K. Zs. 2021.12.22 11:17 Frissítve: 2021.12.22 11:22

Gyász: elhunyt Hornyák Béla, az MTK korábbi kapusa

A család tájékoztatása szerint életének 66. évében, december 18-án elhunyt Hornyák Béla – adta hírül hivatalos honlapján a labdarúgó NB I 11. helyén álló MTK. Hornyák a budapesti kék-fehérekén kívül a Rába ETO és a SZEOL AK kapuját is őrizte az élvonalban.

 

Hornyák Béla, 1956–2021 (Fotó: MTK Budapest)

Hornyák Béla az MTK-VM-ben mutatkozott be az élvonalban 1976. szeptemberében a Ferencváros ellen (1–4), tagja volt az abban az idényben KEK-negyeddöntőig jutó és a következő kiírásban bajnoki bronzérmet szerző csapatnak.

„Rengeteget kaptam a klubtól, nagyon sokat tanultam és boldog voltam, hogy a csapathoz tartozhattam, de kár lenne tagadni, nem tudtam beváltani a hozzám fűzött reményeket. Igaz, voltak nálam jobbak is a keretben, például Gáspár József vagy Brünyi Béla. Persze az ember így sem felejti el az első meccsét az NB I-ben, amikor olyan legendáktól kapott gólt, mint a Ferencváros Nyilasi Tiborja. De hát istenem, mégiscsak egy MTK–FTC meccsen védhettem, több mint húszezer néző előtt, húszévesen” – idéz Hornyák Béla egy korábbi interjújából a klubhonlap.

Az mtkbudapest.hu felidézi, hogy a Régi idők focija című, 1973-as Sándor Pál-filmben ő volt Sebestyén, a Csabagyöngye FC középcsatára, sőt szerepet kapott a Menekülés a győzelembe c. filmben is, amelyben olyan sztárokkal forgathatott, mint Pelé, Sylvester Stallone és Michael Caine.

„Óriási élmény volt megint, azt ott vettük fel az MTK stadionjában, gyakorlatilag a munkahelyemen” – emlékezett erre később.

Hornyák Béla 1980-ban a Rába ETO-hoz igazolt, és ha csupán egyetlen mérkőzés erejéig is – menet közben a SZEOL AK-hoz szerződött (amellyel akkor kiesett az élvonalból, később pedig visszajutott oda) –, része volt a győriek 1981–82-es idényben elhódított bajnoki címében.

A három csapatban összesen 42 élvonalbeli bajnoki meccsen védett a NELA nyilvántartása szerint.

Visszavonulása után kapusedzőként is dolgozott.

Búcsúztatásáról még zajlanak az egyeztetések.

2022.01.18 23:32:13

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

ALAPVONAL. Józan belátás, végtelen türelem és tudatos közeledés segíthet megbirkózni a történelem súlyos örökségével, és legjobb hitünk ellenére sem lehetünk meggyőződve arról, hogy nemes futballszakmai törekvések átírhatják a sok évszázados társadalmi kódokat.

2022.01.17 21:22:16

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nálam ilyen Aschner Lipót. Jövő héten lesz 150 éve, hogy megszületett, ma hetven esztendeje hunyt el, ám mint a kiemelkedő személyiségek általában, nem csupán a kerek évfordulókon érdemeln(én)ek említést. A minőségre esküdött, ám a földön járt. »Amíg én állok az Újpest élén, addig sportbeli elhatározásokat sohasem fog nálunk anyagi szempont irányítani.«

2022.01.16 22:00:48

Labdarúgó NB I N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Lehet, míg az Aranycsapat a modern futball origója, addig Deák Bamba a hőskor ideájának utolsó világszínvonalú példázója? Aki a diadal reményének eleven modellje volt Szentlőrincen és az Üllői úton, a közösség daliájaként, s a játék leginkább mámorító pillanatával, a góllal oly sokszor adott örömet, mint rajta kívül senki a világon ily rövid idő alatt.