BODNÁR ZALÁN 2022.06.27 22:43

Joan helyett Joao – Bodnár Zalán jegyzete


 
DVSC: bemutatták az új vezetőedzőt és tulajdonosi kört

Futballszempontból nagyjából egyetlen értelmezhető szegmense van a hétfőn bejelentett átfogó debreceni változásoknak: a DVSC kispadján a spanyol Joan Carrillót a portugál Joao Janeiro váltja. Szakmailag persze ezt sem értjük – azzal együtt sem, hogy Joao Janeiro kiváló munkát végzett tavaly ősszel Kisvárdán –, hiszen Joan Carrillóval újoncként máris a hetedik helyen végzett a Loki, vagyis felülteljesítette a célokat. De ez legyen a mi bajunk.

A klub jövője szempontjából viszont az edzőváltásnál is sokkal fontosabb kérdés, hogy mit hoz a tulajdonosváltás, amelyet néhány perccel az edzőcsere előtt jelentettek be a Nagyerdei Stadionban. Be is mutatták az új tulajdonost, Ike Thierry Zaengel francia üzletembert, aki állítólag „nemzetközileg ismert tranzakciós tanácsadó, fő szakterületei a szálloda- és szórakoztatóipar, a média, illetve a sportbefektetések”. Voltak-vannak érdekeltségei az olasz Sienában, az örmény FC Noahban és a francia Paris FC-ben is, ráadásul szerepet játszott annak idején a Paris Saint-Germain értékesítésében is. Ő lett a csapatot működtető DVSC Futball Zrt. igazgatótanácsának új elnöke, az eddigi vezetők többségének távozniuk kell, köztük Tő­zsér Dániel sportigazgatónak is.

Egyelőre csak annyi biztos, új útra lép a debreceni labdarúgás.

Hangzatos ígéretekben a hétfői sajtóeseményen nem volt hiány, annak rendje és módja szerint álomszerű jövőképet festettek fel rendszeres nemzetközi kupaszerepléssel, a klub akadémiájáról tömegesen kikerülő fiatal magyar játékosokkal, talán csak a „tejjel-mézzel folyó Kánaán” kifejezés nem hangzott el. A szurkolókat azonban aligha villanyozhatja fel, hogy Zaengel úr üzleti köre Lettországban és Németországban is gallyra futtatott már egy futballprojektet, és a Paris FC-nél vagy a Sienánál sem váltotta meg a világot, finoman szólva sem.

Minden érintett többször hangsúlyozta, hosszú távú projektben gondolkodnak – ennek persze némiképp ellentmond, hogy a város garantáltan nem adja el a 25 százaléknyi tulajdonrészét, az új tulajdonos arra vállalt kötelezettséget, hogy három évig biztosan finanszírozza a csapatot, és Papp László polgármester elmondta, ha nem a tervek szerint haladnak a dolgok, a részvények névértéken visszavásárolhatók lesznek.

Ez igazán megnyugtató.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.08.08 21:31:39

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A tulajdon persze nagy erő, nincs az a külső futballszervezet, amelyik drasztikusan belenyúlhat a szerződtetések szövevényébe, így aztán nem tudható, mikor lesz változás a témában. Remény van rá, ugyanis van jó néhány olyan, évtizedeken át tornyosuló gát a magyar futballban, amelyet áttörtek a csapatok (vagy az idő), szinte észrevétlenül.

2022.08.07 18:32:53

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nem megy a kispestieknek, a második mérkőzésükön is kikaptak, és ezúttal sem szereztek gólt.

2022.08.07 17:11:26

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Egy gólt elvett az Újpesttől a VAR, aztán hiába játszottak sokáig emberelőnyben a lila-fehérek, simán kikaptak.

2022.08.07 15:03:24

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Meggyőző játék, 4–2-re nyert a hazai együttes, Supka Attila csapata egy félidőnyit emberhátrányban játszott.

2022.08.06 17:51:22

Labdarúgó NB I A MÉRKŐZÉSRŐL TUDÓSÍTOTT: BODNÁR ZALÁN (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Több mint hét év után lőtt újra gólt a KTE az NB I-ben, Szabó Levente tizenegyesből egyenlített.