Botka Endre: Muszáj folyamatosan nyernünk

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2024.03.06. 08:50
Botka Endre (balra) egyre erősebbnek érzi magát, újabb trófeákat akar nyerni a Ferencvárossal (Fotó: Szabó Miklós)
Előbb sérülés, majd betegség hátráltatta a tavasszal Botka Endrét, a zöld-fehérek védője azonban egyre jobb erőben érzi magát. De vajon mit gondol a paksiak által rájuk helyezett nyomásról?

– Sűrű napokon vannak túl… Hét nap alatt legyőzték öt nullára idegenben az Újpestet, a Magyar Kupában továbbjutottak a Debrecen otthonában, majd hazai pályán gyűjtötték be a fontos három pontot a Kecskemét ellen. Jólesik kicsit szusszanni, kikapcsolódni?
– A tavaszi szezon kezdete óta nem kevesebb mint nyolc tétmérkőzést játszottunk, valóban jó kicsit lazítani – mondta Botka Endre, a Ferencváros 29 esztendős védője. – Mentálisan nehéz időszakon vagyunk túl, és bár az Olympiakosz ellen elvéreztünk az Európa-konferencialigában, a bajnokságban és a Magyar Kupában jól teljesítünk.

– Szenvedősnek érezte a Kecskemét elleni mérkőzést?
– A kecskemétiek ellen mindig nehéz játszani. Hogy úgy mondjam, nem a szép futballra törekszenek, ellenünk rendre próbálják nulla nullára hozni a mérkőzést. Most is tördelték a játékot, ami nagyon kellemetlen, nehéz így folyamatosan futballozni, de ezúttal szerencsére sikerült két góllal megfognunk őket.

– Néhány pillanatig úgy tűnt, Horváth Krisztofer góljával egyenlített a Kecskemét, ám a VAR-vizsgálat után kiderült, a csatár lesről talált a kapuba. Mi játszódik le ilyenkor egy játékosban?
– Nehéz pillanatok ezek. Sokszor egy-két percig elemzik az adott szituációkat, mi, játékosok nem tehetünk mást, mint türelemmel várunk. Pedig egyáltalán nem mindegy, milyen döntés születik. Ezúttal szerencsére jól jöttünk ki belőle, a visszavont találat megnyugtatott bennünket, ráadásul rögtön megszereztük a második gólunkat. Ez volt nekünk az ideális forgatókönyv, hiszen valljuk be, ha egyenlít az ellenfél, sokkal nehezebb mérkőzés lett volna. A visszavont gól és a mi találatunk azonban mintha elvette volna a vendégjátékosok kedvét.

– Ritka, amikor az első fél­időben a piros lap elkerülése végett két játékost is lecserélnek… Szabó István előbb a fiatal Helmich Pált hívta le a pályáról, majd Dejan Sztankovics Mohamed Ben Romdant cserélte le elővigyázatosságból. A megszokottnál nagyobb volt a pályán a feszültség?
– Nem éreztem durvábbnak a meccset, mint általában. Az említett két játékos esetében inkább szerencsétlen szituációkról beszélhetünk, mind a ketten elkésett belépőért kapták a sárga lapot, és utána is volt egy-egy olyan szerelésük, ami aggodalomra adott okot. Érthető volt, hogy a vezetőedzők elővigyázatosságból lehozták őket a pályáról. Egyébként nekem is volt sárga lapom, ezekre a szituációkra tényleg nagyon oda kell figyelni.

– Az utóbbi néhány mérkőzésen egyre több játéklehetőséget kapott. Végre érzi a szakmai stáb bizalmát?
– Szerencsétlenül indult a szezonom. A spanyolországi edzőtábor végén megsérültem, s mire kezdtem visszaszedni az erőmet, és újra bevethető állapotba kerültem, megbetegedtem. Balszerencsés időszakon vagyok túl. Remélem, erre az évre letudtam a sérüléseket és a betegségeket is.

Fotó: Török Attila

– A Paks továbbra is vezeti a tabellát, a jelek szerint nem akar hibázni… Motiváló vagy inkább kicsit bénító az a nyomás, amit a riválisuk helyez önökre?
– Ne feledjük, a Diósgyőr ellen van egy elmaradt mérkőzésünk, ha azt megnyerjük, a paksiak elé kerülünk. De megmondom őszintén, a magam részéről nem különösebben foglalkozom a paksiakkal. El kell ismerni, ők is jó munkát végeznek, jó futballt játszanak, de inkább magunkra koncentrálok. A hétvégén sem foglalkoztam vele, mit játszott előttünk a Paks, a mi meccsünk után tudtam meg, hogy korábbi csapattársunk, Böde Dániel duplájával győzte le az MTK-t. Egyébként pedig szerintem kifejezetten jót tesz nekünk ez a fajta nyomás, az elmúlt években sokszor volt, hogy az idény vége felé leültünk, és a bajnokság hajrájában sok pontot veszítettünk. A botlás most nem nem fér bele, muszáj folyamatosan nyernünk.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik