Egy skalp hiányzik csak Kuttor Attilának: a Ferencvárosé

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.02.22. 11:30
null
A Mezőkövesd trénerének edzőként már csak az FTC skalpja hiányzik gyűjteményéből (Fotó: Meder István)
Újabb rangadó vár a listavezető Ferencvárosra a labdarúgó NB I 22. fordulójában: a zöld-fehérek a harmadik helyezett Mezőkövesdhez látogatnak. Az Újpest Kaposváron próbál javítani, a Mol Fehérvár FC a másik újoncot, a ZTE-t fogadja.

 

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI–ÚJPEST FC

♦ A párosítás történetében igen kevés sikerélmény érte a Rákóczit: 31 élvonalbeli bajnokiból a Kaposvár csupán hármat nyert meg 11 döntetlen és 17 újpesti siker mellett.

♦ A Kaposvár bajnokin 2009. október 17. (2–0) óta nem tudta legyőzni az Újpestet, azóta négyszer döntetlent játszott a fővárosiakkal, hatszor kikapott.

♦ Krízishelyzet van Újpesten, a lila-fehérek 2019. december 11. (Vác–Újpest 0–3, Magyar Kupa) óta nem nyertek tétmérkőzést és december 7. (Újpest–Kisvárda 1–0) óta bajnokit. Minden tétmeccset beszámítva hétmérkőzéses, bajnokin ötmérkőzéses nyeretlenségi sorozatban van Nebojsa Vignjevics csapata. Legutóbb ilyen hosszú nyeretlensége 2019 tavaszán-nyarán volt az Újpestnek, amely akkor április 13. és augusztus 3. között hétből egy bajnokit sem tudott megnyerni.

♦ A Rákóczi is nagy bajban van: legutóbbi hét tétmérkőzésén nyeretlen, a legutóbbi hatot kivétel nélkül elveszítette. Ha az NB I „formatabelláját” – a legutóbbi hat fordulóban szerzett pontokat – nézzük, azon az Újpest 10., a Kaposvár 12. lenne. E két csapat van a legrosszabb aktív szériában az NB I-es klubok közül (ötmérkőzéses bajnoki nyeretlenség).

♦ Hazai pályán a Kaposváré az NB I mezőnyének leggyengébb mérlege, 2 győzelem, 1 döntetlen, 8 vereség. A Rákóczi kapta eddig a legtöbb gólt (11 találkozón 22) pályaválasztóként. Az Újpest 25 pontjából 17-et idegenben szerzett, mérlege vendégként 5 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség.

♦ A Kaposvár a mezőny egyetlen csapata, amely több mérkőzést veszített el (5), mint nyert meg (3), miután megszerezte a vezetést.

♦ Az Újpest legutóbbi négy idegenbeli bajnokiján nem tudott győzni (2 döntetlen, 2 vereség).

KISVÁRDA–DIÓSGYŐRI VTK

♦ Eddig négy NB I-es mérkőzést vívtak egymással, három döntetlenre végződött, a negyediket a DVTK nyerte meg, a Kisvárda értelemszerűen nyeretlen. Mind a négy NB I-es találkozójuk legalább két gólt hozott, és mind a négyen betalált mind a két csapat.

♦ A Kisvárda hazai mérlege 5 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség, ez az ötödik legjobb mérleg a mezőnyben. A várdaiak pontjaik kétharmadát pályaválasztóként szerezték ebben a bajnoki idényben. A Diósgyőr idegenbeli mutatója 4 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség, legutóbbi hat idegenbeli bajnokijából négyet megnyert Feczkó Tamás csapata.

♦ A Kisvárda az előző hét bajnokiján csupán négy pontot szerzett – azt a két újonc ellen: a Kaposvárt legyőzte, a Zalaegerszeggel ikszelt.

♦ A DVTK a legutóbbi négy idegenbeli bajnokiján veretlen maradt (3 győzelem, 1 döntetlen – és az a mérkőzés is csak az utolsó pillanatban csúszott ki a diósgyőriek kezéből). A miskolciaknak 2017 óta nem volt ilyen hosszú idegenbeli veretlenségi sorozatuk, az akkor hat mérkőzésen át tartott.

♦ A Diósgyőr előző 13 bajnoki mérkőzéséből csak egy végződött döntetlenre. Sőt, a legutóbbi 22-ből csak kettő – mind a kétszer a Puskás Akadémia volt az ellenfél.

BUDAPEST HONVÉD–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ Eddig 14 élvonalbeli bajnokin mérkőztek meg egymással. Nyolc találkozót nyert meg a Honvéd, a döntetlenek száma 4, a felcsúti sikereké 2.

♦ A Honvéd pályaválasztóként eddig ötször játszott a Puskás Akadémia ellen, négyszer győzött, egy találkozó döntetlenre végződött.

♦ A kispestiek mérlege pályaválasztóként 4 győzelem, 2 döntetlen, 4 vereség – pocsék kezdés után jelentősen javult a Honvéd, legutóbbi 6 „hazai” mérkőzésén 13 pontot gyűjtött. A Puskás Akadémia idegenbeli mérlege kimondottan jó: 5 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség, a felcsútiak csak Mezőkövesden kaptak ki. Az volt az egyetlen idegenbeli bajnokijuk a 2019–2020-as idényben, amelyen nem tudtak gólt szerezni.

♦ A Puskás Akadémia nyolcas idegenbeli veretlenségi sorozatban van (4 győzelem, 4 döntetlen), ez klubrekord – amióta a PAFC az élvonalban szerepel, még nem volt soha ilyen hosszú jó szériája vendégként.

♦ A Honvéd mérkőzésein esett eddig a legkevesebb gól ebben az évadban, az átlag csupán 2.14.

♦ Amikor Davide Lanzafame bajnoki gólt szerzett ebben az idényben – nyolc ilyen találkozó volt –, akkor a kispestiek egy kivétellel az összes mérkőzést megnyerték. A „kakukktojás” a DVSC elleni 2–3, amelyen Lanzafame hiába duplázott.

♦ A Puskás Akadémia csak 9 gólt kapott eddigi idegenbeli mérkőzésein, ennél csak a Fehérvár védelme zárt jobban.

MOL FEHÉRVÁR FC–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Ez lesz a párharc történetének 80. élvonalbeli összecsapása. Az eddigi 79 után az örökmérleg 36 fehérvári sikert, 21 döntetlent és 22 zalaegerszegi győzelmet mutat.

♦ A ZTE több mint tíz éve, 2009. augusztus 28. óta nem tudta legyőzni bajnoki mérkőzésen a fehérvári csapatot, akkor 2–1-re nyert Székesfehérváron. 38 kísérletből csak ötször tudtak nyerni a zalaegerszegiek a fehérváriak pályaválasztása mellett.

♦ A Fehérvár hazai mérlege 5 győzelem, 1 döntetlen, 4 vereség – a listavezető Ferencvárosnál eddig 8 ponttal szerzett kevesebbet pályaválasztóként a Vidi. A ZTE nem remekel idegenben, mutatója 2 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség.

♦ Nem mondhatni, hogy gólzáporosok lennének a Fehérvár 2020-as tétmérkőzései: a hét találkozóból haton kettő vagy kevesebb találat esett.

♦ A Vidi legutóbbi öt hazai bajnokijából csak egyet nyert meg – a Mezőkövesd elleni 2–1-es siker rég látott rossz sorozatot tört meg.

♦ A két csapat legutóbbi nyolc tétmérkőzésének mindegyikén (hat bajnoki és két kupamérkőzés) legalább két gólt szerzett a Fehérvár. A ZTE 2008 októberében zárt legutóbb kapott gól nélkül mérkőzést a piros-kékek ellen.

PAKSI FC–DEBRECENI VSC

♦ Eddig 31 élvonalbeli találkozón mérkőztek meg, hatalmas a Loki-fölény. A Paks csupán 4 meccset nyert meg, a döntetlenek száma 11, a debreceni sikereké 16. A jelenlegi NB I-es csapatok közül a DVSC ellen a legrosszabb a paksiak győzelmi mutatója.

♦ A Paks pályaválasztóként 15 kísérletből csak kétszer (2014 őszén és egy éve) tudta legyőzni a Debrecent.

♦ A Paksnál eddig csak az Újpest és a Kaposvár szerzett kevesebb pontot pályaválasztóként az idényben – a tolnaiak mérlege 4 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség. A DVSC idegenbeli mutatója: 3 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség.

♦ A 2019–2020-as idényben eddig a DVSC mérkőzésein esett messze a legtöbb gól (az átlag 3.4), a Paks találkozóin a harmadik legtöbb (2.95-ös átlag).

♦ A Paks legutóbbi hét bajnoki mérkőzése közül egyen sem tudott mindkét csapat gólt szerezni. Négyszer csak a paksiak találtak be, háromszor csak az ellenfél.

MEZŐKÖVESD–FERENCVÁROS

♦ Az élvonalban 12 alkalommal találkozott egymással a két csapat, a Mezőkövesd egyszer, a Ferencváros nyolcszor győzött, a döntetlenek száma három. A Mezőkövesdnek a Ferencváros ellen a legrosszabb a mérlege a jelenlegi élvonalbeli csapatok közül.

♦ A Mezőkövesd pályaválasztása mellett ötször találkoztak: négyszer – mindannyiszor egy gól különbséggel – a Ferencváros győzött, az ötödik találkozó hozta a párharc egyetlen kövesdi sikerét. A 2–0-ra diadalmaskodó Mezőkövesdet ekkor a Ferencvárossal bajnoki címet nyerő Pintér Attila irányította.

♦ Továbbra is a PAFC elleni 4–1-es vereség a Ferencváros egyetlen bajnoki kudarca ebben az évadban. Az augusztus 26-án indult veretlenségi sorozat immár 17 mérkőzést (13 győzelem, 4 döntetlen) ölel fel. Idegenben az FTC az előző öt mérkőzését megnyerte, s a legutóbbi nyolcon veretlen maradt.

♦ A Mezőkövesdé a második legjobb hazai mérleg az NB I-ben: 5 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség – a 10 találkozón a kövesdiek csak 11 gólt szereztek, de kis győzelem is ugyanannyit ér. A mezőkövesdi találkozókon esett a legkevesebb gól ebben az idényben (10 mérkőzésen 19). A Ferencvárosé a második legjobb idegenbeli mutató: 7 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség. A vendégcsapatok közül az FTC szerezte a legtöbb gólt (21).

♦ Az első 18 fordulóban csak egyetlen olyan mérkőzése volt a Mezőkövesdnek, amelyen háromnál több gól esett, a legutóbbi háromban viszont kettő is (2–2 az Újpest, 3–1-es győzelem a DVSC ellen).

♦ A Mezőkövesd az egyik leghatékonyabb előnytartó csapat az NB I-ben: ha Kuttor Attila csapata vezetést szerzett, akkor 13-ból 11 alkalommal meg is kaparintotta a három pontot (mérlege 11–1–1). Természetesen a Ferencváros mutatója is igen jó: a listavezető 19-ből 17 bajnokiján szerezte meg a vezetést, mérlege ezeken a meccseken 14 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség. A Honvéd volt az egyetlen csapat, amelyik ellen ebben a bajnokságban nem tudta megszerezni a vezetést az FTC (két 0–0-s döntetlen).

KUTTOR ATTILA EDZŐI MÉRLEGE A JELENLEGI NB I-ES CSAPATOK ELLEN
GY D V
Ferencváros 1 5
Fehérvár 1 2 4
ZTE 1 1
Paks 2 1 4
Újpest 2 3 2
DVSC 3 2 3
Honvéd 3 1 3
PAFC 3 2 2
Kisvárda 3 1 1
Kaposvár 4
DVTK 4 2 1
Minden tétmérkőzés szerepel a táblázatban. A Transfermarkt adatai alapján.

♦ A 2019–2020-as kiírásban a legtöbb „győztes gólt” (tehát olyan találatot, amely után a csapat meg is tartotta az előnyt – ilyen az 1–0-s sikert eredményező, de a 4–1-es győzelemnél 1–1-es állásnál elért gól is) a ferencvárosi Olekszandr Zubkov érte el, ötöt. Mögötte a Mezőkövesd grúz csatára, Budu Zivzivadze áll 4 találattal, holtversenyben a honvédos Davide Lanzafaméval.

♦ A Ferencváros 36 bajnoki találatának jó részét – 22 gólt – a mérkőzések első félidejében szerezte. Az FTC első félidei eredményességét a többi csapat meg sem közelíti. A Mezőkövesdnek viszont a második félideje jobb – a matyóföldiek a meccsek első játékrészében 13, a folytatásban 16 gólt szereztek.

♦ A kövesdiek házi gólkirálya, Budu Zivzivadze „nem igazán érzi” a hazai pályát: 7 bajnoki találatából csak kettőt ért el Mezőkövesden.

♦ Kuttor Attila, a Mezőkövesd szakvezetője eddig hatszor meccselt a Ferencváros ellen, sikerélménye még nincs: mérlege 1 döntetlen és 5 vereség. Kuttornak edzőként egyedül a zöld-fehérek skalpja hiányzik az NB I-ben (játékosként viszont 5–2-es és 4–1-es sikerben is volt már része az FTC ellen), az összes többi élvonalbeli csapattal szemben már diadalmaskodott.

NB I, 2019–2020, 22. FORDULÓ
FEBRUÁR 22., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
17.00: Bp. Honvéd–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
17.00: Paksi FC–Debreceni VSCPaks, Paksi FC Stadion
Berke Balázs
17.00: Mol Fehérvár FC–ZTE FCSzékesfehérvár, Mol Aréna SóstóPillók Ádám
17.00: Kaposvár–Újpest FCKaposvár, Rákóczi StadionErdős József
17.00: Kisvárda–Diósgyőri VTKKisvárda,Várkerti StadionBognár Tamás
19.30: Mezőkövesd–Ferencváros (Tv: M4 Sport)Mezőkövesd, Városi StadionIványi Zoltán
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 19 14 4 1 36–15 +21 46
2. Mol Fehérvár FC 21 12 4 5 35–20 +15 40
3. Mezőkövesd Zsóry FC 21 11 5 5 29–19 +10 38
4. Puskás Akadémia FC 21 9 7 5 34–24 +10 34
5. Budapest Honvéd 21 9 5 7 23–22 +1 32
6. Diósgyőri VTK 21 9 2 10 26–29 –3 29
7. Debreceni VSC 20 8 3 9 33–35 –2 27
8. Újpest FC 20 7 4 9 26–31 –5 25
9. Kisvárda 21 7 3 11 26–32 –6 24
10. Paksi FC 21 7 2 12 25–37 –12 23
11. Zalaegerszegi TE FC 21 5 6 10 27–31 –4 21
12. Kaposvári Rákóczi FC 21 3 1 17 19–44 –25 10

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik