Haladás: az új cél, túlélni a válságot

VAJDA GYÖRGYVAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2018.12.22. 10:42
null
<a href="http://www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/67/55/17/cikk_2675517/hali1200.jpg" target="_blank">Eredmények, játékosrangsor, házi góllövőlista – a nagyobb méretért kattintson a képre</a>
Több mint egy éve már jelentkeztek a gondok, de nyáron sem sikerült erősíteni, így a Haladásnak jelentős lemaradást kell ledolgoznia ahhoz, hogy a klub fennállásának 100. évfordulója ne a másodosztályban érje.

 

Vélemény

Új összetételű együttes kezdte el a bajnokságot, kiütközött az összeszokottság hiánya, ami az eredmények alakulásában is megmutatkozott. Elmaradtak a sikerek, ezért borítékolható volt az edzőváltás. Egyébként jó döntésnek tartom Horváth Ferenc szerződtetését, viszont egyelőre neki sem sikerült felráznia a társaságot. Pedig sokkal több van a csapatban, mint a tabellán elfoglalt helye mutatja. Az ősszel hiányzott a csapategység, és gyakran a küzdőszellemmel is bajok voltak. Játékosként magam is átéltem hasonló helyzetet, voltam fent és lent, de a reményt sosem adtam föl, küzdöttem, hogy a csapatom minél jobban szerepeljen. A tavasszal jelentős változásnak kell történnie ahhoz, hogy a következő bajnokságot is az élvonalban kezdhesse az együttes. Tudom, nehéz feladat a bennmaradás kivívása, de a remény hal meg utoljára.

Jagodics Zoltán (a Haladás korábbi játékosa, majd pályaedzője)

Úgy tűnik, legsikeresebb időszaka szakadhat meg az alapítása 100. esztendejét jövőre ünneplő Haladásnak. Persze csak abban az esetben, ha tavasszal kiesik az élvonalból. A nagy múltú klub történetében ugyanis ritkán fordult elő, hogy tíz éven át folyamatosan az NB I-ben szerepeljen. Először 1936-ban játszhattak az egyesület labdarúgói az élvonalban, azóta ingáznak az első, a másod- és a harmadosztály között. Az elmúlt tíz év eredményei – 2009-ben újoncként a 3. lett a Haladás – a jelenlegi vezetőséget dicsérik. Ám véget érhet a jó sorozat, a szombathelyiek a táblázat utolsó helyén szerénykedve várják a tavaszt.

Nézzük, miként került nehéz helyzetbe az együttes. Érdemes azonnal leszögezni, hogy a bajok nem új keletűek. A hanyatlás jelei több mint egy éve jelentkeztek. Mert miközben fogyott a pénz, egyre kevesebb labdarúgó került ki az Illés Akadémiáról, aki pedig értékes volt – mint a felnőttek közé berobbanó Kiss Tamás – , eladta a klub. A baj csak az, hogy a játékosért kapott összeget hasznavehetetlen labdarúgók megszerzésére fordították, köztük a már elküldött dán Emil Lyng átigazolására, aki pusztán két bajnokin lépett pályára az idényben.

Túlélni a válságot – ez a Haladás új célja (Fotó: Szabó Miklós)
Túlélni a válságot – ez a Haladás új célja (Fotó: Szabó Miklós)

 

S mert nem volt olyan fiatal, akit azonnal be lehetett volna építeni a csapatba, a klub lemondott a korábban meghirdetett és jól működő fiatalításról. Ehelyett a vezetőség rutinos labdarúgók bevetésével kívánta stabilizálni a helyzetet, túlélni a válságot. Jellemző, hogy a tavaly novemberben szerződtetett szlovák Michal Hipp elé a bennmaradás kivívását tűzték ki célul a tulajdonosok. Ha nagy nehézségek árán is, de teljesült a vágy, ám az utolsó bajnoki meccs után már a rutinos szakember is jelezte, hogy hosszú távon tarthatatlan a sanyarú helyzet. A vezetőedző új, meghatározó játékosokat kívánt a keretbe, de miközben alapembernek számító futballisták – David Williams, Stef Wils, Myke Bouard Ramos, Polgár Kristóf – távoztak, csupán Priskin Tamás érkezése jelentett némi minőségi javulást a nyáron. A többiek szinte mind valakinek az ajánlására kaptak szerződést, szem előtt tartva, hogy lehetőleg minél kevesebbet kelljen értük fizetni.

Fény és árnyék

Az ősszel csupán két győzelemnek örülhettek a Haladás szurkolói. Érthetően a Ferencváros legyőzése számított nagyobb diadalnak, még akkor is, ha a szombathelyiek csupán Gaál Bálint (14) tizenegyesből szerzett góljával múlták felül a Fradit 1–0-ra. A vasi drukkerek mégis úgy ünnepelték győztes csapatukat, mintha egyenesen bajnoki címet szerzett volna.

Két rutinos kapus van a Haladás keretében, a 42 éves, 108-szoros válogatott Király Gábort, valamint a 34 esztendős Rózsa Dánielt is a megbízható labdarúgók között jegyzik. A csapat őszi gyengélkedése azonban az ő teljesítményükre is kihatott, valószínűleg mindketten sokáig emlegetik majd az őszi szezont, amikor is ritkán látható potya gólokat kaptak.

Nem véletlen, hogy a szlovák vezetőedző már az első közös gyakorlás után jelezte a bajt, arra utalva, ha minden változatlan marad, hét mérkőzés után bizonyosan kirúgják. Tévedett, mert a 8. fordulót követően köszönték meg a munkáját – a játékosok nagy megkönnyebbülésére. Michal Hipp ugyanis rájött, hogy a minőségi lemaradás erőnléttel ellensúlyozható, ezért Szombathelyen rég nem látott kemény erőnléti edzéseket tartott.

Horváth Ferenc érkezésével változott a helyzet. A másodosztályba kieső Balmazújvárostól elcsábított vezetőedző ugyanis nem erőben, hanem játékrendszerben gondolkodott. De ahhoz, hogy a csapat elfogadja és megértse az új felfogást, idő kell. Ezzel magyarázható, hogy egyelőre az edzőváltás sem hozott változást. Horváth Ferenc irányításával tíz bajnokin egyetlen győzelmet (igaz, épp az aranyra hajtó Ferencváros ellen), valamint egy döntetlent ért el az együttes – ez édeskevés.

Fogytán a szurkolók türelme, akik NB I-es meccseket szeretnének látni az új Rohonci úti stadionban. Elégedetlenségüknek hangot is adtak az év utolsó, Debrecen elleni összecsapásán (0–2), és az egyik tulajdonos, Illés Béla távozását követelték. Biztosra vehető, hogy a gondok nem a tulajdonos kihátrálásával oldódnának meg. A vezetőség és a szakmai stáb egyeztetése után az a döntés született, hogy a tetemes lemaradás ellenére sem adják fel a küzdelmet – sportemberként hajtanak, amíg még matematikai esélyük van az élvonalbeli tagság megőrzésére. Adódik ugyanakkor a kérdés, kikkel és főképp miből sikerül megerősíteni a játékoskeretet.

Túl sok idő nincs a töprengésre, január 3-án ugyanis folytatódik a munka.

Erőnlét helyett taktika

– Mit gondol, mi az oka a sikertelenségnek?
– Nehéz kérdés, nem könnyű rá választ adnom – mondta Bosnjak Predrag, a Haladás egyszeres válogatott védője. – Viszonylag jól kezdtük a bajnokságot, annak ellenére, hogy az első fordulóban kikaptunk a Honvédtól. De aztán kettő kettes döntetlent játszottunk az Újpesttel, és egy újabb vereség következett idegenben a Ferencváros ellen. Megvertük viszont a Puskás Akadémiát, és azt hittük, végre egyenesbe kerülünk.
– Nem így történt, ez pedig Michal Hipp vezetőedző állásába került. Milyen hatással volt a csapatra az edzőcsere?
– Óriási a különbség. Míg a szlovák szakember az erőnlétre fektette a hangsúlyt, Horváth Ferenc a taktikát helyezte előtérbe, ez az edzésmunkában is változást hozott. Korábban sokszor napi két tréning, valamint sok-sok futás szerepelt a programban, most inkább a védekezést és támadásvezetést gyakoroljuk.
– Lát még esélyt a bennmaradásra?
Mindent elkövetünk, hogy a következő idényben is az élvonalban futballozhassunk. Ám ehhez több szerencse is kell, mint az ősszel. No meg persze néhány új játékosra is szükség lenne a keretben. Igaz, annak eldöntése, hogy kiket szerződtessen a klub, kiket küldjön el, nem tartozik a csapatkapitány feladatkörébe.


Tíz harmincévesnél is idősebb labdarúgó található a Haladás keretében. Köztük a 42 esztendős, 108-szoros válogatott kapus, Király Gábor a rangidős, őt a 39 éves Halmosi Péter követi, aki ebben a szezonban többnyire csak csereként kapott lehetőséget.

Három mérkőzést is úgy veszített el a Haladás, hogy büntetőt hibázott. Előbb az MTK Budapest ellen (1–2) Priskin Tamás, majd a Honvéd ellen (0–1) Karol Mészáros, végül az év utolsó bajnokiján, a DVSC ellen (0–2) Gaál Bálint hagyta ki a tizenegyest.

Siralmas a szombathelyiek mérlege, ráadásul a legkevesebb gólt is a ők szerezték – tizenhármat. A gólokon heten osztoznak, Priskin Tamás (4) után Gaál Bálint volt a legtöbbször eredményes (3).

(Fotó: Unger Tamás)
(Fotó: Unger Tamás)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik