Kék-fehér messzelátó – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2022.01.16. 00:12

Nem beszél mellé Polyák Balázs, az MTK sportigazgatója, egyértelműen elmondja a vele készült interjúban, hogy melléfogás volt Giovanni Costantino szerződtetése. A vezetők ilyenkor magyarázkodnak, sorolják a szerződtetés okait, ő nem teszi. Köszönet érte, jó, hogy ilyen is van. Az olasz tréner egyébként magasan (vagy inkább alacsonyan) nem vált be, nálam nem csupán azért, mert a csapat produkcióján nem látszott, hogy egyáltalán ül edző a kispadon, azért is, mert a válás után rendre visszaszólt, mondván, hogyan küldhettek el egy olyan fantasztikus szakembert, mint ő.

Jó neki, hiszen a magabiztosság (nagyképűség?) sok embert vitt már előre pályáján, jó hinni, hogy igazunk van, még akkor is, ha dehogy.

Az igazság egyébként is viszonylagos, az érvek és az ellenérvek egyaránt tartalmaznak cáfolhatatlan tényeket. Esetünkben a kívülálló állítását, hogy akármennyire is közel van a csapathoz a középmezőny vége, a kiesést érő tizenegyedik hely nem éppen rangos az MTK-nál, vagy „egy MTK-nál” (alapítva: 1888, 23 bajnoki cím). És persze az is igaz, hogy egy-egy győzelem három pontot ér, egy-két forduló – nomen est omen – valóban fordulattal szolgálhat.

Ami a külföldieket illeti, nekem egy is sok, még akkor is, ha üzletileg örömteli, hogy nevezett Bojan Miovszki az egyik legértékesebb nálunk alkalmazott légiós, ám ez már másik történet. Nem váltható ki vele a sportigazgató érvelése, ám az ő posztjáról, magasságából biztosan fontos tény. Az pedig szintén őszinteségre vall, legalábbis a tettek szintjén, hogy a bizalmat vesztő futballisták között négy a határon túli, a fiatalokat pedig kölcsönbe adják, hogy kihozhassák magukból a legtöbbet.

Magánügy, de „a médiában dolgozó szakembereknek illene messzebb látniuk” sport- igazgatói megállapítás rám is vonatkozik. Tudható ez abból, hogy egy korábbi írásom után Polyák Balázs felhívott és megbeszéltük, melyikünk mit hogyan lát. Nem veszekedett, nem kért helyreigazítást, beszélgettünk, ami nálam követendő módszer. A kommunikáció és főként a mikéntje ugyanis sokkal fontosabb, mint azt sokan hiszik a magyar sport vezérkarában.

Ez persze független attól, hogy mire viszi az MTK a tavasszal, sőt még az MTK-tól is, most ott tartunk, hogy rögzíthetjük a sport alapigazságát: a végére minden kiderül, igazán okos csak utólag lehet az ember.

Függetlenül attól, hol a helye a hierarchiában.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik