MTK: Futács Márkó – gólok mellé aranyat érő tanácsok

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.06.26. 12:10
null
Futács Márkó örült az NB III-as Kaposvár ellen szerzett két góljának is (Fotó: MTK Budapest)
Harminchárom évesen elszántan készül az NB I-es idényre Futács Márkó. Az MTK Budapest csatára reméli, elkerülik a sérülések, és hogy csapatával megragad az élvonalban.

 

– Két gól az első felkészülési mérkőzésen!
– Nagyon örültem neki – mondta lapunknak Futács Márkó, az MTK Budapest háromszoros válogatott, 33 éves támadója, aki duplázott szombaton az NB III-as Kaposvár ellen 4−1-re megnyert találkozón.

– Akkor is, ha az ellenfél a harmadosztályban szerepel?
– Hogyne. Csatár vagyok, és a folyamatot kell néznem. Megszenvedtem a legutóbbi sérülésemmel, a vártnál lassabban, nehezebben tértem vissza, jó volt újra pályán lenni, és a gól mindig erősíti a lelket, az önbizalmat. Ennyi kihagyás után, ráadásul úgy, hogy a kerettagok között a játékidő megfelelő elosztása miatt szinte mindenki harminc percet kapott, hiszen a felkészülés legelején vagyunk, nos, ez a két gól nagyon jólesett, tudok neki örülni.

– Mit jelent ez önnek?
– Remélem, így megy majd a folytatásban is. A munka nehezebb része most következik, de optimistán folytathatom az edzéseket.

– Említette a vártnál nehezebb visszatérést. Mi volt az oka?
– Talán a korom. Harminc felett más a regeneráció. Egy cisztát távolítottak el a meniszkuszomról, és amikor azt hittem, léphetek egy lépcsőfokot a rehabilitációban, kiderült, még egy hetet pihennem kell, türelmesnek kell lennem, várni kell, még nem az igazi… Lassú volt, lassabb, mint reméltem, ezt nem volt könnyű megélni.

– Milyen volt így a legutóbbi, még az NB II-ben töltött idény?
– Furcsa, különleges, de a célt teljesítettük. Volt edzőváltás, a tavasszal hullámvölgy, egy rosszabb széria, nekem a műtét, egyáltalán nem volt egyszerű. Nem könnyű bajnokság az NB II, a sikerért ott is meg kell szenvedni, sokat kell dolgozni.

– Mi a motiváció az NB I közelgő rajtja előtt?
– Nekem leginkább az, hogy minél többet játsszak, élvezni akarom a futballt. A nyáron sokat dolgoztam azért is, hogy jó állapotban térjek vissza, remélem, tudok segíteni a csapatnak. Évek óta liftezik az első két osztály között az MTK, nyilván az a cél, hogy stabilizáljuk a helyünket. És nekünk, idősebbeknek az is a feladatunk, hogy segítsük a fiatalokat, akik a klubnál mindig kiemelten fontos szerepet játszanak.

Az MTK 33 éves csatára tudja, hogy a neheze még csak most jön, de optimistán várja az edzéseket (Fotó: MTK Budapest)
Az MTK 33 éves csatára tudja, hogy a neheze még csak most jön, de optimistán várja az edzéseket (Fotó: MTK Budapest)



– Ez mennyire testhezálló feladat önnek?
– Eddig is így volt, Németh Krisztián, Stieber Zoltán, most jött Kádár Tamás és itt vagyok én is, rengeteg mindent átéltünk, tapasztaltunk a karrierünk során, talán tudunk olyasmit mondani egy tizenkilenc éves srácnak, amiből profitálhat. Nem felejtem el, hogy amikor én voltam ennyi idős, milyen sokat jelentett, ha egy idősebb társam vigasztalt egy-egy rosszabb meccs vagy kihagyott helyzet után. Vagy amikor igazságtalannak éreztem az edző döntését, és amikor reagáltam, nem érdekelt, ki látja, ki hallja, olyankor nem gondolsz arra, mi lesz egy hónap múlva, a feszültség már elmúlt, de a rossz reakciódra mindenki emlékszik – szerintem ezernyi jó tanácsunk lehet annak, aki fogékony rá.

– A feljutás kapcsán érdekes lehet, hogy korábbi klubja, a Fehérvár csaknem kiesett. Méltatlanul bántak ott önnel, az NB III-as csapatba irányították át. Mit érzett, amikor a csapat kínlódott?
– A kiesést az MTK-ban átéltem, szörnyű érzés, a volt társaimnak nem kívántam ilyesmit, másnak sem kívánom. Túlléptem azon az időszakon, nincs bennem harag, abból az időszakból is tanultam. Előre nézek, szeretnék minél többet játszani az MTK-ban a következő idényben.

AZ MTK NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Június 24., szombat
MTK Budapest–Kaposvári Rákóczi (NB III) 4–1
Június 28., szerda
11.00, Sándor Károly Labdarúgó Akadémia, zárt kapu:
MTK Budapest–Iváncsa KSE (NB III)
Július 1., szombat
11.00, Sándor Károly Labdarúgó Akadémia, zárt kapu:
MTK Budapest–Soroksár SC (NB II)
Július 5., szerda
Ljubljana:
Hajduk Split (horvát)–MTK Budapest
Július 7., péntek
Kranjska Gora:
NK Bravo (szlovén)–MTK Budapest
Július 8., szombat
Kranjska Gora:
Csukaricski (szerb)–MTK Budapest
Július 12., szerda
Celje:
NK Celje (szlovén)–MTK Budapest
Július 22., szombat
Sándor Károly Labdarúgó Akadémia:
MTK Budapest–FK Zeleziarne Podbrezová (szlovák)

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK-NÁL
Érkezők: Nemanja Antonov
(szerb, Újpest FC, szabadon igazolhatóként), Bobál Dávid (Mezőkövesd Zsóry FC, kölcsön után végleg), Demjén Patrik (Zalaegerszegi TE FC), Hej Viktor (ukrán-magyar, Kisvárda, szabadon igazolhatóként), Kádár Tamás (Paksi FC), Kovács Patrik (RB Salzburg – Ausztria), Rácz Gergő (Paksi FC, kölcsön után végleg), Végh Bence (Mosonmagyaróvári TE)
Kölcsönbe érkezők: Molnár Rajmund (Szombathelyi Haladás)
Kölcsönből visszatérők: Balázs József (Paksi FC), Biben Barnabás (Tiszakécskei FC), Kosznovszky Márk (Kozármisleny), Várkonyi Bence (Kozármisleny)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Mezei Szabolcs (Paksi FC), Palincsár Martin (Szeged-Csanád GA), Poór Patrik, Somodi Bence (Csákvár, szabadon igazolhatóként), Szépe János (ETO FC Győr)
Kölcsönbe távozók:

Kölcsönből visszatérhetnek klubjukhoz:

Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:
Lehoczky Roland (Mezőkövesd – kölcsön után végleg?), Varga Bence (Kecskeméti TE – kölcsön után végleg?)

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik