NB I: szakadt cipőben kezdte, topligába vágyik Meshack Ubochioma

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.03.26. 11:26
null
Fotó: Török Attila
Idő kellett, amíg megszokta az európai életet, és büszke rá, hogy a ZTE FC-nél megkapta élete első profi szerződését. Meshack Ubochioma gyerekkorában az utcán rúgta a labdát, karrierjét tízévesen egy nigériai akadémián kezdte.

 

A Ferencvárosnak lőtt győztes gólja átszakította a gátat az öltözőben. A ZTE FC a télen a tabella ötödik helyén fordult, a tavasszal viszont a kiesés elkerüléséért harcol, éppen ezért nagy jelentősége lehet Meshack Ubochioma góljának. A 21 esztendős nigériai légiós 18 évesen költözött Európába, a Zalaegerszeg először kölcsönadta a szlovén Nafta Lendavának, hogy aztán góljainak köszönhetően visszatérjen a magyar klubhoz.

NÉVJEGY: Meshack Ubochioma
Nemzetisége: nigériai
Életkora: 21 év
Posztja: támadó
NB I-es mérkőzései/góljai: 54/6
Góljai a jelenlegi idényben: 2
Becsült piaci értéke: 250 ezer euró

„Alig múltam tizennyolc, amikor megérkeztem Magyarországra – mondta lapunknak Meshack Ubochioma. – Eleinte minden nehéz volt, új országba, sőt új kontinensre kerültem, az itteni életet össze sem lehet hasonlítani az afrikaival. Ég és föld... Idő kellett, amíg megszoktam az emberek mentalitását, az ételeket, a kultúrát, a hétköznapokat.”

Mostanra nemcsak megszokta az európai életet, élvezi is, valamint azt is, hogy azzal foglalkozhat, amit a legjobban szeret – a futballal. Hatéves volt, amikor odahaza először labdába rúgott, a csaknem ötmilliós Imo államban sok gyerek játszott az utcákon, porban, homokban, szakadt cipőben is élvezték a játékot. Meshack Ubochioma tehetségére hamar felfigyeltek, és tízévesen már a helyi futballakadémiára járt edzésre.

Meshack Ubochioma szakadt cipőben kezdte
Meshack Ubochioma szakadt cipőben kezdte

„A családom még most is Imóban él – folytatta. – Nem múlik el nap, hogy ne beszélnénk telefonon. A labdarúgás szeretetét volt kitől örökölni, édesapám mindig figyelemmel követte a futballt, a bátyám pedig odahaza, Nigériában volt profi játékos. Sajnos megsérült, abba kellett hagynia a sportot. Én tízévesen már a helyi akadémián játszottam, szerencsére a szülővárosomban volt, így akkor még nem kellett elköltöznöm otthonról. Mindössze egy kép van rólam gyerekkoromból, azon látszik, hogy nagy Barcelona-szurkoló voltam már akkor is... Nem kérdés, nálam Lionel Messi a tökéletes futballista.”

Az argentin zseni jelenleg a Paris Saint-Germain futballistája, és annak idején Meshack Ubochioma is járt a párizsi klubnál próbajátékon.

„Tizenhét éves voltam, amikor néhány napot eltöltöttem a PSG-nél. Végül nem igazoltak le, de így is izgalmas volt belelátni egy ilyen nagy klub hétköznapjaiba. A párizsi kaland után érkeztem Magyarországra, azóta itt vagyok. Huszonegy éves múltam, szeretnék egyszer igazán nagy csapatban, topbajnokságban futballozni.”

A fiatal játékos első profi szerződését Zalaegerszegen kapta, bízik benne, hogy idei két NB I-es találatához a hátralévő fordulókban jó néhányat hozzátesz még. A Fradinak lőtt gólja előtt lelkileg nem volt a legjobb állapotban, úgy érezte, a sok kihagyott helyzet miatt elszállt az önbizalma – a bajnokcsapat elleni ütközet után azonban minden megváltozott. A siker óta az öltözőben is sokkal jobb a hangulat, Ricardo Moniz vezetőedző szerinte különleges tréner, ért a fiatalok nyelvén, jó az összhang a futballisták és a szakmai stáb között.

Meshack Ubochioma hívő ember, az interneten fellelhető közösségi oldalainak profilképeként is a „God” (Isten) szó jelenik meg.

„Hiszek Istenben! Minden, amit az élettől kaptam, beleértve a tehetségemet is, ő adta. Ezt próbálom mindennap meghálálni neki, egyetlen edzést és gyakorlatot sem veszek félvállról.”

A családjával, Meschack középen
A családjával, Meschack középen
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik