Felszín alá süllyeszthetik a Loki új stadionját

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2010.03.22. 19:45
null
Nagy múltú hely, szép jövő? A Nagyerdei Stadion (Fotó: dustpuppy)
A dehir.hu beszámolója szerint mégis elképzelhető, hogy a régi Nagyerdei Stadion helyén építik fel a DVSC labdarúgócsapatának új stadionját – csak épp a felszín alá süllyesztik a pályát.

A másik lehetséges helyszínnek a Gázvezeték utca melletti majorsági földeket találták, a tocóvölgyi építkezés tervét már korábban elvetették, mondván, a kiszemelt terület túl kicsi. A Gázvezeték utcai telek üres, semmi nem akadályozza meg akár egy 25-30 ezer fős befogadóképességű, üzleti és kiszolgáló-létesítményekkel megtámogatott stadion felhúzását.

KÉT-HÁROM HÓNAP MÚLVA MÁR TERVEZNI KELL

Kósa Lajos polgármester a városi közgyűlésben képviselői kérdésre válaszolva elmondta: most a környezeti hatástanulmányokat készítik a két lehetséges helyszínre, a Nagyerdőre és a Gázvezeték utcai majorsági földekre. Két-három hónap múlva azonban már el kell kezdeni a tervezést. Erre a városvezető szerint minden lehetőség adott.

A Nagyerdőben a régi, rossz állapotú stadiont kellene felújítani, viszont problémát jelent, hogy a lelátó legmagasabb pontja nem emelkedhet a mostaninál feljebb – így a pálya szintjét kellene lesüllyeszteni a felszín alá. Ez a terület maximum egy 20 ezres stadiont „bírna el". A két helyszínnel kapcsolatban környezetvédelmi hatástanulmányt készítenek a szakértők.

A nagyerdei helyszín nyilván érzelmi okokból is prioritást élvezne sok drukkernél – az 1934-ben épített (és már eredetileg is minimálisan, 1.7 méterrel felszín alá süllyesztett pályával rendelkező) stadionban magyar A- és B-válogatott mérkőzéseket is rendeztek a Loki találkozóin kívül, 1980-ban 15 év után, 28 ezer néző előtt itt jutott vissza az élvonalba a Debrecen.

Kérdés, hogy a Nagyerdőben miként oldható meg – a környezet károsítása nélkül – a parkolók és a kiszolgáló-létesítmények kialakítása, ráadásul itt a Gázvezeték utcával ellentétben nem épülhetne szálloda és kereskedelmi központ a stadion mellé.

Látványterv készült több is - ez itt egy 2006-os modell (Fotó: NS-archív)
Látványterv készült több is - ez itt egy 2006-os modell (Fotó: NS-archív)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik