NB I: Az Európa-liga előtt az Újpest vár a Fradira – jön a 236. derbi

BORBOLA BENCE, BORSOS LÁSZLÓBORBOLA BENCE, BORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.09.04. 09:18
null
Jön a 236. derbi a magyar élvonalban
Sorozatban 11-edszer verheti meg a Fradi az Újpestet. A 236. derbi következik a két nagy múltú fővárosi csapat között, két légiós, Nemanja Antonov és Kristoffer Zachariassen latolgatja az esélyeket, de múltidéző és statisztikai kavalkád is része a felvezetésnek

 

Noha az elmúlt években nem sok babér termett az Újpestnek a derbiken, Nemanja Antonov szerint a lilák az utóbbi időben meccsről meccsre közelebb férkőztek játékban a Ferencvároshoz.

– Milyen formában várják a derbit?
– A Honvéd elleni, hogy úgy mondjam, nem az életünk meccse volt, de a jelenlegi, nem túl rózsás helyzetünkben fontos a pozitívumokból építkezni, például abból, hogy hosszú idő után kapott gól nélkül hoztunk le egy bajnokit – nyilatkozta lapunknak a hetedik Ferencváros elleni rangadójára készülő Nemanja Antonov, az Újpest 27 éves szerb balhátvédje. – A bajnokságban a kispestiek elleni találkozót leszámítva sok helyzetet alakítottunk ki, mi lőttük a legtöbbet kapura, de mindeddig csupán négy gólt szereztünk, ami nagyon kevés, márpedig ilyen helyzetkihasználással nem lehet meccseket nyerni. Nyugodtabbnak kell lennünk a kapu előterében, remélem, az első győztes összecsapásunk után mellénk áll a szerencse.


– Nincsenek könnyű helyzetben, az FTC ellen nem lesz gyerekjáték megszerezni a három pontot...
– Ezzel tisztában vagyunk. Nem a legjobb időpontban találkozunk a címvédővel, de ez a derbi, amelyen bármi megtörténhet. Szükségünk van a pontokra, biztosan nehéz lesz itthon tartani őket, de erre törekszünk. Nem hiszem, hogy problémát jelentene, hogy a Ferencvárosnak eggyel több napja volt pihenni a rangadóra, két nap alatt megfelelően felkészültünk a csatára. Az ilyen mérkőzésen a taktikánál is nagyobb jelentősége lehet, mekkora elánnal vetjük bele magunkat a m eccsbe. Az első perctől kezdve úgy kell játszanunk, hogy rajtunk érződjön jobban a győzni akarás.

– Milyen mérkőzésre számít?
– Az eddigi FTC elleni rangadóim tapasztalatából kiindulva keményre. A tabellán nagy a különbség a két csapat között, de szerintem kevés gólos mérkőzés várható, remélem, mi szerzünk többet. A játékstílusunk a meccs uralására épül, szeretünk sokat lőni, beadni, járatni, birtokolni a labdát, ahogyan az FTC is. Bízom benne, hogy vasárnap mi irányítjuk a játékot. Nem foglalkozunk az ellenféllel, saját közönségünk előtt agresszívan letámadva akarjuk nyomás alatt tartani a zöld-fehéreket, nyílt játékot felvállalva meglephetjük őket. A vendégeket megtévesztheti, hogy utolsók vagyunk a tabellán, s az sem zárható ki, hogy egyeseknek gondolatban már az Európa-ligán jár az eszük.

– Milyen csapatnak tartja a Ferencvárost?
– Sok meccsét nem láttam, de felfigyeltem Adama Traoré játékára, rendkívül veszélyes a széleken, igaz, hiba lenne csak rá figyelni. A Ferencváros nem egy-egy kiemelkedő egyéniségből áll, tizenegynél is több kiváló képességű labdarúgó alkotja a keretét, de a mi cs apatunkban is sok a jó játékos - felvesszük a versenyt! A legutóbbi derbiken kevés hiányzott a pontszerzésünkhöz, megesett, hogy balszerencsés góllal maradtunk alul, remélem, ezúttal kifizetődik a kemény munka. Mindeddig hatszor léptem pályára a Fradi ellen, s nem sok babér termett nekünk, noha meccsről meccsre közelebb férkőztünk játékban a Ferencvároshoz. Elhihetik, nagyon szeretnék győzelmet ünnepelni a derbin a szurkolóinkkal!

– Érez nyomást a csapaton, amiért a legutóbbi húsz Ferencváros elleni rangadón nem nyert, s rosszul kezdte az idényt?
– Az edzőnkért is játszunk, de csak magunkra számíthatunk ebben a küzdelemben. Nekünk, játékosoknak kell rálépnünk a győzelem ösvényére, ugyanakkor bízunk Milos Kruscsics vezetőedző elképzeléseiben, amelyeket követve teljes odaadással kikecmereghetünk a gödörből. Csaknem hét éve győztük le legutóbb a Ferencvárost, ezért is felemelő, hogy a szurkolóink teljes mellszélességgel mögöttünk állnak. Szeretnénk meghálálni a szeretetüket, szerintem a vasárnapi győzelem óriási lökést adna a folytatásra.

A hangulatra ezúttal sem lesz panasz (Fotó: Szabó Miklós)
A hangulatra ezúttal sem lesz panasz (Fotó: Szabó Miklós)

Kristoffer Zachariassen, a bajnoki címvédő Ferencváros norvég középpályása jó formában várja az Újpest elleni derbit, és tudja, vasárnap nem számít a csapatok aktuális helyezése a tabellán.

– A hét közben győztes góllal tért vissza a kezdőcsapatba. Mintha nem is lett volna a sérülése?
– Örültem, hogy újra kezdőként kaptam lehetőséget – felelte lapunknak adott interjújában Kristoffer Zachariassen, a Ferencváros 28 esztendős norvég középpályása, aki a hétközi, Vasas elleni idegenbeli bajnokin (1–0) győztes gólt szerzett. – Augusztus elején a Qarabag elleni Bajnokok Ligája-selejtező utolsó perceiben ráestek a lábamra, kattanást éreztem a bokám környékén, kiderült, az Achilles-inam sérült meg. A következő napokban cipőt sem tudtam húzni, de a lényeg, hogy már rendben vagyok, immár az erőnlétemmel sincs gond.

– Minek köszönhető az idei jó formája?
– Minden rendben van körülöttem. A feleségemmel és a kislányunkkal nagyon jól érezzük magunkat Budapesten, a Ferencvárosnál nagyszerű munka zajlik, nincs okom panaszra, és szerencsére jönnek a gólok is.

– Az Újpestnek még nem lőtt, amióta Magyarországon van...
– Pedig voltak rá a lehetőségeim. Eddig két Újpest elleni derbin szerepeltem, különösen az utóbbin voltak meg a helyzeteim. Végül Tokmac Nguen és Vécsei Bálint góljával győztünk, nagyobb is lehetett volna a különbség. Sajnálom, hogy a derbin még nem jött össze a gól, hátha ezúttal az is meglesz.

– Hogyan emlékszik vissza lilák elleni az eddigi két mérkőzésére?
– A legfontosabb, hogy mind a kétszer nyertünk. Előbb három egyre, majd kettő egyre. Különleges mérkőzések voltak, mind a kettőt a Groupama Arénában játszottuk. Ebből a szempontból izgatottan várom a vasárnapi összecsapást, hiszen a Megyeri úton még nem léptem pályára.

– Tisztában van vele, mekkora jelentősége van ennek a meccsnek Magyarországon?
– Igazából már az első csata után megértettem. Az első derbim előtt a csapattársaim sokat beszéltek a körítésről, a hangulatról, de akkor értettem meg igazán, miről van szó, amikor kifutottunk a kezdőrúgáshoz. Lenyűgöző volt a hangulat.

NS-tipp
A derbi az derbi – hallom az elmúlt napokban a két csapat játékosaitól... Nem számít, hogy a Ferencváros hibátlan mérleggel menetel a bajnokságban, az Újpest pedig az utolsó helyről próbál elmozdulni. Pedig dehogynem számít! Újabban az Újpest és Ferencváros közti csaták egyoldalúvá váltak, a Fradi vasárnap tizenegyedik derbijét nyerheti meg sorozatban, erre legutóbb több mint száz éve volt példa. Ezt a mérkőzést sajnos már csak a múltja miatt lehet derbinek nevezni és úgy kezelni...– Borbola Bence

– Újpesten is hasonló atmoszférára számít?
– Nem tudom, tele lesz-e a stadion, de a hangulattal aligha lesz gond. Bennünket is elkísérnek a drukkereink, felfokozott hangulatú kilencven perc lesz, abban mindenki biztos lehet. Az elmúlt napokban a népligeti edzéseken sokat beszélgettünk a vasárnapi találkozóról, az új fiúkat felkészítettük, mire lehet számítani. Volt, aki a telefonján néhány korábbi felvételt is mutatott az újaknak. Különleges meccs lesz, tudjuk, mennyire fontos ez a szurkolóknak és a klubnak.

– Számít valamit a két csapat jelenlegi helyezése a tabellán?
– Szerintem semmit, a derbi az derbi. Nem számít most, ki milyen pozícióból vág neki a folytatásnak. Arra készülünk, hogy meg kell küzdenünk a három pontért.

– Min múlhat a siker?
– Koncentráltnak kell lennünk. Ha azok leszünk, nem lehet gond.

– Arra céloz, hogy alapvetően könnyedén le kell győzniük az Újpestet?
– Erősek, egységesek vagyunk, fitten, önbizalommal telve várjuk a derbit. Nincs okunk kételkedni önmagunkban, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell megharcolnunk a győzelemért.

NB I, 2022–23, 7. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Szeptember 2., péntek
Mezőkövesd–Zalaegerszeg 0–5
Mezőkövesd, Városi stadion
Erdős József
1200
Szeptember 3., szombat
Kecskeméti TE–Paks 3–1
Kecskemét, Széktói StadionCsonka Bence
2124
Vasas FC–Puskás Akadémia 1–1
Budapest, Illovszky Rudolf Stdion
Bogár Gergő
1778
Debrecen–Mol Fehérvár 1–0
Debrecen, Nagyerdei StadionKarakó Ferenc
5014
Szeptember 4., vasárnap
14.45: Kisvárda–Honvéd (Tv: M4 Sport+)
Kisvárda, Várkerti Stadion
17.30: Újpest–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Az állás
1. Kisvárda64216– 8+814
2. Ferencvárosi TC44 9– 1+812
3. Kecskeméti TE733110– 6+412
4. Zalaegerszegi TE631213– 9+410
5. Puskás Akadémia7241 7– 5+210
6. Paksi FC622212–13–1 8
7. Debreceni VSC714210–13–3 7
8. Mol Fehérvár624 7–11–4 6
9. Budapest Honvéd6123 6–12–6 5
10. Mezőkövesd7124 8–15–7 5
11. Vasas FC752 6– 8–2 5
12. Újpest FC532 4– 7–3 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik