„Az MLSZ akkor jár el helyesen, ha követi a szurkolói hangulatot”

KISS MÁRTONKISS MÁRTON
Vágólapra másolva!
2014.11.27. 17:23
null
„Lehetett látni, hogy nincsenek nézők, demonstráltak is a szurkolók” – diósgyőri kép az FTC-drukkerekről (Fotó: Veres Viktor)
Gombamód szaporodó stadionok, szurkolói kártya, fegyelmi büntetések, labdarúgó-válogatott – csak néhány dolog, amiről mindenkinek megvan a maga véleménye, ha csak kicsit is érdekli a magyar futball. Ugyanez a megállapítás igaz Dr. Bérces Lászlóra is, az MLSZ Fegyelmi Felügyelő Testületének az elnöke készséggel válaszolt a Nemzeti Sport Online kérdéseire.

Ön az MLSZ Fegyelmi Felügyelő Testületének az elnöke. Ennek a testületnek egészen pontosan mi a funkciója, és milyen ügyekben hozhat döntést?
– Ez egy viszonylag új bizottság a Magyar Labdarúgó-szövetségen belül, kvázi ügyészi szerepet tölt be. A Fegyelmi Felügyelő Testület az egész országban – ideértve az egyes megyei területi igazgatóságokat is – figyelemmel kíséri a fegyelmi gyakorlatot, és abban az esetben, ha szabályszegés vagy törvénysértés történik, akkor a szükséges lépéseket megteszi. Emellett fegyelmi vizsgálatot kezdeményezhet, de nem döntéshozó szerv. Ugyanakkor megteheti, hogy bármelyik fegyelmi szabályzatba ütköző fegyelmi határozatnak a hatályon kívüli helyezésével a szükséges intézkedéseket megtegye.

 

A Felügyelő Testület kapcsolatban áll a fegyelmi bizottsággal?
– Felügyeljük őket, emellett felkérhetnek minket arra, hogy egy adott ügyet vizsgáljunk ki. Mi ennek eleget teszünk, és a szükséges lépéseket megtesszük. Abban a pillanatban fegyelmit kezdeményezhetünk, a határozatokat figyelemmel kísérjük, hogy megfelelőek-e, ha pedig nem, akkor élünk a jogorvoslati jogunkkal.

A szurkolói csoportok gyakran élnek azzal a kritikával, hogy a fegyelmi bizottság irreálisan nagy pénzbüntetéseket szab ki a klubokra. Mi erről a véleménye?
– Az a helyzet, hogy én sem vagyok nagyon híve a nagyobb pénzbüntetések kiszabásának, hiszen ismerjük a magyar sportszervezetek gazdálkodási nehézségeit, néhányan az életükért küzdenek. Bár azt azért hozzátenném, hogy jó néhány sportszervezetnek az anyagi viszonyai elég szépen rendeződtek, gondolok itt a Videotonra, a Ferencvárosra, a Debrecenre és a Győrre, néhány évvel ezelőtt még nem tudtunk ennyi csapatot felsorolni, amely biztos anyagi háttérrel rendelkezett. Viszont az is kétségtelen tény, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek az éhhalál elkerülésért küzdenek, őket pénzbüntetéssel sújtani nagyon nehéz. Valamilyen szankciót viszont kell alkalmazni, és általában a sporteseményt rendező sportszervezeteket vonjuk felelősségre, mert a rendfenntartásért ők tartoznak helytállni.

Ezek a pénzbüntetések azért ekkorák, mert néhány klub visszaesőnek számít?
Igen, ez nyilvánvalóan súlyosító körülményként esik latba a fegyelmi bizottságnál, amikor döntést hoz. Számtalan más szankcionálási lehetőség is rendelkezésre áll, de azok sem jobbak a pénzbüntetésnél, a pályaválasztói jog elvételével vagy a zárt kapus meccs elrendelésével még rosszabbul járnának a csapatok.

A szurkolók körében nagy felháborodást váltott ki a szurkolói kártya bevezetése. Nemrég adott ki az MLSZ egy közleményt, amiben az szerepel, hogy most már bármilyen kártyával be lehet jutni a stadionokba. Miért született meg végül ez a döntés?
– Azért, mert egyszerűen kiürültek a stadionok, lehetett látni, hogy nincsenek nézők, demonstráltak is a szurkolók, emellett a hangulat mellett pedig nem lehetett elmenni szó nélkül. Az MLSZ akkor jár el helyesen, ha követi a szurkolói hangulatot, hiszen a mérkőzések mégiscsak értük vannak. Tudomásul kell venni viszont azt, hogy most már a világ minden pontján bevezetésre kerül a szurkolói kártya, ezt borzasztó nehéz lesz megszokni a szurkolóknak, de hát sajnos ez a tendencia.

Egyensúlyozni kell a szankciók alkalmazása és a hangulat 
megtartása között – véli Dr. Bérces László (Fotó: feol.hu)
Egyensúlyozni kell a szankciók alkalmazása és a hangulat megtartása között – véli Dr. Bérces László (Fotó: feol.hu)

És deklaráltan mi volt a célja annak, hogy bevezették a szurkolói kártyát?
Elsősorban az, hogy ezzel kiszűrjék azokat az embereket, akik csak balhézni mennének ki a meccsekre. Az utóbbi időben nagyon nagy rendbontások nem voltak, kisebbek azért tapasztalhatóak voltak. Nem akarok most a nemzetközi sportéletből felhozni drámai eseteket, de nézzük meg, hogy milyen szépen rendet tettek az angol labdarúgásban. A szankcióknak preventív hatása van, ezt el kell ismerni, emellett viszont a hangulatra is oda kell figyelni, a kettő között kell egyensúlyozni.

Ön szerint akkor ez a döntés az MLSZ részéről segíteni fog abban, hogy a szurkolók elkezdjenek visszaszivárogni a stadionokba?
Véleményem szerint ez most mindenképpen emelni fogja a nézőszámot.

A magyar foci másik rákfenéi között a licencügyek szoktak szerepelni. Ilyen probléma legutóbb az Újpestnél merült fel, akkor az MLSZ jóváhagyta azt, hogy az Újpest FC Kft. átruházza az indulási jogot az Újpesti Torna Egylet részére a 2013–2014-es szezonra. Ez valóban teljesen jogszerű lépés volt?
– Mondhatnám azt, hogy no comment, de az az igazság, hogy ezt az ügyet a részleteiben nem ismerem. Viszont beszéltem jó barátommal, Dr. Izsó Ignáccal, aki a jogi bizottság elnöke és egy kiváló sportjogász. Ő részletesen átnézte ezt az ügyet, szerinte jogszerű volt ez a lépés. Nagyon kell vigyázni ezzel, ugyanis az egyik sportszervezet egy másik sportszervezetre nem ruházhatja át a versenyzési jogot, ezt tiltja a sporttörvény. Ha a korábbi évtizedekre visszatekintenénk, akkor találnánk érdekes eseteket. 1998-ban kellett a sportegyesületeknek sportgazdasági vállalkozásokat létrehozniuk, ezeknek mind a mai napig ugyanazoknak kéne lenniük, de ha megnéznék, hogy a mai sportgazdasági vállalkozások közül melyek azonosak az eredetiekkel, akkor találnánk furcsa dolgokat. Az utóbbi időben erre azért nagyon odafigyel az MLSZ.

Akkor az utóbbi években minden NB I-es és NB II-es csapat jogosan kapott licencet?
– Felelősségem tudatában ki merem jelenteni, hogy európai szinten végzi a dolgát az MLSZ ezekben az ügyekben. Sportlétesítmények esetében néha szemet hunynak a döntéshozók, most ez a stadionberuházási program nagy lökést adott a sportnak. Rengetegen bírálják ezt is, és elismerem ezeknek a bíráló hangoknak a jogosságát, ilyen gazdasági viszonyok között elgondolkodtató, hogy milyen összegeket fordítanak a stadionok felépítésére. Az éremnek a másik oldala viszont az, hogy ha mi itt élsportot akarunk, akkor a nemzetközi szövetség előírásait is tiszteletben kell tartanunk, nevetséges, hogy a Debrecen évekig nem a saját stadionjában vívhatta meg a BL-mérkőzéseit.

A szurkolók erre azt szokták mondani, hogy hiába épülnek fel a stadionok, ha az infrastruktúra nincs rendben.
– Ez teljesen jogos, ezzel magam is egyetértek és aggodalomra ad okot. Elsülhet az rosszul is, hogy rengeteg pénzt ölünk a stadionokba, és nem tudjuk a nézőket odacsalogatni. A kormány lépett, most a szakmán van a felelősség, hogy felhozza olyan színvonalra a labdarúgást, hogy megteljenek a lelátók.

2020-ban a Puskás Ferenc Stadionban Eb-mérkőzéseket fognak lejátszani, míg a válogatottnak most reális esélye lehet kijutni a 2016-os kontinenstornára.
Én nagyon reménykedek, szerintem a csoportmásodik hely elérésére reális esélyünk van, de akár még a csoportelsőség is meglehet.

Dárdai Pál jött, látott és győzött, azt ígérte, hogy három meccsen hét pontot gyűjtünk a selejtezőkön, ami meg is lett. Ugyanakkor nagy valószínűséggel nem marad a posztján, az MLSZ-en belül mi a vélemény a kialakult helyzetről?
Ebbe mi nem vagyunk beavatva, viszont a benti hangulatból azt szűrtem le, hogy nagyon szeretnék, ha Dárdai maradna, nem tudom, erre mennyi az esély most.

És ha nem marad, akkor van már valamiféle elképzelés arról az MLSZ-en belül, hogy ki váltsa?
Én a magyar edzőknek vagyok a híve, viszont a vezetőség lehet, hogy egy külföldit akar idehívni. A magyar edzők ismerik az itteni viszonyokat, ők értik a nyelvet és minden rezdülését érzik a magyar labdarúgásnak, azt viszont belátom, hogy kapitányként nem tudtak sokat letenni az asztalra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik