Koncz Márton, lapunk munkatársa nyert a Magyar Sajtófotó pályázaton

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2024.02.15. 14:44
Fotó: Koncz Márton
Csütörtökön kihirdették a 42. Magyar Sajtófotó pályázat eredményét, Sport (sorozat) kategóriában az 1. helyet Koncz Márton, a Nemzet Sport fotóriportere érdemelte ki.

Rangos szakmai díjat kapott Koncz Márton, a Nemzeti Sport fotóriportere: 29 éves kollégánk kapta a 42. Magyar Sajtófotó pályázat 1. díját a Sport (sorozat) kategóriában benyújtott Virágos futballmajális című képanyagával. A tíz képből álló összeállítás a Hátsó füves futballmentő túra nagyrozvágyi napját mutatja be. A 2023. május 6-án tartott program alkalmával nyolc év szünet után állt össze újra a bodrogközi falu együttese, hogy mérkőzést játsszon a Zempléni Főnix utazó projektcsapattal.

„Sorozatomat úgy próbáltam felépíteni, hogy legyen dramaturgiája, legyen eleje, közepe, vége. Kezdődik a mérkőzés előtti öltözés jeleneteivel, folytatódik a pályán zajló eseményekkel, a szünetben cigiző játékvezető alakjával és lezárul a meccs utáni ünnepléssel, pálinkázással – beszélt munkájáról Koncz Márton, akinek édesapja, a 2020-ban elhunyt Koncz György is a Nemzeti Sport megbecsült fotóriportere volt, és szintén közreműködött a Hátsó füves országjáró sorozatban. – Nem vártam semmit, meglepetésként ért az elismerés, ami életem első nagy szakmai díja, külön pozitívum, hogy sport témájú képekkel nyertem. Nem volt nehéz fényképezni aznap, kínálta magát a téma, a falusi futballközeg nekem azért is különösen izgalmas, mert a stadionok steril környezetének az inverzét nyújtja, a maga őszinte érzelmeivel, tökéletlenségeivel. Fotósként remek lehetőség részt venni a Hátsó füves sorozat készítésében, a nagyrozvágyi sorozatból is vannak kedvenc képeim. Az oldalvonalon nőtt virág fotója mellett különösen szeretem a szöglet előtti jelenetet, amelynél látszik, hogy a rúgásra készülő játékos egy teherautók járta földútról fut majd neki a labdának.”

Fotó: Koncz Márton

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya által meghirdetett 42. Magyar Sajtófotó pályázatra 250 fotográfus 2470 pályaművel jelentkezett, összesen 6801 kép szerepelt a versenyben. Az elbírálásban a zsűri elnökeként Szlukovényi Tamás, a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője működött közre, a zsűri tagja volt Stéphane Arnaud, az AFP francia hírügynökség fotófőszerkesztője, Adrian Evans, a Panos Pictures (London, Nagy-Britannia) igazgatója, Bócsi Krisztián, a Bloomberg News fotóriportere, Szabó Bernadett, a Reuters fotóriportere. A pályázatra beküldött képekből idén is készül kiállítás, az ünnepélyes megnyitó a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2024. április 11-én lesz. Itt hozzák nyilvánosságra és adják át a kategóriadíjak mellett a MÚOSZ Nagydíját és a Kulturális és Innovációs Minisztérium André Kertész-nagydíját is.

A megszűnt falusi csapatokat felélesztő Hátsó füves futballmentő túra a tavasszal is folytatódik a Zempléni Főnix, a Szatmári Főnix és a Zalai Főnix részvételével. Hír még, hogy a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban 2021 óta működő Hátsó füves-kiállítás áprilisban bezár, a kapcsolódó Harmadik félidő bisztró beszélgetéssorozatnak azonban nyárig lesznek még alkalmai – legközelebb, március 21-én Bozsik Péter korábbi szövetségi kapitány lesz a múzeumi vendég.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik