NB I: a Fehérvár már többször kapott ki Borisszal, mint előtte Szabiccsal

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.10.14. 10:18
null
A Fehérvár a 8. helyről várja a 11. fordulót (Fotó: Dömötör Csaba)
Az első kör utolsó fordulóját, sorrendben a 11.-et rendezik a hévégén a labdarúgó NB I-ben. A program mindjárt két dobogós csapat, a második helyen álló Kecskeméti TE és a harmadik Kisvárda összecsapásával kezdődik péntek este, majd szombaton két támadó felfogású együttes, a Zalaegerszeg és a Paks méri össze erejét. A Puskás Akadémia veretlenségi sorozatát a Honvéd állíthatja meg, Michael Borisnak, a Vidi vezetőedzőjének pedig a még nyeretlen Vasas ellen kellene javítania egyre rosszabb mérlegén. Szerb edzők kerülnek egymással szembe a Debreceni VSC és az Újpest FC találkozóján, zárásként pedig Kuttor Attila 100. alkalommal irányítja bajnokin a Mezőkövesdet a vendég Ferencváros ellen. 

 

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 11. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

KECSKEMÉTI TE–KISVÁRDA MASTER GOOD


♦ Az élvonalban még sohasem találkoztak. A Magyar Kupában 2020. október 28-án a 32 közé jutásért játszottak egymással az akkor NB III-as Kecskemét otthonában, és a Supka Attila irányította élvonalbeli Kisvárda Horváth Zoltán góljával 1–0-ra győzött.

♦ A 12 csapatos, 33 fordulós bajnokság bevezetése óta az első tíz fordulóban újoncként a KTE gyűjtötte eddig a legtöbb pontot, 19-et (5 diadal, 4 iksz, 1 vereség). Egyedül a Fehérvártól kapott ki, még a 6. körben.

Az újoncok korábbi legjobb szereplése a 10. forduló után:

2018 ősze: 4. MTK 17 pont, a végén 34 ponttal 11.-ként kiesett.
2020 ősze: 5. MTK 15 pont, a végén 42 ponttal a 7. helyen végzett.

♦ A Kisvárda az ősszel hullámzóan szerepel, a Vasas feletti győzelemmel (2–0) véget vetett a hármas vereségszériájának, és Baráth Botond öngóljának köszönhetően a 325 játékpercen át tartó góltalanságának is.

♦ A Kecskemét hazai pályán még veretlen, a Vasas ellen emberhátrányban elért 0–0 óta mind a négy hazai mérkőzését megnyerte, közülük a legutóbbi hármon minimum két gólt szerzett.

♦ Legalább három gól született a Kisvárda előző négy idegenbeli bajnokiján.

♦ Szabó István edzőként eddig egyszer került szembe a Kisvárdával, 2014 májusában a Cegléddel NB II-es találkozón 2–0-ra alulmaradt a szabolcsi együttes otthonában.

♦ Török László, a Várda mestere jól ismeri a KTE-t, hiszen 2012 nyarától 7 mérkőzés erejéig irányította a Bács-Kiskun megyeieket, majd a távozása után egy találkozóra az addigi segítője, Szabó István vette át tőle a marsallbotot.
SZOMBAT

ZALAEGERSZEGI TE FC–PAKSI FC


♦ Huszonegy NB I-es találkozójuk után teljesen kiegyenlített az örökmérleg, 7 ZTE-győzelem, 7 döntetlen, 7 paksi siker, az összesített gólkülönbségben is csak eggyel állnak jobbak a zalaiak (40–39). Ez a párosítás arról híres, hogy legalább az egyik kapuba mindig bekerült a labda, és az is csak ötször fordult elő, hogy az egyik csapat nem tudott eredményes lenni. Ezek fényében nem meglepő, hogy a gólátlag elég magas, 3.8.

♦ A Zalaegerszeg 2019 szeptembere, vagyis bő három éve nem tudta megverni a Paksot (3 iksz, 5 tolnai siker). Még Dobos Barna volt a vezetőedző, amikor legutóbb, 0–1-ről 3–1-re fordítva nyertek a kék-fehérek. A gólokat Radó András, Stieber Zoltán és Nikola Mitrovics lőtte – azóta már mindegyikük máshol, valamelyik fővárosi klubnál játszik.

♦ Tizenegy zalai fellépéséről csupán kétszer, a legutóbbi két alkalommal távozott győztesen a Paks. Tavaly szeptemberben 5–2-re ütötte ki vendéglátóját, áprilisban pedig Ádám Martin triplájával 3–2-re verte meg. A többi kilencből négy meccsük lett iksz, ötször pedig a házigazda ZTE győzött.

♦ Az eddig pályára lépett játékosok átlagéletkora alapján a mezőny legfiatalabb együttese (ZTE: 25.1 év) csap össze a legidősebb gárdával (Paks: 28.6).

♦ A Zalaegerszeg az előző négy hazai meccsén mindig minimum két góllal terhelte meg a Paks hálóját, viszont legkevesebb hármat kapott is tőle. Ebben a bajnokságban ez a két csapat mondhatja csak el magáról, hogy minden mérkőzésén ért el gólt.

♦ A zalai csapat a Mezőkövesd idegenbeli kiütése (5–0) óta lejátszott három fordulóban nem tudott nyerni, a PAFC-tól elszenvedett hazai vereség után kétszer 1–1-re végzett.

♦ Hullámzó teljesítményt nyújtott a közelmúltban a Paks, a 3. fordulót követően háromszor nyert és háromszor vesztett.

♦ A ZTE-nek mostanság nem nagyon megy otthon, az előző hat meccséből ugyanis ötöt elveszített, és csak a Debrecent tudta legyőzni (4–2). Ricardo Moniz együttese így utolsó előtti a hazai táblázaton. Ezeken a találkozókon a Gyirmót elleni 0–1 kivételével rendre legalább három gól esett.

♦ A legutóbbi három házon kívüli bajnokijából kettőt – Újpesten és Mezőkövesden – megnyert a Paks, közte azonban épp az újonctól kapott ki Kecskeméten (1–3), és ez az egyetlen idegenbeli veresége.
♦ A góllövőlistát vezető Varga Barnabás eredményessége erősen kihat a Paks szereplésére, hiszen a Gyirmótról érkezett támadó érte el a tolnaiak góljainak majdnem a felét, 16-ból hetet (44 százalék).

♦ Minimum három találat esett a Paks legutóbbi nyolc idegenbeli mérkőzésén, és ezekből csak egy olyan volt, amelyen a tolnai csapat kettőnél kevesebb gól szerzett.

PUSKÁS AKADÉMIA FC–BP. HONVÉD

♦ Huszonharmadszor találkoznak az NB I-ben, az örökmérleg Honvéd-fölényt mutat: a kispesti sikerek száma 10, a döntetleneké és a felcsúti diadaloké 6–6.

♦ Az előző években azonban a Puskás Akadémia volt a sikeresebb, hiszen 2019 novembere óta a fővárosi gárda nyolcból csak két meccset tudott megnyerni: tavaly februárban Gazdag Dániel duplájával nyert 2–1-re-a Pancho Arénában. Pisont Istvánnal a kispadon, idén májusban pedig a bennmaradást bebiztosító meccsen Nebojsa Vigjnevics dirigálásával. A közel három év alatt 4-szer győzött a PAFC, 2-szer pedig ikszeltek.

♦ A Puskás Akadémia pályaválasztása mellett 14 meccs után minimális különbséggel a kispestiek állnak jobban, 6-szor nyertek, a felcsútiak 5-ször, 3-szor pedig ikszeltek. 2019 májusa óta nem végeztek döntetlenre, az előző négy felcsúti találkozón pedig feltváltva győzött a két csapat. Ha ez a tendencia folytatódik, most Hornyák Zsolt csapatának kellene nyernie.

♦ A párharc rekordgyőzelme még 2014 márciusára datálódik, amikor Marco Rossi együttese Székesfehérváron 4–0-ra lépte le a Puskás Akadémiát.

♦ Már kilenc forduló óta nem kapott ki a Puskás Akadémia (4 győzelem, 5 döntetlen ), ez a leghosszabb veretlenségi széria eddig ezen az őszön az NB I-ben. Hornyák Zsolt együttese csak a bajnok Ferencvárossal szemben maradt alul 1–0-ra az Üllői úton, még július 31-én. Tavasszal szintén akkor meccseltek, amikor a felcsútiak kilenc bajnokin át nem kaptak ki, és a Honvéd törte meg a sorozatot.

♦ Az előző három meccsén képtelen volt nyerni a kispesti csapat (2 iksz, 1 vereség), és a kapott góljainak egyharmadát (hatot) a legutóbbi két találkozóján szedte be (3–4 Debrecenben, majd 2–2 Kispesten a Kövesddel).

♦ A Puskás Akadémia odahaza még veretlen ebben a bajnokságban (2 diadal, 2 döntetlen), a Honvéd pedig mindkét győzelmét idegenben aratta, viszont látogatóként még egyszer sem ikszelt (2 siker, 3 kudarc).

♦ A felcsúti gárda előző négy hazai találkozóján egyszer sem volt több két gólnál.

♦ Annál gólgazdagabbak viszont idén a Bp., Honvéd idegenbeli meccsei: a piros-feketék legutóbbi hat házon kívüli fellépéséből ötön minimum három gól született. A kivételt a kisvárdai 1–0-s siker jelenti.

VASAS FC–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Ez a 95. élvonalbeli meccs a két piros-kék gárda között. Az eddigi 94-ből 29-et a Vasas, 33-at a Fehérvár nyert meg, 32 döntetlenre végződött.

♦ Legutóbb 2018 májusában találkoztak, akkor a későbbi bajnok Videoton Sztefan Scsepovics, Kovács István és Tamás Krisztián góljával simán 3–0-ra nyert a Szusza Ferenc Stadionban. Az angyalföldiek a 2010-es években pályaválasztóként addig elég jó szériában voltak a fehérváriakkal szemben, hiszen hat találkozót vívtak, és – 2 diadal és 3 döntetlen mellett – a 2018-as volt az első vereségük.

♦ Az előző négy egymás elleni találkozójukból hármon is volt kiállítás, a 2017. áprilisi fehérvári összecsapásukon három is. A 2–1-re győztes Vasasból akkor Hangya Szilveszter és Manrekar James, a Vidiből Danko Lazovics kapott piros lapot, és emellett tíz sárgát is kiosztott a játékvezető.

♦ A Vidi 46 kísérletből csak 8 alkalommal tudott nyerni bajnoki meccsen a Vasas vendégeként. 1978-tól 2000-ig például egyszer sem… Házigazdaként az angyalföldiek átlagban minden második bajnokijukat – összesen 23-at – behúzták a fehérváriakkal szemben, a döntetlenek száma 15.

♦ A Fáy utcában előzőleg 2016. október végén, több mint 5000 néző előtt csaptak össze (1–1), az volt a régi Illovszky-stadion búcsúmeccse. Remili Mohamed góljával a fővárosiak sokáig nyerésre álltak, de a fehérvári Danko Lazovics a 92. percben kiegyenlített.

♦ Továbbra is a Vasas az egyetlen együttes, amely még nyeretlen ebben a bajnokságban (6 iksz, 4 vereség). Ha most sem sikerül, akkor egy olyan teljes kört tud le, amelyben egyetlen ellenfelét sem tudta legyőzni.

♦ A legutóbbi öt fordulóban mindössze öt pontot gyűjtött be Vidi (1 diadal, 1 iksz, 3 vereség), és a formatabellán csak a két kiesőjelöltet, a Vasas és a Mezőkövesdet előzi meg.

♦ Nem sok találatot láthattak a szurkolók az utóbbi időben a Vidi mérkőzésein: az előző három találkozón mindig kevesebb volt három gólnál.

♦ A legutóbbi hat idegenbeli bajnokiján nyeretlen maradt a Fehérvár, sőt csak kétszer tudott pontot szerezni, még tavasszal Újpesten (1–1), majd négy vereség után két hete Felcsúton (1–1).

♦ A fehérvári csapat az Újpest elleni hétfői bepótolt meccsen már a kilencedik bajnoki vereségét szenvedte el Michael Boris irányításával, ami eggyel több mint előtte Szabics Imrével. A német szakemberrel a bajnokikon 1.30 a mérkőzésenkénti pontátlaga, miközben elődjével 1.67 pont volt.

VASÁRNAP

DEBRECENI VSC–ÚJPEST FC


♦ A 107. meccsüket játsszák a legfelső osztályban, az örökmérleg 21 debreceni győzelmet, 35 döntetlent és 50 újpesti sikert mutat. A legutóbbi 12 bajnoki találkozójukból – hét fővárosi siker és négy döntetlen mellett – a Loki csak egyet tudott megnyerni, azt viszont nagyon. 2020 januárjában, Vitelki Zoltán vezetőedzősége alatt 4–0-ra kiütötte a lila-fehéreket, akik a meccs záró negyedét emberhátrányban játszották le, mert Bacsa Patrikot a 67. percben 2–0-nál kiállították.

♦ A DVSC pályaválasztása mellett kiegyenlített a párharc, mindkét csapat 17-szer győzött, 19-szer pedig ikszeltek. A 2020-as években mindenféle kimenetel egyszer fordult elő.

♦ 2014 óta a 11 debreceni vendégfellépéséből az Újpest csak kétszer tudott győztesen hazatérni, 2018 márciusában a később az ellenfelet is erősítő Tischler Patrik 90. percben lőtt góljával kerekedett felül 2–1-re. A többi kilenc mérkőzésükből ötöt nyert meg a Loki, négyszer remiztek. A Nagyerdei Stadionban legutóbb márciusban, a DVSC megalakításának 120. évfordulóján találkoztak, és – elrontva az ünnepet – a lila-fehérek nyertek 2–1-re.

♦ A Loki új vezetőedzőjével, Szrdan Blagojeviccsel a sikeres debütálás után a második meccsét az FTC vendégeként elbukta, így már öt forduló óta felváltva győz és veszít. Ha a sorminta nem szakad meg, most egy diadalnak kellene jönnie.

♦ Az Újpest az első hat bajnokiján képtelen volt győzni, az FTC elleni vereség óta azonban négy meccséből hármat is megnyert és csak egyet veszített el, a KTE ellenit.

Jó formában van az Újpest, egyre feljebb kapaszkodik a tabellán (Fotó: Szabó Miklós)
Jó formában van az Újpest, egyre feljebb kapaszkodik a tabellán (Fotó: Szabó Miklós)

♦ Hat mérkőzés óta veretlen a Debrecen hazai pályán. Még április 30-án egy sima hármas kapott otthon a Viditől, utána zsinórban négyszer 1–1-et játszott, majd a legutóbb két meccsét egy góllal nyerte meg a Nagyerdei Stadionban (1–0 a Fehérvár, majd 4–3 a Honvéd ellen).

♦ Három gólnál kevesebb született az Újpest legutóbbi három bajnokiján.

♦ Mindkét csapatnak szerb nemzetiségű a vezetőedzője, Szrdan Blagojevics és Milos Kruscsics eddig kétszer került szembe egymással és döntetlenre állnak (1 győzelem ide, 1 oda). 2018 áprilisában Blagojevics bajnokin az FK Indjijával 1–0-ra verte a Kruscsics irányította Metalacot, majd szeptemberben fordult a kocka, és a Szerb Kupában az FK Zemunnal Kruscsics idegenben nyert 2–0-ra Blagojeviccsel szemben.

MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC–FERENCVÁROSI TC


♦ Kereken 20-szor mérték össze erejüket az NB I-ben, az örökmérleg 2 mezőkövesdi siker, 4 döntetlen, 14 ferencvárosi diadal.

♦ Az előző hat meccsükből ötön legalább három gól született, az FTC pedig minimum kétszer betalált. A kivételt éppen a legutóbbi, márciusi találkozójuk jelenti, amikor Nguen Tokmac korai góljával csupán 1–0-ra nyertek a zöld-fehérek.

♦ A kövesdiek legutóbb több mint két éve, 2020 februárjában – hazai pályán – nyertek az FTC ellen (3–0), a kék-sárgákat akkor is Kuttor Attila, a zöld-fehéreket pedig Szerhij Rebrov irányította. Bajnokin azóta csak a Paks és az MTK tudta ugyancsak három góllal megverni a ferencvárosiakat.

♦ A borsodi városban nyolcszor kerültek egymással szembe, 2 kövesdi győzelem mellett 5 ferencvárosi diadalt jegyezhettünk fel, az egyetlen döntetlen a tavaly februári meccsükön született (2–2). A legnagyobb zöld-fehér diadal a legutóbbi matyóföldi meccsükön, 2021 novemberében jött össze (0–3).

♦ A Ferencváros az előző kilenc bajnokijából nyolcat megnyert és csak egyet, a kecskemétit vesztette el (0–2).

♦ A kiesésre álló, 11. Mezőkövesd legutóbb a kispesti 2–2-vel megszakította a négyes vereségsorozatát, de így is hat forduló óta nyeretlen. Az egyetlen győzelmét a Debrecen ellen, saját közönsége előtt érte el (4–2).

♦ Sztanyiszlav Csercseszov együttese az idénybeli nyolc bajnokijából – két mérkőzését a nemzetközi kupakötelezettsége miatt elhalasztottak – hatot kapott gól nélkül hozott le, és mindössze a Honvéd, valamint a KTE talált be neki (előbbi egyszer, utóbbi kétszer).

♦ Az FTC a legutóbbi hét NB I-es találkozójából hatot úgy nyert meg, hogy már a félidőben is vezetett. Csupán a Puskás Akadémia elleni 1–0-s sikere jött össze a második játékrészben, annak is a ráadásában.

♦ A Kövesd előző négy bajnokiján mindig legalább három gól esett, és ezekből minimum kettőt a borsodi együttes kapott, amely még egyszer sem tudta még megőrizni kapuját a góltól ebben a bajnokságban.

♦ A matyóföldi együttes pontjai kétharmadát gyűjtötte be hazai pályán, hatból négyet (1 siker, 1 iksz, 2 vereség. A Ferencváros még csak háromszor lépett pályára vendégként, a két fővárosi meccsét megnyerte – a Vasas és az Újpest otthonában –, az egyetlen vidékit elbukta a KTE ellen.

♦ Jubileumhoz ér Kuttor Attila, a borsodiak mestere, hiszen most irányítja a 100. bajnokiján a Mezőkövesdet, az eddigi mérlege 35 siker, 26 döntetlen, 38 vereség. Ebben az idényben az első hét fordulóban még a Vasast dirigálta, de egyelőre egyik csapatával sem ünnepelhetett győzelmet. Mostanáig a legutolsó nyertes bajnokija 2020. szeptember 12-én a matyóföldiekkel a Budafok ellen volt (1–0).

NB I, 2022–2023, 11. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ NÉZŐSZÁM
Október 14., péntek
20.00: Kecskeméti TE–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Kecskemét, Széktói Stadion
Káprály Mihály
Október 15., szombat
14.45: ZTE–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg, ZTE Aréna
17.00: Puskás Akadémia–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Felcsút, Pancho Aréna
19.30: Vasas–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport)
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion
Október 16., vasárnap
13.45: DVSC–Újpest (Tv: M4 Sport)
Debrecen, Nagyerdei Stadion
17.45: Mezőkövesd–FTC (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd, Városi Stadion
A LABDARÚGÓ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 8 7 1 20– 3 +17 21
2. Kecskeméti TE 10 5 4 1 14– 7 +7 19
3. Kisvárda 10 5 2 3 18–16 +2 17
4. Puskás Akadémia 10 4 5 1 13– 8 +5 17
5. Paksi FC 9 4 2 3 16–17 –1 14
6. Zalaegerszegi TE 9 3 3 3 16–13 +3 12
7. Újpest FC 10 3 3 4 12–16 –4 12
8. Mol Fehérvár 10 3 2 5 11–15 –4 11
9. Debreceni VSC 10 2 4 4 14–19 –5 10
10. Budapest Honvéd 10 2 4 4 12–18 –6 10
11. Mezőkövesd 10 1 3 6 12–21 –9 6
12. Vasas FC 10 6 4 8–13 –5 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik