Kosár Eb-sel.: mindenre felkészülve, a csoportelsőségért utazunk Ukrajnába

Vágólapra másolva!
2021.02.09. 09:05
null
Ivkovics Sztojanék igyekeznek mindenre felkészülni (Fotó: Török Attila)
Jövő hét csütörtökön megkezdi szereplését a férfiválogatott az Eb-selejtező buborékjában. A mieinkre öt nap alatt négy mérkőzés vár Kijevben, egyet kell megnyerni a kvalifikációhoz.

 

 

A KERET

Allen Rosco (Niigata Albirex, japán), Benke Szilárd, Keller Ákos, Perl Zoltán, Váradi Benedek (mind Falco-Vulcano Energia KC Szombathely), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Fazekas Máté (Orange Academy, német), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Filipovity Márkó (Pesaro, olasz), Golomán György (Charleroi, belga), Darrin Govens (Naturtex-SZTE-Szedeák), Horti Bálint, Karahodzsics Kemal, Wittmann Krisztián (mindhárom Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét), Lukács Norbert, Vojvoda Dávid (mindkettő Alba Fehérvár), Pongó Marcell (Nürnberg Falcons, német), Pongó Máté (Szolnoki Olajbányász), Somogyi Ádám (DEAC), Szabó Zsolt (Zalakerámia ZTE KK)

Hányan vették fel a munkát hétfőn a kijelölt keretből?
– Az idegenlégiósokat leszámítva mindenki megérkezett Kecskemétre – válaszolta a Nemzeti Sportnak Ivkovics Sztojan, a férfiválogatott szövetségi kapitánya. – A külföldön szereplő kerettagok, Filipovity Márkó, Golomán György, Pongó Marcell és Allen Rosco várhatóan a hét második felében csatlakozik hozzánk, bár Olaszországban csütörtöktől rendezik a nyolcas kupadöntőt, s ha Filipovity klubja, a Pesaro a döntőig menetel, akkor játékosunk Kecskemétre már nem jön, hanem egyből Kijevbe utazik. Nyilván a járványhelyzet miatt akadnak nehezítő tényezők, de várunk mindenkit. Azért is hirdettünk bő keretet, hogy folyamatosan és normálisan tudjunk készülni.

Az utazásig nem is tervezi szűkíteni a keretet?
– Nincs értelme, tizenhat játékos utazhat a buborékba.

Fel lehet készülni minden eshetőségre, kiindulva az őszi, szlovéniai elmaradt mérkőzések tapasztalataiból?
– Most valamivel könnyebb tervezni, mert tíz játékos szervezetében van antitest, az ő szereplésük nem lehet veszélyben. Ha csak ők vethetők be, az a legrosszabb eshetőség, ám ebben az esetben sem marad el mérkőzésünk.

A kecskeméti edzőtáborban minden ugyanúgy zajlik, mint a korábbi években?
– Természetesen. A bő keretben számításba vett Tóth Norbertnek kisfia született vasárnap, Eilingsfeld János és felesége péntekre várja második babájukat, nagy az öröm a csapatban. Egyébként is mindig jó érzés, ha találkozhatunk és együtt lehetünk, de az új jövevények érkezése még dobott a hangulaton. Az eredetileg kihirdetett huszonötös névsorból mindenkit tesztelünk, mert azok, akik kimaradnak, végig beugrásra készek. Hálás vagyok a kluboknak és a szövetségnek, hogy már hétfőtől együtt dolgozhatunk, elképesztő sűrű programja volt a játékosoknak az elmúlt három hónapban, a kulcsjátékosok közül többen rengeteget utaztak, úgyhogy az első három nap a regenerációé, a hét második felétől viszont keményen készülünk az ukrajnai feladatainkra.

Pótlás következik
A magyar férfiválogatott tavaly februárban a szlovénok és ukránok elleni győzelemmel kezdte a selejtezősorozatot, aztán a koronavírus-járvány miatt a folytatás novemberben már a szlovéniai buborékban következett volna a házigazdák és Ausztria ellen. Azért csak volna, mert Ljubljanában több játékosunknak is pozitív lett a tesztje, így a mieinknek játék nélkül kellett hazatérniük, az elmaradt két mérkőzést pedig most kell pótolniuk. A többiek viszont némi átszervezés után az előre megtervezett mérkőzésszámnál, azaz négynél tartanak – ez adja ki a meccsszámok különbségét Kijevben. @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:roman; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1107305727 0 0 415 0;}@font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:swiss; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536859905 -1073732485 9 0 511 0;}p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin:0cm; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}.MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}div.WordSection1 {page:WordSection1;}


Öt nap alatt négy tétmérkőzést játszanak Kijevben. Fel lehet készülni erre az erőltetett menetre?
– Sohasem volt ilyenben részünk. A 2017-es Európa-bajnokságon hasonló terhelést kaptunk, csak akkor a többieknek is ugyanez volt a menetrend, most azonban ellenfeleinkre csupán két mérkőzés vár, és nem kell ecsetelnem, hogy ez mennyire hátrányos nekünk. Ráadásul a szlovén és az ukrán csapat már kijutott az Eb-re, és minden idegszálával arra koncentrálhat, hogy minél előrébb végezzen a selejtezőcsoportban, mert akkor az Európa-bajnoki csoportok sorsolásánál kedvezőbb kalapba kerül. Ezzel némi teher is lekerült a vállukról.

A magyar válogatottnak is elég egy győzelem a továbbjutáshoz. Kijevben a szlovénokkal kezdünk, másnap pihenten áll ki ellenünk az eddig nyeretlen Ausztria. Lehet prioritást felállítani a feladatok között?
– Nem, a magyar válogatottnak minden mérkőzés fontos.

Akkor máshogy kérdezem: megváltoztathatja, mondjuk, a rotációs elvet Szlovénia ellen, hogy másnap már Ausztriával kell játszani?
– Erre is az a válaszom, hogy nem. Minden meccsen úgy akarunk pályára lépni, mintha Európa-bajnoki döntő lenne. Most ilyen helyzetbe kerültünk, ezt a feladatot kell megoldanunk. Nem akarok előre számolgatni, és azt sem szeretném, ha az ellenfeleink megéreznék a vérszagot. Arra figyelni kell, hogy ne állítsanak ki senkit, ne hagyjuk magunkat provokálni.

Az ellenfelek összetételéről tudnak valamit?
– Felborult a világ, egyelőre kevés információnk van, nem véletlen, hogy a többi csapat csak a jövő hétfőn jelenti be, kik lesznek ott Kijevben. Türelmesnek kell lennünk, a saját lehetőségeinkkel kapcsolatban is csak a hétvégén leszek mindennel tisztában.

2013 óta mindössze két Európa-bajnoki selejtezőt vesztett el a magyar válogatott, a többit megnyerte. Elégedett lenne, ha ezúttal csak egy mérkőzésen győzne a csapata, és így jutna ki az Európa-bajnokságra?
– Ötven éve nem sikerült Magyarországnak kétszer egymás után kijutnia a kontinensviadalra, ilyen szempontból lehetne sikerről beszélni, de én nem lennék elégedett, ha csak egy meccset tudnánk megnyerni. Nekünk is fontos, hogy minél magasabban rangsoroljanak minket, amikor az Európa-bajnoki csoportokat húzzák, ezért a célunk, hogy megnyerjük a csoportot!

FÉRFI KOSÁRLABDA EB-SELEJTEZŐ
A MAGYAROK HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEI, MIND KIJEV
2021. február 18.:
Szlovénia–Magyarország
2021. február 19.: Ausztria–Magyarország
2021. február 21.: Magyarország–Ausztria
2021. február 22.: Magyarország–Ukrajna

Az F-csoport állása (az első három jut ki az Eb-re): 1. Szlovénia 7 pont/4 mérkőzés (már továbbjutott), 2. Ukrajna 6/4 (már továbbjutott), 3. MAGYARORSZÁG 4/2, 4. Ausztria 4/4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik