NB I: Dzsudzsákék visszavágnának a Fradinak a legutóbbi debreceni 1–6-ért

Vágólapra másolva!
2021.12.11. 10:27
null
Dzsudzsák Balázs másodszor léphet pályára bajnoki meccsen a Fradi ellen, azóta, hogy hazatért Debrecenbe (Fotó: Földi Imre, archív)
A Ferencváros debreceni vendégjátéka emelkedik ki a labdarúgó NB I idei utolsó előtti, sorrendben 16. fordulójának programjából. A zöld-fehérek ugyanis legutóbb 6–1-re legázolták ellenfelüket a Nagyerdei Stadionban, most viszont ott lehet a hazaiaknál Dzsudzsák Balázs, aki eddig csak egyszer, 15 éve lőtt gólt a Fradinak. Érdekesség, hogy a Mezőkövesd vezetőedzője, Supka Attila, valamint az MTK mestere, Márton Gábor is olyan csapat ellen – Kisvárda, illetve Fehérvár – irányít a hétvégén, amelyet nagyon jól ismer, hiszen az előző szezonban még ott volt a szakvezető.  

LABDARÚGÓ NB I
16. FORDULÓ

PUSKÁS AKADÉMIA–GYIRMÓT FC GYŐR

♦ Egy meccsük volt csak eddig az NB I-ben, augusztus végén Gyirmóton Nagy Zsolt góljával 1–0-ra a vendég felcsútiak nyertek.

♦ A 2012–2013-as szezonban, a másodosztály Nyugati csoportjában ugyancsak a Puskás Akadémia győzött, ráadásul oda-vissza. Felcsúton 5–2 lett az eredmény a hazaiak javára, annak ellenére, hogy Farkas Norbert a 37. percben 3–1-es állásnál piros lapot kapott, így több mint egy félidőt emberhátrányban voltak kénytelenek lejátszani. A PAFC-ból Kleinheisler László és Szakály Dénes is duplázni tudott.

♦ Közös a két csapatban, hogy a legutóbbi három fordulóban egyikük sem tudott győzni, ezalatt a Puskás Akadémia két, a Gyirmót egy pontot gyűjtött. Ennél hosszabb nyeretlenségi sorozata egyik riválisnak sincs jelenleg az NB I-ben, viszont a Debrecennek szintén nem sikerült diadalmaskodnia az előző három bajnokiján.

♦ Az előző öt bajnoki mérkőzés alapján elkészített formatabellán a Puskás Akadémia úgy negyedik, hogy a pontjainak, illetve a szerzett és a kapott góljainak a száma egyaránt 8. A Gyirmót ezzel szemben mindössze négy pontot gyűjtve utolsó előtti és mindössze jobb gólkülönbségével előzi meg az MTK-t.

♦ A PAFC eddig közepesen teljesített otthon (3 győzelem, 1 iksz, 2 vereség), pontjainak csak a 37 százalékát szerezte meg a Pancho Arénában, 27-ből 10-et.

♦ A Gyirmót ezzel szemben minimális különbséggel idegenben eredményesebb: 7 pontot kasszírozott, miközben hazai pályán csak 6-ot. A vendégtabellán 2–1–4-es mutatójával négy csapatot is megelőz a mezőnyből, viszont házon kívül nyerni csak a fővárosban tudott.

♦ Döntő lehet, hogy melyik együttes szerzi a mérkőzés első gólját, ugyanis előnyből eddig még egyik sem kapott ki ebben a bajnokságban. Az viszont jelentős különbség, hogy a Puskás Akadémia eddig 9-szer jutott vezetéshez (a mérlege ezt követően: 8 győzelem, 1 döntetlen), a Gyirmót pedig csak négyszer (3 diadal, 1 iksz).

♦ A győri gárda előző öt idegenbeli mérkőzésén mindig legalább három gól esett.

♦ Tétmeccsen több mint egy éve nem volt kiállítás a gyirmótiaknál, legutóbb még tavaly december 6-án, Csákváron Csertői Aurél vezetőedző kapott piros lapot a 2–1-re elvesztett NB II-es mérkőzésen. A játékosok közül pedig több mint 21 hónapja, 2020. február 9-én a Szeged–Gyirmót 0–0-s meccs 42. percében Széles Imrét küldték ki.


BP. HONVÉD–ZALAEGERSZEGI TE FC


♦ Kereken 80 mérkőzést játszottak már egymással az élvonalban, ezeknek pontosan a fele, vagyis 40 hozott kispesti sikert, 17 döntetlen és 23 Zete-diadal mellett.

♦ Amikor a Bp. Honvéd volt a pályaválasztó, 39 meccsből 23-szor győztek a fővárosiak, 7-szer a zalaiak, 9-szer pedig ikszeltek. Kispesten a régi Bozsik Stadionban utoljára 2012 márciusában vívtak bajnokit, és akkor Ivancsics Gellért duplájával 2–0-ra a hazaiak kerekedtek felül.

♦ A ZTE 1973 és 1986 között nem nyert idegenbeli bajnokit a Honvéd ellen, azóta hetet, a legutóbbit 2009-ben Csank János irányításával (0–1). A párharcot egy 6–0-s zakóval kezdték a zalaegerszegiek, azóta sem futottak bele ennél nagyobb pofonba a Honvéd otthonában.

♦ Idén tavasszal és ősszel is összekerültek a Magyar Kupában, mindkét meccset a ZTE Arénában rendezték és egyik sem dőlt el a rendes játékidőben. A februári hosszabbításban a Zalaegerszeg (2–1), az októberiben a Honvéd (0–1) harcolta ki a továbbjutást, így a legutóbbi három tétmérkőzésük a kispestiek diadalával ért véget.

♦ Csaknem négy hónapja nem ikszelt a bajnokságban a Honvéd: augusztus 15-én 1–1-re végzett Újpesten, azóta a 12 bajnokijából 6-ot nyert meg és 6-ot bukott el. Ez a döntetlenmentes rekord most az élvonalban.

♦ A zalai csapat a fehérvári 0–3-at követően a legutóbbi három fordulóban nem kapott ki (1 győzelem, 2 döntetlen), ezek közül mindkét ikszes találkozóján esett gól a hosszabbításban (egyszer a ZTE kapta, egyszer ő szerezte).

♦ A szezonkezdet óta hazai pályán felváltva nyernek, illetve veszítenek a kispestiek (3–0–4 a mutatójuk). Ha a sorminta folytatódik, most győzniük kellene a piros-feketéknek.

♦ A zalai gárda hektikusan teljesít látogatóként, megverte a bajnok Ferencvárost (2–1), ugyanakkor egy sima ötöst kapott Kisvárdán, a mérlege 2–2–3. A legutóbbi három idegenbeli fellépésén 1–9-es gólkülönbség mellett csupán egy pontot kapart össze, igaz, azt Felcsúton (1–1). Viszont az egyetlen csapat eddig, amely hátrányból nem kapott ki a PAFC-tól.

♦ Minimum három gól esett a Honvéd legutóbb kilenc bajnokiján.

♦ A párharc második legeredményesebb góllövője a Zete jelenlegi vezetőedzője, Waltner Róbert 6 találattal.

♦ Edzőként viszont eddig egyáltalán nem ment Waltnernek a kispestiek ellen, hiszen mind a hat meccsét elvesztette, Horváth Ferenccel szemben pedig háromból háromszor maradt alul.


MTK BUDAPEST–MOL FEHÉRVÁR FC


♦ Eddig 103-szor csaptak össze az élvonalban, az örökmérleg 40 MTK-diadal, 21 döntetlen, 42 fehérvári siker.

♦ Az MTK 110 szezonja során összesen 2885 mérkőzést vívott a legfelső osztályban, és ha most nyer, a Nemzeti Labdarúgó Adattár kimutatása szerint fennállása 1500. élvonalbeli győzelmét aratja.

♦ Áprilisban a Magyar Kupa elődöntőjében is találkoztak – 2–1-re a Vidi nyert az Új Hidegkuti Nándor Stadionban –, így idén ez már az ötödik tétmeccsük lesz, amelyek közül hármat az éppen vendégként pályára lépő csapat nyert meg. A legutóbbi három alkalommal a fehérváriak győztek.

♦ A 2017 áprilisa óta lejátszott nyolc találkozójukból egy sem végződött döntetlenre, és mindig legalább három gól született. Ezeken a meccseken egy kivétellel mind a két együttes betalált az ellenfelének. A két leggyakoribb eredmény ezalatt a 2–1 és a 3–1 volt – mindegyik háromszor fordult elő.

♦ Amikor az MTK volt a vendéglátó, 27-szer diadalmaskodtak a kék-fehérek, 10 döntetlen és 14 Vidi-siker mellett. A Hungária körúton 2009 ősze óta csak egyszer remiztek, 2017 áprilisában, amikor már a 9. percben kialakult az 1–1-es végeredmény.

♦ A kék-fehérek 7 meccsen át tartó nyeretlenségi szériájuknak (2 döntetlen, 5 vereség) vetettek véget legutóbb az Újpest 2–1-es legyőzésével, így a veszélyes zónában töltött három fordulót követően nem állnak újra kieső helyen.

♦ Miovszkiék 11-szer kerültek már hátrányba ebben a pontvadászatban, de csak kétszer tudták megfordítani a meccset – mindkétszer az Újpest ellen, mégpedig úgy, hogy 2–1 lett a vége a javukra. A másik két győzelmük 1–0-s volt, előbb a Honvéd, majd a Mezőkövesd ellen.

♦ A Fehérvár továbbra is kétarcúan teljesít, az előző hét fordulóban a négy hazai bajnoki meccsét megnyerte, a három idegenbelit viszont kivétel nélkül elvesztette. Döntetlent legutóbb október 2-án Debrecenben ért el (1–1).

♦ Az MTK hazai pályán 50 százalékos mérleggel rendelkezik (3 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség), az Új Hidegkuti Nándor Stadionban esett eddig a legkevesebb gól, 7 találkozón mindössze 14 (2-es meccsenkénti átlag).

♦ Még mindig a Vidi az egyetlen csapat az élvonalban, amely házon kívül nem tudott győzni (4 döntetlen, 3 vereség). Ezzel utolsó a vendégtabellán, szerzett góljainak száma 6, akárcsak az MTK-nak, amivel holtversenyben leghátul kullog a mezőnyben.

♦ A legutóbbi négy fordulóban mindkét együttes mérkőzésein rendre legalább három gól volt.

♦ A párosítás gólkirálya 8 találattal Nikolics Nemanja, a fehérváriak támadója bajnokikon ötször, a Magyar Kupában háromszor volt eredményes a kék-fehérek ellen.


ÚJPEST FC–PAKSI FC


♦ 2006 szeptembere óta 37-szer mérkőztek meg az első osztályban, az örökmérleg 10 újpesti győzelem, 15 döntetlen, 12 paksi siker.

♦ Az Újpest 2010 ősze és 2015 ősze között 12 mérkőzés közül csak egyen győzte le a Paksot, nyolcszor viszont alulmaradt, a mélypont a 2013. március 2-i 0–6 volt a Szusza Ferenc Stadionban. Ezután viszont fordult a kocka, 2015 októberétől 16 meccsen át őrizte veretlenségét a fővárosi csapat, mígnem legutóbb, augusztus végén az időközben távozó Hahn János tizenegyesével 2–1-re a tolnaiak diadalmaskodtak, megtörve ezzel a lila-fehérek elleni csaknem hatéves pocsék sorozatukat (11 döntetlen, 5 vereség).

♦ Az újpestiek otthonában játszott meccseiknek mérlege teljesen kiegyenlített, 5 diadal, 8 iksz, 5 kudarc, a gólkülönbség 27–23 a zöld-fehérek javára. A tolnai csapat legutóbb 2015 márciusában (1–2) tudott három ponttal hazatérni a Megyeri útról.

♦ Az Újpest nyerő állásból a véghajrában maradt alul az MTK otthonában (1–2), ezzel megszakadt kettes győzelmi sorozata és ismét kieső helyen tanyázik.

♦ Bognár György együttese az előző nyolc NB I-es találkozójából csak egyet tudott megnyerni, ez rajta kívül még az MTK-ra és a Debrecenre igaz. Három körrel ezelőtt kedvenc ellenfelét, a Puskás Akadémiát verte meg 4–1-re. Emellett ötször vesztett és kétszer ikszelt.

♦ A lila-fehér gárda az előző két bajnokiját megnyerte a Szusza Ferenc Stadionban, de mivel előtte öt találkozón át képtelen volt győzni (2–2–3 az összesített otthoni mutatója), a hazai tabellán egyedül a Gyirmótot előzi meg.

♦ A Paks vendégként is a legtöbb gólt érte el, 16-ot – holtversenyben a Honvéddal – , de mivel csak 2–1–4-es mérleget tud felmutatni, a vendégtáblázaton a középmezőnyben foglal helyet.

♦ Michael Oenning tízszer meccselt a Paks ellen és negatív a mérlege: 3 diadal, 7 vereség, Bognár György ellen kétszer vezette csapatát, az Újpestet, egyszer nyert és egyszer vesztett.


DEBRECENI VSC–FERENCVÁROS

♦ A párharc 1943 szeptemberében egy Üllői úti 4–0-s Fradi-győzelemmel vette kezdetét. Azóta – az 1944-es félbeszakadt bajnokságban lejátszott találkozójukat nem számítva – összesen 96 meccsük volt az NB I-ben, az örökmérleg jelentős zöld-fehér fölényt mutat: 26 Loki-siker és 25 döntetlen mellett 45-ször nyertek a fővárosiak.

♦ A legutóbbi 19 összecsapásukon csupán két DVSC-diadalt lehetett feljegyezni: 2016 áprilisában 2–1-re nyertek a piros-fehérek, ám a fradisták sem szomorkodtak, mert a vereség ellenére biztossá vált a bajnoki címük. A 2019. február 16-i – ugyancsak 2–1-es – Loki-diadal pedig arról marad emlékezetes, hogy Zsóri Dániel 93. percben lőtt ollózós, győztes góljáért kapta meg később a Puskás-díjat.

♦ A DVSC otthonában 22-szer született hazai diadal, a döntetlenek száma 13, a zöld-fehér győzelmeké 12.

♦ A ferencvárosiak 2001-től 18 éven át mindössze kétszer tudtak nyerni Debrecenben: 2013-ban 2–3, 2015-ben 0–3 volt az eredmény. Aztán 2019 novemberében kiszakadt a gólzsák: Szerhij Rebrov együttese 6–1-es kiütéses győzelmet aratott. Tokmac Nguen és Varga Roland duplázott, Isael és Bőle Lukács egyszer-egyszer talált be. A Fradi kapujában akkor Gróf Dávid remekelt, aki most a DVSC-t erősíti. Idegenben ez az FTC eddigi legnagyobb különbségű sikere a Loki ellen.



♦ Huszonkét (és fél) éve kapta Debrecenben története egyik legnagyobb pofonját a Ferencváros: 1999. április 10-én a Loki 6–1-re gázolta el a magyar rekordbajnokot. Ez és a 2003-as 5–0 a DVSC legnagyobb hazai győzelme a Fradi ellen.

♦ A két csapat ellentétes utat jár be: miközben az FTC hat forduló óta nem talált legyőzőre (4 diadal, 2 iksz), addig a Loki a legutóbbi három körben – éppen Joan Carrillo kinevezése óta – képtelen volt nyerni (1 döntetlen, 2 vereség), sőt a legutóbbi kilenc fordulóban is csak egyszer, a Honvéd ellen tudott három pontot szerezni.

♦ A Debrecen otthon hullámzóan teljesít, 2–3–2-es mérlegével a középmezőny alján áll a hazai tabellán, a legutóbbi két találkozóján viszont nem kapott ki a Nagyerdőben (5–3 a Honvéd, majd 1–1 a Paks ellen).

♦ A Ferencváros hatszor lépett pályára idegenben és még százszázalékos, imponáló, 14–1-es a gólkülönbsége, egyedül Pakson talált be neki Kinyik Ákos. Házon kívüli bajnokin legutóbb április 17-én, Kisvárdán vesztett pontot (0–0).

♦ Dzsudzsák Balázs több mint 15 év után lőhet ismét gólt a Ferencvárosnak. A DVSC csapatkapitánya eddig kétszer játszott a zöld-fehérek ellen, először 2006. május 21-én Debrecenben, amikor a Loki 3–1-re nyert és a második hazai gólt ő jegyezte. A 108-szoros válogatott középpályás Loki-mezben most először léphet pályára az új Nagyerdei Stadionban úgy, hogy a Fradi az ellenfél.

♦ A Debrecen legeredményesebb gólszerzője a 9 találatnál járó Ugrai Roland, aki ebben a bajnokságban a két duplájából az egyiket az 5. fordulóban, épp a Fradi otthonában 4–2-re elvesztett találkozón érte el. Korábban játszott a zöld-fehéreknél is, sőt a 2014. októberi 2–2-es meccsen gólt is szerzett Debrecenben a Loki ellen. 2009-ben a Haladás, 2017-ben a Diósgyőr, majd 2020-ban a Honvéd mezében is betalált jelenlegi együttesének.

♦ Joan Carrillónak nem sok sikerélménye volt eddig a Fradival szemben (1 diadal, 1 iksz, 3 vereség). Korábbi csapata, a Fehérvár az első négy alkalommal gólt sem szerzett a zöld-fehér gárda ellen. Az egyetlen győzelmét tavaly júniusban hazai pályán aratta (1–0), viszont mostanáig ez a Ferencváros utolsó idegenbeli bajnoki veresége.

MEZŐKÖVESD-ZSÓRY–KISVÁRDA-MASTER GOOD

♦ Tízszer találkoztak eddig az NB I-ben, minimális különbséggel a várdaiak állnak jobban: a kövesdiek szempontjából 3 győzelem, 3 döntetlen és 4 vereség az örökmérleg.

♦ A párharc első öt meccséből hármat a Mezőkövesd nyert meg, azóta viszont egyet sem, miközben az előző négy összecsapásukból három végződött kisvárdai sikerrel. Egy találkozón kettőnél több gólt még egyik csapat sem tudott szerezni ebben a párosításban.

♦ A matyóföldi csapat az előző három egymás elleni bajnokijukon nem talált be a Kisvárdának. A rétközi gárda legutóbb, 2020 októberében úgy kapott gólt a Mezőkövesdtől, hogy Ene a saját együttese kapujába juttatta a labdát.

♦ Eddigi tíz meccsük felén volt kiállítás a Kisvárdából, sőt, a 2019. szeptemberi összecsapásukon kakaskodásért a Mezőkövesdből is. A legutóbbi két ütközetüket úgy nyerte meg a rétközi gárda, hogy már a második félidő elejétől emberhátrányban játszott. Az áprilisi találkozójukon Ene a 49., az augusztusin Hej az 56. percben kapott piros lapot.

♦ Mezőkövesden négy összecsapásuk volt, az első döntetlent, a második hazai sikert hozott, a legutóbbi két meccsük várdai diadallal végződött. Kuriózum, hogy a rétköziek két sikere alkalmával éppen Supka Attila dirigálta a piros-fehéreket, aki most a másik oldalon, a borsodiak kispadján ül. Matyóföldön egygólosnál nagyobb különbség még sosem alakult ki közöttük.

♦ Az előző hat fordulóban mindkét együttes 11 pontot gyűjtött (3 diadal, 2 iksz, 1 vereség), a Kisvárdának 15–8 a gólkülönbsége, a Mezőkövesdé 9–9. Ebben a periódusban egyaránt csak a címvédő Ferencvárostól szenvedtek vereséget.

♦ A Kövesd legutóbb, az FTC elleni 0–3-mal veszítette el szezonbeli otthoni veretlenségét, ám 3–3–1-es mutatójával így is középmezőny elején foglal helyet a hazai tabellán.

♦ A Kisvárda a legutóbbi három idegenbeli bajnokiján nyeretlen (2 döntetlen, 1 vereség), de jó rajtjának köszönhetően még így is 50 százalékosnál jobb a mérlege (3–2–2), amivel 15 forduló után harmadik a vendégtabellán.

♦ A matyóföldi együttes előző három hazai meccsén mindig legalább három találat esett.

♦ A Várda legutóbbi hat bajnokija közül csak egy olyan volt, amelyiken háromnál kevesebb gól született (1–1 a Gyirmót otthonában).

NB I, 2021–2022, 16. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
December 11., szombat
15.45: Puskás Akadémia–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport+)
Felcsút, Pancho ArénaAntal Péter
17.15: Budapest Honvéd–ZTE FC (Tv: M4 Sport)Budapest, Bozsik ArénaErdős József
19.30: MTK Budapest–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás
December 12., vasárnap
13.30: Újpest FC–Paksi FC (Tv: M4 Sport+)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
16.30: DVSC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
18.45: Mezőkövesd–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd, Városi Stadion
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 14 10 2 2 31–10 +21 32
2. Kisvárda 15 9 3 3 28–16 +12 30
3. Puskás Akadémia 14 8 3 3 21–17 +4 27
4. Mol Fehérvár 15 6 5 4 20–18 +2 23
5. Mezőkövesd 15 6 4 5 19–24 –5 22
6. Budapest Honvéd 15 6 1 8 28–29 –1 19
7. Zalaegerszegi TE 15 5 4 6 21–31 –10 19
8. Paksi FC 15 5 3 7 35–31 +4 18
9. MTK Budapest 15 4 3 8 12–25 –13 15
10. Debreceni VSC 15 3 5 7 28–29 –1 14
11. Újpest FC 15 3 5 7 20–25 –5 14
12. Gyirmót FC Győr 15 3 4 8 17–25 –8 13
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik