Befőzés nyárra – Deák Zsigmond jegyzete

DEÁK ZSIGMONDDEÁK ZSIGMOND
Vágólapra másolva!
2022.02.23. 23:39

Nagyanyáink, dédanyáink a kertben nyáron leszedett gyümölcsöt befőzték télire lekvárnak, kompótnak, hogy amikor a természet alszik, akkor is legyen mit az asztalra tenni vitaminpótlásként. Nos, ennek valamiféle fordítottja történik a Ferencváros labdarúgócsapatánál (s máshol is persze) a korábbi tanulságok levonásával, hiszen több európai kupaszereplés elbukott azon, hogy az adott idény végét követő fő átigazolási időszakban, azaz nyáron érkező játékosoknak nem jutott idő a beilleszkedésre. Mire sikerült, a csapat kiesett… Mivel kimondott cél volt a hazai NB I uralása, a nemzetközi porondon pedig a csoportkör kivívása, a zöld-fehér klub vezetői rájöttek, hogy a téli átigazolásokat kell felpörgetni a nyári selejtezők sikere érdekében. S úgy voltak vele, néhány gyengébb tavaszi bajnoki belefér a csapatépítés jegyében, mintsem a korai orra bukás a jóval nagyobb szakmai és anyagi haszonnal kecsegtető BL-ben, El-ben.

Erre persze mások is rájöttek, ami nem gond, a lényeg úgyis az, hogy alapos előkészítést és feltérképezést követően hogyan válik be a futball világpiacáról idény közben megszerezhető áru. Hiszen már itt sem kizárólag nyáron terem a gyümölcs, csak legyen, aki megtalálja és leszedje… Nos, a Fradi próbál tudatosan „befőzni” telente, legutóbb például öt játékost igazolt, négy légióst és egy magyart. A külföldiek a Transfermarkt szakhonlap aktuális adatai szerint alaposan megnövelik a csapat és az NB I értékét, mivel hazai viszonyok között a legdrágábbak közé tartoznak. Persze nyilván nem lesznek szomorúak az Üllői úton, ha a kézdivásárhelyi születésű székely legény, a most még „csupán” százezer eurót érő Pászka Lóránd is beválik.

A magyar-román állampolgárságú balhátvéd mellett egy-egy brazil, argentin, valamint két nigériai labdarúgó érkezett a bajnoki címvédőhöz, a pedigréjük ezen a szinten kiemelkedő, a papírforma alapján segíthetnek a csapatnak. Nem lehet minden bokorban egy Myrto Uzunit találni, aki az itt töltött mintegy másfél év alatt közönségkedvenccé vált teljesítményének és mentalitásának köszönhetően, majd jó pénzért el is lehetett adni, de már-már üzembiztossá válhat az európai csoportkör. Ha valaki ebben tevékeny részt vállal, nemcsak a Transfermark­ton (tükörfordítással az átigazolási piacon), hanem a szurkolók szemében is nő az értéke. A kettő együtt az igazi.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik