FAZEKAS ZOLTÁN
2023.06.07 09:18 Frissítve: 2023.06.07 10:41

Férfi kosár NB I: Ferencz Csaba az utolsó idénye előtt

Két valószínűtlenül jó eredménnyel záruló idény után még egy évadot biztosan játszik Ferencz Csaba, a Körmend 38 éves csapatkapitánya.

A Körmend játékosa, a 38 éves Ferencz Csaba 22 éve szórja a „gyilkos” hárompontosokat (Fotó: Szendi Péter/Vas Népe)

 

Ismét erőn felül teljesítve zárta az évadot a férfibajnokságban az Egis Körmend, amely bronzérmet szerzett, miután a helyosztó utolsó, ötödik felvonásán nyert a Zalakerámia ZTE KK otthonában. A gárda veterán csapatkapitányával, Ferencz Csabával kapcsolatban nem sokkal az idény vége után felröppent a hír, hogy jövő nyáron befejezi karrierjét.

Ferencz Csaba 23. idényére készülhet (Fotó: MKOSZ)

„Valószínűleg a következő lesz az utolsó – mondta a Nemzeti Sportnak a 38 éves bedobó. – Azt mondtam magamnak, hogy addig szeretnék kosarazni, amíg nem fáj semmim, és nem fáradok el úgy a nap végére, hogy az már nem esik jól. Tavaly ehhez közel jártam, borzasztó hosszúra nyúlt az előző bajnoki évad, s utána ismét csatlakoztam a válogatotthoz, ott voltam az Európa-bajnokságon szeptemberben, így nem tudtam kipihenni magam rendesen. Ez sajnos meg is látszott az idény első felében nyújtott teljesítményemen. Elértem azt a kort, amikor a testem jelez, gond lesz, ha nem jut idő regenerálódásra. A következő évadban kiadok magamból mindent, és utána valószínűleg abbahagyom.”

A körmendiek „Fepuja” 2001-ben mutatkozott be az NB I-es felnőttcsapatban, vagyis a 23. idényére készülhet a nyáron – s már karácsony után lejátszotta 700. bajnoki mérkőzését a vasi együttesben, amivel klubrekorder lett.

„Mindent láttam, már nem tudnak újat mutatni nekem  – folytatta Ferencz, aki az előző évadban 44 mérkőzésen lépett pályára a piros-feketéknél. – Erre a rekordra nagyon büszke vagyok, de ez is csak azért van, hogy valaki majd egyszer megdöntse, bár mivel manapság egyre gyakrabban váltanak klubot a játékosok, lehet, hogy sokáig fennmarad. Egyszer majdnem távoztam, de végül sikerült megegyeznem a klubbal, a polgármester úr, Bebes István meggyőzött a maradásról, s nem bántam meg. Sem én, sem senki más nem számított arra, amit a csapat az előző két idény végjátékában »művelt«. Magunkat is megleptük vele, tavaly is erőn felül teljesítve lettünk ezüstérmesek a bajnokságban, s nehéz észszerű magyarázatot találni rá, idén hogy jött össze a bronz. Már az is csoda volt, hogy bejutottunk a playoffba, arról nem is beszélve, hogy a bombaerős Szolnokot pályahátrányból kivertük a negyeddöntőben. Az Alba ellen nem volt esélyünk, jobb volt, de a bronzcsata ötödik meccsét megnyertük Zalaegerszegen, ami sokakat meglepett. Kicsi a város, valószerűtlen, hogy évtizedek óta ott tudunk lenni a legjobbak között, az embereknek itt hihetetlenül fontos a kosárlabda. Az idény végére már az évad rajtja előtt igazolt külföldiek is átérzik, milyen fontos a helyieknek a csapat szereplése, s tapasztalják, milyen pluszt adnak a szurkolók, a szeretetük, ami lehetővé teszi, hogy a játékosok azt is megcsinálják, amiről maguk sem tudták, hogy képesek rá. A nemzetközi kupaszereplés anyagilag nagy teher a klubnak, amit plusztámogatás nélkül nehéz megoldani, s ezt nem könnyű kigazdálkodni. A Körmend eddig is mindig megoldotta, ha tudta, remélem, most is sikerül, hiszen a játékosnak az a jó, ha játszik, időnként külföldre utazik, s kizökken a hétköznapok darálójából.

Három magyar klub a nemzetközi kupákban?
A nyári szünet legfontosabb kérdésére − hány magyar férficsapat indul a nemzetközi porondon − egyelőre csak valószínűsíthető választ tudunk adni. Kedden hivatalossá vált, hogy a bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely ismét a harmadik számú (az ULEB által szervezett Euroliga és Európa-kupa utáni) sorozatban, a Bajnokok Ligájában szerepel, s egyből a főtáblára, vagyis a csoportkörbe kerülnek  Perl Zoltánék. Az ezüstérmes Arconic-Alba Fehérvár a FIBA Európa-kupában jut lehetőséghez, ahogyan a bronzérmes Egis Körmend is – ha vállalják a megméretést, de azt egyelőre nem tudni, kell-e selejtezniük.
2023.09.23 10:36:29

Kosárlabda nemzetisport.hu

A testvérpár mind a négy válogatott kosarasa klubot váltott nyáron, s van vb-győztes „ügyfelük” is.

2023.09.14 21:44:27

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A DBB évek óta tudatosan igénybe veszi az új eljárások és a technológia segítségét. Egy-egy szövetségi edző nagyjából ötven korosztályos játékos fejlődését követi nyomon. Egy központi szerverre megkapja a kiválasztottakról készült összes felvételt, amire rendszeresen videóüzenetekkel reagál.

2023.09.05 23:25:32

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Ludovika Csata NB I A- és a Csata DSE NB I B-csoportos visszalépése nyomán beindult a szétmaszatolás; sokan az angyalföldi utánpótlás szakmai műhely összeomlását huhogták. Holott az 1995-ben életre hívott Csata DSE köszöni szépen, él és virul.

2023.08.12 22:36:10

Kosárlabda nemzetisport.hu

A női kosárlabda NB I 2023–2024-es idényének programja, eredményei.