Férfi kosár: Nem azért jöttünk, hogy közös fotókat kérjünk az NBA-sztároktól – Hanga Ádám

BOBORY BALÁZS (Köln)BOBORY BALÁZS (Köln)
Vágólapra másolva!
2022.09.02. 17:49
null
Hanga Ádám (Fotók: Árvai Károly)
Az első mérkőzésén 95–85-re kikapott a magyar férfi kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokságon, Kölnben. A mieink csapatkapitánya, Hanga Ádám szerint a fizikai tényezők döntöttek, de a csapat becsületesen harcolt és ezt várja el a továbbiakban is – például szombaton, a címvédő Szlovénia ellen.

– A csütörtöki, bosnyákok elleni vereség után azt nyilatkozta, van két nap a következő mérkőzésig, de valószínűleg addigra sem sikerül magasabbnak, nehezebbnek lenni. Tényleg nem sikerült nőni az elmúlt éjszaka sem?
– Sajnos nem, legfeljebb a hajszálaink nőttek egy kicsit – mondta nevetve a Nemzeti Sport kérdésére válaszolva Hanga Ádám, a magyar válogatott csapatkapitánya.

– Nagyon bántja, hogy nem sikerült a nyitótalálkozót behúzni?
– Természetesen, de én eddig is minden mérkőzésemre – főleg az elmúlt években – úgy mentem fel a pályára, hogy együtt élek azzal a lehetőséggel, hogy nem fog sikerülni nyerni. Persze nagyon nem jó érzés, amikor egész nyáron egy meccsre készülsz, és nem jön össze a siker, ám a sportban amíg nem akasztod fel a cipőt meg a mezedet a fogasra, addig mindig van egy következő lehetőséged a javításra. Nekünk itt a szombati, már arra koncentrálunk.

– Melyek voltak a bosnyákok elleni mérkőzés fordulópontjai?
– Egyértelműen a fizikai adottságokkal kerekedtek fölénk. Ezek nem feltétlenül az elején válnak rögtön döntő faktorrá, csütörtökön is az első félidőben vezettünk még. Aztán szépen lassan felőröltek minket és a meccs folyamán sokkal több támadási lehetőségük volt, köszönhetően annak, hogy sok támadólepattanót szereztek. Mi kiszorított helyzetekből tudtunk dobni és minden egyes kosárért iszonyatosan meg kellett küzdenünk. A harmadik negyedben három-négy szituáció is akadt egymás után, amelyekben nem voltunk szerencsések, és ott lényegében el is dőlt a találkozó. Ami bánt és nem vagyok kibékülve vele, az az, hogy tudtuk előre, mennyire kemény fizikai csata lesz a bosnyákok elleni, mégsem tudtunk úgy reagálni, ahogy szerettünk volna.

– Látták csütörtökön a többi riválist, így tisztában vannak vele, mennyire kemény dió lesz akár már a szombati, szlovénok elleni összecsapás is...
– Így van, bár azt hozzáteszem, hogy szerintem fizikai adottságok terén a legnehezebb csapattal találkoztunk. A többiek talán nem ennyire agresszív harcmodorban lépnek majd pályára. A bosnyákok elképesztő dinamikával mentek a lepattanókért, a mezőnyembereik is állandóan ott voltak a gyűrűk alatt. A folytatásban tehetségesebb játékosokkal találkozunk, de talán más stílusban kosárlabdáznak majd. Négy nagy kosárnemzettel fogunk játszani, igyekszünk ezekből a meccsekből kihozni a maximumot.

– Csapatkapitányként kell a társai lelkére hatni, biztatni, ösztökélni, felrázni a srácokat?
– Szerintem nem. Nyilván beszélni fogok a meccs előtt, de nálunk is mindenki profi mentalitású, tudjuk, miért vagyunk itt. A bosnyákok elleni mérkőzés előtt egyvalamit mondtam: nem azért vagyunk itt, hogy mindenkinek tapsoljunk és közös fotókat kérjünk az NBA-sztároktól, és szerintem az első összecsapáson is becsületesen harcoltunk és jó meccset játszottunk. A feladat adott, ugyanígy kell hozzáállni a többi mérkőzéshez.

– Szombaton a címvédő Szlovénia az ellenfél, azonban nagyon nehéz lehet egy sportolónak ilyenkor meghatározni, hogy mivel lenne elégedett a meccs után...
– Sportolóként csakis a győzelemmel lennék maradéktalanul elégedett. Minden mérkőzés más, utána megnézhetjük, milyen képet festettünk, játékban mit produkáltunk. Ha sikerül üres helyzeteket kialakítani, de kimaradnak a dobások és kikapunk, akkor az benne van a játékban. Viszont ha mondjuk egyfajta káoszos produkciót nyújtunk, akkor az ember nem tud elégedett lenni. Szombaton is csupán az összecsapás után tudom majd megmondani, mennyire lehetek elégedett, előzetesen csak a győzelem érdekel.

IVKOVICS SZTOJAN: NEM ENGEDEM, HOGY ELRONTSÁK A SRÁCOK KEDVÉT!

Egy világversenyen mindig privilégium, ha beléphet abba a szállodába az ember, ahol a résztvevőket szállásolják el. Az Eb kölni csoportjának összes résztvevője a Rajna-parti város egyik legelőkelőbb hotelében készül és pihen a feladatokra, ennek megfelelően szinte egymás sarkát tapossák a világsztárok a hatalmas, impozáns hallban.

A magyar válogatott sajtóórája alkalmával is körülöttünk lófrált a litvánok két óriása, Domantas Sabonis és Jonas Valanciunas, de a csütörtöki vereségünk egyik fő okozója, a bosnyák Jusuf Nurkic is fürkésző tekintettel vizsgálta a kamerák előtt nyilatkozó mieinket.

Még szerencse, hogy a magyar játékosok többsége számára ez már a második alkalom, hogy ilyen közegben élnek és készülnek, hiszen öt éve, Kolozsváron, aztán Isztambulban is akadtak nagy nevek az ellenfelek soraiban szép számmal.

Ivkovics Sztojan csapatának tagjai most egyébként sem a riválisokkal, hanem az első mérkőzés tanulságaival foglalkoznak. Előzetesen a bosnyák válogatott tűnt leginkább verhetőnek az öt ellenfél közül, így érthetően nem fülig érő szájú játékosokkal találkoztunk pénteken, igaz, hazugság lenne azt állítani, hogy rossz lenne a hangulat a mieinknél.

„Nehéz volt megemészteni a bosnyákok elleni vereséget, mert úgy érzem, bőven voltak nyerési esélyeink – mondta Vojvoda Dávid, aki 15 ponttal kezdte az Eb-t. – Jó érzések kavarogtak bennem végig az első félidőben, hiszen amire készültünk, azt végre tudtuk hajtani. A harmadik negyed közepén sajnos megint jött egy olyan hullámvölgy, amikor rengeteg ziccert kihagytunk, az ellenfél leindított bennünket és egy kicsit szétestünk. Persze ehhez kellett az is, hogy a bosnyákok védekezése eddigre feljavult és tudtuk előre, hogy szeretnek így játszani, darálnak, ütköznek. Az utolsó negyedben még a tíz pont körüli hátrányból is vissza tudtunk jönni, nem adtuk fel a harcot, de talán ekkor született két-három olyan ítélet, amelyek egyébként apróságok, ám mégis az ellenfél malmára hajtották a vizet. Sajnálom, hogy így alakult."

A magyar együttes legjobbja egyértelműen Benke Szilárd volt, aki 20 pontig és 6 gólpasszig jutott, 29-es teljesítményindexe pedig az egész mezőnyben a legtöbb lett.

„Fontos lett volna számunkra a bosnyákok elleni győzelem, mert szerintem annyira szoros lesz ez a csoport, olyan körbeverésekkel, hogy két, de akár egy győzelemmel is tovább lehet majd jutni – magyarázta a bedobó. – Szerintem tudunk még meglepetést okozni, ebben a válogatottban benne van a győzelem ezen az Európa-bajnokságon. Tudjuk, hogy az ellenfelekre csapatszinten kell felkészülni, egyénenként szinte megfoghatatlan játékosokkal is találkozunk. Együtt kell előnyt kovácsolni azokból az erényekből, amelyek ránk jellemzőek. Meg kell próbálni kontrollálni a meccs ritmusát és a lehető legtöbbet kihozni magunkból.”

Rögtön elsőre szombaton a címvédő szlovénok ellen, akiket a világ egyik legjobb játékosa, Luka Doncic irányít. A szövetségi kapitánytól viccesen meg is kérdeztük, sikerült-e megfelelően feltérképezni a gyengéit, illetve erősségeit...

„Örülök annak, hogy az ilyen felvetésekkor még az újságíró is mosolyog – válaszolta Ivkovics Sztojan. – A középmezőnyhöz tartozóknál igyekszünk lehető legjobban felkészülni az ellenfelek gyengéire, ezen a szinten viszont kevesebb a hiba, ráadásul a csapatok fizikailag is brutálisan erősek. Nekünk élveznünk kell ennek az Európa-bajnokságnak minden percét, és nem hagyom, hogy bárki is ezt tönkretegye.”

FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
A CSÜTÖRTÖKI EREDMÉNYEK
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
A-CSOPORT (Tbiliszi, Grúzia)

Spanyolország–Bulgária 114–87
Törökország–Montenegró 72–68
Belgium–Grúzia 79–76, h. u.
B-CSOPORT (Köln, Németország)
Bosznia-Hercegovina–MAGYARORSZÁG 95–85
Szlovénia–Litvánia 92–85
Franciaország–Németország 63–76

A B-CSOPORT TELJES PROGRAMJA
(Köln, Németország)
1. FORDULÓ (szeptember 1.)
Bosznia-Hercegovina–MAGYARORSZÁG95–85
Szlovénia–Litvánia92–85
Franciaország–Németország63–76
2. FORDULÓ (szeptember 3.)
Németország–Bosznia-Hercegovina
Litvánia–Franciaország
MAGYARORSZÁG–SzlovéniaKezdés: 20.30
3. FORDULÓ (szeptember 4.)
Litvánia–Németország
Szlovénia–Bosznia-Hercegovina
Franciaország–MAGYARORSZÁGKezdés: 20.30
4. FORDULÓ (szeptember 6.)
Bosznia-Hercegovina–Franciaország
MAGYARORSZÁG–LitvániaKezdés: 17.15
Németország–Szlovénia
5. FORDULÓ (szeptember 7.)
Litvánia–Bosznia-Hercegovina
Franciaország–Szlovénia
MAGYARORSZÁG–NémetországKezdés: 20.30
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik