A Vasas könnyebben tudja bérelni a Szusza-stadiont, mint az Újpest

Vágólapra másolva!
2017.02.14. 09:00
null
A Szusza-stadionban jelen állás szerint csak a Vasas lehet otthon tavasszal (Fotó: NS-archív)
Előreláthatóan  szerdán tartják a Megyeri úton a régen várt  pályabejárást, amely alapján az MLSZ eldönti, megadja-e a pályahasználati engedélyt, hogy aztán a létesítménybe ideiglenesen beköltözhessen a Vasas. 

 

A múlt héten előremozdult az újpesti Szusza Ferenc Stadion ügye. A ráncfelvarráson áteső létesítmény műszaki átadás-átvétele után kiadták a használatbavételi engedélyt, ezért a mérkőzésrendezéshez már „csak” az utolsó, biztonságtechnikai ellenőrzésen kell megfelelnie.

A szemlét előreláthatóan szerdán tartják az érintettek, s az időpont annyiban még éppen elfogadhatónak számít, hogy a tavaszi NB I-es idény szombaton kezdődik. A sportlétesítmények biztonságtechnikai ellenőrzéséről egyébként a hatályos sporttörvény rendelkezik, és előírja, hogy mások mellett a rendőrség, a tűzoltóság, az ÁNTSZ, valamint a katasztrófavédelem képviselőjének is jelen kell lennie a pályabejáráson.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) csupán a szemle után indíthatja el az engedélyeztetési eljárást, amely során megállapítja, a stadion alkalmas-e élvonalbeli labdarúgó-mérkőzések megrendezésére vagy sem. Bármilyen furcsa, az eredmény miatt most a Vasasnak van több izgulnivalója. A klub internetes oldalán szombaton adta közre, hogy a labdarúgók átmeneti otthonául a Szusza-stadion szolgál az új Illovszky-stadion átadásáig.

A kérdés ennek kapcsán elsősorban az, hogy pontosan mikor költözhetnek (ideiglenesen) Újpestre. A Vasas SC első embere, Markovits László abban bízik, hogy már a szombat délután esedékes Vasas–Haladás mérkőzést a Megyeri úton rendezhetik meg.

„Végig úgy készültünk, hogy tavasszal már a Szusza-stadionba költözünk albérletbe – árulta el a klubvezető. – Remélem, ennek csakugyan nem lesz akadálya, és az utolsó jogi akadályok elhárulása mellett az időjárás is kegyes lesz hozzánk, így játékra alkalmas, jó állapotú gyepszőnyegen játszhatjuk le a Haladás elleni bajnokinkat. Fontos hangsúlyozni, hogy vendégségbe érkezünk Újpestre, és nem az újpestiek helyett, hanem az újpestiek mellett használnánk a sportlétesítményt."

Ennek akadálya, hogy amíg a Vasasnak érvényes bérleti megállapodása van a stadion kezelőjével, az Újpest FC-vel továbbra sem született szerződés. Ez persze nem az angyalföldiek dolga, a felek huzavonája nem rájuk tartozik. A helyzetet bonyolítja, hogy a vagyonkezelői jogok elvileg január 1-jével a Nemzeti Sportközpontoktól (NSK) átkerültek az Újpesti Torna Egylethez (UTE).

Gyakorlatilag úgy tudni, hogy a Vasas még az NSK-val állapodott meg, az újpesti labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság pedig jelenleg is keresi a „hazatérést" jelentő kiutat.

A Vasasnak könnyebb dolga volt, mivel adott számú mérkőzésre kötött bérleti megállapodást – vázolta a helyzetet az Újpest FC ügyvezető igazgatója, Gyarmati Eszter. – Ám az Újpest 1885 Futball Kft. hosszú távú szerződést szeretne kötni a vagyonkezelővel, amelyben a felek lefektetik a stadion bérlésének feltételeit, a használatot és a fenntartást. Az UTE és a kft. elképzelései azonban merőben eltérnek egymástól, és az UTE nem kíván velünk szerződést kötni, így csapatunk Kecskemétre kényszerül albérletbe. A leggyorsabb megoldást az jelentené, ha egy háromoldalú megállapodás keretében az NSK és az UTE képviselőivel olyan megállapodást kötnénk, amelyet a vagyonkezelői jogokat később a gyakorlatban is átvevő UTE magára nézve kötelezőnek tekintene és betartana. Mi készen állunk egy ilyen megállapodás megkötésére."

De fejleményről most csak a Vasas számolhatott be.

 

NB I, 2016–2017, 20. FORDULÓ
FEBRUÁR 18., SZOMBAT
HELYSZÍN

15.30: Videoton FC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)

Felcsút, Pancho Aréna

15.30: Gyirmót FC Győr–Paksi FC

Győr, Alcufer Stadion

15.30: Mezőkövesd–Diósgyőri VTK

Mezőkövesd, Városi Stadion
15.30: MTK Budapest–Bp. Honvéd

Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion

15.30: Vasas FC–Szombathelyi Haladás
Budapest, Szusza Ferenc Stadion*

18.00: Debreceni VSC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

Debrecen, Nagyerdei Stadion
A Szusza Ferenc Stadionnak a meccsrendezéshez még meg kell felelnie a héten esedékes biztonságtechnikai ellenőrzésen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik