Munkatársainktól 2020.05.15 15:39 Frissítve: 2020.05.15 17:54

Gyász: Ladinszky Attiláról az összes spanyol sportlap megemlékezett

Az összes spanyol és sevillai sportlap megemlékezett a csütörtökön elhunyt Ladinszky Attiláról. A korábbi remek labdarúgó halála kapcsán a Nemzeti Sport a magyar labdarúgás több szereplőjét is megkérdezte. Prof. dr. Genzwein Ferenc, Kenderesi István, Szepessy László és Juhász Roland is megemlékezett Ladinszky Attiláról.

Ladinszky Attiláról az összes spanyol sportlap megemlékezett

Mint arról korábban írtunk: Ladinszky Attila sürgős műtétre szorult volna, de a szívelégtelensége miatt az operációt nem merték megkockáztatni, és vártak, hátha megerősödik annyira, hogy a beavatkozás elvégezhető legyen, ám erre – az elsőként Sevillában megjelent gyászhír alapján – sajnos már nem kerülhetett sor.

„Ő volt az első csatár, akire felnéztem, amikor kilencévesen elkezdtem a Betisnek szurkolni, nyugodjon békében” – írta egy hozzászóló a sevillai El Desmarque cikke alatt, amelyben a lap Ladinszky Attila halálhíréről számolt be. Természetesen az összes nagyobb spanyol sportlap és napilap megemlékezett a csütörtök délután, hetvenévesen elhunyt játékos pályafutásáról, és a Marca, az As, és a Mundo Deportivo írása is hangsúlyozza, hogy az 1978-as távozása után is szoros kapcsolatban maradt a szurkolókkal, és a klubbal, amely 2017 novemberében meghívta őt az 1977-es, kupagyőztes csapat tiszteletére rendezett ünnepségre.

 
Hetvenéves a magyar csatár, aki győztes gólt szerzett a Real Madrid ellen
Bemutatjuk a rózsadombi George Bestet
Ladinszky Attila disszidálásának története

Ezzel kapcsolatban az összes forrás kiemeli, hogy a Szusza Ferenc kérésére Sevillába csábított futballista hiába volt több poszton bevethető, remek képességekkel megáldott támadó, a klub állandó ígérgetése ellenére soha nem kapta meg a spanyol állampolgárságot, így nem léphetett pályára az 1976–1977-es idényben a kupában, amikor a zöld-fehér együttes története során először hódította el a trófeát.

Érdekesség, hogy míg a Marca azt írja, hatvan mérkőzésen tizenhét gólt szerzett a Betisben, addig az As tizennyolc gólról ír, de ebben a tekintetben alighanem a klub honlapján is említett tizennyolc tekinthető helyesnek.

A három kiemelt sportlap közül a katalán Mundo Deportivón olvasható a leghosszabb megemlékezés (bár érezhetően az összes lap ugyanabból a forrásból dolgozott), amely kiemeli, hogy 1977-ben a Betis Ladinszky Attila góljával győzte le negyvenkét év után a Real Madridot. A lap hozzáteszi, hogy a csatár ennek ellenére mindig is az 1977 novemberében az Atlético Madrid ellen fejelt gólját tartotta a legemlékezetesebbnek – a legtöbb lap ezzel a fotóval illusztrálta a halálhírét.

LADINSZKY ATTILA – NÉVJEGY 
Született: 1949. szeptember 13., Budapest
Elhunyt: 2020. május 14., Budapest
Posztja: csatár
Klubjai játékosként: Tatabánya (1968–1969), Vasas (1970–1971), Rot-Weiss Essen (német, 1971), Feyenoord (holland, 1971–1973), Anderlecht (belga, 1973–1975), Betis (spanyol, 1975–1978), Kortrijk (belga, 1978–1979), Valenciennes (francia, 1979–1980), Toulouse (francia, 1980–1981), Amarante (portugál, 1981–1982)
Jelentős eredményei: belga bajnok (1974), Belga Kupa-győztes (1973), belga gólkirály (1974, 22 gól), Spanyol Kupa-győztes (1977)

Az ABC sevillai kiadása idéz is a csatár egy korábbi, 2013-as interjújából, amelyben a következőt mondta: „A szívem egy része mindig a Betisé lesz. Felejthetetlen pillanatokat élhettem ott át García Sorianóval, Cardeñosával, és a többiekkel. Csodálatosak az ottani emberek.”

A belga Le Soir kiemeli, hogy a játékával az 1970-es évek futballját színesítő Ladinszky az Anderlechtnél szerzett nevet magának azzal. hogy 1974-ben belga gólkirály lett a brüsszeli bajnokcsapat játékosaként.

A Belga Kupa 1973-as döntőjében két gólt szerzett, az Anderlecht szurkolótáborának kedvence volt, sajnálták, hogy Spanyolországba szerződik. A lap kiemelte, hogy visszavonulása után éttermet működtetett Belgiumban.

Ladinszky Attila halála kapcsán a Nemzeti Sport a magyar labdarúgás több szereplőjét is megkérdezte.

„Még gyerekként láttam játszani a Tatabányában, majd a Vasasban, különleges képességű labdarúgó volt – mondta lapunknak prof. dr. Genzwein Ferenc, a Testnevelési Egyetem kancellárja, a Vasas tiszteletbeli elnöke, korábbi vezetőedzője, Ladinszky Attila jó barátja. –  Éppen az imént beszéltem Várady Béla özvegyével, Judittal, s közösen megállapítottuk, hogy ha Attila annak idején nem disszidál, hanem a Vasasban marad, Béla aligha futott volna be Ezüstcipővel is megsüvegelt karriert – nem mellesleg maga Béla szintén így gondolta, erről mesélt is nekem! Attila a Feyenoordban és az Anderlechtben egyaránt együtt játszott Rob Rensenbrinkkel, a kétszeres vb-ezüstérmes holland csillaggal, s volt egy heves vita köztük: melyikük legyen a balszélső, illetve a középcsatár? Mindketten balszélsők voltak, s mindketten középcsatárt akartak játszani. Végül Attila zárta le a vitát, mert kijelentette, ő lesz a center, kész, passz! Az emlékmérkőzését már meg is szerveztem, a Gellei Imre vezette öregfiúk válogatott szeptember közepén összecsap a Vasas öregfiúkkal.”

„Valahogy mindig úgy alakult, hogy együtt voltam Attilával – mondta Kenderesi István, a Vasas, a Twente, a Santander egykori kapusa. – Igaz, én előbb disszidáltam, mint ő, de amikor a Twentében futballoztam, akkor került a Feyenoordba, amikor a Santanderben, akkor ő a Betisben. Az sem véletlen, hogy én voltam az esküvői tanúja is, s érthetően rengeteg közös emlék fűz össze bennünket. Fantasztikus bal lába volt és kiválóan fejelt. Sajnos, két végén égette a gyertyát, a képességei alapján jóval többre vihette volna. A sors fintora, hogy miután nem ivott, miután letette a cigarettát akkor egy banális betegség vitte el. Csütörtökön este tíz körül írtam neki sms-t, nem tudtam, hogy az utolsó levelem lesz..."

„A hetvenes évek elején hagytam el az országot, s Brüsszelben éltem amikor találkoztam Ladinszky Attilával – fogalmazott Szepessy László, a belga RWD Molenbeek korábbi labdarúgója. – Ő az utánpótlás-válogatottal érkezett, a meccs után meglátogattam a csapatot, én vissza akartam térni Magyarországra, ő viszont le akart lépni, így aztán maradtam még egy kicsit én is... Igazi vagány labdarúgónak számított, nagyon tudott futballozni. Ha találkoztunk mindig szóba került a lelépésének története."

„Ladinszky Attila és Fazekas László! Miután Belgiumba igazoltam, a szurkolóktól jóformán mást nem hallottam, mint hogy ők voltak a legjobb magyar futballisták, akiket láttak játszani, bár azt is hozzátenném, hogy arrafelé mindig nagy szeretettel beszéltek a magyarokról – hangsúlyozta lapunknak Juhász Roland, az Anderlecht korábbi, a Mol Fehérvár FC jelenlegi játékosa. – Jellemző, hogy Ladinszky Attila már rég visszavonult, de ha kilátogatott egy Anderlecht-meccsre, a drukkerek nyomban elkezdték éltetni. Egy barátomtól tudom, hogy a belga foci egyik nagy alakja, Stéphane Demol állítja, még Puskásnál is jobb volt! Én többnyire itthon találkoztam vele, legutóbb ősszel az egyik Vasas-meccsen. Mindig volt közös témánk, ugyanolyan szeretettel gondolt az Anderlechtre, mint én. Összekötött minket az is, hogy mindketten sikeresek voltunk Brüsszelben, ő is ünnepelhetett bajnoki címet és Belga Kupa-győzelmet, és én is. Kedves ember volt, másokra is figyelt, nagyon sajnálom, hogy már nincs köztünk.”

AZ ANDERLECHT EMLÉKVIDEÓJA

2020.12.01 15:36:00

Labdarúgó NB I P. K.

Fókuszban a PAFC–Honvéd meccs, a forduló visszatérője, Polgár Kristóf és a Budafok kapusa, Póser Dániel.

2020.11.29 18:23:40

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Folytatja a mélyrepülést Bódog Tamás csapata, amely maradt a tabella végén.

2020.11.29 13:11:05

Labdarúgó NB I TŐSÉR NORBERT (összefoglaló), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (percről percre)

A kövesdiek hétmeccses nyeretlenségi sorozatot zártak le a borsodi rangadó megnyerésével.

2020.11.29 08:52:10

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE

Az FTC sportmenedzsere azt mondja, ha még aktív játékos lenne, örömmel dolgozna Rebrov keze alatt.