FTC: Nekünk olyan csoda kell, hogy Európa rólunk beszéljen – Kubatov

Vágólapra másolva!
2021.01.01. 17:17
null
Ferencváros-szurkolók (Fotó: Dömötör Csaba)
Bár a koronavírus-járvány miatt az FTC hagyományos szilveszteri koccintását nem lehetett megtartani, Kubatov Gábor klubelnök megszokott évzárója ezúttal sem maradt el. A klubelnök a FradiMédiának adott exkluzív interjúban értékelte a 2020-as esztendőt – ebből szemlézünk.

Bár csak a beszélgetés végén került szóba, Kubatov Gábor természetesen hosszan beszélt a labdarúgócsapat Bajnokok Ligája-szerepléséről, nem rejtvén véka alá, hogy mint minden körülmények között a csúcsra vágyó ember, „büszkén, de nem végtelenül elégedetten” értékel, és hogy 2021 végén, a következő idény közepén úgy szeretne mérleget vonni, hogy a csapat legalább az Európa-ligában érdekelt lesz tavasszal is.

Kubatov Gábor (Fotó: Nemzeti Sport, 2019)
Kubatov Gábor (Fotó: Nemzeti Sport, 2019)

„Az idén elmaradt a csoda – összegezte Kubatov Gábor a csoportkört, amelyből a Dinamo Kijev elleni hazai második félidőt emelte ki. – (Pontosabban) csak egy félidőnyi csoda volt, nekünk viszont olyan kell, hogy Európa rólunk beszéljen. Ehhez azonban nagyon meg kell erősíteni a csapatunkat, amihez persze az kell, hogy a költségvetésünket is fel tudjuk vinni.”

Kubatov megismételte azt, amiről ő is, valamint Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója is többször beszélt már: a mostani költségvetés Európa-liga csoportkörös (számokat nem említett), de személy szerint úgy véli, „meg lehet csinálni belőle a BL-t is”. Viszont:

„Ha azt akarjuk, hogy a Ferencváros mindig bekerüljön Európa legjobb huszonöt csapata közé, akkor dupla költségvetés kell. A cél az, hogy olyan költségvetésünk legyen, hogy mindig oda tudjunk kerülni. Mindig, mindig, mindig.”

A felvetésre, hogy egy ilyen Fradiban meg lehet-e tartani legalább a mostani magyarjátékos-arányt, úgy reagált, hogy „ez a legnehezebb”. Kubatov a magyar válogatottban három-négy olyan játékost lát, akit szívesen szerződtetne, de az áruk miatt „egyik sem elérhető”.

Az FTC-elnök szerint ugyanakkor Sigér Dávid példája azt üzeni, hogy a zöld-fehérek ajtaja minden olyan magyar játékos előtt nyitva áll, aki akár 28 évesen is bizonyítani akarja és tudja: képes megállni a helyét akár az európai kupaporondon is.

KORONAVÍRUS ÉS KÖLTSÉGEK

S ha már labdarúgás: Kubatov Gábor hosszan beszélt a koronavírus-járvány miatti, rendkívül költséges biztonsági intézkedésekről, köztük például arról a „szuper folyosóról”, amelyen a labdarúgók úgy juthattak el az autóparkolótól az öltözőig, hogy közben senkivel sem kellett érintkezésbe lépniük.

„Talán két játékostól eltekintve senki sem kapta el a vírust” – mondta Kubatov, neveket nem említve, felelevenítve ugyanakkor, hogy a fertőzés kockázatának elkerülése érdekében például a Molde elleni BL-selejtezőre két különrepülőgéppel utaztak, és előfordult olyan is, hogy többször privát gépet küldtek légiósaikért, hogy mielőbb visszatérhessenek válogatottbeli kötelezettségükről.

„Néha én is veszekedtem, hogy ez túlzás, ezt így nem lehet, de végül is megérte” – ismerte el Kubatov, kihasználva az interjú nyújtotta alkalma arra, hogy köszönetet mondjon a sokszor csak „Covid-generálisként” emlegetett dr. Pánizs Gergely csapatorvosnak a fáradtságot nem ismerő, minden óvintézkedésre kiterjedő munkájáért.

A különböző számítások szerint a járvány 4-6 milliárd forintnyi jegybevétel-kiesést okozott a Ferencvárosnak.

INGATLANFEJLESZTÉS, FRADI-VÁROS

A beszélgetésben szó esett a Fradi-város kívülről lassulni látszó projektjéről. „A döntések miatt akadt meg” – reagált a felvetésre Kubatov, kifejtve, hogy nem szeretett volna párhuzamosan futtatni két jelentős ingatlanfejlesztést. Márpedig a Népliget tőszomszédságában épülő kézilabda aréna „üzemeltetési jogát és még az is lehet, hogy a tulajdonjogát” megkapta a Ferencváros, így a figyelem most arra összpontosul.

„A Fradi-várost hozzá kell igazítani” ehhez a projekthez. Kubatovnak továbbra is álma, hogy teljes egészében megvalósuljon a 14 szakosztálynak és 5500 gyermeknek napi sportolási lehetőséget nyújtó Fradi-város, amelyben minden fradista azt érzi majd, hogy „valami nagynak a részese”.

„Még sehol a világon nem próbálták ki, de a szemem előtt már fut a projekt, meggyőződésem szerint óriási siker lesz, és a csodájára fognak járni” – fogalmazott a klubelnök, utalva arra is, hogy a beruházásnál a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe veszik, például minden kivágott fa helyett legalább kettőt ültetnek.

KÖZÖNSÉGKAPCSOLATOK, KAMION, SZURKOLÓK

A klubelnök büszkén beszélt a közönségkapcsolatokért dolgozók munkájáról, kiemelve, hogy egyéb ajándéktárgyak mellett az idén 6000 mezt adtak el – „és itt nem a bevétel, hanem a kötődés kialakulása a lényeg”.

Sikertörténetként beszélt a Fradi-kamion projekt megvalósításáról, és hangsúlyozta, hogy továbbra is szívügye a kirekesztés elleni harc. Nagy elismeréssel és szeretettel beszélt „Tökmag”-ról, azaz Tokmac Nguenről, aki mind futballtudása, mind emberi tulajdonságai révén ideális partner a rasszizmus, a kirekesztés elleni küzdelemben.

Kubatov köszönetet mondott a szurkolóknak, hogy a stadionban szinte kivétel nélkül igyekeztek betartani a járvány miatt hozott távolságtartási szabályokat; hogy a lelátókon – természetesen nem a zárt kapus meccsek miatt – érezhetően kevesebb az obszcenitás; és hogy egyre kevesebbet használják a félreérthető „szívtől az égig karlendítést”, ezzel bizonyítva, hogy nem akarják nehéz helyzetbe hozni a klubot.

„A szurkolókkal hosszú éveken keresztül óriási vitákban voltunk, ez mindannyiunknak fájt. Külön köszönöm, hogy a megállapodás után ilyen korrekt viszonyt tudtunk kialakítani. Megértették, ami a klubban történik, és úgy veszem észre, hogy bár tíz évünk ráment, kezdenek bízni bennem. Üzenem nekik, hogy nem fognak csalódni bennem, én mindent meg fogok tenni a Fradiért.”

A TELJES INTERJÚ


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik