NB I: díjazták a kisvárdaiakat, albán derbihős, zalai dilemma

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.09.28. 14:29
null
Matheus Leoni és a kisvárdai vezetőedző, Joao Janeiro is örülhet, elismerő díjat kapott az MLSZ-től (FOTÓ: KISVARDAFC.HU)
A labdarúgó NB I 7. fordulóját követő visszapillantónk fókuszában a 6. meccsét nyerő Kisvárda, no meg a Ferencváros–Újpest (3–1) derbi. 

A FORDULÓ DÍJAZOTTJAI – LEONI ÉS JANEIRO

Két díjat is átvettek Kisvárdán: Joao Janeiro augusztus hónap legjobb edzője lett az MLSZ-nél, Matheus Leoni pedig a legszebb gólt lőtte.

A portugál Joao Janeiro vezetőedző által irányított együttes hét meccsből hatot megnyert, a hét forduló során csupán egyszer szenvedett vereséget (a Mol Fehérvár FC győzte le 2–1-re), ennek tudható be, hogy a csapat a Ferencváros előtt hárompontos előnnyel vezeti az OTP Bank Liga tabelláját. A remek szereplés két elismerést is eredményezett, és a díjakat a Debreceni VSC ellen 2–1-re megnyert bajnoki mérkőzés után adták át a kisvárdai legjobbaknak. Az MLSZ által odaítélt, a hónap edzője címet augusztusban Joao Janeiro érdemelte ki, míg Matheus Leoni a hónap gólja trófeát vehette át a Ferencváros ellen elért találatának köszönhetően. A szakmai elismerésen nincs miért csodálkozni, hiszen a portugál szakvezető a bajnokság első hónapja után a díj odaítéléséig öt meccséből négyet megnyert, a balhátvéd Fradi elleni gólja pedig valóban emlékezetes volt, bal külsővel zúdította védhetetlenül a labdát Dibusz Dénes kapujának bal oldalába (ráadásul ez volt a bajnokságban a csapat első gólja és egyben első győzelme is). A díjakat részben a közönségszavazatok, részben pedig a szakmai zsűri véleménye alapján ítélték oda a kisvárdai vezetőedzőnek és a játékosnak.

„Különleges volt a Ferencváros ellen lőtt gólom, akkor is elmondtam, pályafutásom során szebbet talán nem is szereztem – mondta lapunknak Matheus Leoni, aki ráadásul a kisvárdai klub történetének századik NB I-es mérkőzésén volt eredményes.– Az volt a második mérkőzésem a Fradi otthonában, az első arról lett emlékezetes, hogy fejsérülés miatt le kellett cserélni. Jó visszaigazolások a díjak, de a legfontosabb mégis a csapat szereplése, amire egyáltalán nem lehet panasz.”

Hogy ki legyen a bajnokság első teljes hónapjában a legjobb edző az OTP Bank Ligában, aligha lehetett kérdéses, hiszen Joao Janeiro vezetésével a Kisvárda augusztus végén és azóta is élen áll (igaz, az üldöző Ferencváros egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, a Puskás Akadémia elleni bajnokit majd csak januárban pótolják).

„A díj a teljes kollektívánk elismerése – mondta Joao Janeiro. – Azé a huszonöt játékosé, aki a kisvárdai keretet alkotja, és azé a stábé, amelynek tagjai egy emberként segítik a jó szereplést. Egyedül semmit sem érnék, a díj elnyeréséhez kellettek a társak.” B. T.

A FORDULÓ RANGADÓJA UZUNI SZEMÉVEL

Ismét főszerepet játszott az Újpest elleni győzelemben a Ferencváros albán támadója, a gólt szerző és 11-est kiharcoló Myrto Uzuni, aki a Betis elleni El-meccsen sem éri be a döntetlennel. A derbi után a Nemzeti Sportnak adott interjút.

– Négy Újpest elleni meccsen négy gólnál jár. Mondhatjuk, hogy a lila-fehér együttes az egyik kedvenc ellenfele?
– Szó sincs róla, hogy mindig az Újpest elleni találkozókra időzítem a jó formát, de örülök, ha a nagy meccseken kijön a lépés – mondta lapunknak az Újpest elleni 3–1-es győzelem másnapján Myrto Uzuni, a Ferencváros albán válogatott támadója. – Gyakran emlegetik, hogy a futball a szurkolókért van, márpedig a derbi az a meccs, amelyiken a leginkább érezhetjük, mit jelent a drukkereknek a Ferencváros és a győzelem. A párosítás múltja miatt ez a csata mindig különleges, vasárnap is az volt.

– Az első negyedórában megszerezték a vezetést, emberelőnybe kerültek, a gólzáporos győzelem mégis elmaradt.
– Nagyon jól kezdtünk, az első húsz percben úgy futballoztunk, ahogy a rangadón kell. A gól és a piros lap után azonban valami megváltozott. Emberelőnyben irányítani kell a meccset, úgy éreztem, ezzel nem is volt gond, de túl kevés helyzetet alakítottunk ki. Ilyenkor birtokolni kell a labdát, futtatni az ellenfelet és keresni a rést. Mi is ezt próbáltuk, de talán túl lassan. Nem akartunk ráülni az eredményre vagy kizárólag az előnyt őrizni, ilyen közönség előtt szerettünk volna minél több helyzetet kialakítani, de el kell fogadni, hogy olykor döcög a játék.

– Az első negyedórára visszatérve: jogosan ítélt tizenegyest a játékvezető? Az Újpest kapusa, Banai Dávid a lefújás után azt nyilatkozta a tv-ben, hogy egymás között beszéltek az esetről, és egyetértettek abban, hogy nem kellett volna büntetőt ítélni.
Szó szerint azt mondtam neki, hogy az első pillanatban azt hittem, nem ítél büntetőt a játékvezető, ám utána éreztem, hogy a lábával eltalálta a lábamat.

– Mi érzett azokban a másodpercekben, amikor a második félidőben gólt szerzett, majd a VAR-ellenőrzés érvénytelenítette az ítéletet?
Ezek mindig nehéz pillanatok... Amikor láttam, hogy a hálóban köt ki a labda, azt hittem, lezártuk a meccset, ölelgettük egymást a srácokkal, néhány másodpercig mindannyian felszabadultunk. Aztán láttam, hogy a játékvezető kivár a középkezdéssel, majd az eredményjelzőn is megjelent, hogy vizsgálják az esetet. Mi másra gondolhat ilyenkor a labdarúgó, mint arra, hogy ez nem lehet igaz...

– A hajrában már érvényes gólt szerzett, lapunk pedig a meccs emberének választotta.
– Örülök, ha mások szerint jó teljesítményt nyújtottam, mert az a célom, hogy a nagy meccseken ne okozzak csalódást. Kevesen ismernek igazán jól, de ők tudják, hogy napról napra jobb futballista akarok lenni, sosem mondanám azt, hogy elégedett vagyok magammal. Az ilyen visszajelzések fontosak, ráadásul a Ferencváros részéről mindig éreztem a bizalmat, fontos, hogy a pályán ezt megháláljam.

– Adhat lendületet az Újpest elleni győzelem a csütörtöki, Betis elleni Európa-liga-csoportmeccsre?
– Az teljesen más találkozó lesz, a nemzetközi meccseket nem lehet összehasonlítani NB I-es bajnokival, ugyanakkor éppen a magyar válogatott bizonyította nem is olyan rég, hogy szervezett és egységes játékkal az erősebb csapatokat is meg lehet szorítani. Nekünk is ez lehet az esélyünk a Betis ellen, végig harcolnunk kell egymásért, kisegíteni a másikat, és szervezetten kell futballoznunk. Ha mindez megvalósul, kedvező eredményt érhetünk el.

– Mi számítana kedvező eredménynek a spanyol csapat ellen?
Aki ismer, tudja, hogy az ellenféltől függetlenül sosem gondolok döntetlenre vagy vereségre. Csak akkor van értelme felmenni a pályára, ha elhisszük, hogy nyerhetünk. Ezen a téren nincs különbség az Újpest és a Betis elleni meccs között.

BABJÁK BENCE

A FORDULÓ KIÁLLÍTÁSA – ABDOULAYE DIABY

Három bajnoki, két piros lap.

Egyelőre pocsékul alakul a nyáron szerződtetett Abdoulaye Diaby újpesti karrierje, a 21 esztendős mali védőt a második fordulóban a DVSC elleni meccs 14. percében állították ki, majd négymeccses eltiltása után a Ferencváros elleni rangadón tért vissza a kezdőcsapatba. A Groupama Arénában aztán ismét hamar véget ért számára a mérkőzés, ezúttal is a 14. percben villant a piros lap, miután visszahúzta a gólhelyzetben kilépő Myrto Uzunit.

„A nyáron érkezett hozzánk, nagyon fiatal és tehetséges játékos, a helyzete viszont nem egyszerű – mondta a védőről a találkozó után Michael Oenning, az Újpest vezetőedzője. – Sokat beszéltünk már az első piros lapja utáni négymeccses eltiltásról, a visszatérése után nagyon jól teljesített a Magyar Kupában, két gólt szerzett, csapatunk legjobbja volt. Ezek után magától értetődő volt, hogy kezdett a Ferencváros ellen, aztán megint nagy butaságot csinált...Nem vagyok benne biztos, hogy egyértelmű gólhelyzet volt az a jelenet, ettől függetlenül okosabbnak kellett volna lennie. Meg kell tanulnia, ráadásul gyorsan, hogy mit jelent a leghátsó vonalban játszani. Gyors, magas és erős védő, de fejlődnie kell. Elismerem, a statisztikája nem néz ki jól, de hiba lenne bűnbaknak kikiáltani őt.”

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ LEGJOBBJA – SZÉLPÁL NORBERT

Tizenkét szerzett góllal listavezető a kisvárda – ennek tükrében feltűnő, hogy a jelenleg harmadik Paks már huszonkét gólnál jár. A nyílt, magasan visszatámadó futballról, melyet Bognár György követel meg a tolnai zöld-fehérektől, sok cikk született már. Ami most érdekes: talán azért is tarthat ennyi találatnál a Paks, mert náluk bizony megeshet, hogy egy belső védő, mint például Szélpál Norbert, három gólpasszal vegye ki a részét egy idegenbeli sikerből (ZTE FC–Paks 2–5).

Ennyire szabadon értelmezhetők a posztok ebben a csapatban?

,,Azért nekünk elsősorban a védekezésre kell ügyelnünk – mondta lapunknak a forduló játékosa, Szélpál Norbert. – Az rendben, hogy a szögleteknél, szabadrúgásoknál előre kell menni, de az edzőnk, Bognár György elvárja, hogy kapcsolódjunk be az összjátékba, ha van lehetőség, menjünk előre segíteni a támadásokat. Vállalkozni kell, persze észszerű keretek között, hátul a biztonság az első. Így történhetett, hogy kétszer is a jobbszélen mentem előre, és az átadásom után gól született, és egy szöglet után is sikerült gólpasszt adnom.”

A futballista az NB II-es Békéscsabától érkezett Paksra, és egyre meghatározóbb szerepe van a csapatjátékban. Persze, az út ritkán egyenes: 2020 végén egy súlyos sérülés miatt hónapokra kidőlt, de úgy tűnik, már minden megoldódott.

,,A csípőmet operálták, még tavaly, az MTK ellen pedig agyrázkódást szenvedtem, szóval voltak nehezebb időszakok – mondta a 25 esztendős futballista. – Idő kellett, míg utolértem magam, de az Újpest ellen már jól ment a játék, az MTK ellen a forduló csapatában is helyet kaptam, most pedig a hét játékosa lettem az osztályzatok szerint, ez nagyszerű visszajelzés számomra. Azt hiszem, minden futballistának az lenne, és a sérülés miatti kényszerpihenőre gondolva még inkább megbecsülöm, hogy a pályán lehetek. Sokat dolgoztam ezért, az edzések előtt korábban érkezem és plusz kondiedzésekkel erősítem az operált részt, hogy ne újuljon ki a sérülés. Most pedig jön a Ferencváros, és ragyogó csatárok ellen kell majd felvenni a harcot. Nagyszerű kihívás lesz Ryan Mmaee, Myrto Uzuni, Tokmac Nguen remek támadók, komoly vizsga lesz ellenük védekezni, de az elmúlt hetek jó teljesítményei után bizakodva várjuk a bajnokot.” S. Zs.

A FORDULÓ IDEGENBELI DUPLÁJA – NENAD LUKICS

Hamar letette a névjegyét az asztalra Nenad Lukics: a Budapest Honvéd nyáron szerződtetett szerb csatára eddigi hét bajnokiján öt gólnál jár, így jelenleg – két paksival, Ádám Martinnal és Sajbán Mátéval holtversenyben – második a góllövőlistán.

„Örülök, hogy jönnek a gólok, ez egy csatárnak mindig megnyugtató és jó visszajelzés – mondta lapunknak a Topolya SC-től érkező 29 esztendős futballista. – Eddig öt alkalommal lehettem a kezdőcsapat tagja, s épp ennyi gólnál járok – csak a Ferencváros elleni rangadón nem voltam eredményes, azon a meccsen sajnos nemcsak nekem, a csapatnak sem ment. Szombaton először dupláztam a Honvédban, de ennél fontosabb, hogy magabiztosan nyertünk. A kiemelkedő egyéni teljesítmény semmit sem ér, ha mellette az együttes gyengén szerepel. Ezért sem az lebeg leginkább a szemem előtt, hogy én végezzek az élen a góllövőlistán, ez másodlagos.”

A kispestiek légiósa két szép gólt szerzett szombaton: előbb Tamás Krisztián remek beadását követően fejelt a hosszú sarokba, majd miután kiharcolta magának a helyzetet, ballal a bal alsó sarokba lőtt.

„Az első gólom közelebb áll a szívemhez, mert fejjel ritkán vagyok eredményes... Ráadásul így vezettünk három egyre, vagyis kicsit nyugodtabban futballozhattunk. Bár akadtak gyengébb periódusaink, bebizonyítottuk, erősebbek vagyunk és sokra hivatott társaság a miénk.”

A Honvéd jelenleg a negyedik, de igencsak hullámzóan futballozik Horváth Ferenc együttese.

„Kétségtelen, mutattuk szebb és csúnyábbik arcunkat is, de az utóbbi időben inkább a jobbikat láthatták a szurkolók. Úgy érzem, a csapatunk a dobogón végezhet, és kifejezetten fontos a Magyar Kupa is, remek lenne a döntőbe jutni. Legközelebb az éllovassal találkozunk a bajnokságban, odahaza nem lehet más célunk, mint nyerni a Kisvárda ellen. Lendületben vagyunk, így a válogatott szünet előtt fontos lenne, hogy ez ne törjön meg – ha megszerezzük a három pontot, ott ragadunk az élbolyban.” CS. A.

A FORDULÓ DILEMMÁJA – ZALAEGERSZEG

Rengeteg a védekezési hiba, gödörbe került a ZTE, de Waltner Róbert bízik benne, változik a helyzet – vele a kispadon.

Harmadik hazai bajnokiját veszítette el egymás után a ZTE FC, így hét fordulót követően továbbra is csak öt pontja van a Waltner Róbert által edzett csapatnak. A Paksi FC elleni 2–5 másnapján már olyan hangokat is hallani lehetett, váltás is lehet a kispadon, azonban egyelőre csak annyi biztos, a hétfői edzést a korábbi hatszoros válogatott támadó tartotta.

„Folyamatosan azon gondolkodtam, miként tudunk kijönni a gödörből, amibe kerültünk, hogyan verhetjük meg vasárnap az MTK-t – mondta még a hétfői gyakorlás előtt Waltner Róbert.Nehéz helyzetben vagyunk, ilyenkor van, aki feláll és nem csinálja tovább, azonban nem az a típus vagyok, aki bedobja a törülközőt! Annak idején, amikor még futballoztam, volt olyan csapattársam, aki sérültet jelentett, ha »nyerhetetlen« meccs jött, vagy éppen cserét kért, amikor úgy érezte, nincs esélyünk: a magam részéről akkor sem ad- tam fel soha, most sem teszem. Persze előfordulhat, hogy a tulajdonos azt mondja, vége, eddig tartott a közös munka – ha így történik, el kell fogadnom.”

Érdekes, az előző idényben a 7. fordulóban ugyanúgy a Pakssal játszott a ZTE, mint most, akkor is kikapott (3–1- re), igaz, nem öt, hanem nyolc pontja volt az akkor még Boér Gábor irányította csapatnak. A folytatás ismert: a szakembert március 15-én, hét fordulóval a befejezés előtt Waltner Róbert váltotta a kispadon (a ZTE akkor csak jobb gólkülönbségével előzte meg a már kieső helyen álló Budafokot), az Egerszeg NB I-es maradt, nem véletlenül hosszabbítottak szerződést a klubhoz ezer szállal kötődő trénerrel. Vasárnap az ötödik helyezett MTK Budapest érkezik Zalába, létfontosságú a három pont megszerzése, még úgy is, hogy a Paks elleni védelemből Huszti András, Bobál Dávid és Gergényi Bence is kiesett sérülés miatt. Z. A.

NB I, 2021–2022, 7. FORDULÓ
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Szeptember 24., péntek
ZTE FC–Paksi FC 2–5Zalaegerszeg, ZTE ArénaKáprály Mihály1214
Szeptember 25., szombat
MTK Budapest–Mezőkövesd 1–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionFarkas Ádám
1537
Gyirmót FC Győr–Bp. Honvéd 2–4
Gyirmót, ALCUFER StadionErdős József
2381
Mol Fehérvár FC–Puskás 0–0Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóSolymosi Péter
2014
Szeptember 26., vasárnap
Kisvárda–DVSC 2–1
Kisvárda, Várkerti StadionBognár Tamás
2980
Ferencvárosi TC–Újpest FC 3–1Budapest, Groupama ArénaBogár Gergő
17349
AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda 7 6 1 12–6 +6 18
2. Ferencvárosi TC 6 5 1 14–6 +8 15
3. Paksi FC 7 4 1 2 22–15 +7 13
4. Budapest Honvéd 7 3 1 3 12–11 +1 10
5. MTK Budapest 7 3 1 3 9–9 0 10
6. Puskás Akadémia 6 3 1 2 7–9 –2 10
7. Mol Fehérvár 7 2 4 1 8–7 +1 10
8. Debreceni VSC 7 2 2 3 18–14 +4 8
9. Mezőkövesd 7 2 2 3 9–13 –4 8
10. Zalaegerszegi TE 7 1 2 4 11–18 –7 5
11. Újpest FC 7 3 4 9–14 –5 3
12. Gyirmót FC Győr 7 3 4 5–14 –9 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik