Élmény – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.02.16. 23:30

Maradjunk abban, amit Filus Andor, a Kecskeméti TE ügyvezetője egy szóban mondott a csapat szereplése kapcsán adott interjúban: élmény. Állítsuk a klubmodellt a többi együttes elé példaként, mert egy nevelőegyesület felnőttcsapata áll az élvonalbeli bajnokság második helyén, s szombaton a listavezető Ferencváros otthonában játszik. Tehát ahol működik az utánpótlás-nevelés, nem gond, hogy a legjobbakat feladják a kiemelt akadémiáknak, marad labdarúgó a nagycsapatnak is – ergo nem kell megélhetési légiósokkal teletömni az öltözőt.

Magam valahogy így képzelem el a piramis felépítését, olyan helyeken kiváltképpen célszerű megoldás, ahol nem bukkan fel Manszúr sejk...

Kicsit eltávolodva: ez lenne a sport lényege, helyi közösségek kohéziójából fejlődjön ki valami, amit aztán lehet hívni labdarúgásnak, de bármi más sportágnak, amire büszkének lehet lenni. Tudom, a nemzetközi szerepléshez ez kevés – jóllehet ez lenne a stabil alap –, a globalizált világgal már nehéz külföldiek nélkül állni a versenyt. Kecskeméten ez egyelőre nem cél, a bennmaradást fogalmazták meg, a lélektani 30 pont már megvan, Szabó István vezetőedző – aki úgy tekint a klubra, mint egy családra – egy korábbi nyilatkozata szerint az NB I-es tagsághoz 37-38 pont szükséges.

A 2022-ben első osztályba jutó Kecskemétről csak felsőfokon lehet beszélni, ne feledjük, a jelenlegi idény elején sokan biztos kiesőnek tippelték. Némi túlzással a Széktói Stadion tényleg az a hely, ahol a szomszéd fiát láthatod játszani, ha jól megy a gyereknek, akár koccinthatsz is a szomszéddal... Az ügyvezető például 2015-ben a megye egyben a csapatot erősítette, Szabó István 2011-ben pályaedzője volt a Magyar Kupa-győztes csapatnak, vele jutottak 2012-ben a Ligakupa-döntőbe. A szakember négy fia is megfordult az együttesben, egyikük Banó-Szabó Bence, aki az FTC ellen az ősszel 2–0-ra győztes együttesből két gólt szerző Nagy Krisztiánnal együtt bekerült az NS-nél az ősz válogatottjába. Horváth Krisztofert az motiválja, látja az öltöző falán az NS forduló válogatottjába bekerülő játékosok fotóit, ő is oda akar kerülni.

Emberléptékű elszánások, vágyak olyan világban, amelyben egyre inkább a pénz mindenhatósága uralkodik. Értem én, a boltban arra nem lehet parizert kapni, hogy valaki jól játszott előző nap – arra csak egy nagymama küld a fiúknak egy-két tálca süteményt.

Na, akkor azért megnézném Manszúr sejk arcát...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik