NB I: válogatott támadóval és afrikai centerrel lehet gyorsabb az Újpest

Vágólapra másolva!
2023.07.26. 11:25
null
A kövesdiek (kékben) az NB II-es Nyíregyházával 2–2-es döntetlent játszottak a nyáron (Fotó: Facebook/Nyíregyháza Spartacus) <br />
A labdarúgó NB I 2023–2024-es idényét felvezető sorozatunk harmadik részében a továbbra is Kuttor Attila által irányított Mezőkövesddel, a nyári szünetben gyorsabbá váló Újpesttel és a nemzetközi kupaszereplésre is tudatosan készülő ZTE FC-vel foglalkozunk.

 

MEZŐKÖVESD: BESIROVIC MENT, UGRAI JÖTT, KUTTOR ÉS A DRAZSICS-GÓLOK MARADTAK

A Mezőkövesd az előző idényben Kuttor Attila vezetőedző irányításával őrizte meg NB I-es tagságát, a sokáig a bennmaradásért küzdő együttes a 7. helyen végzett, és bár az idény végén még kérdésesnek tűnt a folytatás, a nyáron hamar megegyezett a vezetőség a szakemberrel, aki meghosszabbította szerződését, így az új idényben is ő vezetheti a csapatot.

A játékoskeretben történt változások kapcsán az egyik fő kérdés, hogyan sikerül pótolni a Svédországba távozó bosnyák válogatott kulcsembert, Dino Besirovicot, aki az előző idényben 31 bajnoki meccsen elért nyolc góljával és hat gólpasszával a támadójáték motorjának számított. A másik nagy kérdés, sikerül-e formába hozni az új idény kezdetére a nyáron szerződtetett, ötszörös magyar válogatott támadót, Ugrai Rolandot, aki legutóbb a török másodosztályú Pendiksporban szerepelt, ám sérülés miatt tavaly szeptember óta nem játszott tétmeccset. A jelek szerint jól áll a formába hozása, ugyanis négy gólt szerzett a felkészülési időszakban, igaz, hármat az NB III-as Tiszaújváros ellen lőtt.

Ugrai mellett kulcsfontosságú lehet Sztefan Drazsics formája is, aki az előző idényben 14 góllal második lett az NB I góllövőlistáján. Nos, a felkészülési meccsek tapasztalatai azt mutatják, miatta sem kell különösebben aggódni, ugyanis négy meccsen is betalált, egyszer duplázott, így a nyári időszakban is ő lett a kövesdiek legeredményesebb játékosa.

Igaz, a mezőkövesdiek edzőmeccseiből nehéz következtetéseket levonni, mert hatszor is alacsonyabb osztályú csapatokkal mérkőztek, akiket a Nyíregyháza (2–2 és 1–3) kivételével meg is vertek. Viszont az élvonalbeli ellenfeleiket nem tudták legyőzni, sőt a cseh Sigma Olomouctól és az egyik török sztárcsapattól, a Besiktastól ki is kaptak, utóbbitól 4–0-ra.

A Mezőkövesd szomszédvárak ellen kezdi a bajnokságot, hiszen az 1. fordulóban Debrecenbe látogat, majd borsodi rangadón fogadja a Diósgyőrt. A 3. fordulóban Újpesten vendégszerepel.

A MEZŐKÖVESD-ZSÓRY NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 23.: Mezőkövesd–Karcag (NB III) 5–0 (Prudnyikov 2, Gíber, Rédling – 11-esből, Kojnok)
Június 30.: Tatran Presov (szlovák II.)–Mezőkövesd1–2(Brtan, Drazsics)
Július 7.: Mezőkövesd–Nyíregyháza Spartacus (NB II) 2–2 (Drazsics, Nagy G.)
Július 12.: Mezőkövesd–Putnok (NB III) 5–2 (Drazsics 2, Da. Babunszki 2, Molnár G.)
Július 12.: Mezőkövesd–Tiszaújváros (NB III) 4–1 (Ugrai 3, Prudnyikov)
Július 15.: Mezőkövesd–Sigma Olomouc (cseh I.) 1–2 (Drazsics)
Július 16.: Mezőkövesd–Sardzsa FC (arab emírségekbeli I.) 1–1 (Ugrai)
Július 18.: Besiktas (török I.)–Mezőkövesd 4–0
Július 21.:Mezőkövesd–Nyíregyháza Spartacus (NB II) 1–3 (Vajda)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MEZŐKÖVESDNÉL
Érkezők: Hudák Martin
(Soroksár SC), Illés Bálint (Diósgyőri VTK), Kojnok Zsolt (Fehérvár FC, szabadon igazolhatóként), Kovácsik Ádám (Fehérvár FC, szabadon igazolhatóként, legutóbb kölcsönben: ETO FC Győr), Lehoczky Roland (MTK Budapest, kölcsön után végleg), Ugrai Roland (szabadon igazolhatóként, legutóbb Pendikspor – Törökország)
Kölcsönbe érkezők: Artem Nahirnij (ukrán-magyar, Puskás Akadémia, legutóbb kölcsönben: Gyirmót FC Győr)
Kölcsönből visszatérők: Cseke Benjámin (Diósgyőri VTK), Kotula Máté (Dorogi FC), Rédling Kevin (Szeged-Csanád GA)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Bodnár Attila

Kiszemeltek:
Távozók: Dino Besirovic (bosnyák-portugál, AIK – Svédország), Bobál Dávid (MTK Budapest, kölcsön után végleg), Luka Lakveheliani (grúz, Dinamo Tbiliszi – Grúzia), Torvund Alexander (magyar-norvég, csákvári kölcsön után Tiszakécske)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz: Baranyai Nimród (Debreceni VSC), Bobál Gergely (Vasas FC)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: –


ÚJPEST: KISS TAMÁSSAL ÉS FRANKLIN SASERÉVEL LENDÜLETESEBB LETT A CSAPAT

Vignjevics vezetőedző gyors és gólra törő játékot várhat Kiss Tamástól (11) Újpesten (Fotó: Újpest FC)
Vignjevics vezetőedző gyors és gólra törő játékot várhat Kiss Tamástól (11) Újpesten (Fotó: Újpest FC)

 

Újpesten már tavasszal, Nebojsa Vignjevics mester visszatérésével megkezdődött egy új időszak, aminek első lépéseként a korábban a kiesés rémétől fenyegetett csapat a 8. helyen fejezte be az NB I 2022–2023-as kiírását. Vignjevics az évad végén elmondta, akkor tudja folytatni a munkát a csapatnál, ha garanciát kap arra, hogy minőségi futballistákkal dolgozhat.

Nem sokkal később a klub bejelentette, hogy a vezetőedző hosszabbított, ezek után érkezett a Honvédtól a korábban az AC Milannál is nevelkedő balhátvéd, Tamás Krisztián és a Puskás Akadémiától a kétszeres válogatott Kiss Tamás. Ők akár jelenthetik azt a minőséget, amire Vignjevics gondolt, a felkészülés közben is elégedetten nyilatkozott róluk, azt mondta, sebességet hoztak a csapatba, gyorsabbak lesznek velük. A szerb szakvezető szerint az utóbbi hat-hét év legjobb felkészülésén vannak túl, a gárda egységes, ezért a nemzetközi kupaszereplést, a kupagyőzelmet célozzák meg.

A csatársorban a román George Ganeától, valamint a hét elején a svájci második vonalból szerződtetett nigériai klasszikus centertől, Franklin Saserétől remélhetnek további lendületet a lila-fehérek. Igaz, közben a csapat balhátvédje, az előző idényben három gólt szerző és öt gólpasszt adó Nemanja Antonov nem hosszabbította meg a szerződését, és az MTK-hoz távozott. A meghatározó játékosok közül a belső védő Abdoulaye Diabyt Svájcba adta el a klub, míg a középpályás Petrus Boumal és a támadó Fernand Gouré a szerződése lejártával távozott.

A nyári felkészülés egyébként úgy indult Újpesten, hogy négy játékost – akinek a hozzáállásával, fizikai állapotával nem voltak megelégedve – a második csapathoz irányítottak. Közülük a februárban az FTC otthonában gólt szerző Ognjen Mudrinszki, valamint Giuseppe Borello már távozott is, Yohan Croizet és Luis Jakobi még a második csapattal készül.

Az Újpest alacsonyabb osztályú együttesek ellen kezdte a nyári edzőmeccsek sorát, majd a cseh élvonalbeli Ceské Budojovice ellen 4–1-re győzött, aztán kikapott a szaúdi Al-Fatehtől.

Az Újpest otthon a Fehérvár ellen kezdi az idényt, majd a Puskás Akadémiához látogat, aztán következik a Mezőkövesd elleni hazai mérkőzés.

AZ ÚJPEST FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
július 11.–21., Ausztria
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Július 1.: Újpest–Budafoki MTE (NB II) 2–0 (Varga Balázs, Ljujics)
Július 5.: Újpest–Vasas FC (NB II) 2–3 (Fehér Csanád, Ljujics)
Július 8.: BVSC (NB II)–Újpest 1–2 (Pauljevics, Radosevics)
Július 12.: SKN St. Pölten (osztrák II.)–Újpest 1–4 (Ambrose, Mörschel, Kiss T., Mucsányi)
Július 15.: SK Dynamo Ceské Budejovice (cseh I.)–Újpest 1–4 (Csoboth 2, Ambrose, Mörschel)
Július 21.: Al-Fateh SC (szaúdi I.)–Újpest 1–0

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők:
George Danut Ganea (román, FC U Craiova – Románia, szabadon igazolhatóként), Kiss Tamás (Puskás Akadémia, szabadon igazolhatóként), Franklin Sasere (nigériai, FC Vaduz – Liechtenstein), Tamás Krisztián (Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérnek: Dzenan Burekovic (bosnyák, Szpartak Szubotica – Szerbia), Märten Kuusk (észt, Flora Tallinn – Észtország), Matija Ljujics (szerb, Sabail – Azerbajdzsán), Máté Zsolt (Tiszakécskei FC), Ognjen Radosevics (szerb, Szentlőrinc)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Geiger Bálint, Tamási Domonkos
Kiszemeltek: –

Távozók: Nemanja Antonov (szerb, MTK Budapest, szabadon igazolhatóként),Giuseppe Borello (olasz, szabadon igazolható),Abdoulaye Diaby (mali, FC St. Gallen 1879 – Svájc), Petrus Boumal Mayega (kameruni, Al-Bataeh – Egyesült Arab Emírségek, szabadon igazolhatóként), Ognjen Mudrinszki (szerb, szabadon igazolható), Filip Pajovics (szerb, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Fernand Gouré (elefántcsontparti, Westerlo – Belgium)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:
Yohan Croizet (francia, kikerült az első csapat keretéből), Luis Jakobi (német, kikerült az első csapat keretéből)


ZTE FC: A JÓL SIKERÜLT FELKÉSZÜLÉS UTÁN JÖHET A NEMZETKÖZI KUPARAJT ÉS A BAJNOKI NYITÁNY

 

A Magyar Kupa-győztes Zalaegerszeg 2010 után léphet ki ismét a nemzetközi porondra. A ZTE tudatosan készült a nemzetközi szereplésre, mert a kulcsemberek közül az MTK-ba igazoló kapust, Demjén Patrikot hamar pótolták Senkó Zsombor szerződtetésével, míg Eduvie Ikobáért érkezett külföldi ajánlat, de éppen az NK Osijek elleni, csütörtöki Európa-konferencialiga-selejtező miatt nem engedték el a csatárt. Erősödött a támadósor a Paksról érkezett Sajbán Mátéval, a középpálya pedig a Budafokról szerződtetett Soltész Istvánnal. A védelemből a csapatkapitány Kálnoki-Kis Dávid már az előző idény végén bejelentette, hogy távozik, de ő már tavasszal is sok meccsről hiányzott, a védelem tengelyében a tavasszal már bizonyító Csóka Dániel, Olekszandr Szafronov, Mocsi Attila trió jelentheti a hosszú távú megoldást.

A ZTE őszi szezonját nagyban meghatározhatja, meddig tart a nemzetközi szereplés, ugyanis egy korai búcsú után lehet, hogy lennének olyan játékosok, akiket esetleg elad a klub. Viszont ha több fordulót is sikerrel vesz Boér Gábor együttese, akkor az lesz a kérdés, hogyan bírja a csapat a kettős terhelést a bajnokságban és a nemzetközi porondon.

Mindenesetre a felkészülési meccseken jól szerepelt a ZTE, hiszen a cseh Bohemians elleni vereséget követően egymás után négyszer győzött, köztük a Zete Fiesztán az Union Berlin ellen 3–2-re – a BL-ben induló német csapat elleni siker azzal együtt is nagy fegyvertény, hogy az Union nem a legerősebb csapatával állt fel. A négy győzelem után a Steven Gerrard irányította, szaúdi Al-Ettifak elleni döntetlennel zárta a nyári edzőmeccsek sorát a ZTE.

A csapat a csütörtöki Ekl-rajt (július 27-én Eszéken játszik a ZTE, majd egy héttel később fogadja az NK Osijeket) után vasárnap a Kisvárdát fogadja (eredetileg a Kisvárda lett volna a pályaválasztó, de a zalaiak a nemzetközi kupameccs miatt kérték a pályaválasztói jog felcserélését), majd az MTK-t látja vendégül. Az első idegenbeli meccsét a 3. fordulóban, Debrecenben játssza.

A ZALAEGERSZEGI TE FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
június 27.–július 3., Zrece (Szlovénia)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Június 29.: ZTE FC–Bohemians 1905 (cseh I.) 0–1
Július 1.: ZTE FC–Dinamo Bucuresti (román II.) 1–0 (Milovanovikj)
Július 6.: Gyirmót FC Győr (NB II)–ZTE FC 1–2 (Szendrei, Klausz)
Július 15.: ZTE FC–Union Berlin (német I.) 3–2 (Sajbán 2, Ubochioma)
Július 16.: ZTE FC–NK Nafta (szlovén II.) 2–1 (Csóka Dominik, Klausz )
Július 20.: ZTE FC–Al-Ettifak (szaúdi I.) 1–1 (Ubochioma)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A ZALAEGERSZEGI TE FC-NÉL
Érkezők: Sajbán Máté (Paksi FC), Senkó Zsombor (Diósgyőri VTK), Soltész István (Budafoki MTE)
Kölcsönbe érkezők: Mim Gergely (Puskás Akadémia – ismét kölcsönbe)
Kölcsönből visszatérhet:
Gergely Botond (román-magyar, NK Nafta – Szlovénia), Kiss Ágoston (NK Nafta – Szlovénia), Papp László (NK Nafta – Szlovénia), Török Kevin (Szentlőrinc)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: –
Távozók: Demjén Patrik (MTK Budapest), Eros Grezda (albán, FK Partizani – Albánia, szabadon igazolhatóként), Kálnoki-Kis Dávid (Bp. Honvéd, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: Boros Zsombor (Kazincbarcika, legutóbb kölcsönben NK Nafta – Szlovénia), Papp Csongor (Vasas FC)
Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz: –
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

NB I, 2023–2024
1. forduló
Július 28., péntek
20.00:
MTK Budapest–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Július 29., szombat
18.00:
Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
20.15: Újpest FC–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Július 30., vasárnap
20.00:
Zalaegerszegi TE FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Július 31., hétfő
20.00:
Debreceni VSC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Szeptember 27., szerda
19.00:
Ferencváros–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik