FTC: Ott lebeg a szemem előtt az Európa-bajnokság – Zubkov

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2021.04.28. 08:30
null
Olekszandr Zubkov szeret a Fradiban futballozni, és mindent megtesz az ukrán Eb-keretbe kerülés érdekében (Fotó: Árvai Károly)
A bajnoki címét megvédő Ferencváros ukrán szélsőjét, Olekszandr Zubkovot az idény hajrájában leginkább az Európa-bajnoki szereplés lehetősége motiválja.

 

– Otthon van, mégis ilyen nagy a csend?
– A kislányom, Szofija éppen odakint a teraszon alszik – válaszolta lapunknak Olekszandr Zubkov, a Ferencváros 24 esztendős, egyszeres ukrán válogatott szélsője, aki 2019 májusában érkezett a Ferencvároshoz, és azóta alapemberként számít rá Szerhij Rebrov vezetőedző. – Alig múlt négy és fél hónapos, a párom Kijevben szerette volna világra hozni az első babánkat, én pedig megértettem és elfogadtam a döntését. Márciusban jöttek vissza hozzám Budapestre, így most ismét minden kerek körülöttem.

– Ezért lövi kettesével a gólokat?
– Tényleg úgy néz ki ebben az idényben, hogy ha egyet lövök, arra jön a második is. Legutóbb az MTK ellen dupláztam, ballábas vagyok, mégis mind a kettőt jobbal értem el. Aztán az is benne lehet a pakliban, hogy az első gól még inkább meghozza az önbizalmamat. Egy biztos, a Fehérvár ellen pluszmotivációval léptem pályára, szerettem volna már gólt lőni.

– Mindkét gólöröménél szívet formált a kezével, és puszit küldött a kamerába. A kislányának?
– És a feleségemnek. Amikor reggel elindultam otthonról a mérkőzésre, odasúgtam a kislányomnak, Szofijának: apu ma biztosan gólt rúg. Bejött.

– Első gólja előtt agresszívan támadott le, hibára késztetve a fehérváriak kapusát, Kovács Dánielt. Megérzés volt, hogy le kell rohannia az ellenfelet?
– A megérzések napja volt. Ilyen szituációkban nem mindig futok ennyit előre, hiszen a kapusok letámadása leginkább a csatárok feladata, nem a miénk, szélsőké. De most úgy éreztem, nem szabad annyiban hagynom az akciót. Megtámadtam a középhátvédet, majd amikor láttam, hogy hátrapasszol a kapushoz, futottam tovább, nem hagytam annyiban.

– És a második gólja? Angyali nyugalommal bökött a labda alá...
– Csapattársam, Isael mesteri labdával ugratott ki, nekem már csak arra kellett figyelnem, nehogy túl hosszan toljam meg. Miután láttam, hogy a védők lemaradnak, a kapus pedig megindul kifelé a kapujából, a megfelelő pillanatban úgy döntöttem, alányúlok a labdának. Ez is jó megérzés volt! Ahogyan mondani szokták, a fejemet is használtam. A vasárnapi összecsapáson új hadrendet próbáltunk ki, a győzelem mellett annak is örültünk, hogy ez is jól működött.

– A három belső védő szinte elzárta a területet Bogdán Ádám kapujának irányába. Ez lehetett a kulcs a sikerhez?
– Arra készültünk, hogy ennek a szerkezetnek köszönhetően még többet birtokolhatjuk a labdát. Így is lett. De el kell ismerni, a rivális időnként veszélyes kontrát vezetett, gyorsak, fürgék voltak, ezeknél a szituációknál észnél kellett lennünk. A találkozó előtti napokban sokat gyakoroltuk a mozgásokat, kinek mi a feladata ebben a hadrendben. Örültünk neki, hogy jól vizsgáztunk ebben a felállásban is. Szerhij Rebrov nem véletlenül méltatta a védekezést a mérkőzést követően.

– Nem izgult a végén, amikor a fehérváriak szépítettek?
– Megmondom őszintén, nyomban eszembe jutott, hogy amikor legutóbb dupláztam, kettő kettő lett a végeredmény. Akkor az MTK egyenlített, nem szerettem volna, ha ez Fehérváron megismétlődik. Ekkor már a kispadon ültem, hiszen a szakmai stáb lecserélt, de bíztam a csapattársaimban, és meg is oldották a feladatot.

– Az újabb győzelemmel elérhető közelségben van a hetvennyolc pontos bajnoki pontrekord. Motiválja ez önöket?
– Engem speciel sokkal jobban érdekel, hogy a hátralévő két mérkőzést megnyerjük, és ezeken újabb gólokat lőve jól teljesítsek. Ott lebeg a szemem előtt a nyári Európa-bajnokság, nem szeretnék lemaradni róla. A legutóbbi néhány kerethirdetéskor számolt velem Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány, de azzal is tisztában vagyok, az összes ukrán labdarúgó ezekben a hetekben, napokban most azért hajt, hogy meggyőzze őt, ott a helye az Eb-keretben.

– Mikor lesz a kerethirdetés?
– Május elején. A keret tizenötödikén már odahaza, Kijevben találkozik, és bevonul az edzőtáborba. Háromhetes ráhangolódás és készülődés következik, jó lenne ott lenni.

– A kontinenstornán Hollandia ellen Amszterdamban kezdenek...
– Nem félünk senkitől! Az amszterdami találkozót követően Bukarestbe költözik az együttes, Észak-Macedónia és Ausztria ellen ott lépünk pályára. Válogatottunk egyértelmű célja a továbbjutás a csoportból.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik