Férfi kosár: Vojvoda Dávid kihagyhatja az utolsó két vb-selejtezőt

Vágólapra másolva!
2022.12.23. 08:36
null
Vojvoda Dávid kihagyhatja a válogatott februári selejtezőit
Jelen állás és a nemzetközi szövetség határozata szerint a korábbi ügynökének tartozó Vojvoda Dávid nem léphet pályára a magyar férfi kosárlabda-válogatott februári vb-selejtezőin.


A szeptemberi férfi Európa-bajnokság után pattant ki az ügy: a Vojvoda Dávidot korábban képviselő menedzser, Vinkó László keresetet nyújtott be az Alba Fehérvár kosárlabdázója ellen elmaradt ügynöki jutalék és annak kamatai jogcímén. Döntés is született, amely szerint a független Nemzetközi Kosárlabda Döntőbíróság (BAT) szabályzata alapján a játékos 14.4 millió forintot és az eljárási költséget, továbbá a kamatokat köteles megfizetni Vinkónak. Mivel a tartozás rendezése azóta sem történt meg, és egyezség sem született, a FIBA a napokban felfüggesztette Vojvoda nemzetközi játékjogát, vagyis az Alba bedobója, ha február közepéig nem egyezik meg Vinkóval, nem léphet pályára a válogatott utolsó két világbajnoki selejtezőjén.

Vojvoda Dávid nem kívánt nyilatkozni, ám Vinkó László röviden elmondta a véleményét.
„Tizenöt évnyi, teljes összhangban elvégzett közös munka szűnt meg köztünk jogszerűtlenül valami vagy valaki miatt, ez idézte elő a jelenlegi helyzetet      – mondta a Nemzeti Sportnak Vinkó László.      – A vonatkozó, jogerős 2021. évi BAT-ítélet alapján továbbra is fennáll Vojvoda Dávid tartozása, amelynek nyomán a FIBA saját hatáskörben kiszabta az eltiltásról szóló szankciót a játékossal szemben. Mindent elkövettem annak érdekében, az észszerűség határait is átlépve, hogy a helyzet ne fajuljon idáig, hogy elkerüljük a bíróságot. Valamennyi ügyet érintő tény és fejlemény dokumentálva van, ezek az ügy minden érintettjének a rendelkezésére állnak. Az én lelkiismeretem tiszta.”

Az üggyel kapcsolatban Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára elmondta, megkapta a szövetség a FIBA hivatalos értesítését Vojvoda felfüggesztéséről, ő ezt továbbította Ivkovics Sztojan szövetségi kapitánynak. A vb-selejtezősorozat K-csoportjában jelenleg öt-öt győzelemmel és vereséggel az ötödik helyen áll a magyar válogatott, amely februárban Litvánia ellen idegenben, majd Bosznia-Hercegovina ellen Szombathelyen játszik. A csapat még versenyben van a kvalifikációért, igaz, még akkor sincs garantálva a továbbjutása, ha mindkét hátralévő meccsét megnyeri.

„Ismerem az ügyet elejétől fogva, s furcsa, hogy egy olyan ügynök, aki tizenöt éve képviseli a játékost, úgy zárja le a kettejük közötti kapcsolatot, hogy feljelenti ügyfelét  – mondta lapunknak Ivkovics.  – Mint szövetségi kapitány mondom, még nem láttam olyat, hogy magyar ügynök magyar játékost jelentsen fel, s kérje, hogy ne játszhasson az Európa-bajnokságon. A többiről mindenki gondolhat bármit, és a saját lelkiismerete alapján ítélje meg a történteket. Mi a válogatottnál Dávid pártján állunk, tudjuk, hogy őszinte, s ha hibázott is, mert hibázott, nem ezt érdemli. Tanulság minden játékosnak, hogy a kisbetűs részt is el kell olvasni a szerződésben... Ha engem kérdeznek, úgy vélem, ne fizessen, még olyan áron sem, ha emiatt nem játszik majd a válogatottban, noha a csapatot nyilván érzékenyen érinti a hiánya. Vannak elvek, amelyekhez tartjuk magunkat, s van a bizalom a menedzser iránt, amit mindenkinek alaposan át kell gondolnia.”  

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik