NB I: lesznek-e 100 perces meccsek, mint a vb-n? Itt a válasz!

Vágólapra másolva!
2023.01.23. 09:55
null
Képünk illusztráció (Fotó: AFP)
Nem lesznek a világbajnokságon látottakhoz hasonló, szokatlanul hosszú hosszabbítások a labdarúgó NB I mérkőzésein – többek között erről is beszélt Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Játékvezetői Bizottságának elnöke a tavaszi rajt előtti játékvezetői edzőtábort összegezvén.

 

A férfi és a női élvonalban, valamint a férfi másodosztályban működő játékvezetők Telkiben tartott edzőtáborozásának első két napján a VAR került fókuszba; a játékvezetők, VAR-asszisztensek és operátorok tesztmeccsen gyakorolták a különböző mérkőzésszituációk gyors és pontos megoldását, az UEFA által összeállított szituációkat elemezték, valamint elméleti ismereteikről is számot adtak.

„Számtalan játékhelyzet került terítékre, jobbára olyan szabálytalanságok, amelyek után többször volt szükség beavatkozásra az elmúlt időszakban, ide tartoznak például a leshelyzetekkel kapcsolatos és a kézzel, karral elkövetett szabálytalanságok – idézi cikkében az mlsz.hu Hanacsek Attilát. – Az ősz folyamán előfordult néhány VAR-hiba a bajnoki mérkőzéseken, ezeket alaposan kielemeztük, és a gyakorlások során különös hangsúlyt helyeztünk az ilyen esetek helyes megítélésére, vagyis célirányosan azokat a szituációkat gyakoroltunk, amelyek korábban problémát okoztak a bajnokikon.”

Hanacsek hozzátette: a videóbíró-rendszer hazai bevezetése után többször problémát okozott, hogy egy-egy VAR-ítéletre hosszú perceket kellett várni a mérkőzéseken. A gyakorlások egyik célja az volt, hogy rövidebbé váljon a helyes ítélet meghozásához szükséges holt idő.

A 2022-es világbajnokság változást hozott a félidei hosszabbításokat illetően, gyakoriak voltak az öt percnél hosszabb, esetenként tíz percig tartó félidei hosszabbítások. Ezzel kapcsolatban Hanacsek Attila elmondta: a labdarúgás szabálykönyvében nem történt olyan változás, amely indokolná az eddigi hazai gyakorlat megváltoztatását, ezért a tavaszi bajnoki mérkőzések félidei hosszabbításai sem lesznek hosszabbak, mint ősszel voltak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik