MTK: újoncok, de sokra hivatottak

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2018.12.30. 13:11
null
A szezon egyik leglátványosabb összecsapását az MTK játszotta: a gólokban gazdag debreceni összecsapáson 3–3-as döntetlen született (Fotó: Török Attila)
Az egyéves, fájdalmas másodosztályú kitérő után a kék-fehérek bizonyították, az élvonalban van a helyük, és a folytatásban merészebb álmokat is szövögethetnek.

 

Vélemény

„Az újonc legfontosabb feladata megragadni az első osztályban. Ha ezt nézem, kiváló teljesítményt nyújtott a csapat, messze a kiesőzóna, minden rendben. Mégis van bennem némi hiányérzet, mert túl nagy az ingadozás a teljesítményben. Egy remek meccs után alig ismerni rá a csapatra. Örülnék, ha a mai fiatalok alázatot tanulnának Torghelle Sándortól, hogyan kell a maximumra törekedni. Nálunk hagyomány, hogy nem vesszük, hanem neveljük a játékost, az NB I és az NB II tele MTK-akadémistákkal, de aki odakerül, szakadjon meg, hogy még jobb futballista váljék belőle! A tavasszal is drukkolok a csapatnak, főleg azért, mert a mai napig is zrikálnak a fradista barátaim, ha kikapunk...”

Koritár Lajos, 1970 és 1981 között 235 bajnoki meccsen 49 gólt szerzett az MTK játékosaként

Öten előtte, hatan mögötte. Az MTK Budapest három pontra van a dobogó alsó fokától, s tizenegyre a kiesést jelentő 11. helytől. Ez utóbbit azért illik megemlíteni, mert mégis az újoncról van szó. Bár... Az MTK nagy fölénnyel nyerte meg a Merkantil Bank Liga 2017–2018-as idényét, igazolva, hogy a kiesés csak egy évre szóló, fájdalmas kitérő volt, a csapatnak az élvonalban a helye. És a klubnak is: az FTC után a második legsikeresebb hazai futballegyesület az MTK. Klasszisok sokaságát kinevelő klubként jelentős tényező volt régen és ma is a sportágban, megújult stadionja alapján sem másodosztályú.

És vitathatatlan, hogy az MTK-nak a tavasszal nem kell a kieséstől tartania.

Sőt Feczkó Tamás első NB I-es idé-nyében azt mondta: ott kell lenniük az aranyért küzdő Ferencváros és Mol Vidi mögötti tülekedésben, mi több, a Vidi nemzetközi kupaterhelése miatt nemcsak mögéjük csatlakozva, hanem esetleg be is férkőzve közéjük. A szakember kerülte az óvatosságot, és azt mondta: csak akkor van értelme belevágni a munkába, ha igazán nagy célokért lehet küzdeni.

Eredmények, játékosrangsor, házi góllövőlista – a nagyobb méretért kattintson a képre
Eredmények, játékosrangsor, házi góllövőlista – a nagyobb méretért kattintson a képre

Nos, az MTK nyolcszor győzött, hétszer kikapott. Ez pedig azt jelzi, ha az újabb búcsútól nem is kell tartania, élcsapatnak aligha nevezhetjük. Eredményei alapján inkább középkategóriásnak tekinthető – egyelőre.

Ettől még a semleges szurkoló mondhatja: jó nézni az MTK futballját. Inkább játszik, mint küszködik, többet passzol, mint harcol, intelligens játékkal igyekszik győzni, nem az ellenfél fizikai megsemmisítése révén. A DVSC elleni 3–3 az idény egyik leglátványosabb összecsapása volt, a Vidi elleni felcsúti 3–0 pedig megmutatta, a látványos játék lehet nagyon sikeres is.

Ha az őszt három hatmeccses szakaszra bontjuk, akkor egy lefelé vezető úton látjuk a csapatot. Négy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel indult neki az NB I-nek, a negyedik helyen állt. Feltűnő volt, hogy a csapat szívesen kel útra: győzött Újpesten (2–0), a Puskás Akadémia vendégeként (2–1) és Szombathelyen is (2–1), az FTC elleni 1–4 belefért. A következő hat meccs már a félig tele, félig üres pohár esete: győzelemből, döntetlenből és vereségből is kettő jutott. A két vereség a Kisvárda Master Good elleni hazai 0–1 és a paksi sima 0–3 volt, de átmenetinek tűnt a probléma, mert a Mol Vidi elleni 3–0 az ősz egyik legjobb MTK-előadásának mondható. A harmadik hatmeccses sorozat már négy vereséget hozott két győzelem mellett, vagyis a sikerek felét már a szezon elején megszerezte az MTK, míg a hét őszi vereségből hármat az utolsó négy fordulóban szenvedett el. A hullámzás ellen nem tudott mit tenni az együttes: a Puskás Akadémia elleni 3–2 a remek támadásoknak köszönhető, ezt a diósgyőri, kimondottan pocsék meccs követte (2–3), a szünetre pedig a Kisvárdán elszenvedett 1–0-s vereség keserű emlékét viszi az MTK.

Ettől még van ok ünnepelni a pihenő alatt: a klub visszakerült oda, ahová való, és ha stabilabbá válik, vagyis a látványos támadójátéka többször párosul hatékonysággal, a dobogó sem lesz elérhetetlen. Ez pedig akkor is nagy szó egy újonctól, ha tudjuk: az MTK csak papíron számít annak, amúgy minden tekintetben első osztályú.

Fény és árnyék

Az Újpest a kék-fehérek egyik legkedvesebb ellenfele. A 23-szoros bajnok és a húsz aranyérmet szerző lilák párharca régi időkre nyúlik vissza, az ősszel mindkét találkozót az MTK nyerte meg (Újpesten 2–0, otthon 1–0), és mindkétszer 11-est lőhetett a győztes. Jó szívvel emlékeznek az MTK hívei a bajnok Mol Vidi elleni idegenbeli 3–0-s győzelemre is.

Mi nem működik a Kisvárda ellen? Az MTK hullámzó teljesítményére alighanem az a legjellemzőbb, hogy a másik újonc ellen két meccsen pontot, sőt még gólt sem tudott szerezni, otthon és idegenben is 1–0-s vereséget szenvedett. Pedig előzetesen nem ez a csapat tűnt a legfélelmetesebb ellenfélnek, és mégis – valami nem működik a Kisvárda ellen.

Azonnal reagálni kell!

– Újonc edző az NB I-ben – mi volt az, amiről lemondott volna?
– Az első élvonalbeli hazai meccsünk második percében eltört Deutsch Bence lába – kezdte Feczkó Tamás, az MTK Budapest vezetőedzője. – Mire átszerveztük a védősort, a Ferencváros eldöntötte a mérkőzést, vagyis ez több szempontból is fájdalmas összecsapás volt.

– És a legszebb pillanatok?
– Mondhatok többet? A nyitányon Újpesten okosan, szervezetten, nagy összpontosítással játszottunk, a Mol Vidi elleni három nullás győzelem is szép este volt, és a Haladás elleni jó játékkal zártunk le egy rosszabb sorozatot.

– Mi a cél a tavasszal?
– Ugyanaz, mint eddig. Stabil élvonalbeli csapat szeretnénk lenni, amely minél több saját nevelésű fiatalt épít be, és amelyik közönségszórakoztató futballt mutat be. Eddig is erre törekedtünk.

Mi hiányzik hozzá?
– Vannak kiszemeltjeink, és négy, az utánpótlásban szereplő tehetség velünk kezdi el a felkészülést, jönnek az edzőtáborba.

– Ezzel kezdtük: egyre több külföldi szakember kap munkát az NB I-ben, ön magyarként, újoncként jutott el erre a szintre. Mi lehet az ősz tanulsága?
– Tizennyolc évet dolgoztam, hogy idáig eljussak, minden percét élveztem a munkának. A folyamatos, magas szintű koncentrációt elvárom a játékosoktól, de magamtól ugyanannyira: minden rezdülésre azonnal reagálni kell!

Érdekességek

Mindenhol jó, de nem rossz idegenben – az MTK négyszer győzött vendégként, ennél többször csak a Mol Vidi (ötször) és az FTC (hatszor) távozott három ponttal az ellenfelek otthonából. A hazai mérlegen kellene javítani, kilenc otthoni meccsből ugyanis ötször nem nyert a csapat.

Gólgazdag MTK-meccsek – minden értelemben. Huszonhét szerzett, huszonöt kapott gól, ez összesen ötvenkettő, egyik csapat meccsén sem esett több. A szerzett gólok terén is csak két csapat, az FTC (36) és a Mol Vidi (30) előzi meg az MTK-t.

A rutin sokat ér: a 34 éves Kanta József öt góljával, Lencse Lászlóval holtversenyben vezeti a házi góllövőlistát, ami akkor is nagy szó, ha tudjuk, háromszor büntetőből talált be. Az irányítónál két évvel idősebb, 1982-es születésű Torghelle Sándor három góllal járult hozzá a sikerekhez, ezek nélkül négy ponttal kevesebb jutott volna az MTK-nak.

(Fotó: Micheller Szilvia)
(Fotó: Micheller Szilvia)

AZ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 18 12 3 3 36–15 +21 39
2. Mol Vidi FC 18 10 4 4 30–16 +14 34
3. Debreceni VSC 18 8 6 4 25–19 +6 30
4. Budapest Honvéd 18 8 5 5 21–15 +6 29
5. Újpest FC 18 7 7 4 21–14 +7 28
6. MTK Budapest 18 8 3 7 27–25 +2 27
7. Mezőkövesd Zsóry FC 18 6 6 6 25–23 +2 24
8. Paksi FC 18 5 7 6 22–25 –3 22
9. Puskás Akadémia FC 18 6 3 9 21–24 –3 21
10. Diósgyőri VTK 18 4 5 9 18–29 –11 17
11. Kisvárda 18 4 4 10 16–35 –19 16
12. Szombathelyi Haladás 18 2 3 13 13–35 –22 9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik