Sportpolitika: Szalai Ádám bemutatkozott, először találkoztak az új felállásban a labdarúgó-akadémiák vezetői

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.08.09. 17:42
null
Szalai Ádám és Liszkai Dezső a tájékoztatón (Fotó: NSÜ/Kelemen Ádám)
A sportirányítás és a nemrég a Sportállamtitkársághoz került Labdarúgó Módszertani Központ vezetői tartottak tájékoztatót a hazai és a külhoni államilag elismert labdarúgó-sportakadémiák képviselőinek a Puskás Arénában. Az eseményen bemutatták a Központ felépítését, stratégiáját és feladatait az új rendszerben, illetve az akadémiák akkreditációs folyamatának aktualitásai is szóba kerültek – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Liszkai Dezső, a Labdarúgó Módszertani Központ igazgatójának vezetésével találkoztak az államilag elismert magyarországi és határon túli labdarúgó-sportakadémiák igazgatói és a Magyar Labdarúgó-szövetség képviselői a Puskás Arénában. Az eseményen beszédet mondott Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának miniszterhelyettese, Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya, a Labdarúgó Módszertani Központ szakmai és képzési tanácsadója, Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese, Sáfár Sándor, az NSÜ akadémiai és kiemelt egyesületekért felelős igazgatója és Kovács Kristóf, az NSÜ akadémiákért felelős főosztályvezetője – ismertette a közlemény.

A találkozó aktualitását az adta, hogy július 1-től a Labdarúgó Módszertani Központ a Sportállamtitkárság háttérintézménye, a Nemzeti Sportügynökség irányítása alá került. „Idén év végén lejár a kiemelt állami sportakadémiai program, meg kell nézni, hogy mi az, ami bevált és hogyan lehet a rendszert fejleszteni. A Labdarúgó Módszertani Központ feladata ezeket a tapasztalatokat felmérni és kialakítani azt a stratégiát, amely alapján tovább működhet az akadémiai program. Eddig a Puskás Akadémián volt az otthona, azonban immár hatékonyabban működhet a Központ, hiszen nem az egyik sportszervezetnél lesz, hanem ott, ahonnan a forrás érkezik” – mondta el Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

„Az akadémiák számára a következő időszakban a minőségbiztosítás kerül a középpontba, hogy emeljék a minőségi munka szintjét, amihez a Labdarúgó Módszertani Központ stratégiai célokat fog kijelölni” – hangsúlyozta Liszkai Dezső, a Központ igazgatója. Kiemelte, a legfontosabb feladatuk az iránymutatás, a segítségnyújtás és az akadémiák módszereinek fejlesztésére vonatkozó javaslattétel lesz, de ellenőrizni is fogják ezeknek az elveknek a megvalósulását.

(Fotó: NSÜ/Kelemen Ádám)
(Fotó: NSÜ/Kelemen Ádám)

Szalai Ádám bemutatkozásában hangsúlyozta, elsődleges feladatának azt tartja, hogy minden akadémiát személyesen megismerjen. „Őszinte beszélgetéseket remélek minden szereplővel. Az utánpótlás ügyét kiemelten fontosnak tartom, szeretnék élni a lehetőséggel, hogy olyan irányba tudjuk terelni az akadémiákat, hogy az onnan kikerülők is hasonló pillanatokat élhessenek át, mint amilyeneket én is átélhettem annak idején a válogatottban.”

A rendezvény másik kiemelt témája az államilag elismert sportakadémiák működésének első négyéves időszaka volt, amely idén decemberben ér majd véget. Ennek kapcsán Baji Balázs, a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyettese megköszönte az akadémiáknak a szakmai ellenőrzés során mutatott együttműködést. „A célunk a hazai sport szolgálata, hogy a labdarúgás továbbra is kiemelkedő eredményeket érjen el.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik