért véget a szerdán Diósgyőrben, a ráadásban elvesztett mérkőzéssel (1–2), a felcsúti együttes ezzel az előző öt forduló formatabelláján is visszacsúszott a harmadik helyre, a mérlege 3–1–1.

♦ A Zete a márciusban kinevezett vezetőedzője, Waltner Róbert érkezése óta négy mérkőzésen csak egyszer maradt alul (a Honvéd ellen otthon 1–0-ra), emellett kétszer nyert, és egyszer ikszelt.

♦ A ZTE Budafok elleni 5–0-s sikere a bajnokság eddigi legnagyobb különbségű diadala, holtversenyben a Ferencváros Paks elleni hazai és a Fehérvár újpesti győzelmével.

♦ A PAFC a második legtöbb meccset nyerte meg hazai pályán (15-ből 10-et), egyedül az FTC előzi meg (12). Vidéki együttesként ebben a bajnokságban egyedül a ZTE tudta elvinni a három pontot a Pancho Arénából.

♦ A Zalaegerszeg vendégként ugyan legutóbb döntetlent ért el Pakson, ám előtte zsinórban négyszer kikapott. Legutóbbi házon kívüli sikerét tavaly decemberben Diósgyőrben érte el, ahol 3–1-re tudott nyerni.

♦ A Puskás Akadémia mindössze kilencszer került hátrányba ebben a bajnokságban, viszont ezeket a találkozókat kivétel nélkül el is vesztette.

KISVÁRDA–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Eddig nyolc NB I-es találkozón mérte össze erejét a két csapat, és a mérleg teljesen kiegyenlített: kétszer-kétszer nyert a Kisvárda és a DVTK, négy meccs döntetlenre végződött. Ebben a bajnokságban mindkét összecsapás az aktuális házigazda sikerét hozta.

♦ Kisvárdán még nyeretlen a Diósgyőr, a négy találkozójukból az első három döntetlent hozott, legutóbb Sassá góljával 1–0-ra Supka Attila együttese győzött.

♦ A Kisvárda az előző négy bajnokiján veretlen (2 győzelem, 2 döntetlen), sőt, ezalatt egyetlen gólt sem kapott. Legutóbb március 13-án az Újpest elleni idegenbeli találkozó 35. percében Giorgi Beridze talált be neki, így a góltalansági szériája már 415 perce tart az NB I-ben. Nincs még egy csapat a mezőnyben, amely ebben a kiírásban sorozatban négy mérkőzésen, illetve ilyen hosszú ideig meg tudta volna őrizni kapuját a góltól.

♦ Ezzel szemben a 25 szerzett góljára egyáltalán nem lehet büszke a szabolcsi gárda, hiszen ez a legkevesebb a mezőnyben. A legutóbbi kilenc fordulóban pedig mindössze háromszor talált be az ellenfeleknek – igaz, ezekből a lehető legtöbbet, kilenc pontot hozott ki.

♦ A már nem utolsó Diósgyőr az előző két bajnokiját megnyerte (előbb a Budafok, majd a Puskás Akadémia ellen győzött 2–1-re), ilyen duplázásra még nem volt példa tőle a most folyó bajnokságban. Legutóbb a 2019–2020-as pontvadászat 23. és 24. fordulójában fordult elő hasonló, akkor előbb idegenben a Honvédot (4–0), majd odahaza az Újpestet (2–1) győzték le a Feczkó Tamás által dirigált miskolciak.

♦ A Várda hazai meccsei eddig a leggólszegényebbek: a 14 találkozón mindössze 21 találat esett, ez kereken 1.5-ös átlag. Supka Attila együttese pályaválasztóként 9-szer nem tudott gólt szerezni, ötször 0–0-t játszott. Az otthon elért találatok számát (9) tekintve legutolsó, a kapott gólokban (12) viszont a Ferencváros mögött (7) a második legjobb.

♦ A Diósgyőr az előző 19 házon kívüli bajnokijából 16-ot elvesztett, a megnyert három közül az egyik a legutóbbi budafoki találkozó (2–1). Döntetlent legutóbb több mint egy éve, tavaly március 14-én a Vidi otthonában ért el (1–1).

♦ A Várda legutóbbi tíz hazai meccséből csak kettő olyan van, amelyiken két gólnál több esett: a Fehérvár és a ZTE ellen, mindkettőt 2–1-re megnyerte a rétközi csapat.

♦ A DVTK előző három bajnokiján viszont mindig legalább három gól született.

ÚJPEST FC–MTK BUDAPEST

♦ A két csapat 1902-ben már játszott egymással a II. osztályban, az I. osztályban 1905-ben találkoztak először, s a 219 élvonalbeli találkozójukból az Újpest 83-at, az MTK 82-et nyert meg, a döntetlenek száma 54.

♦ A lila-fehérek pályaválasztása mellett teljesen kiegyenlített a mérleg, mindkét csapat 40-szer győzött, 30-szor ikszeltek.

♦ A IV. kerületiek februárban, az Új Hidegkuti Stadionban megrendezett mérkőzésen (3–1) csaknem hatéves szünet után tudták bajnoki mérkőzésen újra legyőzni a kék-fehéreket, ezzel 10 meccses nyeretlenségi sorozatukat – 5 döntetlen, 5 vereség – szakították meg.

♦ Az Újpest a Szusza Ferenc Stadionban legutóbb 2015. május 16-án nyert az MTK ellen (1–0), a gólt az azóta már a Vasasban futballozó Litauszki Róbert szerezte.

♦ 2018 tavaszán a Magyar Kupa negyeddöntőjében is összekerültek, akkor idegenben szerzett több góllal a lila-fehérek jutottak tovább (2–1, 2–3).

♦ Az Újpest az előző öt fordulóban egy döntetlen mellett kétszer nyert és kétszer vesztett, ezeken a meccseken mindig legalább háromgólnyi különbség volt a javára, vagy az ellenfélnek.

♦ Az MTK négy forduló óta nyeretlen (1 döntetlen, 3 vereség), az előző három bajnokiján nem szerzett gólt. Legutóbbi győzelmét március 13-án, a Zalaegerszeg ellen hazai pályán aratta (3–0).

♦ A lila-fehérek kapták a legtöbb gólt a mezőnyben, 60-at, ami mérkőzésenkénti kerek 2-es átlagot jelent.

♦ Az Újpest az előző négy hazai mérkőzését megnyerte, ezeken az ellenfelek egyszer sem mattolták a kapuját.

♦ Az MTK a legutóbbi négy idegenbeli találkozóján nyeretlen, és ezeken három alkalommal is háromszor találtak be a hálójába, sorrendben a Honvéd, a Paks és a Puskás Akadémia ellen, egyedül Diósgyőrben úszta meg kapott gól nélkül.

♦ Az Újpest a legutóbbi hat bajnokiján mindig legalább három gól született.

♦ A 39 pontos MTK már nem eshet ki, a 38 pontos Újpestnek – a jelen állás szerint – egy pont kell ahhoz, hogy mindenféle számolgatás nélkül bent maradjon (az utolsó előtti helyen álló Diósgyőr ugyanis még megelőzheti a lila-fehéreket, ha a hátralévő három bajnokiját megnyeri, s az újpestiek mind a három meccsüket elveszítik, ebben az esetben mind a két csapatnak 38 pontja lenne, s a DVTK jobb gólkülönbséggel az Újpest elé kerülne).

BUDAFOKI MTE–PAKSI FC

♦ Csak ebben a bajnokságban csaptak össze az élvonalban, mindkét találkozójukat gólgazdag meccsen a Paks nyerte meg. November elején Budafokon úgy győzött 3–2-re a tolnai gárda, hogy előtte kétszer hátrányban volt. A februári paksi találkozó simábban alakult, hiszen Jagodics Márk öngóljával már a 3. percben vezetett Bognár György együttese, és a vége 4–1 lett. A másodosztályban legutóbb az 1989–1990-es idényben mérkőztek, akkor Budafokon nem esett gól, Pakson 1–0-ra a fővárosiak győztek.

♦ Volt még egy tétmeccsük ebben az idényben, szintén februárban, a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében Pakson meglepetésre 4–2-re a vendég Budafok diadalmaskodott, és jutott tovább. Skribek Alen azon a meccsen 20 perc alatt három gólt szerzett.

♦ A Budafok a 25. forduló óta van újra kieső helyen, a legutóbbi, zalaegerszegi kiütéses (0–5) vereségével viszont a bajnokság során először csúszott le a sereghajtó pozícióba. Hét forduló óta nem tudott győzni, ezalatt hatszor kikapott, és csak az MTK elleni idegenbeli találkozóján ért el sovány 0–0-t. Ez a leghosszabb negatív aktív széria az NB I-ben.

♦ A BMTE hátránya hat pont a még bennmaradó helyen tanyázó Zalaegerszeggel és Honvéddal szemben, így ha ebben a fordulóban kevesebb pontot szerez vetélytársainál, már biztosan nem tudja utolérni őket, és búcsúzik az első osztálytól.

♦ A Paks jó formában van, négy forduló óta veretlen, igaz, jó volt a sorsolása, mert háromszor játszott otthon, illetve az akkor utolsó DVTK-hoz utazott. Az előző öt bajnokijából csak egyet bukott el, azt is a már bajnok Ferencváros otthonában (2–5). Közben három meccset megnyert, és egyedül a Zetével ikszelt (1–1), igaz, hazai pályán.

♦ Az előzmények ezúttal is sokgólos mérkőzést ígérnek, hiszen a mezőnyben a Paks érte el a második legtöbb találatot, 62-t, illetve a Budafok kapta a második legtöbb gólt, 59-et.

♦ A Budafok hazai mérlege 4 győzelem, 2 döntetlen és 9 vereség, ezzel a teljesítménnyel egyedül a Honvédot előzi meg. Az előző öt otthoni meccséből négyet elvesztett, csak a Kisvárdát tudta legyőzni (2–0).

♦ A Paks idegenben már nem annyira acélos, csupán három meccset tudott megnyerni, kettőt Diósgyőrben, a harmadikat az ősszel éppen Budafokon. A vendégtabellán ezenkívül még négy döntetlen és nyolc vereség áll a neve mellett.

♦ Csizmadia Csaba csapata mindössze 10-szer került előnybe a bajnokságban, ez a legkevesebb, holtversenyben a DVTK-val. A Budafok ezekből a szituációkból mindössze 7 meccset tudott megnyerni, 1-szer ikszelt, kétszer kikapott, a megszerzett 22 ponttal utolsó a mezőnyben.

♦ A paksi Hahn János 19 góllal vezeti a góllövőlistát, ennyit még egyetlen más gólvágó sem ért el, a 2015–2016-os idény óta, vagyis amióta bevezették a 12 csapatos, 33 fordulós rendszert.

MOL FEHÉRVÁR FC–FERENCVÁROS

♦ A két csapat eddig 103 élvonalbeli bajnokin találkozott egymással, az örökmérleg a házigazda Fehérvár szemszögéből 27 győzelem, 29 döntetlen, 47 vereség – jelentős a Ferencváros fölénye.

♦ A Ferencváros még a fehérváriak pályaválasztása mellett is jobban áll: 53 találkozón 15 Vidi-siker, 20 iksz, 18 FTC-diadal.

♦ A Ferencváros legutóbbi kilenc székesfehérvári (illetve felcsúti, amikor a Vidi stadionjának építése miatt a Pancho Arénában fogadta ellenfeleit) látogatásából csak egyet nyert meg – 2019. október 27-én Sigér Dávid duplájával 2–1-re győzött.

♦ Tavasszal a Magyar Kupában is összehozta őket a sors, akkor a Fejér megyei gárda 2–1-re nyert az Üllői úton.

♦ Szabics Imre érkezése óta a Fehérvár még veretlen az NB I-ben (3 győzelem, 1 döntetlen), ráadásul a Magyar Kupa döntőjébe is bejutott. Érdekesség, hogy a Vidi az előző három házon kívüli tétmeccsét kivétel nélkül hátrányból felállva nyerte meg.

♦ Az FTC 15 forduló óta nem talált legyőzőre, ezalatt 8-szor nyert, és 7-szer ikszelt, ez a leghosszabb veretlenségi sorozat az élvonal 2020–2021-es idényében. Egyetlen vereségét január 20-án, a Diósgyőrtől szenvedte el a Groupama Arénában (0–1).

♦ A Vidi 2021-ben az első hazai győzelmét éppen legutóbb, az Újpest ellen aratta, előtte tavaly december közepén a Kisvárdát fektette két vállra a Mol Aréna Sóstóban. Közben volt egy ötmeccses nyeretlenségi szériája (2 döntetlen, 3 vereség).

♦ A Ferencváros idegenben a mezőnyben egyedüliként még veretlen (8 győzelem, 7 döntetlen), a legtöbb gólt érte el, magasan a legjobb a gólkülönbsége (31–12). A legutóbbi 21 idegenbeli bajnokijából csak egyet veszített el, tavaly június 23-án Székesfehérváron, amikor a búcsúzó Juhász Roland büntetőből lőtte a találkozó egyetlen gólját.

♦ A Vidi előző hét otthoni bajnokija közül csak egy olyan volt, amikor háromnál kevesebb gól esett (0–0 Mezőkövesden).

♦ A Fehérvár a legutóbbi három bajnokiján mindig legalább három gólt szerzett.

♦ Szerhij Rebrovnak tétmérkőzésen negatív a mérlege a fehérváriakkal szemben (4–2–5). A ferencvárosiak sikeredzője inkább a bajnokságra fókuszált, ott 4 diadalt, és 2 döntetlent ért el 2 vereség mellett, a Magyar Kupában viszont mind a három találkozóját elvesztette (kettőt 2019 tavaszán, egyet idén).

BP. HONVÉD–MEZŐKÖVESD

♦ A két csapat eddig 16 első osztályú bajnoki mérkőzésen találkozott egymással, a mérleg kiegyenlített: 7 kispesti siker, 2 döntetlen, 7 mezőkövesdi győzelem.

♦ A Mezőkövesd hatszor látogatott eddig a Honvédhoz, és csak egyszer – 2016 decemberében – szenvedett vereséget, mérlege a kispestiek vendégeként 3 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség. Legutóbb a még Bódog Tamás vezette piros-feketék Tamás Krisztián piros lapja miatt már a 18. percben emberhátrányba kerültek, de így is döntetlenre tudták menteni a találkozót.

♦ Tavaly emlékezetes Magyar Kupa-döntőt vívtak, amelyet a kispestiek nyertek meg 2–1-re.

♦ A Honvéd az előző két bajnokiját elbukta, és a legutóbbi öt fordulóban – két döntetlen mellett – csak egy meccset tudott megnyerni (Zalaegerszegen 1–0), így még mindig nem nyugodhat meg a kiesést illetően.

♦ A Mezőkövesd előnyről veszített otthon a Fehérvár ellen (1–3), így egymást követő negyedik bajnokiján maradt alul. Szeptember-októberben volt már egy hasonlóan vereségsorozata, amikor még Kuttor Attila volt a vezetőedző.

♦ A Honvéd a hazai tabellán továbbra is utolsó, mindössze a Diósgyőrt és az MTK-t győzte le, a többi, pályaválasztóként albérletben megrendezett meccsén 6-szor ikszelt, és 7-szer szenvedett vereséget.

♦ A matyóföldi együttes pocsékul teljesít idegenben, az eddigi mérlege megegyezik a kispesti csapat hazai mutatójával (2–6–7). A legutóbbi hét házon kívüli fellépésén nem tudott győzni (5 iksz, 2 vereség), csupán Pakson és Budafokon gyűjtötte be a három pontot, de még az ősz folyamán.

♦ A Honvéd 30 forduló alatt 21-szer került hátrányba, viszont ezekből a helyzetekből háromszor nyerni tudott, ötször pedig döntetlenre mentette a meccset, így összesen 14 pontot ért el, ami a legtöbb a mezőnyben.

♦ A két szakvezető, Horváth Ferenc és Pintér Attila eddig hatszor találkozott egymással az élvonalban, a mérleg 1–2–3 a Honvéd edzője szempontjából. Horváth egyetlen sikerét még 2013 áprilisában a Kecskeméttel érte el, amikor 5–2-re győzte le Pintér ETO-ját. Legutóbb a 2017–2018-as szezonban, a Puskás Akadémia–Balmazújváros összecsapásokon találkoztak, akkor egy döntetlen mellett kétszer a felcsútiak győzedelmeskedtek.

NB I, 2020–2021, 31. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
ÁPRILIS 24., SZOMBAT
14.45: Puskás Akadémia–ZTE FC (Tv: M4 Sport+)Felcsút, Pancho ArénaSolymosi Péter
17.00: Kisvárda–DVTK (Tv: M4 Sport+)Kisvárda,Várkerti StadionBerke Balázs
19.30: Újpest FC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Szusza Ferenc StadionZierkelbach Péter
ÁPRILIS 25., VASÁRNAP
14.30: Budafoki MTE–Paksi FC (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Budafoki MTE Sporttelep
17.00: Mol Fehérvár FC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport+)Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
19.30: Budapest Honvéd–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion

Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!


AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 30 20 9 1 63–19 +44 69
2. Puskás Akadémia 30 17 4 9 44–34 +10 55
3. Mol Fehérvár 30 14 8 8 60–35 +25 50
4. Paksi FC 30 12 8 10 62–55 +7 44
5. Kisvárda 30 11 9 10 25–34 –9 42
6. MTK Budapest 30 10 9 11 39–40 –1 39
7. Újpest FC 30 11 5 14 40–60 –20 38
8. Mezőkövesd 30 10 8 12 32–41 –9 38
9. Zalaegerszegi TE 30 9 6 15 50–52 –2 33
10. Budapest Honvéd 30 8 9 13 42–44 –2 33
11. Diósgyőri VTK 30 8 5 17 33–49 –16 29
12. Budafoki MTE 30 7 6 17 32–59 –27 27

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik