Férfi kosár NB I: győzött az Alba Fehérvár, ötödik meccs dönt a bajnoki címről

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2023.05.26. 20:12
Az Alba Fehérvár hazai pályán 72–69-re legyőzte a Falcót a férfi kosárlabda NB I döntőjének péntek esti meccsén, ezzel 2–2-re alakította a párharc összesített állását. A bajnoki cím vasárnap dől el, az ötödik mérkőzést az alapszakaszgyőztes szombathelyi csapat otthonában rendezik meg.
Vojvoda Dávid 21 pontot szerzett a székesfehérvári csapatban (Fotó: Török Attila)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Vojvoda Dávid 21 pontot szerzett a székesfehérvári csapatban (Fotó: Török Attila) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Pokoli a hőség a Gáz utcai sportcsarnokban.

Az emberek igyekeznek a lehető legkevesebb ruhadarabot magukon tartani, ketten viszont baseballsapkában üldögélnek. A Falco két légiósa, a rájátszást teljesen kihagyó Zach Brown és a döntő harmadik felvonásán térdsérülést szenvedő Sztefan Pot talán az érzelmeit próbálja elrejteni a simléder mögött, biztosan szomorúak, hogy nem segíthetnek társaiknak, és azt is tudják, kiesésük óriási vérveszteség a bajnoknak mezőnyposzton.

A másik fél drukkereit természetesen ez egyáltalán nem lombozza le, dübörög a ház Székesfehérváron, az Emergency House örök érvényű slágere fokozza a hangulatot.

Aztán szurkolói köznyelven „téglahajigálás” kezdődik, egyik csapat sem találja a dobóformáját. Az Alba valamivel pontosabb, főleg ha a kettő a kettő elleni játékok végén sikerül megtalálni Isaiah Philmore-t. A Falcóban Perl Zoltánban lehet bízni, aki hat perc alatt hét pontot dob, miközben társai egyet sem. Aztán Philmore leül, a szombathelyieknél elkezd más is betalálni, és a negyed végére fordítanak a vendégek.

Óriási a feszültség, a Falco szűk rotációval is tartja néhány pontos előnyét, Boris Barac csodálatos centermunkát végez. A másik oldalon Somogyi Ádám éledezik, aki a párharc első két meccsén nagyon nem játszott jól, most viszont ülnek a betörései. Aztán Quincy Ford ad egy hatalmas sapkát Perlnek, az Alba talán először rohanhat, Quinton DeCosey pedig 2+1-es akcióval hozza mínusz egyre a fehérváriakat a lefutás végén. Aztán Ford a támadóoldalon is megvillan, triplájával már vezetnek a hazaiak, és innen már a Falco kapaszkodik az ellenfele után.

Egészen addig, amíg Matt Tiby nem aktivizálja magát, és egy könnyű ziccer után beszór egy távolit is. A szombathelyiek jól reagálnak az Alba sajátos zónájára, ám a félidő zárása előtt Vojvoda Dávid jelentkezik egy visszalépős triplával, majd a dudaszó pillanatában Pongó Marcell kosara már fehérvári előnyt jelent a nagyszünetre.

A fordulás után sem a szép játék dominál, nincs kosáreső, van helyette minden labdáért, minden lepattanóért, minden pozícióért öldöklő harc. Ray Cowels úgy ment meg egy labdát, hogy kiesik a nézők közé, Vojvodára technikait fújnak, Somogyi és Perl emberkedik egy kicsit egymással, szóval hatalmas a feszültség. Keller Ákos takarja be válogatottbeli társát, Vojvodát, de az Alba mindig egy kicsivel előrébb jár. A negyed végén már az addigi legnagyobb különbséget brusztolja ki a Fehérvár, megint Pongó a befejező, közelije kilencpontos fórt eredményez az utolsó tíz perc előtt.

Ami tizenegyre nő Vojvoda magasra emelt ziccerével, de aztán megzavarodik a hazai csapat a Falco háromcenteres játékától, és nem találja az utat a gyűrűig a zóna ellen, míg a Falco ügyesen csipeget az albás palánk alatt és visszajön hatra. Vojvoda egy triplával állítja meg a leolvadást, majd utána remekül menedzseli előnyét a Fehérvár.

Egészen az utolsó két percig, amikor a szombathelyiek megindítják az utolsó rohamot, olyannyira, hogy 44 másodperccel a vége előtt Cowels triplájával kettőre zárkóznak, a másik oldalon ráadásul Vojvoda hibázik. Cowels hős akar lenni, de az újabb hármas már nem jó, ellenben a lepattanó után a lefaultolt Vojvoda csak az egyik büntetőt dobja be. Hat másodpercük van a fordításra a vendégeknek, de Perl elhibázza a távolit, és újra dübörög a ház a Gáz utcában: nyer az Alba.

Vasárnap jöhet az ötödik, mindent eldöntő csata, amely méltó zárása lehet a bajnokságnak.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
ARCONIC-ALBA FEHÉRVÁR–FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY 72–69 (14–15, 26–23, 16–9, 16–22)
Székesfehérvár, 2400
néző. V: Benczur, Praksch, Tóth C.
ALBA: SOMOGYI 11, Pongó Marcell 11/3, De Cosey 8, Ford 5/3, PHILMORE 12. Csere: VOJVODA 21/6, Takács Milán, Diong, Szabó Zs. 4. Edző: Alejandro Zubillaga
FALCO: Cowels 9/6, PERL 22/6, Kovács B. 6, Tiby 9/3, Keller Á. 6. Csere: BARAC 17, Sövegjártó, Takács Zs., Krivacsevics. Edző: Milos Konakov
Az eredmény alakulása. 4. perc: 3–2. 6. p.: 10–4. 8. p.: 12–13. 12. p.: 18–20. 14. p.: 20–26. 15. p.: 28–26. 19. p.: 34–37. 21. p.: 42–38. 24. p.: 42–43. 28. p.: 50–47. 33. p.: 58–47. 34. p.: 58–52. 37. p.: 63–53. 40. p.: 71–69
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–2
MESTERMÉRLEG
Alejandro Zubillaga:
– A szurkolók nagyon sokat segítettek most is, az előző hónapokban is, nemcsak a csarnokban a hangulattal, hanem a városban is, hiszen bármikor összefutottunk velük, biztattak minket. Ez is nagy motivációt jelentett nekünk. Nem ez volt a döntő legjobb meccse, a dobószázalék is igazolja, még üres helyzetekből is sokat rontottak a játékosok, de hittek az egyenlítésben. Nyilván számított, hogy Sztefan Pot nem léphetett pályára, azonban vasárnap, ha játszik, ha nem, a bajnoki cím megszerzéséért megyünk Szombathelyre, és száz százalékot adunk.
Milos Konakov: – Összességében nem játszottunk rossz meccset, a jelenlegi összeállításban ennyit tudtunk kihozni magunkból. Két dobásunk volt a végén, nem sikerültek. Támadásban voltak gondjaink elsősorban, a védekezésünk úgy-ahogy rendben volt. Az idény megítélése és a bajnoki cím sorsa a vasárnapi negyven percen múlik.

KORÁBBAN

A 3. HELYÉRT, 4. MÉRKŐZÉS
Egis Körmend–Zalakerámia ZTE KK 104–89
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik