Az újpesti tulajnak csak a profit számít - írják a belgák

Vágólapra másolva!
2013.06.13. 14:04
null
Így „áramlanak” a játékosok a három klub között (Forrás: Sport/Foot magazin)
Ingatlanhasznosítás és profittermelés labdarúgók eladásából. A belga Sport/Foot magazin szerint a Duchatelet családot ez a két cél vezérli a futballbizniszben – ezért vették meg a Standard Liege-t, a Sint-Truident és az Újpestet is. Egy üzletember persze a haszon reményében fekteti be a pénzét, de a cikk szerint Roland Duchatelet, az újpesti tulajdonos Roderick édesapja csak a profitszerzést tartja szem előtt, amelyért a sportsikereket is fel kell áldozni.

A belga Sport/Foot magazin terjedelmes cikket közölt Roland Duchatelet, a belga élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Standard Liege tulajdonosának üzletpolitikájáról, ami nem fest túl jó képet a belga milliomosról – legalábbis az érdekeltségi körébe tartozó futballklubok szurkolóinak szemében.

A cikk szerint a tehetős üzletembert ugyanis teljesen hidegen hagyják, hogy milyen eredményt érnek el a csapatai: a Standard, a belga másodosztályú Sint-Truiden és a magyar bajnokság kilencedik helyén záró Újpest, amelynek fia, Roderick a tulajdonosa.

GYORS MEGTÉRÜLÉS

Roland Duchatelet 30-35 millió euró körüli összegért (9-10 milliárd forintért) vette meg a Standard Liege-t két évvel ezelőtt, de nem kellett sokat várnia, hogy megtérüljön a befektetése, ám ennek a szurkolók kevésbé örültek.

2011 nyarán ugyanis Duchatelet érkezését követően a Standard eladta Axel Witselt (9 millió euró), Steven Defourt (6 millió), Mehdi Carcela-Gonzálezt (5.7 millió), Eliaquim Mangalát (6.5 millió), így a befektetett összeg jelentős része megtérült – igaz, a csapat jelentősen gyengült.

Duchatelet két hete aztán 20 milliós osztalékot szavazott meg a Standard részvényeseinek – a részvények 99.8 százalékát ő birtokolja. Nagyszerűen időzített, hiszen július elsején emelkedik a nyereségadó Belgiumban.

Helyesebben az eredmények csak abból a szempontból számítanak, hogy az európai kupaszereplés növelheti a játékosok értékét, és ezáltal magasabb haszonnal lehet értékesíteni őket – állítja az írás szerzője.

A magazin szerint a Duchatelet család kétféleképpen próbál magas haszonra szert tenni: a játékosok értékesítésével és a futballklubokhoz tartozó ingatlanok felhasználásával.

Az utóbbira példa a Standard Liege és a Sint-Truiden esete: Roland Duchatelet mindkét klubhoz tartozó ingatlanon hatalmas beruházásokat hajtott végre, illetve tervez végrehajtani – a másodosztályú klub mellett például vidámpark épülhet.

A cikk szerint – amely állítja, bár papíron Roderick Duchatelet az Újpest tulajdonosa, édesapja irányítja a magyar klubot is (érdekesség, hogy a Sint-Truiden tulajdonosa papíron Marieke Höfte, Roland Duchatelet élettársa) – a belga üzletember Magyarországon is hasonló lépéseket tehet.

Roderick Duchatelet már korábban elmondta, szeretné megvásárolni a Szusza Ferenc Stadiont és a hozzá tartozó ingatlanokat. A Sport/Foot magazin úgy tudja, a tulajdonos Budapestre költözik családjával, és továbbra is szándékában áll megvenni az ingatlant – befektetési céllal.

Roderick Duchatelet (balra) és édesapja Roland (Fotó: NSO-montázs
Roderick Duchatelet (balra) és édesapja Roland (Fotó: NSO-montázs

 

A Duchatelet család másik profitszerzési forrása a cikk szerint a játékosok értékének feltornászásából, majd eladásukból származik. A magazin egy „játékosáramlási" háromszöget vázol fel a három klub között a konkrét futballisták nevét is feltüntetve.

A metódus lényege egyszerű: a Standard Liege mint vonzó, nagy presztízsű klub fiatal, tehetséges játékosokat szerződtet olcsón. A futballisták 18 éves korukban a Sint-Truidennél edződnek a belga másodosztályban, majd 20 éves korukban az Újpesthez kerülnek, hogy tovább tudjanak fejlődni, és emelkedjen a piaci értékük is. Végül 22 éves koruk környékén visszatérnek a Standardhoz, amely a legjobbakat nagy profittal adhatja majd el.

A cikk konkrét példát is említ. Márciusban Guido Breopels, a Sint-Truiden edzője Duchatelet irányelvei ellen vétett, amikor az Eendracht Aalst ellen végül 3–0-ra megnyert bajnokin a 31 éves csapatkapitánnyal, a már csekély piaci értékkel bíró Ivo Rossennel végeztette el a büntetőt (amelyből az első gól született), ahelyett, hogy egy fiatal játékost állította volna oda a tizenegyeshez, aki ezzel gyarapíthatta volna találatai számát, és így piaci értékét.

A cikk szerint nem véletlen, hogy Roland Duchatelet menesztette a Standard vezetőedzőjét, Mircea Rednicet. A román szakember kirúgása után keményen kritizálta a tulajdonost, akiről úgy nyilatkozott, bábokat akar a vezetőedzői poszton látni.

Magyar szempontból a legfontosabb kérdés: mi lesz az Újpesttel? A lila-fehérek számára előnyös lehet, ha valóban tehetséges fiatalok érkeznek a csapatba Belgiumból, de nem könnyű ütőképes gárdát építeni állandóan változó kerettel.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik