Piros lapok, potya büntetők, bravúrok: legyőzte a KTE a Zalaegerszeget

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.08.27. 17:20
A labdarúgó NB I 5. fordulójában a Kecskeméti TE hazai pályán 3–1-re legyőzte a Zalaegerszeget.
Hárompontos fordítás (Fotó: Bús Csaba/Petőfi Népe)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Hárompontos fordítás (Fotó: Bús Csaba/Petőfi Népe) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!


LABDARÚGÓ NB I
5. FORDULÓ

Kecskeméti TE–Zalaegerszegi TE FC 3–1 (Banó-Szabó 42. – 11-esből, Szabó L. 55. – 11-esből, 60. ill. Bedi 12.)
Kecskemét,Széktói Stadion, 1627néző. Vezette: Karakó
Kiállítva: Tóth B. (88.), ill. Huszti A. (40.)

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Nagyot fordult a világ a Kecskeméti TE csapatával február 28. óta. A Szabó István edzette csapat akkor pályaválasztóként 1–0-s vereséget szenvedett a Vasastól (zsinórban a harmadik bajnokiján maradt pont nélkül), és a 4. helyen állt az NB II-ben, hat pont hátránnyal a második, feljutást jelentő pozíciótól.

Egy héttel később nagyon sokáig úgy nézett ki, jön az újabb vereség, hiszen Siófokon a 88. percben még 1–0-s hátrányban volt a csapat, Katona Bálint duplájával azonban összejött a fordítás és fantasztikus sorozat kezdődött. A KTE az idény hátralévő részében már nem kapott ki, az utolsó tizenhárom bajnokijából tízet megnyert, háromszor döntetlent játszott, és óriási meglepetésre feljutott az élvonalba. Mindezek ellenére az első osztályban már a rajt előtt majdnem mindenki leírta az újoncot, hogy aztán ott is bizonyítson és az 5. fordulóban veretlenül fogadja a ZTE FC-t. Sorozatban 17 veretlenül megvívott bajnokit sehol sem adnak ingyen, ennek ellenére Kecskeméten is tisztában voltak azzal, ahhoz, hogy tizennyolcra jussanak (és lehetőleg győzelemmel), nem elég átlagot hozni.

Szabó István vezetőedző nem számíthatott a Puskás Akadémia ellen kiállított Zeke Márióra, a másik oldalon ugyanakkor visszatérhetett az eltiltását letöltő Gergényi Bence, és először kezdett az idényben Eduvie Ikoba. A rutin nem a házigazda mellett szólt, a kezdő tizenegyben helyet kapó labdarúgók összesen százharmincöt meccset tudtak felmutatni az NB I-ben (annak több mint a felét, hatvannyolcat Banó-Szabó Bence), ugyanakkor sokak szimpátiáját már eddig is kivívta a klub azzal, hogy fiatal magyar játékosoknak ad lehetőséget, akik meg akarják mutatni, érdemesek a bizalomra, érnek annyit, mint a nálunk valamiért olyannyira kedvelt tucatlégiósok.

Amióta Ricardo Moniz a ZTE vezetőedzője, megszokhattuk, hogy az együttes letámad, nem volt ez másként a Széktói Stadionban sem. Az Egerszeg uralta a mérkőzést, a házigazda még a saját térfeléről is nehezen jött ki, és bár az első tíz percben mindig akadt a KTE részéről egy-egy közbelépő láb, a 12. percben Bedi Bence lövését már nem sikerült blokkolni és Varga Bence sem tudott hárítani. Nehezen tudott a hazai csapat a szorításból kijönni, és ha Ikoba a játékrész feléhez közeledve jól veszi át a labdát, helyzetbe hozhatta volna a tőle balra robogó Gergényit – ehelyett rossz ütemű becsúszásért sárga lapot kapott. Érdekes volt megfigyelni, hogy a labdával jó barátságot ápoló, elsősorban remek meglátásaival és passzaival kitűnő Tajti Mátyás milyen nagy területet játszik be, mennyi labdát szerez. A szünethez közeledve Szuhodovszki Soma távoli szabadrúgása jelentette az első komolyabb veszélyt Demjén Patrik kapujára, majd jött a fordulat, amely addig nem volt benne a mérkőzésben. Huszti András a tizenhatoson belül sárga lapot érően szabálytalankodott, és mert volt már ilyen figyelmeztetése, a játékvezető kiállította, Banó-Szabó Bence pedig gólra váltotta a büntetőt.

Szabó István a második játékrészben kétcsatáros futballra állította át a KTE-t, de természetesen Ricardo Moniz is reagált a kiállításra, és az addig „balfutót” játszó Gergényit vezényelte át jobb oldali védőnek. Emberelőnyben értelemszerűen a KTE is a saját kapuja előtt támadta le riválisát, és egy újabb büntetőt követően az 55. percben már nála volt az előny. Három perc sem telt el, a szünetben becserélt Szabó Levente megduplázta csapata előnyét, nehéz volt elképzelni, hogy a ZTE számára lehet innen visszaút. A vendégek javára írható, hogy nem adták fel, küzdöttek, azonban ez csak az eredmény tartására volt elegendő. Nagy kérdés, miként alakul a találkozó, ha nincs Huszti András kiállítása, de hát Karakó Ferenc megítélte, s a VAR jóváhagyta a sorsdöntő első tizenegyest.

A KTE 17-ről 18-ra lépett, vagyis tovább nyújtja veretlenségi sorozatát, így a kecskeméti álom tovább folytatódik.

BANÓ-SZABÓ: APA SZERINT SOKKAL JOBBAN IS TUDOK JÁTSZANI

NB I, 2022–23, 5. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Augusztus 26., péntek
Újpest–Paks 2–3
Újpest, Szusza Ferenc Stadion
Káprály Mihály2596
Augusztus 27., szombat
Mezőkövesd–Vasas 1–1Mezőkövesd, Városi StadionFarkas Ádám
1500
Kecskeméti TE–Zalaegerszeg 3–1
Kecskemét, Széktói StadionKarakó Ferenc1627
Debreceni VSC–Puskás Akadémia 1–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Berke Balázs
3803
Augusztus 28., vasárnap
14.30: Kisvárda–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport+) Kisvárda, Várkerti Stadion
17.30: Ferencvárosi TC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport) Budapest, Groupama Aréna
AZ ÁLLÁS
1. Kecskeméti TE 5 2 3 6–3 +3 9
2. Kisvárda 4 2 2 10–6 +4 8
3. Paksi FC 4 2 2 10–7 +3 8
4. Ferencvárosi TC 2 2 5–0 +5 6
5. Puskás Akadémia 5 1 3 1 5–4 +1 6
6. Mezőkövesd 5 1 2 2 8–9 –1 5
7. Zalaegerszegi TE 4 1 1 2 4–7 –3 4
8. Budapest Honvéd 4 1 1 2 5–9 –4 4
9. Vasas FC 5 4 1 5–6 –1 4
10. Debreceni VSC 5 4 1 7–9 –2 4
11. Mol Fehérvár 3 1 2 4–6 –2 3
12. Újpest FC 4 2 2 4–7 –3 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik