Jó választás lehet! – Pietsch Tibor jegyzete

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.05.16. 23:20

Olybá tűnik, Zalaegerszegen is válaszút elé érkeztek, rövidesen el kell dönteniük, hogy maradnak-e a – jól bevált – magyar vonal mellett, vagy külföldi szakembert ültetnek le a kispadra.

A hírek szerint Egerszegen az a kérdés, hogy Lipcsei Péter vagy Ricardo Moniz legyen-e a vezetőedző. Noha a ZTE 1920 óta íródó történelmében nem először szavaznának bizalmat határon túlról érkező trénernek, nem állíthatjuk, hogy egyik követte a másikat: mindösszesen két külföldi irányította eddig a kék-fehéreket. Igaz, túlzás lenne kijelenteni, hogy Szlavko Petrovics és Zoran Szpisljak élt a fentebb említett bizalommal, előbbinek huszonhét, utóbbinak huszonegy meccs jutott a Zeténél. Ettől persze még megeshet, hogy az egyébként remek munkát végző, de március végén felmondó Waltner Róbert helyére az idény végéig beugró Molnár Balázst most újabb külföldi váltja – mondják, az egyik oldalról igen erős a támogatottsága a mifelénk cseppet sem ismeretlen Ricardo Moniznak.

A másik oldalról pedig Lipcsei Péternek.

Mi tagadás, bármelyik edző kinevezésének meglenne a maga bája.

Ricardo Moniz különös figurája volt a magyar futballnak, amikor 2012 augusztusa és 2013 decembere között a Ferencváros élén állt. A támadófocit előnyben részesítő filozófiájával, szenvedélyes viselkedésével sokak szimpátiá­ját kivívta, ráadásul még egy Ligakupa-győzelmet is fel tudott mutatni. Távozása óta nyolc klubot is megjárt, egyvalamihez azonban mindvégig ragaszkodott: a munkájába nem tűrt beleszólást, még „felülről” sem... Meglehet, mostanság ezért is ténykedik „magányosan”: a Hamburgnál egyéni képzéseket tart. Mindamellett valami azt súgja, ha egy csapat, történetesen a ZTE hívná, nem mondana nemet.

Miként Lipcsei Péter sem. Évek óta végez remek munkát Soroksáron, megkockáztatjuk, újra és újra a legtöbbet hozza ki a csapatból – kétségkívül megérdemelne már egy esélyt az NB I-ben! Innen nézve Zalaegerszeg ideális helyszín: a bajnoki cím nem elvárás, ha netán zsinórban háromszor kikap a csapat, akkor sem szokás kirúgni az edzőt, vagyis lenne ideje megmutatni, hogy nem csupán a másodosztályban képes alkotni. Ráadásul kézenfekvő lenne, hogy a főváros XXIII. kerületéből Zalaegerszegre „igazoló” sportigazgató, Dragóner Attila viszi magával Lipcsei Pétert is, hiszen a Haraszti úton együtt töltött esztendők során bebizonyosodott: kiválóan tudnak együtt dolgozni.

Szóval, Ricardo Moniz vagy Lipcsei Péter?

Érvek szólnak mellettük – nem ellenérvek ellenük.

A döntés nehéz.

Illetve mégsem: mindkét választás jónak tűnik.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik