Férfi kosár-vb: nem lesz címvédés, a franciák kiejtették az USA-t!

Vágólapra másolva!
2019.09.11. 14:58
null
Nicolas Batum és Louis Labeyrie a labdáért küzd, az Egyesült Államok búcsúzik (Fotó: AFP)
Eldőlt, hogy nem lesz címvédés a Kínában zajló férfi kosárlabda-világbajnokságon, miután a negyeddöntőben Franciaország 89–79-re legyőzte az eddig hibátlan Egyesült Államokat úgy, hogy az utolsó negyedben hétpontos hátrányból 22–5-ös rohammal fordította meg a mérkőzést. A másik szerdai meccsen Ausztrália 12 ponttal felülmúlta a meglepetéscsapat Csehországot.

 

Az eddig veretlen címvédő Egyesült Államok és a legutóbbi vb-n bronzérmes Franciaország találkozott egymással a világbajnokság szerdai játéknapjának első negyeddöntőjében. Az ötből öt mérkőzését megnyerő USA remek formában várta az összecsapást, hiszen a törökök elleni hosszabbításos győzelmet leszámítva minden vb-meccsét meggyőző fölénnyel nyerte meg. Ehhez képest a franciák az Ausztráliától elszenvedett vereséggel érkeztek a legjobb négy közé jutásért rendezett találkozóra.

Az első negyedben fej fej mellett haladtak a felek, majd a nagyszünetre hattal elhúztak a franciák, s a harmadik játékrész elején tovább növelték az előnyüket. Az amerikaiak viszont ekkor kapcsoltak rá, és a 28. percre kiegyenlítettek, majd a záró negyedre hárompontos előnnyel fordultak.

Az utolsó tíz percben gyökeres fordulat állt be a játékban: 74–67-nél még héttel mentek a tengerentúliak, innen azonban mintha elfogyott volna a tudományuk. A franciák az utolsó nyolc percben ugyanis 22–5-ös rohamot vezettek elő, és a végére már fikarcnyi esélye sem maradt a címvédőnek, hogy a négy közé kerüljön.79–89

Az elmúlt két vb-n aranyérmes amerikaiak augusztus végén 78 mérkőzés és közel 13 év után kikaptak Melbourne-ben az ausztráloktól, tétmeccsen pedig előzőleg a 2006-os világbajnokság elődöntőjében maradtak alul, Görögországgal szemben. Legutóbb a 2002-es, hazai rendezésű vb-jükön fordult elő, hogy az amerikaiak nem jutottak be a négy közé, akkor a hatodik helyen végeztek.

Délután Ausztrália csatlakozott negyedikként az elődöntős mezőnyhöz, 82–70-re legyőzve Csehországot. Az első két negyed szoros küzdelme után a déliek a harmadik játékrészben fordították a maguk javára a küzdelmet. A csehek 34–33-nál vezettek utoljára, innen aztán „pillanatok alatt” tíz-, majd tizenhét pontos hátrányban találták magukat az európaiak.

Az utolsó negyedet hiába nyerte meg három ponttal Csehország, ez már csak az eredmény minimális kozmetikázására volt jó.

Az ausztrálok történetük első vb-elődöntőjére készülhetnek, ellenfelük a spanyolok lesznek.

FÉRFI KOSÁRLABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, KÍNA
NEGYEDDÖNTŐ
Egyesült Államok–Franciaország 79–89
(18–18, 21–27, 27–18, 13–26)
Ld: Mitchell 29, ill. Fournier 22
Ausztrália–Csehország 82–70
(17–17, 16–13, 30–18, 19–22)
Ld: Mills 24, ill. Auda 21

ELŐDÖNTŐ
Péntek
10.00:
Spanyolország–Ausztrália
14.00: Argentína–Franciaország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik