Férfi kosár-vb: kétszeri hosszabbítás után Spanyolország döntőzhet

H. K.H. K.
Vágólapra másolva!
2019.09.13. 12:30
null
Marc Gasol nagyot játszott, a spanyolok bejutottak a vb-döntőbe (Fotó: Getty Images)
A spanyol válogatott kétszeri hosszabbítás után 95–88-ra legyőzte Ausztráliát a Kínában zajló férfi kosárlabda-világbajnokság elődöntőjében, ezzel bejutott a fináléba.

 

A spanyolok 5–0-val kezdték az összecsapást, Ausztrália viszont hamar felzárkózott, s az első negyed végén a hátránya mindössze egy pont volt (22–21). A második etap első felében viszont beragadtak a spanyolok, Marc Gasolék négy percig egyáltalán nem tudtak a gyűrűbe találni, így egy 6–0-s futással az ausztrálok 27–22-re elhúztak.

A nagyszünetre 37–32-es ausztrál vezetéssel vonulhattak a csapatok, két perccel a harmadik negyed vége előtt pedig egy hármassal öt pontra felzárkózott Spanyolország (42–37).

A spanyolok az első három negyedben rendkívül gyengén, a mezőnyből mindössze 35 százalékos mezőnyhatékonysággal dobtak.

Hét perccel a vége előtt Gasol bevágott egy triplát (63–55), két perc alatt visszakapaszkodtak a spanyolok 67–65-re, ám amikor az egyenlítésért mentek, Gasol támadóhibát vétett, a másik oldalon Patty Millst pedig hármas közben faultolták. A San Antonio Spurs játékosa háromból három büntetőt bedobott (70–65), válaszként aztán Gasol megint hibázott, ziccer közben egyszerűen elhagyta a labdát.

Óriási hajrá vette kezdetét, amiben a spanyolok egy pontra, 70–69-re visszajöttek, 71 másodperccel a negyedik negyed vége előtt már a fordításért támadhattak, de kétszer is hibáztak. Noha az ausztrálok támadó-lepattanót szedtek, Mills 28 másodperccel a vége előtt elveszítette a labdát, így Spanyolország a fordítást jelentő kosárért rohamozhatott. Sergio Llull dobásánál Gasolt faultolták, a Toronto Raptors centere két büntetőjét egyeránt értékesítette, így a spanyolok 71–70-re átvették a vezetést.

Az órán nyolc másodperc maradt, Mills betört, ziccer közben szabálytalankodtak vele szemben, az ausztrálok legjobbja így a győzelemért dobhatott kettőt – az irányító az első büntetőt bedobta, a másodikat viszont kihagyta, így 71–71-gyel ért véget a rendes játékidő, s hosszabbítás következhetett.

A ráadás első kosarát Gasol jegyezte, de fej fej mellett haladtak a felek, a hosszabbítás utolsó percére 78–78-cal fordulhattak a csapatok. Az utolsó fél percben mindkét együttes bedobott két büntetőt (80–80), az órán 4.6 másodperc maradt, pont viszont nem született az utolsó támadásból, így követhezhetett még egy ráadás.

A második hosszabbítás elején Spanyolország produkált egy 10–0-s futást, aminek köszönhetően 95–88-ra meg is nyerte a találkozót, egyúttal bejutott a világbajnokság döntőjébe.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa a friss NBA-bajnok Marc Gasol lett 33 ponttal.

KOSÁRLABDA
FÉRFI VILÁGBAJNOKSÁG, KÍNA
ELŐDÖNTŐ
Spanyolország–Ausztrália 95–88 – kétszeri hosszabbítás után
KÉSŐBB
Argentína–Franciaország 80–66

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik