NB I: Csoboth kiállítása „jogos volt”, „nem volt jogos”

Vágólapra másolva!
2023.08.01. 20:13
null
Csoboth Kevin a kiállítás után (Fotó: Dömötör Csaba)
Mint megírtuk, Csoboth Kevin, az Újpest labdarúgója piros lapot, majd annak következményeként egy mérkőzésre szóló eltiltást kapott, amiért a Fehérvár elleni szombati NB I-es mérkőzésen rátaposott Kasper Larsen vádlijára. Az eset sok kommentet szült a közösségi médiában, több kommentárt a sajtóban. Utóbbiak közül nézzünk kettőt!

 

A kiállítás jogossága mellett érvelő Vámos Tamás a Mandineren megjelent vasárnapi cikkében játékvezetői szaktudását latba vetve hangsúlyozta, hogy „a szabálykönyv fizikai kontaktus során nem tesz különbséget vétlen és szándékos szabálytalanság között”, mindkettőt szankcionálni kell. Az írás így folytatódik:

„Ebben az esetben tehát – megismételjük – az történt, hogy Csoboth a labda megjátszása helyett belépett a fehérvári védő elé, az ellenfél becsúszott, az Újpest futballistája pedig már nem tudta korrigálni a mozgását, és véletlenül a vádlijára taposott. A szabálytalanság ténye vitathatatlan volt, ezt szúrta ki a Kulcsár Katalin vezette VAR-csapat, és teljesen jogosan kérte meg Karakó Ferenc játékvezetőt, hogy tekintse meg az esetet. Miután a FIFA-játékvezető ezt megtette, a szabályok szerint nem volt más választása: kiállította a hazaiak üdvöskéjét.

Sokan azt hozzák fel, hogy Csoboth Kevin abszolút véletlenül taposta meg ellenfelét – ez igaz, de a történtek szempontjából ennek csupán a cselekedet elbírálása szempontjából lesz jelentősége. Hiszen ha szándékosan taposta volna meg a védőt, akkor erőszakos szabálytalanságról beszélnénk (ebben az esetben három mérkőzésről indulna a játékos eltiltása), jelen esetben viszont csak súlyos szabálytalanság történt, így vélhetően a legenyhébb, egy mérkőzésre szóló eltiltást kapja majd a válogatott támadó.”

Horváth Tamás – szintén igazolt labdarúgó és érvényes játékvezetői engedély birtokosa – a Magyar Jelenben hétfőn másként foglalt állást, a „gondatlan”, a „felelőtlen” és a „túlzott erőbevetés alkalmazása” során elkövetett szabálytalanságok közötti szabálykönyvi különbségtételre hivatkozva indokolatlannak látta a kiállítást.

„Csoboth faultja a gondatlan, legfeljebb a felelőtlen kategóriába esik, de semmiképpen sem a túlzott erőbevetés alkalmazásával elkövetett súlyos szabálytalanságéba. A felvételek alapján nem lépte át a szükséges erőbevetést, és nem veszélyeztette ellenfele biztonságát. Ez utóbbit támasztja alá, hogy Kasper Larsen az ütközésből kifolyólag nem szenvedett sérülést, sőt reklamálás nélkül azonnal felpattant. Talán őt lepte meg a legjobban, hogy elkezdték videózni az esetet.”

Teljes érvelése itt olvasható.

Vámos korábbi érveit is tartalmazó keddi viszontválasza pedig itt.

A mérkőzést a 35. percbeli kiállítástól emberhátrányban játszó Újpest nyerte meg 2–1-re.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik