Fotók: Sóstó, édes Sóstó – a Vidi új stadionja készen áll

Vágólapra másolva!
2018.11.20. 10:19
Piros-kék és zöld: a Mol Vidi FC három év után hazatér, és mostantól csodálatos környezetben futballozhat.
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Török Attila)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotók: Török Attila)

Fütyörésző melósok lapáttal egyengetik a homokot – az utolsó, sőt már az utolsó utáni simításokat végzik a Sóstói Stadionban. Az előrejelzéseknek megfelelően gyakorlatilag percre pontosan beköszöntő tél miatt sem masszírozza senki a szívtájékát idegességében, odakint, a hóesésben is vígan megy a tereprendezés, odabent, a melegben pedig végképp nincs akadálya annak, hogy a még innen-onnan hiányzó néhány csavar egyhamar a helyére kerüljön. A látvány lenyűgöző, ki itt belép, nyomban feléled benne a remény: ilyen környezetben csak jól lehet futballozni.

Apropó, környezet! Útikalauzunk, Székesfehérvár alpolgármestere, Mészáros Attila azzal kezdi, hogy a 14 milliárd forintos beruházás kiegészült egy négymilliárd forintos projekttel: a Sóstó Természetvédelmi Terület megmentésével, egyúttal fejlesztésével. A listavezető Ferencvárost üldöző piros-kékeket az sem zavarja, hogy ezáltal hatalmas zöldfelület alakult ki, hovatovább a 200 hektárnyi terület helyi és országos szinten is védettséget élvez. A kültéri séta során meggyőződhetünk arról, hogy nem véletlenül: három év alatt teljesen megújult a Sóstó. Az utakat, a járdákat és a sétányokat ugyanúgy felújították, mint a tanösvényt, arról nem beszélve, hogy ha Goran Basarics erőnléti tréner úgy gondolja, a szabadban tartana edzést Juhász Rolandéknak, minden további nélkül a stadionnal szomszédos közösségi tér fitneszparkjába is irányíthatja őket. Ugyanitt játszótér is épült, de ezt csupán azért tesszük hozzá, hogy érzékeltessük, a közösségi tér valóban közösségi tér – amely a hivatalos megfogalmazás szerint nyitott környezet, vagyis bárki által látogatható.

AZ ELSŐ VÁLASZTÁS JOGA
A csapat kapitánya, az öltöző egyik sarkában ülő Juhász Roland már várta, hogy 2015 decembere után újra Székesfehérváron vívhasson tétmérkőzést a Vidi.
„Csodás érzés lesz újra hazai környezetben pályára lépni – jelentette a piros-kékek csapatkapitánya. – Nem csupán a létesítmény, az egész környezet elvarázsolja az embert. Tekintve, hogy hat éve futballozom a klubnál, volt szerencsém a régi stadionban is játszani. Azt is szerettem, de ez más lesz. Fehérváron mindig jó volt a hangulat a meccseken, remélem, a jövőben sem lesz másként. Egy hónap híján három évet töltöttünk távol, kicsit hosszú volt ez az időszak, de látva, mivé lett Sóstó, ma már azt mondom, megérte ennyit várni. Való igaz, az öltöző egyik sarkát elfoglaltuk Huszti Szabolccsal, az idősek jogán az elsők között választhattunk. Ennek előnye, hogy jó helyünk van, a hátránya, hogy ebből is kiderült, már nem vagyunk fiatalok. Az egyik célom az volt, hogy futballozhassak az új stadionban, örülök, hogy harmincöt esztendősen megadatik nekem, mi több, jelen állás szerint még másfél évig részem lehet benne. Már csak az Újpestet kellene legyőznünk szerdán.”

Csakúgy, mint az északkeleti lelátó aljában felhúzott látogatóközpont. Ha már erre vezet az utunk, ide is betérünk, és rögvest megtudjuk, hogy a város első úgynevezett zöld fala itt készült el. A futball itt is keveredik a növény- és állatvilággal: a Mol Vidi-címeres monitor mellett arról olvashatunk, hogy a vitézkosbortól kezdve az agárkosboron át a poloskaszagú kosborig tizenhat orchideafajta lelt otthonra Sóstón, de európai őzzel éppúgy találkozni, mint aranyos rózsabogárral. Jóllehet, ha az Újpest, a Honvéd vagy a Fradi tábora érkezik Fehérvárra, legfeljebb a rózsabogár merészkedik elő, igaz, félnivalója neki sem akad: a vendégszurkolók mindenkitől elzárva, egy alagúton keresztül juthatnak el a nekik fenntartott, 1400 fő befogadására alkalmas szektorba, mi több, a lelátókra nyíló kilenc kapuból egyet kizárólag ők használhatnak.

A tribün maga a piros-kék „mennyország”, összesen 14 200-an foglalhatnak helyet a piros és kék székeken. A felcsavarozásuk közben még arra is ügyeltek, hogy a kék ülőkék hullámot mintázzanak meg – mi másra, mint a Sóstó vízére utalva. Aki menet, azaz meccs közben úgy gondolja, feláll a székéről, és kiszalad egy bambiért, nem kell attól tartania, hogy lemarad a fontosabb jelenetekről: a létesítményben száz LED-es televíziót szereltek fel, a készülékek harminc százaléka a büfében üzemel, a maradék hetven pedig a főépületben – amely összesen öt szintből áll. Ha már az építkezést is az alapoktól kezdték, haladjunk mi is alulról felfelé: a „mínusz egyen” a játékosok és az edzők birodalma, a nulladikon a Vidi-shop, a múzeum, a jegyértékesítő központ, valamint az étterem, az elsőn az irodák és egy 1000 négyzetméteres rendezvényterem, a másodikon számos Sky-box található, míg a legfelső szint a gépészeté.

A néző-, illetve a játéktér között nincs akkora távolság, mint mondjuk a hazai öltöző és a rendezvényterem között: egy közepes távolugrónak meg sem kottyanna a lelátót a pályától elválasztó hét méter. Félreértés ne essék, senkit sem biztatunk arra, hogy tegyen egy kísérletet Szalma László 1985-ben felállított 830 centiméteres országos csúcsának megdöntésére: a hatvannál is több biztonsági kamerának köszönhetően könnyen kiszúrható a „tettes”.

Más kérdés, hogy puhára esne: az újhartyáni előnevelt fű remek állapotnak örvend. Jól néznek ki a legmodernebb ülésekből álló kispadok is, bár, mint tudjuk, az, hogy egy kispad mennyire kényelmes, elsősorban az eredményektől függ. Hogy ezen a téren Fehérváron ne legyen panasz, a beltéri fitneszhelyiség (is) van hivatott gondoskodni, de a masszás-, továbbá az orvosi szoba is azért van, hogy a játék(osok)kal minden rendben legyen. Az öltözőt már belakták a múlt pénteken „hazatérő” futballisták, akik egy-egy edzés után a szaunában lazíthatnak, hogy aztán elmerüljenek a medencében.

Ugyanakkor erre a helyiségre is igaz, amely az egész – nem mellesleg multifunkcionális szerepet betöltő, kulturális, tudományos és oktatási programoknak is otthont adó – stadionra. Nem giccses, nem hivalkodó, viszont ami kell, fellelhető benne.

Az pedig, hogy a poloskaszagú kosbornak kissé poloskaszaga van, nem zavar senkit.

Főleg, ha elnyomja az agárkosbor illata.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik